30.1.2020

RAJAMAILLA – Taina Kontio, Satu Miettinen, Mari Mäkiranta, Melanie Sarantou

Rajamailla-näyttely työryhmä koostuu neljän taiteilijan teoksista, joita yhdistää sukupuolen, ruumiillisuuden ja luontosuhteen tematiikka sekä erilaiset rajatilat ja marginaalit. Työryhmän jäseniä ovat kuva- ja mediataiteilija Taina Kontio, tekstiili- ja valokuvataiteilija Satu Miettinen, muotitaiteilija Melanie Sarantou ja valokuvataiteilija Mari Mäkiranta. Työryhmä toimii taiteen ja tutkimuksen rajapinnoilla ja liikkuu myös tutkijan rooleissa eri tutkimushankkeissa.

Rajamailla-näyttely koostuu video-, valokuva- ja muotitaiteesta. Teoskokonaisuudet käsittelevät muuttuvia identiteettejä, ihmisen ja luonnon suhdetta sekä tiloihin liittyvää turvaa ja turvattomuutta. Teokset rakentuvat muun muassa trans- ja muunsukupuolisiksi itsensä identifioivien pohjoissuomalaisten nuorten muotokuvista, kestävästä muotitaiteesta, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ja rajamaita pohtivista valokuvataiteellisista omakuvista ja videoinstallaatioista.

Ryhmän ensimmäinen näyttely käynnistyi Port Pirien Regional Galleryssä 21.-12.2019- 26.1.2020. Port Pirien Regional Gallery on juuri saanut korkeimman australialaisen galleria-luokituksen. Kemin taidemuseossa esillä oleva näyttely on taiteilijaryhmän toinen näyttely ja se on esillä 18.1.-8.3.2020.

Taiteilijaesittelyt:

Taina Kontio on erittäin ansioitunut videotaiteilija ja voittanut teoksillaan useita kansainvälisiä palkintoja. Hän on ollut mukana laajasti erilaisissa kansainvälisissä taiteellisissa tuotannoissa ja yhteistyöprojekteissa. Hän toimii myös audiovisuaalisen median ja palvelumuotoilun opettajana. Satu Miettinen on toiminut paljon erilaisissa osallistavan taiteen produktioissa. Hänen näyttelytuotantonsa koostuu sekä tekstiili-installaatioista että valokuvista. Satu Miettinen toimii myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaanina ja palvelumuotoilun professorina. Melanie Sarantou on namibialais-australialainen muotitaiteilija, jonka kokoelmia on esitetty laajasti kansainvälisillä foorumeilla. Hänen tuotannossaan korostuvat myös osallistavan taiteen menetelmät. Hän toimii myös yliopiston tutkijana. Mari Mäkiranta on kansainvälinen valokuvaaja ja kuraattori, jonka teoksissa korostuu ekofeministinen ajattelu. Hän toimii myös yliopiston lehtorina ja on visuaalisen kulttuurin tutkimuksen dosentti.

Takaisin listaukseen