24.4.2020

Poliisi puuttuu vappuna yli kymmenen hengen kokoontumisiin – Massajuhlinnan aika on myöhemmin

Poliisi on huolissaan tulevasta vapusta. Etenkin nuorten tapaamiset isommissa porukoissa ovat lisääntyneet viime aikoina ympäri maata. Poliisi valvoo vappuna näkyvästi rajoitusten noudattamista.

– Haluamme painottaa ihmisten omaa itsekuria ja vastuuta jäädä kotiin sekä viettää vappua niin, ettei lähikontakteja, massaliikehdintää ja “viruslinkoa” synny minnekään. Nyt ei ole syytä kokoontua isossa määrin vappupiknikeille tai viettämään aikaa isoissa joukoissa. Uusia juhlimispäiviä tulee myöhemmin, nyt on vain jaksettava noudattaa ohjeita ja rajoituksia, jotta voimme palata mahdollisimman pian takaisin normaaliin arkeen, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Vappuna kiellettyä on järjestää

  • yli 10 henkilön mielenosoituksia,
  • yli 10 henkilön kulkueita,
  • yli 10 henkilön vappuparaateja,
  • yli 10 henkilön muita yleisiä kokouksia,
  • yli 10 henkilön muita yleisötilaisuuksia (avoimet huvitilaisuudet, kilpailut, näytökset ja muut niihin rinnastettavat tilaisuudet, joita ei ole pidettävä yleisinä kokouksina),
  • enintään 10 henkilön yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, jos kokoontumisen järjestämisestä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai vaaraa ihmisten terveydelle.

Jos poliisi havaitsee kiellettyjä tapahtumia tai tilaisuuksia, ne päätetään ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin.

Valtioneuvosto on lisäksi antanut suosituksen välttää tarpeetonta oleilua yleisellä paikalla.

– Mikäli poliisi tapaa vappuna juhlivia ryhmiä, ihmisiä ohjataan lähtökohtaisesti poistumaan paikalta, jos juhlinnasta aiheutuu vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Tietenkin toivomme, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita ja rajoituksia niin itsensä, läheistensä kuin koko yhteiskunnan takia, eikä poliisin tarvitsisi puuttua minkään tyyppiseen kokoontumiseen.

– Pyrimme nyt kaikki välttämään viruksen levittämistä ja suojelemaan riskiryhmiä. Seuraukset vastuuttomasta käyttäytymisestä voisivat olla kauaskantoisia, poliisitarkastaja Arvelin muistuttaa.

Takaisin listaukseen