Taide ja kaupunkisuunnittelu -hanke.
Taide ja kaupunkisuunnittelu -hanke.

27.4.2023

Tervetuloa TULEVAISUUS 94100 -kaupunkityöpajaan 3.-4.5.2023

Taide ja kaupunkisuunnittelu -hanke tiedottaa:

Kaupunkisuunnittelu määrittää jokaisen kaupunkilaisen arkipäivää ja vaikuttaa tulevien sukupolvien elämään. Laki velvoittaa kaupunkia kuulemaan laajasti tahoja joita kaavasuunnitelma koskettaa (Maankäyttö- ja rakennuslaki, 8. luku, § 63). Lakisääteinen osallistamisprosessi on kuitenkin melko mekaaninen, ja alkaa usein vasta tärkeiden päätösten jälkeen.  

Lappilaisten kaupunkien kaupunkisuunnittelun asiantuntijat toivovat varhaisempaa vuorovaikutusta osallisten kanssa. Tämänhetkisillä tiedonkeruun keinoilla moni idea jää pimentoon ja hiljaiset äänet kuulematta. Piste Kollektiivi tutkii Taide ja kaupunkisuunnittelu -hankkeessa pohjoisten  kaupunkisuunnittelun asiantuntijoiden kanssa, voisivatko taiteen menetelmät  tarjota tähän ratkaisuja. Toimenpiteitä ovat monialainen yhteinen suunnittelu ja keskustelut, taiteen menetelmiä hyödyntävät työpajapilotit ja taiteelliset interventiot sekä kaksi seminaaria.  

Hankkeen ensimmäinen työpaja TULEVAISUUS 94100 toteutetaan kaksipäiväisenä keskiviikkona ja torstaina 3.-4.5. Kemin kävelykadulla, Täiköntorilla ja näiden alueiden läheisyydessä. Työpajat koostuvat ohjatuista kävelyistä, jotka alkavat tasatunnein klo 15-18 välillä Täiköntorin lavan edestä. Mukaan ovat tervetulleita kaikki eri-ikäiset kaupunkilaiset ja kaupungin toimijat. Aiempaa kokemusta ei tarvita ja taiteilijat opastavat aiheen äärelle. Osallistuminen on maksutonta. Rajoitettu osallistujamäärä. 

Tulevaisuus 94100 -työpajassa tehdään ohjattuja kokemuskävelyitä kaupunkitilassa. Tarkoituksena on tutkia miten kaupunkitila koetaan ja minkälaisia ehdotelmia sen tulevaisuudesta syntyy. Työpajan havaintoja voidaan käyttää kävelykadun kehittämissuunnitelmissa.  

Piste on rovaniemeläinen ammattitaiteilijoiden kollektiivi. Lapin liitto on myöntänyt Taide ja kaupunkisuunnittelu -hankkeelle AKKE-rahoituksen. Pisteen hankekumppaneita ovat Rovaniemen ja Kemin kaupungit. Lisäksi Tornion ja Kemijärven kaupungit ovat mukana hankkeessa luotavassa verkostossa.  

Tiedustelut Pisteen hanketaiteilijoilta: Riikka Vuorenmaa, riikka.vuorenmaa@pistery.org ja Miia Kettunen, miia.kettunen@pistery.org / 040 736 8504. 

Hankkeet
Takaisin listaukseen