Savupirtti, sisäkuva. Etualalla rukki.
Yli-Jaakheikin savupirtti sijaitsee Kemin Meripuistossa. Kuvattu kesällä 2019. KUVA: PENTTI KORPELA

19.6.2023

Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti avaa ovensa juhannuksen jälkeen Kemin Meripuistossa 

Yksi Kemin suosituimmista kesän vierailukohteista, Yli-Jaakheikin savupirtti on avoinna 28.6 – 6.8.2023 keskiviikosta lauantaihin kello 12-17 ja sunnuntaisin kello 12-16. 

Savupirtti oli tyypillinen suomalainen asumismuoto keskiajalta 1800-luvulle asti. Kemin Yli-Jaakheikin savupirtti elää Kemin Meripuistossa kolmatta elämäänsä. Sen tarina alkoi uudisraivaajien kotina vuonna 1796 Muurolassa, mistä se siirrettiin 1830-luvulla Alapaakkolan Maulan kylään maatilan asuinrakennukseksi. 1950-luvun alussa se siirrettiin nykyiselle paikalleen Kemin Meripuistoon museokäyttöön. Siitä lähtien se on palvellut kävijöitä jokaisena kesänä ja pystynyt säilyttämään suosionsa kemiläisten vierailukohteiden joukossa.  Viime vuosina pirtillä on vieraillut matkailijoita ulkomaita myöten ja vuotuinen kävijämäärä on rikkonut ennätyksiä toistuvasti. Tällekin kaudelle odotamme runsaasti vierailijoita.  

Savupirtin idyllistä tunnelmaa kannattaa tulla aistimaan, vaikka siellä olisi aikaisempina kesinä vieraillut. Tarinat entisaikojen ihmisten elämistä liitettynä alueemme rikkaaseen kulttuuriperintöön takaavat mielenkiintoisen museoelämyksen ainutlaatuisessa kohteessa. 

Pirttiin on vapaa pääsy. Paikalla on asiantunteva opas kertomassa pirtin historiasta ja perinteisestä suomalaisesta elämäntavasta. 

Takaisin listaukseen