26.4.2021

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Meri-Lapin kuntien koronarokotustiedote rokotteen valinnasta

THL on antanut suosituksen siitä, että riskiryhmien rokottamisen jälkeen 65-69- vuotiaat perusterveet henkilöt voivat toukokuun alusta alkaen valita mitä rokotetta ottavat. THL on samalla todennut, että pienillä paikkakunnilla tämä valinnanmahdollisuus voi toteutua myöhemmin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus on merkittävästi matalampi kuin pääkaupunkiseudulla. Kunnat ovat Meri-Lapissa nyt vasta käynnistämässä tai juuri käynnistäneet riskiryhmien rokottamisen. Tästä syystä mahdollisuus mRNA-rokotteen valintaan koskien edellä mainittua ikäryhmää perusterveitä henkilöitä ei tule Länsi-Pohjassa toteutumaan toukokuun alusta.

Länsi-Pohjan rokotuskoordinaatiotyöryhmä on huolissaan siitä, että yli 65-vuotiaiden rokottaminen hidastuu Länsi-Pohjassa merkittävästi, mikäli moni päätyy odottamaan mahdollisuutta valita mRNA-rokote Astra Zenecan rokotteen tilalle. Valitun rokotteen saaminen voi viedä alueella useamman viikon. Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille on kunnissa hyvin saatavilla. Rinnakkain annetaan myös mRNA-rokotteita, mutta näiden saatavuus ei tällä hetkellä mahdollista rokotteen valintaa.

Astra Zenecan rokote tehokas ja turvallinen

Astra Zenecan rokotteeseen on liitetty sivuoireena harvinaisia verenhyytymishäiriöitä, joista valtaosa on havaittu alle 60-vuotiailla. Harvinaisen hyytymishäiriön keskimääräinen ilmaantuvuus on Euroopassa ollut noin yksi tapaus 100 000:tta AstraZenecan rokotteen saanutta kohden ja muutamissa maissa enimmillään noin yksi tapaus 40 000:tta kohden. THL ja Euroopan lääkevirasto ovat todenneet, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas rokote yli 65-vuotiaille henkilöille, joilla ei ole ollut aiempaa aivolaskimotukosta tai hepariinihoidon aiheuttamaa verihiutalekatoa, mitkä ovat erittäin harvinaisia tautitiloja. Rokotevalmisteen käytölle Suomen koronarokotusohjelmassa on asetettu 65 vuoden alaikäraja, sillä tästä iästä lähtien vakavan koronavirustaudin ja tautiin menehtymisen riski kasvaa merkittävästi.

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmä muistuttaa, että koronavirustaudin aiheuttama riski verisuonitukoksiin on moninkertainen Astra Zeneca-rokotukseen verrattuna.

Kunnat tulevat ilmoittamaan kotisivuillaan siitä, milloin missäkin alueen kunnassa on mahdollisuus 65-69-vuotiailla perusterveillä henkilöillä valita rokote. Muita ikäryhmiä tämä valinnanmahdollisuus ei koske.

Nyt vapaana olevat rokotusajat kannattaa hyödyntää, jotta rokotus ei viivästy.

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmän puolesta

Länsi-Pohjan kuntien tartuntatautilääkärit: Jukka Ronkainen Tornio, Tea Taskila Kemi, Kari Askonen Ylitornio, Heli Hyrkäs Tervola, Pertti Sakaranaho Keminmaa, Tuula Saukkonen Simo

Jyri J. Taskila LPSHP

Lisätietoja: Jyri J. Taskila 040-352 1097

Takaisin listaukseen