1.9.2021

Kemin museoilla takana vilkas kesä – kävijöitä eri puolilta maailmaa

Kemin museokohteissa vieraili menneen kesän aikana yli 4500 kävijää. Kohteista suosituin oli yli 2000 kävijää kerännyt taidemuseon Lapsena aina -näyttely. Savupirtti kiinnosti kesän aikana noin 1500 kävijää ja Kemin historiallisen museon näyttelyihin tehtiin noin 1000 vierailua. Yhteistä kaikille kolmelle museokohteelle on ulkopaikkakuntalaisten vieraiden suhteellisen suuri määrä korona-ajasta huolimatta.

Kemin museoissa ollaan tyytyväisiä viime kesän kävijämääriin sekä erityisesti ulkopaikkakuntalaisten kävijöiden suhteellisen suureen määrään. Kaikista kävijöistä ulkopaikkakuntalaisia oli noin kolmannes. Museovierailuja Kemiin tehtiin kautta koko Suomen Sodankylästä Hankoon asti, eniten matkaajia oli Oulusta ja Jyväskylästä sekä pääkaupunkiseudulta.  

Korona-ajasta huolimatta museot saivat myös kansainvälisiä vierailijoita. Museovieraista noin joka kymmenes oli ulkomaalainen. Kaukaisimmat museovieraat olivat Intiasta, Filippiineiltä ja Kyprokselta.
“On ilahduttavaa huomata, että korona ei ole vienyt kansainvälisiä kävijöitämme eikä kotimaan matkaajia. Muualta tulevat haluavat tutustua tämän alueen kulttuuriin ja historiaan, ja museot ovat siihen oivia paikkoja. Vieraskirjoissamme on luettavissa nimiä kesän ajalta mm. Saksasta, Sveitsistä, Espanjasta, Iso-Britanniasta, Venäjältä, Ruotsista, Intiasta ja Filippiineiltä. Ylivoimaisesti vilkkain ulkomaalaisvierailijoiden kuukausi oli heinäkuu”, kertoo historiallisen museon intendentti Janne Kuoppala.  

Savupirtti oli avoinna yleisölle 9.6.-29.8.2021. Pirtin oppaana toiminut Arto Laakso kertoo, että savupirtissä vierailijoista joka viides oli Meri-Lapin ulkopuolelta. Runsaasta kävijämäärästä huolimatta museoissa huolehdittiin asiakkaiden turvallisuudesta turvaetäisyyksien ja kasvomaskien avulla.  

Kaiken kaikkiaan Kemin museoiden kesän kävijämäärät kasvoivat muutamilla sadoilla verrattuna edelliskesään. Taidemuseon kesänäyttelyyn tehtiin 376 käyntiä enemmän kuin viime vuonna (kesä 2021: 2049 hlöä, kesä 2020: 1673 hlöä). Historialliseen museoon tehtiin 199 käyntiä enemmän (kesä 2021: 996 hlöä, kesä 2020: 797 hlöä). Savupirtin kesäkuukausien kävijämäärä pysyi lähes samana kuin edelliskesänä, joskin kävijämäärät nousevat vielä alkusyksyn aikana, kun koululuokat vierailevat pirtissä ennen museon asettumista talviteloille (kesä 2021: 1460 hlöä, kesä 2020: 1435 hlöä).

Myös tulevasta syksystä odotetaan vilkasta. Taidemuseon ja historiallisen museon uudet näyttelyt ovat avautuneet, ja syksyn mittaan museoissa järjestetään monenlaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Muistojeni Valtakatu –hankkeeseen liittyviä muisteluiltoja sekä erilaisia työpajoja. Syksyllä järjestetään jälleen suositut avoimet ovet Marttalan museoalueella. Marttalan museot nousevat esille syksyn mittaan myös valtakunnallisesti Yleisradion Puoli seitsemän ohjelmassa.  

Lisätietoja:  
Tanja Kavasvuo, vt. museotoimenjohtaja, tanja.kavasvuo@kemi.fi 040 357 6991
Janne Kuoppala, intendentti, janne.kuoppala@kemi.fi 040 641 3105

Takaisin listaukseen