27.3.2020

Vastaavan lääkärin terveiset: Miksi koronavirusepidemia on vakava asia?

Pandemia eli maailmanlaajuinen epidemia on aiheuttanut laajamittaisia rajoittamistoimia. Miksi ne ovat tarpeen?

Vastaus pohjautuu aiempiin pandemiakokemuksiin. Miksi sikainfluenssapandemia ei aiheuttanut näin massiivisia toimenpiteitä?

Vuonna 2009 kyseessä oli influenssa, joka on terveydenhuollolle ja kaikelle kansalle vanha tuttu. Influenssaa vastaan voidaan suojautua rokotteilla, joita oli saatavissa maailmanlaajuisesti. Lisäksi influenssan hoitoon on käytettävissä kaksi viruslääkettä. Tavallinenkin kausi-influenssa on ollut joka ikinen vuosi mittakaavaltaan valtavan paljon laajempi kuin tähänastinen koronaepidemia.

Koronavirus ja sen tarttuminen ja taudinkuva tunnetaan huonosti, eikä rokotteita tai lääkkeitä ei ole. Lisäksi virus näyttää aiheuttavan niin vaikean keuhkojen toimintahäiriön, että tehohoitokaan ei välttämättä pelasta, ja kuolleisuus näyttäisi ylittävän ainakin tavallisen kausi-influenssan luvut.

Näistä syistä valtioneuvoston toimet eivät ole ylimitoitettuja. Kemin kaupungin linjaukset ovat niiden kanssa sopusoinnussa. Alueella on ollut hyvin aikaa valmistautua tositoimiin – tätä kirjoitettaessa 27.3.2020 meillä on varmistettu vain muutama tautitapaus, jotka ovat hoidossa, eristyksessä ja altistuneet karanteenissa.

Tästäkin pandemiasta selvitään yhteistuumin, yhteisvoimin.

Kari S. Lankinen, lääketieteen tohtori, Kemin kaupungin vastaava lääkäri

Takaisin listaukseen