10.11.2021

Länsi-Pohja siirtyy leviämisvaiheeseen – rajoituksia tulossa käyttöön

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatiedote 10.11.2021 kello 13.15

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 84 koronavirustartuntaa. Vaikka tartunnanjäljitys toimii alueella edelleen hyvin, viidennes viime viikon tartuntojen lähteistä jäi selvittämättä.

Kuluvalla viikolla alueella on todettu keskiviikkoaamupäivään mennessä jo 27 uutta tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjan alueella nyt noin 220 sataatuhatta asukasta kohden. Tartuntoja on todettu myös kaksi kertaa rokotetuilla.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä muutamia koronapotilaita, mutta tehohoitoon ei ole jouduttu turvautumaan. Koronapotilaita on hoidossa myös terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Epidemiatilanne on vaikeutunut alueella viime viikkoina nopeasti. Tartunnanjäljitys on jo ylikuormittunut, ja jos tilanne edelleen pahenee, vaarana on myös sairaalahoidon ylikuormittuminen. Alueellinen pandemiatyöryhmä totesi, että Länsi-Pohja siirtyy epidemian leviämisvaiheeseen.

Kunnat päättävät rajoituksista

Länsi-Pohjan alueella on todettu ravintolalähtöisiä tartuntaketjuja, jotka ovat johtaneet myös sairaalahoitoon. Tämän vuoksi alueellinen pandemiatyöryhmä vetoaa valtioneuvostoon ja esittää koko alueelle ravintolarajoituksia. Koronapassilla esimerkiksi ravintoloissa ja yökerhoissa olisi mahdollista asioida rajoituksista huolimatta.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee kuntia rajoittamaan yleisiin kokouksiin ja yleisötilaisuuksiin osallistumista. Kunnat päättävät varsinaisista kokoontumisrajoituksista, ja ne tulevat voimaan, kun ne on käsitelty kuntien päätöksenteossa.

Kaikki koronaturvatoimet – hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskinkäyttö – ovat edelleen ajankohtaisia. Niin rokotettujen kuin rokottamattomien tulisi noudattaa niitä. Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotuskattavuuden suhteen Länsi-Pohjan alue on jäänyt jälkeen muusta Suomesta. Kaksi rokotetta on saanut 78,3 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista. Rokote suojaa hyvin varsinkin koronaviruksen aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta.

Rokotusaikoja on kunnissa hyvin saatavissa. Osa kunnista järjestää pop up –rokotustapahtumia, joissa rokotetaan myös ulkopaikkakuntalaisia. Kunnat tiedottavat rokotusajoista omilla verkkosivuillaan.

 Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Takaisin listaukseen