29.10.2021

Kemin biotuotetehtaan ensimmäiset suuret erikoiskuljetukset saapuvat

Metsä Fibre lehdistötiedote 28.10.2021

Biotuotetehtaan ensimmäinen suuri erikoiskuljetus on nähtävissä Kemin keskustan sisäsatamassa säävarauksella perjantaina 29.10.2021 aikaisintaan kello 18.00. Erikoiskuljetukset toteutetaan ilta-aikaan, jotta muulle liikenteelle koituisi mahdollisimman vähän haittaa. Huomioi turvallinen etäisyys erikoiskuljetukseen ja anna työrauha kuljetuksen suorittajille. Kuljetuksen sujuvuutta ja turvallisuutta varmistavat liikenteenohjaajat, joiden ohjeita on noudatettava kaikissa tilanteissa poikkeuksetta.

Erikoiskuljetusten reitti Kemissä kulkee Ajoksen syväsatamasta proomuun lastattuina vesiteitse Kemin keskustan sisäsatamaan, jossa komponentit siirretään maalle. Sää vaikuttaa erikoiskuljetuksiin etenkin reitillä Ajoksesta sisäsatamaan, ja kuljetusten aikataulu mukautuukin sääolosuhteiden mukaan. Sisäsatamasta reitti kulkee Kauppakadun, Sairaalakadun, Hahtisaarenkadun, Lehtokadun ja Pajusaarentien kautta biotuotetehtaan työmaalle esikokoonpanoalueelle. Reitin varrelta on poistettu katuvalaistus, joka asennetaan takaisin välittömästi, kun syksyn kuljetukset ovat ohi. Kuljetusreitin varrelle tulee lisäksi pysäköintirajoituksia, myös ne poistetaan heti kun syksyn kuljetukset ovat ohi.

Kuljetettavia komponentteja on yhteensä yhdeksän. Ne ovat biotuotetehtaan massatehtaan keittimen ja imeytinastian osia, jotka Valmet, yksi projektin päätoteutuskumppaneista, toimittaa. Pisin kuljetusyksikkö on pituudeltaan 35 metriä ja levein puolestaan 14-metrinen, raskain komponentti painaa 275 tonnia. Kaikki yhdeksän komponenttia kuljetetaan samaa reittiä noin 17 päivän aikana. Komponenttien kuljetus etenee kävelyvauhtia, ja yhden komponentin kuljetus sisäsatamasta tehdastyömaalle kestää keskimäärin neljä tuntia. Seuraavat erikoiskuljetukset saapuvat ensi keväänä 2022.

Logistiikkayhteistyökumppanimme DSV vastaa erikoiskuljetusten järjestämisestä ja komponenttien kuljettamisesta Kemissä. Erikoiskuljetusten suunnitteluvaihe on kestänyt kaksi vuotta, ja järjestelyt on tehty tiiviissä yhteistyössä Kemin kaupungin ja Kemin Energian ja Veden kanssa.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojekti etenee suunnitellusti aikataulussaan. Ensimmäinen rakennus, 105 metriä korkea piippu, valmistui syyskuun lopussa. Paalutustyöt työmaalla jatkuvat aktiivisesti, mutta niiden kiivain vaihe on jo ohitettu. Paikallavaluja tehdään muun muassa haihduttamolla, kuorimolla ja jätevedenpuhdistamolla sekä uudella käyttökonttorilla. Massatehtaan, turbiinirakennuksen ja soodakattilan sähkösuotimen betonielementtirunkojen asennus etenee. Mekaaniset asennukset alkoivat heinäkuussa suurten valkaistun massan tornien asennuksen myötä. Tällä hetkellä työmaalla työskentelee päivittäin noin 750 eri henkilöä. Voit seurata biotuotetehdasprojektin ja -työmaan etenemistä Metsä Groupin Kemin tehdasalueella ja satamavaraston rakentamisen osalta Ajoksessa web-kameroiden suoran lähetyksen kautta osoitteessa www.metsafibre.com/webkameratkemi.

Lisätietoja:

Jari-Pekka Johansson
projektijohtaja
Metsä Fibre
jari-pekka.johansson@metsagroup.com

Anna-Liisa Pennanen
viestintäpäällikkö
Metsä Fibre
puh. 050 574 8071
anna-liisa.pennanen@metsagroup.com

Takaisin listaukseen