6.6.2022

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022

Suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita, mutta vähitellen seulontaohjelmaa laajennetaan ikäryhmittäin. Ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen.

Suolistosyövän seulonta pyrkii havaitsemaan suolistosyövän oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoite on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Seulottaville henkilöille lähetään postitse seulontatesti ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan vain yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona ja lähetetään postitse laboratorioon tutkittavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Seulontaan osallistuminen on siis seulottavalle maksutonta.

Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy verenvuotoon selvitetään.

Seulontahoitajat ottavat yhteyttä asiakkaaseen, kun tieto saapuu heille.

Suolistosyövän seulontahoitajan puhelinnumero 016 259 357 on käytössä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11-12.

Takaisin listaukseen