26.3.2024

Metsä Group aloittaa esiselvityksen Kuura-tekstiilikuitutehtaasta, sijaintivaihtoehtona Kemi

Metsä Group käynnistää esiselvityksen ensimmäisestä Kuura-tekstiilikuitua tuottavasta kaupallisesta tehtaasta. Kuura-tekstiilikuitu on yksi Metsä Groupin innovaatioyrityksen Metsä Springin kärkihankkeista, jossa kehitetään sellun jalostusastetta kestävästi ja tehokkaasti.

Havusellusta valmistettava Kuura-tekstiilikuitu on Metsä Groupin uudenlainen materiaali, jossa suomalaisesta puusta jalostetaan kestävää ja korkean jalostusasteen tuotetta ilman fossiilisia polttoaineita. Tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty muun muassa Äänekosken koetehtaalla. Nyt alkava esiselvityshanke on mahdollisen kaupallisen tehdasprojektin ensimmäinen suunnitteluvaihe.

Esiselvityshankkeessa määritellään muun muassa tehtaan investointisumma ja sen myötä myös koko liiketoimintaidean kannattavuus. Esiselvityksen on määrä kestää noin vuoden, minkä jälkeen hanke voi edetä tarkempaan esisuunnitteluvaiheeseen.

“Kuura-tekstiilikuitua on tutkittu ja kehitetty Äänekosken koetehtaassamme pitkäjänteisesti vuodesta 2020 lähtien, sillä kestävämmille tekstiilikuiduille on maailmanlaajuisesti kova kysyntä. Kuura-tehdas loisi toteutuessaan edellytykset suomalaiselle tekstiilikuidun kaupalliselle tuotannolle ja samalla lisäisi sellun jalostusastetta Suomessa”, kertoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

Kuura-tekstiilikuitu valmistetaan havusellusta, jonka raaka-aine hankitaan Metsä Groupin suomalaisten omistajajäsenien metsistä. Visiona on kehittää ympäristön kannalta parempi raaka-aine vaate- ja kuitukangasteollisuudelle. Ympäristövaikutusta tutkitaan hankkeessa pääasiassa standardoidulla elinkaarianalyysimenetelmällä.

Mahdollinen ensimmäinen Kuura-tehdas rakentuisi Metsä Groupin modernin biotuotetehtaan viereen Äänekoskelle tai Kemiin.

“Koska tekstiilikuitutehdas integroitaisiin biotuotetehtaaseemme, hyödyntäisimme prosessissa naapuritehtaan tuottamaa uusiutuvaa energiaa sekä mahdollisuutta erilaisille suljetuille kierroille. Kaikki raaka-aine on peräisin sertifioiduista suomalaisista metsistä noin sadan kilometrin säteeltä tuotantopaikasta”, von Weymarn täydentää.

Käyvä tehdas työllistäisi noin 250 henkeä, ja tuotanto olisi toteutuessaan noin 100 tuhatta tonnia vuodessa, mutta tarkkaa kokoa ei ole vielä määritetty.

Takaisin listaukseen