4.11.2020

Länsi-Pohja epidemian kiihtymisvaiheessa

Koronatilanne Kemissä on edelleen rauhallinen.

Kemin kaupunki ohjeistaa kuntalaisia tarvittavista suojaamis- ja rajoittamistoimista huomenna.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tiedote 4.11.2020:

Tänä aamuna Länsi-Pohjan alueella on tullut ilmi seitsemän uutta Covid-19-tautitapausta. Useimmat sairastuneista ovat jo karanteenissa olleita.

Viime viikolla otetuista koronavirusnäytteistä positiivisia oli 3,5 prosenttia. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 50 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden ja todennäköisesti luku edelleen nousee.

Valtaosa todetuista tartunnoista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin, mutta kaikkien tartuntojen lähdettä ei ole pystytty jäljittämään. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on näin ollen siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee painokkaasti, että epidemian kiihtymisvaiheessa alueen anniskeluravintolat lopettaisivat anniskelun kello 22.00 ja sulkisivat ovensa viimeistään kello 23.00.

Yli 20 henkilön kokoontumisia ei suositella. Suositus koskee myös yksityistilaisuuksia.

Lisäksi alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat harrastustoiminnat keskeytetään seuraavien kahden viikon ajaksi.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Influenssarokotusta suositellaan aivan kaikille (kuuden kuukauden ikää vanhemmille), kansallisen rokotusohjelman kohderyhmien lisäksi erityisesti myös asiakastyössä toimiville.

Sekä influenssa että koronavirus ovat liikkeellä samaan aikaan, näin ollen influenssarokotus voi suojata molempien tautien vakavilta muodoilta.

Epidemiatilanteen ollessa alueen kunnissa erilainen, kunnat tiedottavat tarkemmin omista kuntakohtaisista suosituksistaan ja rajoituksistaan koskien uimahallien ja kirjastojen yms. aukioloja.

Näytteenotto laajenee viikonloppuihin

Tähän saakka koronavirusnäytteenotto on toiminut kunnissa pääasiassa vain arkisin, mutta 7.11. alkaen näytteitä aletaan ottaa myös viikonloppuisin. Näytteitä tullaan ottamaan Tornion terveysneuvontapisteellä, joka sijaitsee valtakunnan rajalla.

Viikonloppunäytteenotto on avoinna Tornion, Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Ylitornion asukkaille. Näytteenotto on auki lauantaisin kello 9.00–15.00 ja sunnuntaisin kello 9.00–14.00 ja toimii ajanvarauksella.

Takaisin listaukseen