17.5.2022

Kemin kestävän kehityksen keväässä tapahtuu 23.5-5.6.2022

Viikoilla 21 ja 22 (23.5.- 5.6.2022) vietetään Lapin vihreää viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Lapin vihreä siirtymä – Tehemä yhessä!

Siivoustalkoiden perään on jo kyselty, joukkoliikennekampanjat ovat olleet suosittuja, kurtturuusut on hävitettävä, viljelytyöt kutsuvat, ulkokirppistely on taas mahdollista ja lumiukkokin on pelastettava.

Tulevan kesän ja Lapin vihreän viikon innoittamana vihreässä ja kestävässä Kemissä tapahtuu:

 1. 28.-29.5.2022 matkustetaan eurolla: Kampanjalla kannustetaan käyttämään Kemin joukkoliikennettä – lippu maksaa vain 1€ / päivä.
  Aikataulut: www.kemintaksi.fi, www.meri-lapinjoukkoliikenne.fi, www.matkahuolto.fi sekä Matkahuollon ”Reitit ja Liput” –sovellus. Kampanja ei koske markkinaehtoista liikennettä.
 1. 2.6.2022 Kaikille avoin kaupunkiviljelykoulu Jänkälässä: Viljelytyöt kasvukaudella. Lisätietoja Anne Oikarinen (yhteystiedot tiedotteen alaosassa).
 2. Vuosi sitten Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen otti Roska päivässä -liikkeen haasteen vastaan ja haastoi kaikki kemiläiset mukaan. Haaste on edelleen voimassa:
  ”Olen ottanut Roska päivässä -haasteen vastaan, lenkkipoluiltani löytämiäni roskia keräilen ja jätän lähimpään yleiseen roska-astiaan. Tehdään yhdessä lähiympäristöstämme siistimpi – toivon, että mahdollisimman moni kemiläinen osallistuu kampanjaan.” – Matti Ruotsalainen
 3. 31.5.2022 Siisti Biitsi (säävaraus seuraavaan päivään) – Hepolan koulu osallistuu Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojen siivousohjelmaan. https://www.siistibiitsi.fi/siistibiitsi/
 4. Kemin koulut haastetaan järjestämään ympäristönsiivoustempauksia, osa kouluista on jo ottanut haasteen vastaan.
 5. Asukkaita ja yrityksiä haastetaan siivoamaan tienvarsia ja lähiympäristöään viikoilla 21-22 (23.5.-5.6.2022). Keräyspussukat voi tuolloin jättää kevyenliikenteen väylien roska- tai koirankakka-astioiden viereen, josta kaupunki ne kerää. Omat keräysvälineet ja vain tienvarsilta kerättyjä roskia.
 6. Kurtturuusun kasvattaminen ja päästäminen ympäristöön on kiellettyä kesäkuun 2022 alusta lähtien. Kielto koskee kaikkia maanomistajia, joten kurtturuusu on hävitettävä myös yksityisiltä kotipihoilta. Muitakin hävitettäviä vieraslajeja edelleen on, mm. komealupiini, jättipalsami ja jättiputket. Asukkaita haastetaan siivoamaan ympäristöä haitallisista vieraslajikasveista. Hävittämisen helpottamiseksi kaupungille tuodaan lähiaikoina vieraskasvijäteastioita osoitteisiin:
  · Kiveliönkadun/Laukkulankadun risteys
  · Kivalontien/Kulmatien risteys
  · Torvisenkadun/Päivölänkadun risteys
 7. Kemin kaupunki kiittää ja kannustaa alueen yrityksiä ja muita toimijoita myöntämällä Vihreä teko –tunnuksia erityisen ympäristöystävälliselle ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaiselle toiminnalle. Vihreä teko myönnetään tänä vuonna neljännen kerran. Saajat julkaistaan vihreällä viikolla.
 8. 4.6.2022 Aloitetaan ulkokirppistoiminta: Kemin kaupunki tarjoaa maksuttomat peräkonttikirppispaikat Lumilinnan parkkipaikalla 4.6.-3.9.2022 keskiviikkoisin kello 16-20 ja Kauppatorilla lauantaisin kello 9-17.
 9. 23.5.2022 avataan Kemin kirjastossa palapelien vaihtopiste. Kiertotalous yleistyy, kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi!

Eikä siinä vielä kaikki!
20.5.2022 etkoillaan vihreää viikkoa, kun Kemin K-Rauta ja Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke järjestävät yhdessä työpajan, jossa osallistujat valmistavat siemenpalleroita, joita voi vaikka vihreillä viikoilla kylvää sopiviin paikkoihin – tiedotetaan paikkaehdotuksia myöhemmin.

Siivoushaasteisiin osallistuvat voivat halutessaan lisätä ympäristötekojaan hyvinvointisovellus HeiaHeiaan, täten osallistuu lahjakorttiarvontaan. HeiaHeia on maksuton mobiilisovellus. Osallistua voi lataamalla sovellus ja käyttämällä koodia “VIHREÄKEMI” ja maininnalla “ympäristöteko”. Siisti Biitsistä ja HeiaHeiasta lisätietoja Hepolan koulun opettaja Olli Kelhä, puhelinnumero 050 3613873

Tälläkin tempauksella muistutetaan, että kestävä kehitys liittyy lähes kaikkeen ja tavoitteena onkin, että kestävän kehityksen ajattelutapa ohjaa vähitellen automaattisesti kaikkea toimintaa.

Ja mitä on kestävä kehitys?
Ehkä tunnetuin määritelmä: ”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Sen kolmeksi peruselementiksi ovat muotoutuneet ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kestävän kehityksen tavoitteet tähtäävät siihen, että ihmiset oppivat elämään sopusoinnussa luonnon ja toistensa kanssa.”
YK:n Ympäristön ja kehityksen maailman komissio 1987

Eija Kinnunen, kestävän kehityksen koordinaattori,
projektipäällikkö Yritysten vihreä ja kestävä Kemi
+358 40 161 6590; eija.kinnunen@kemi.fi

Kaupunkiviljelykoulu, siemenpallerot : Anne Oikarinen
projektipäällikkö Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä
+358 40 648 7449; anne.oikarinen@kemi.fi

 

Takaisin listaukseen