Kunteko2020-kunniakirja ja palkintokukat
Kunteko2020-kunniakirja

26.11.2020

Kemin sosiaalinen keittiö yksi Kunteko2020- palkituista

Kuntatyön kehittämistä juhlistettiin 25. marraskuuta Kuntekon virtuaalisessa loppuseminaarissa. Loppuseminaarissa myönnettiin yhteensä 34 palkintoa kuntatyöpaikoille ja -työntekijöille, jotka ovat parantaneet työelämän laatua ja palveluja.

Yksi palkittavista teoista oli Kemin Sosiaalinen keittiö -toimintamalli, jonka tavoitteena on ruokahävikin pienentäminen ja kasvisten käytön lisääminen sekä terveellisen ja sosiaalisen ruokailun edistäminen. Malli käynnistettiin vuonna 2019 Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeessa ja se jatkaa kehittymistään Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hankkeessa. Molempia hankkeita rahoittaa EAKR / Lapin liitto.

Mallin avulla on tavoitettu tuhansia ihmisiä ja pienennetty hävikkiä lahjoittavien kauppojen biojätteen määrää kuutioittain. Läheltä piti -hävikille eli siis ruoka-aineelle, josta ei tullutkaan hävikkiä, on lanseerattu hankkeen aikana uusi termi: hyvikki. Sosiaalisen keittiön toimintaa johtaa kasvisravinto-ohjaaja Tarja Sipilä.

Palkintokriteerinä oli tuloksellinen ja rohkea kehittämistyö, jota ovat tehneet yhdessä johtajat, esimiehet, työntekijät ja mahdollisesti jopa asiakkaat. Palkittavat teot on valittu noin sadasta kehittämisteosta, jotka on ilmoitettu vuonna 2020 Kuntekon Tekojen tori -verkkosivustolle: www.kunteko.fi/tekojen-tori.

– Olen ylpeä kunta-alasta. Kuntaorganisaatioissa kehitetään toimintaa ja palveluja koko ajan. On hienoa kertoa näistä kehittämisteoista Tekojen torilla. Tänä vuonna saimme aivan loistavia kehittämiskuvauksia. Monessa kehittämisteossa korostuu pandemia-aika, mikä kuvaa sitä, kuinka ketterästi ja nopeasti kunnissa pystyttiin uudistamaan palveluja, Kuntekon ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu kertoo.

Kunteko on palkinnut kunta-alan kehittämistekoja kahtena aikaisempanakin vuonna. Tänä vuonna palkitsemistilaisuus pidettiin virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.

Palkinnot jakaa KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan työntekijäjärjestöjen yhteinen kunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko 2020. Ohjelma on lähes kuuden vuoden ajan tarjonnut kehittämisapua kuntatyöpaikoille ja tehnyt hyvää kuntatyötä näkyväksi. Ohjelman päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja, Sosiaalinen keittiö Kemi:

Tarja Sipilä, kasvisravinto-ohjaaja
Sosiaalinen keittiö, puh. +358 40 572 9798, tarja.sipila@kemi.fi

Heidi Nikkilä, projektipäällikkö
Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä, puh. +358 40 587 7153, heidi.nikkila@kemi.fi

Eija Kinnunen, projektipäällikkö
Vihreä ja kestävä Kemi, puh. +358 40 161 6590, eija.kinnunen@kemi.fi

Takaisin listaukseen