Laitakarin pienoismalli Kemin historiallisessa museossa
Laitakarin sahan pienoismalli Kemin historiallisessa museossa

20.10.2023

Laitakarin pienoismalli esille Kemin historialliseen museoon 

Laitakarin pienoismalli nähtävillä Kemin historiallisessa museossa Kemin taiteiden yöstä 28. lokakuuta alkaen.

Rakastettu ja yksityiskohtainen Laitakarin pienoismalli palaa jälleen yleisön nähtäville osana Kemin historiallisen museon pysyvää näyttelyä. Tämä huolellisesti toteutettu yksityiskohtainen pienoismalli herättää eloon Laitakarin saaren ainutlaatuisen historian ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin. 

Laitakarin pienoismalli on tuttu monille, jotka vierailivat Kemin kulttuurikeskuksessa 1990-luvulla. Nyt se on viimein palannut kotiinsa kertomaan Laitakarin mielenkiintoisesta tarinasta museovieraille. Pienoismalli on tarkka kopio saaresta sen teollisuuden kukoistuksen aikakaudelta, jolloin se oli vilkas monikulttuurinen yhteisö täynnä elämää ja liikettä. 

Pienoismallin rakensivat Kemin ortodoksinen perinne –kerho talkoovoimin. Se valmistui vuonna 1991 ja lahjoitettiin Kemin kaupungille. Sen valmistuminen vaati yhteensä viisi vuotta ja 11 000 työtuntia.  Mukana pienoismallin rakentamistyössä olivat Otto Isola, Risto Kulmakka, Ahti Suomalainen, Aleksi Suistio, Erkki Laine, Kauko Poutiainen, Veijo Piiksi, Antti Poutiainen, Veikko Vuorma, Veijo Isola, Kalervo Poutiainen, Paavo Hautaoja, Martti Takalo ja Anna-Maija Hautaoja. 

“Olemme erittäin innoissamme saadessamme tämän upean pienoismallin näyttelyymme. Se on ikoninen osa kemiläistä historiaa ja tarjoaa vierailijoillemme mahdollisuuden tutustua kaupungin menneisyyteen konkreettisella tavalla”, sanoo intendentti Janne Kuoppala, Kemin historiallisesta museosta. 

Pienoismallissa näkyvät yksityiskohdat herättävät eloon ajan, jolloin Laitakari oli paitsi teollisuuden keskus myös yhteisö, jossa asui ihmisiä eri taustoista ja kulttuureista. Kävijät voivat tutustua saaren elämänmenoon, joka tekee vierailusta museossa opettavaisen ja unohtumattoman. 

Laitakarin pienoismalli on nähtävänä Kemin taiteiden yönä lauantaina 28. lokakuuta ja sen jälkeen normaalisti museon avoinna olon mukaisesti maanantaista perjantaihin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-15. Museoon on vapaa pääsy. 

 

Takaisin listaukseen