8.6.2022

Päivien kimallus -näyttelyssä yhdistyvät kaupungin taideaarteet ja jalokivet 

Kemin taidemuseossa avataan 9.6.2022 taidemuseon 75-juhlavuoden kesänäyttely Päivien kimallus. Näyttely koostuu taidemuseon kokoelmateoksista sekä valikoiduista Kemin jalokivikokoelman jalokivistä. Ainutlaatuisessa näyttelyssä on esillä rinnakkain kivet ja taideteokset, joita yhdistävät värit, muodot ja teemat. Kimallusta tuovat myös kuninkaalliset kruununjalokivet.  

Näyttelyssä on esillä museon tunnettujen taideaarteiden lisäksi kokoelman uutuusteoksia, kuten esimerkiksi Pekka Homasen Veitsiluodon tehtaita esittävä maalaus Kemi Blues 5 (2021). Jalokivien kanssa kilpaa kimaltelevat myös esimerkiksi August Kiesewetterin Naisen muotokuva 1840-luvun alkupuolelta sekä AnneMilanan Mä ja mun turkoosit vuodelta 2016.  

Mukana on myös sellaisia teoksia, jotka ovat harvoin tai koskaan päässeet museon seinille. Tällaisia ovat esimerkiksi kemiläistaiteilija Jorma Kuulan monumentaalimaalaus Uusi päivä (1987), joka valmistui Kemin Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlatyöksi ja sijaitsi vuoteen 2020 asti Kemin työväentalolla (Sauvotalo). Esillä on myös esimerkiksi Kemin tyttölyseon kokoelmaan kuuluva Ravenna-mosaiikki Juudaksen suudelma, joka sijaitsi vuoteen 2019 saakka Meripuistokadun ns. Tyttölyseon rakennuksessa.  

Näyttelyn nimi Päivien kimallus viittaa jalokivien ja teosten valovoimaisuuden lisäksi taidemuseon 75 vuoden monivivahteiseen historiaan. Samalla se on kunnianosoitus äskettäin edesmenneelle taiteilija, kultaseppämestari ja diplomigemmologi Teuvo Ypyälle (1955–2022), Kemin jalokivikokoelman kokoajalle ja Jalokivigallerian perustajalle.  

Päivien kimallus -näyttelyn ripustus ja valikoitujen kivien esille laitto on tehty esteettisestä näkökulmasta. Jalokivikokoelmasta rakennetaan uusi tieteellinen kokonaisuus ja näyttely tulevaisuudessa Kemin kulttuurikeskukseen, kun rahoitus ja paikka löytyvät. Kokoelman tunnetuin esine, Suomen kuninkaan kruunu, on esillä Kemin historiallisessa museossa 30.6.2022 lähtien.  

Lisätietoja:  

Venla Kakko, intendentti, venla.kakko@kemi.fi 040 832 9691  

Tanja Kavasvuo, museonjohtaja, tanja.kavasvuo@kemi.fi 040 357 6991 

Takaisin listaukseen