18.11.2021

Kemissä kielletään yli 50 hengen kokoontumiset, vaihtoehtona koronapassi

Kemissä kielletään sisätiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä korkean riskin tilaisuudet. Kielto on voimassa 19.11. kello 12.00–17.12. kello 24.00 välisenä aikana. Kemin kaupungin perusturvalautakunta päätti asiasta keskiviikkona 17.11.2021. Päätös perustuu tartuntatautilakiin pykälään 58.

Lautakunta arvioi tilannetta ja katsoi, että päätökselle on epidemiologiset perusteet ja että päätös on välttämätön koronaepidemian hillitsemiseksi, terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ja sairaalahoidon ylikuormittumisen estämiseksi. Kokoontumisrajoitus ei koske alle 16 vuotiaita.

Koronaepidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä vaikein koko pandemian aikana, ja esimerkiksi sairaalahoito ja tartunnanjäljitys uhkaavat ylikuormittua. Koronavirus leviää etenkin rokottamattomien keskuudessa.

Onko tapahtumassasi suuri koronatartunta- ja leviämisriski?

Erilaisten tapahtumien järjestäjät arvioivat itse, onko kyseessä koronaviruksen leviämisen suhteen korkean riskin tapahtuma. Korkean riskin tapahtumiksi määritellään esimerkiksi sisätiloissa järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat, joiden katsomoissa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja.

THL on laatinut arvioinnin tueksi taulukon:

Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä (THL)

Vaihtoehtona rajoituksille erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön koronapassin. Rajoitukset eivät koske alle 16-vuotiaita, jotka voivat siis jatkossakin liikkua vapaasti ilman koronapassia.

Miten koronapassin saa käyttöönsä

Saat koronapassina käytettävän EU:n koronatodistuksen Omakannasta:

  • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Valitse vasemman reunan valikosta kohta ”Koronatodistus”. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  • Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Länsi-Pohjassa alkoivat myös ravitsemisliikkeiden rajoitukset

Valtioneuvosto on päättänyt 17. marraskuuta voimaan astuneista ravintolarajoituksista Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelle. Nämä rajoitukset ovat valtioneuvoston päätöksellä voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello 05–01. Anniskelu on sallittu kello 07–24.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla sisätiloissa oma istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Vaihtoehtona myös ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Mikä on koronapassi?

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Henkilöllä pitää siis olla todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Koronapassia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa sekä erilaisissa yleisötilaisuuksissa.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.

Lue lisää

Takaisin listaukseen