Kemin Savupirtti ulkoa Kuva: Janne Kuoppala

11.6.2024

Yli-Jaakheikin savupirtti avaa ovensa juhannuksen jälkeen Kemin Meripuistossa 

Yksi Kemin suosituimmista kesän vierailukohteista, Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti, on avoinna 26.6 – 11.8.2024 keskiviikosta lauantaihin kello 12-17 ja sunnuntaisin kello 12-16. 

Savupirtti oli tyypillinen suomalainen asumismuoto keskiajalta 1800-luvulle asti. Yli-Jaakheikin savupirtti elää Kemin Meripuistossa kolmatta elämäänsä. Sen tarina alkoi uudisraivaajien kotina vuonna 1796 Muurolassa, mistä se siirrettiin 1830-luvulla Alapaakkolan Maulan kylään maatilan asuinrakennukseksi. 1950-luvun alussa se siirrettiin nykyiselle paikalleen Kemin Meripuistoon museokäyttöön. Siitä lähtien se on palvellut kävijöitä jokaisena kesänä ja pystynyt säilyttämään suosionsa kemiläisten kesävierailukohteiden joukossa. Viime vuosina pirtillä on vieraillut matkailijoita ulkomaita myöten ja vuotuinen kävijämäärä on rikkonut ennätyksiä toistuvasti. Tällekin kaudelle odotetaan runsaasti vierailijoita. 

Savupirtin idyllistä tunnelmaa kannattaa tulla aistimaan, vaikka siellä olisi aikaisempina kesinä vieraillut. Tarinat entisaikojen ihmisten elämistä liitettynä alueemme rikkaaseen kulttuuriperintöön takaavat mielenkiintoisen museoelämyksen ainutlaatuisessa kohteessa. Kesän aikana pirtillä järjestetään myös tapahtumia kuten perinteisten saunavihtojen valmistusta ja Easy Living –viikon musiikkitapahtumia. Elokuun loppuun asti myös kouluryhmillä on mahdollisuus tilauksesta päästä tutustumaan savupirttiin   

Pirttiin on vapaa pääsy. Savupirtin ollessa avoinna asiantunteva opas on paikalla tutustuttamassa kävijät pirtin värikkääseen historiaan ja menneiden aikojen elämään. 

Kesän ensimmäinen maksuton yleisötilaisuus järjestetään savupirtillä jo tiistaina 18.6.2024 kello 15 alkaen. Nytkö vasta tehdään vihta – tapahtuma tarjoaa kävijöille lyhyen peruskurssin perinteisen suomalaisen juhannusvihdan tekemiseen. Vihtamestarina toimii Pekka Koskela. 

Lisätietoja:  
Janne Kuoppala, Kemin historiallinen museo, 040 641 3105, janne.kuoppala@kemi.fi 

Takaisin listaukseen