11.2.2021

Koronavirustiedote – suositukset ja rajoitukset 14.2.-14.3.2021

Koronavirustiedote 11.2.2021 klo 16:00: Suositukset ja rajoitukset ajalle 14.2.-14.3.2021

Yleistä: Meri-Lappi on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Epidemian painopiste Meri-Lapissa on edelleen Torniossa ja ja Haaparannan epidemiatilanne on erittäin hankala. Rajoitus- ja suojaamistoimilla pyritään rajoittamaan epidemian leviämistä ja estämään sen hallitsematon leviäminen yhteisössä. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on tautitilanteen osalta tällä hetkellä Suomen huonoimpien sairaanhoitopiirien joukossa.

Suositukset

 1. Vahvasti suositellaan kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.
 2. Vahvasti suositellaan, etteivät yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat sekä uskonnolliset yhteisöt järjestä toistaiseksi yli 10 hengen kokoontumisia ja alle 10 henkilön kokoontumisissa tulee noudattaa yleistä maski- ja turvavälisuositusta
 3. Vetoamme kuntalaisiin, että he pidättäytyisivät toistaiseksi järjestämästä kaikenlaisia juhlia ja tapahtumia.
 4. Suositellaan kaikenlaisesta ei-pakollisesta työ- ja vapaa-ajan matkustamisesta luopumista. Kaikenlaista matkustamista tulee erityisesti välttää niille alueille, joissa tautitilanne on heikko, myös Suomen sisäistä matkustamista. Ruotsiin ja Haaparannalle ei tule matkustaa.
 5. Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän läheisiä fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan omaa harkintaa noudattaen.
 6. Suositellaan, että kaikenlainen kilpailu- ja esiintymistoiminta ja siihen liittyvät matkat perutaan niin nuorten kuin aikuistenkin osalta.
 7. Joukkoliikennepalveluissa suositellaan kaikkien yli 18-vuotiaiden matkustajien käyttävän kasvomaskia.
 8. Suositellaan huoltajille maskin käyttöä varhaiskasvatuksen sisätiloissa lasten tuonti- ja hakutilanteissa.

Rajoitukset palvelutuotannossa ja aukioloajoissa 

 1. Palveluasumisen asukkaiden tapaaminen on mahdollista turvavälejä noudattaen ja suojaimia käyttäen. Tapaamisia porrastetaan ja niistä on sovittava etukäteen henkilöstön kanssa. Vierailijoita voi olla enintään kaksi. Vierailun aikana pitää käyttää kasvomaskia, huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.
 2. Sisätiloissa tapahtuva kaupungin järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kaikilta yli 18-vuotiaiden ryhmiltä ja suositellaan, että muutkin toimijat kaupungin alueella toimivat samoin.
 3. Kaupungin järjestämät tapahtumat perutaan ja julkiset yli 10 hengen kokoontumiset kaupungin sisätiloissa kielletään (Lapin AVI/50/2021). Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin.
 4. Konsertit, musiikki- ja teatteriesitykset perutaan ko. aikaväliltä. Kirjasto toimii rajoitetusti erityisin suojaamistoimin vain aineiston lainausta varten.
 5. Seuraavat toiminnot toteutetaan toistaiseksi rajoitetusti tai niiden toiminta suljetaan:

-Kaupungintalo on suljettu asiakkailta, tarvittavat tapaamiset tulee sopia etukäteen asianomaisen viranomaisen kanssa
-päiväsairaala ja päivätoiminta on kiinni, asiakkaita tuetaan tarvittaessa kotiin
-saunapalvelua rajoitetaan
-ryhmälomitusta ja intervallihoitoa Apilassa rajoitetaan
-tukiperhetoimintaa supistetaan
-Leipätehtaan toimintakeskus toimii rajoitetusti

 1. Kaupungin sisäliikuntapaikkojen harrastusvuorot asetetaan määräajaksi tauolle yli 20-vuotiailta (*). Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin. Alle 20-vuotiaiden tulee huomioida harrastuksissa seuraavat asiat:
 • Urheilutilojen pukuhuoneiden käyttöä ei suositella
 • Osallistujien suositellaan tulevan liikuntatilaan suoraan harrastusvarusteissa ja pukuhuoneissa oleskelua tulee välttää. Harrastajien toivotaan käyttävän omia peseytymistiloja.
 • Samassa pukuhuoneessa voi olla yhtä aikaa korkeintaan 10 henkilöä
 • Liikuntatiloille määritellään tilakohtaiset enimmäismäärät harrastajille
 • Ohjaajien suositellaan käyttävän maskia harjoitus- ja ohjaustilanteissa
 • Harjoituksissa tulee noudattaa lajilittojen antamia suojautumisohjeita
 • Saattajien ja huoltajien oleskelu puku- ja harjoitustiloissa ei ole sallittua. Milloin tätä ei voida välttää, tulee saattajien ja huoltajien käyttää kasvomaskia koko tilassa oleskelun ajan.
 • Seurat vastaavat omilla harjoitteluvuoroillaan terveysturvallisuuden viranomaisohjeiden ja suositusten toteutumisesta.
 • Rajoitus ei koske SM-tason kilpaurheilua. Harjoittelu tulee järjestää enintään kymmenen (10) henkilön ryhmissä ja niin, että ryhmien kokoonpano säilyy samana. Urheilijoita suositellaan myös välttämään kontakteja joukkueensa ulkopuolisiin henkilöihin. Toiminta tulee järjestää koronaturvallisesti OKM:n ja AVI:n määräyksiä noudattaen.

15. Perusopetus ja lukio-opetus toteutetaan toistaiseksi normaalisti lähiopetuksena. Opetuksessa noudatetaan suojaamistoimia. Yläkoulussa ja lukiossa tulee oppilaiden ja henkilökunnan käyttää kasvomaskia (ei pakko).

Varhaiskasvatuksessa ja lähiopetuksessa noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) turvallisuussuosituksia. Etäopetukseen tai vuorolukuun siirtyminen on suunniteltu varotoimenpiteenä.

 1. Vähävaraisille kemiläisille jaetaan kasvomaskeja tiistaisin ja torstaisin sosiaalitoimiston infopisteestä klo 12-15.

Ohjeistus on voimassa 14.2.-14.3.2021

Näytteenotto

Arkisin Kemin koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Sairaalakatu 1 (tori). Näytteenotto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10-15.30 ja toimii ajanvarauksella.

Lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kemiläistenkin koronavirusnäytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, joka sijaitsee rajalla. Näytteenotto on avoinna lauantaisin kello 9.00–15.00 ja sunnuntaisin kello 9.00–14.00 ja toimii ajanvarauksella.

Ajanvaraukseen pääsee tästä linkistä, näytteenottopaikaksi valitaan arkisin Kemi ja viikonloppuisin Tornio.

(*) Korjattu 18.2.2021 kohtaan 14 ikärajaksi 20 vuotta alueellisen pandemiatyöryhmän päätöksen mukaisesti.

Takaisin listaukseen