8.6.2021

Taidelainaamoviikot avautuivat Kemin museoissa – yli sata teosta tarjolla uuteen kotiin

Kesäisiä kukkakimppuja, utuisia maisemia, abstrakteja leiskuvia maalauksia, yksityiskohtaisia piirroksia ja valokuvia. Kemin historiallisen museon galleriatila sekä Kemin taidemuseon sisääntuloaulan taidelainaamo täyttyvät kesän ajaksi Lapin taiteilijaseuran taiteilijoiden teoksista. Taidelainaamoviikkojen nimellä kulkevan näyttelyn valikoima ulottuu maalauksista piirustuksiin ja veistoksista kollaaseihin. Esillä on satakunta myytävää ja lainattavaa teosta 50:ltä taiteilijalta.

Perjantaina 4.6.2021 avattu Taidelainaamoviikot-näyttely on ensimmäinen historiallisessa museossa esillä oleva lainaperiaatteella toimiva taidenäyttely. Näyttely on esillä 14.8.2021 asti. Kemin taidemuseon yhteydessä toimiva taidelainaamo MeriNapa on toiminut tasan vuoden. Lainaamotoimintaa toteutetaan yhteistyössä Lapin taiteilijaseuran kanssa.

Taidelainaamo tarkoittaa paikkaa, josta voi lainata kuvataidetta pientä kuukausimaksua vastaan. Teoksen voi palauttaa lainaamoon, mikäli teos ei tunnukaan omalta tai sopivalta suunniteltuun tilaan. Kun kuukausieriä on maksettu teoksen hinnan verran, teos on lunastettu kokonaan omaksi. Lainaamotoiminta on siis pohjimmiltaan kuin taiteen osamaksukauppaa mutta ilman korkoa ja palautusoikeudella. Teosten hinnat liikkuvat noin satasesta 5000 euroon. Lainausmaksu on 20–100 euroa kuukaudessa tai sovittavan kuukausierän mukaan.

Taidelainaamoviikkojen taiteilijanimiä ovat esimerkiksi Helena Junttila, Kaija Kiuru, Seija Ulkuniemi, Paula Suominen, Pirjo Nykänen, Anu Riestola, Marjo Pitko ja Jouko Alapartanen. Teokset ovat taiteilijoiden itsensä valitsemia ja hinnoittelemia. Teoksen hinnasta 80 % päätyy taiteilijalle, 10 % Lapin taiteilijaseuralle ja 10 % Kemin taidemuseolle. Taiteen lainaaja tai ostaja saa teoksen heti mukaansa.

Lisätietoja:
Tanja Kavasvuo, vt. museotoimenjohtaja
tanja.kavasvuo@kemi.fi, 040 357 6991

Janne Kuoppala, intendentti, Kemin historiallinen museo, janne.kuoppala@kemi.fi, 040 641 3105

Takaisin listaukseen