23.3.2021

Kemissä kulttuuritapahtumia myös korona-aikana

Kemissä pääsee kulttuuritapahtumien pariin myös korona-aikana. Erityisjärjestelyt mahdollistavat osallistumisen joko kotisohvilta tai paikan päällä turvallisuusrajoitukset huomioiden. Poikkeusohjelmistossa on pääosin ilmaista sisältöä kaikenikäisille.  

Kemin kaupunginteatteri on tuottanut keikalla.fi -sivustolle kaksi lyhytnäytelmää. Näytelmät on koottu palkitun amerikkalaisen kirjailijan Neil LaButen teksteistä. Maksullinen tallenne on katsottavissa huhtikuun ajan.  

Eväs & elämys on lyhyt teatteriesitys, josta pääsee nauttimaan tilaamalla kotiinkuljetettuja herkkuja Cafe Hertasta. Alkuvuodesta aloitettu yhteistyö Cafe Hertan kanssa jatkuu kevään mittaan koronarajoitusten salliessa. 

Antin ja Juhan ihan mukavat tyttäret on lauluyhtye, joka keikkailee hoitolaitosten pihoilla levittäen hyvää mieltä ja ikivihreitä säveliä. Duo jatkaa keväällä uudella ohjelmistolla.  Teatteri tarjoaa ilmaista sisältöä myös somekanavillaan: Tarjolla on Rosa Liksomin novelleja sekä kemiläisten runoilijoiden tekstejä näyttelijöiden esittäminä.

Kaupunginteatterin Nuorisolinjan Tulevaisuuden toivot – mekö?  -esitys toteutetaan sarjamuotoisena teatterin somekanavilla loppukevään aikana. Tulossa on myös yhteistyössä kirjaston kanssa toteutettu Satunurkka. Kesäkuussa starttaavat perinteiset teatterin, nuorisotoimen ja Kivalo-opiston yhteiset teatterileirit Tullimakasiinilla. Leirien vetäjänä on näyttelijä Tatja Hirvenmäki.  

Kemin taidemuseon näyttelykevät jatkuu museon omien kokoelmien helmien esittelyllä. Lapsena aina –niminen näyttely avautuu vappuaattona, ja on avoinna aina elokuun puoleenväliin asti. Näyttelyssä on esillä puolensataa lapsiaiheista teosta 1800-luvun lopusta nykypäivään saakka. Taiteilijanimiä ovat mm. Pablo Picasso, Marc Chagall, Akseli Gallen-Kallela, Eetu Isto, Jorma Kuula, Sauli Miettunen, Liisa Rautiainen, Nina Vanas ja Lea Kauppi.  

Kemin historiallinen museo avaa Meripuiston Savupirtin juhannuksen jälkeen. Savupirtti on avoinna elokuun puoliväliin asti. Paikalla on opas kertomassa pirtin mielenkiintoista historiaa. Viikonloppuisin Savupirtin ympäristössä järjestetään tapahtumia koko perheelle.  

Kemin taidemuseossa vierailee kevään aikana 500 kahdeksasluokkalaista Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen puitteissa. Vierailut tehdään erityisjärjestelyin ja turvallisuus edellä. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja edistää tasa-arvoisia taidekokemuksia. Museon taidesisältöjen pariin johdattaa myös Kulttuurikettu Kuisma. Kuisma on erityisryhmiä varten luotu hahmo, joka innostuu taiteesta, kulttuurista ja ihmisistä, erityisesti museovieraista. Kuisman voi tilata museo-oppaaksi sähköpostitse: taidemuseo@kemi.fi tai soittamalla 016 258 247.  

Museovierailut kuuluvat vähäisen terveysturvallisuusriskin piiriin, joten niissä on turvallista vierailla. Museoiden sisältöjen ääreen pääsee myös kotisohvilta. Kemin museot ovat tuottaneet keminmuseot.verkkonayttelyt.fi -sivulleen useita verkkonäyttelykokonaisuuksia. Ne pitävät sisällään mm. taidemuseon näyttelyt, historiallisen museon teemoitetut valokuvanäyttelyt sekä runsaasti tietoutta kaupungin julkisista veistoksista. Syksyn mittaan sekä Kemin taidemuseon että Kemin historiallisen museon kokoelmien aarteet löytyvät myös Finna.fi-palvelusta.

Meri-Lapin musiikkiopisto striimaa Facebook-sivulleen oppilaskonsertteja. Sivuilla on katseltavissa mm. soitinesittelykonsertteja ja rytmimusiikin video. Meri-Lapin jousikvartetti on tuottanut Kemin kaupungin Youtube-sivulle konserttitallennuksia. Esimerkiksi Tony Kakon ja Meri-Lapin jousikvartetin studiotallennus You know my name keräsi parissa päivässä toistatuhatta katselukertaa.  

Kulttuuripalveluiden järjestämät Lasten lauantait jatkuvat kevään ajan huhti- ja toukokuussa sekä syksyllä elokuusta alkaen. Tapahtumat ja tilaisuudet löytyvät striimattuina kirjaston Facebook-sivulta. Toukokuussa voi seurata myös virtuaalisia Lifestylemessuja kaupungin Facebookin ja Youtube-kanavan kautta. Messut järjestetään yhteistyössä Kemin yrittäjien/Kemitiimin kanssa.  

Lastenkulttuurikeskus järjestää kesäkuussa kesäpajoja ja juhannusviikolla taidepajoja ja puistoseikkailuja Meripuistossa. Lauantaina 29.5. Huvikummun pihassa pääsee hurjastelemaan keppihevosilla ja keppikrossareilla.

Kesäkuussa on tarkoitus myös avata Liikennepuisto sekä viettää Yöttömän yön Kauppamaratonia. Nuorisotoimi järjestää myös Bändikylpy-musiikkileirin. Heinäkuussa kaupungin valtaavat Easy Living in Kemi –viikon monenlaiset kesätapahtumat, kuten mm. Kemi Urban Art –festivaali. Festivaali osallistaa kaikenikäisiä kaupunkilaisia mm. työpajojen ja symposiumien muodossa.  

Lisätietoja:  
Tanja Kavasvuo, vt. museotoimenjohtaja tanja.kavasvuo@kemi.fi
Sarianne Paasonen, teatterinjohtaja, sarianne.paasonen@kemi.fi
Anne Toppari, vt. kulttuuriosaston päällikkö, anne.toppari@kemi.fi
Ville Mankkinen, intendentti, Kemin kaupunginorkesteri,
Meri-Lapin jousikvartetti ville.mankkinen@kemi.fi
Karri Perälä, vt. rehtori, Meri-Lapin musiikkiopisto, karri.perala@kemi.fi
Matti Molander, nuoriso- ja liikuntajohtaja, matti.molander@kemi.fi

Takaisin listaukseen