Kotipuutarhan rentoutumispaikka Kuvaaja Maria Mazurina.

19.8.2022

Kemin hyödyllisin kotipuutarha 2022 on löytynyt

Kemissä on järjestetty vuosien saatossa useita pihakilpailuja; alussa haettiin Kemin Kauneinta Pihaa, sitten Kemin Viihtyisintä pihaa. Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke sekä aiemmin järjestetyt pihakisat ovat olleet inspiraationa leikkimieliseen kisaan, jossa tänä vuonna etsittiin Kemin hyödyllisintä kotipuutarhaa.

Tavoitteena oli innostaa kemiläiset kaupunkiviljelyyn

Kaupunkiviljely tarkoittaa ruoan tuottamista ja kasvien kasvattamista kaupunkiympäristössä. Kaupunkiviljely tuo luonnon takaisin kaupunkeihin, lisää pölyttäjien määrää rakennetussa ympäristössä ja vahvistaa kaupunkilaisten luontosuhdetta, yhteisöllisyyttä, omavaraisuutta sekä hyvinvointia. Kaupunkiviljely on ekologista ja vähähiilisyyttä edistävää, sillä se vähentää ravinnon pakkaus- ja kuljetustarpeita. Kaikki kilpailuun osallistuneet puutarhat toimivat malliesimerkkeinä pihan ja puutarhan mielekkäästä toteutuksesta. Hyvin hoidetut viheralueet ja viihtyisät asuinalueet parantavat koko seudun viihtyisyyttä ja kohottavat eri asuinalueiden arvostusta ja arvoa.

Kilpailun suosio yllätti positiivisesti

Leikkimielisessä kilpailussa oli yksi sarja ja kilpailuun saivat osallistua kaikki Kemissä sijaitsevat kotipuutarhat: yksityiset sekä taloyhtiöt, joiden kotipuutarhan hoitamisesta vastaavat asukkaat itse. Ennätykselliset 14 kotipuutarhaa lähti leikkiin mukaan.

Tuomaristo (Eija Kinnunen, projektipäällikkö, Kemin kaupunki; Aino Krigsholm, puistosuunnittelija, Kemin kaupunki; Taina Nuutinen-Kallio, päätoimittaja, Lounais-Lappi, Anne Oikarinen, projektikoordinaattori, Kemin kaupunki sekä sihteerinä Anutiina Tervonen-Aho, Kemin kaupunki) tutustui puutarhoihin 15.8.2022.

Arvostelussa otetiin erityisesti huomioon:
· Ensivaikutelma kotipuutarhasta
· Kotipuutarhan viihtyisyys, idearikkaus, ulkonäkö, tarkoituksenmukaisuus sekä puutarha kokonaisuutena
· Viljeltävien kasvien hyödyllisyys, monipuolisuus, innovatiivisuus, omavaraisuus sekä viljeltyjen kasvien säilöntä ja varastointi
· Pihatilojen, toimintojen (mm. jätehuolto), kasvillisuuden ja rakennusten muodostama kokonaisuus erityisesti kestävän kehityksen kannalta.

Palkitut kotipuutarhat

Kisaan osallistuneet kotipuutarhat yllättivät positiivisesti monipuolisuudellaan, idearikkaudellaan ja kauneudellaan. Kilpailussa oli 14 keskenään erilaista pihaa, joiden asukkaat olivat hyvinkin erilaisissa elämäntilanteissa – eläkeläisiä, lapsiperheitä, kerrostaloyhteisöjä – tämä lisäsi tuomariston haasteita laittaa pihat ”järjestykseen”.

Kemin elonkorjuumarkkinoiden yhteydessä palkittiin S-ryhmän lahjakortein kolme parhaiten arvostelukriteerit täyttävää puutarhaa:

1. 400€ Pirjo ja Pekka Rissanen
2. 200€ Taija Sillanpää
3. 100€ Asunto Oy Rytitori

Kilpailun järjesti Kemin kaupunki ja yhteistyökumppaneina olivat Prisma Kemi sekä Lounais Lappi -lehti.

Kuvassa kotipuutarhan sadon runsautta Kuvaaja Maria Mazurina.
Ananasmansikka Kuvaaja Maria Mazurina.
Takaisin listaukseen