4.2.2021

KulttuuriKettu Kuisma johdattaa kehitysvammaiset taiteen pariin

Kemissä on kehitetty erilaisia kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitysvammaisille lapsille ja aikuisille Kemin kaupungin ILMI-projektin puitteissa. Yksi osa kehitystyötä on KulttuuriKettu Kuisma, joka luotiin elävöittämään kulttuuria ja tekemään museokierroksista hauskempia erityisryhmille. KulttuuriKettu Kuisma julkistettiin Kemin taidemuseossa keskiviikkona 3.2. Julkistustilaisuudessa pidettiin ensimmäinen ketun esittelykierros Sauvosaaren koulun oppilaille ja esiteltiin myös uunituore KulttuuriKetun sarjakuva. 

KulttuuriKettu Kuisma on kehitetty erityisesti kemiläisten erityisryhmien tarpeeseen. Museokierroksia ja niiden elävöittämistä on toivottu juuri eritysryhmiä varten ja ILMI-hanke tarttui tähän toiveeseen. KulttuuriKettu esittelee jatkossa eri näyttelyitä ja innostaa tutkimaan taidetta eri tavoilla. 

KulttuuriKetun ovat kehittäneet taidemuseon intendentti ja vt. museotoimenjohtaja Tanja Kavasvuo, teatteritaiteilijat Anna-Maria Vänskä ja Heidi Jäärni sekä kuvataiteilija Timo Tökkäri ja käsityöläinen Julia Wallén, Ompelimo Welvet, Kemi.  

Kemin kaupungin ILMI-projekti (2019-2021) kehittää kemiläisten kehitysvammaisten kulttuuri- ja liikuntapalveluita.  Mukana ILMI:ssä ovat Kemin kaupunginteatteri, kirjasto, taidemuseo, historiallinen museo, orkesteri, musiikkiopisto, Kivalo-opisto, nuorisotoimi ja liikuntatoimi. ILMI toteutetaan osana Niilo Viitalan kemiläisille kehitysvammaisille osoittamaa perintöä. ILMI tekee kehitystyötä laajalla yhteistyöllä eri yksiköiden kesken. Yksiköissä parannetaan saavutettavuutta ja kehitetään uutta toimintaa. Toimintaa myös järjestetään kaiken ikäisille. Kahden vuoden projektin avulla haetaan toiminnan pitkäjänteistä kehitystä. Tavoitteena on myös hyväksi koetun uuden toiminnan juurruttaminen.  

ILMI on yhden ja puolen vuoden toimintansa aikana mm. kouluttanut opettajia, kehittänyt kehitysvammaisten musiikkitoimintaa, järjestänyt erityisryhmille digikoulutusta ja teatterikursseja, kokeillut erityislasten perheiden sirkustoimintaa sekä perustanut erityislasten liikuntakerhoja.  

ILMI:n kaksivuotinen toiminta huipentuu keväällä 2021. KulttuuriKetun julkistuksen lisäksi tiedossa on ainakin Kemin kaupunginteatterin kanssa yhdessä tehtävä yhteisöteatteriesitys Kuvauksia rakkaudesta. Lavalle astuvat teatterin näyttelijöiden rinnalla Leipätehtaan teatterikurssilta mukaan tulleet näyttelijät ja heidän läheisensä. Esityksessä käsitellään meille kaikille niin tärkeää aihetta rakkautta eri näkökulmista. Lisätietoja teatteriesityksen ohjaajalta Anna-Maria Vänskältä.  

Lisätietoja: 
Anna-Maria Vänskä, ILMI projektityöntekijä, anna-maria.vanska@kemi.fi, 050 910 6694 

Takaisin listaukseen