Kemin historiallisella museolla on:

Esinekokoelma

Kemin historiallisen museon esinekokoelmassa on noin 40 000 tallennetta. Kokoelman laajimpia kokonaisuuksia ovat erikoismuseoiden Suomen Kähertäjämuseon, Kemin työläiskotimuseon sekä Suomen Värimuseon kokoelmat. Muita laajoja kokoelmia ovat muun muassa Kotiseutumuseon kokoelma, Sauvosaaren kansakoulun kokoelma, Viheriälän museon kokoelma, Uuno Hannulan ja Mirjam Hyvösen kokoelma, Kemin Poliisimuseon, Regina Niemisen kokoelma, Tyyni Tanin kokoelma, Uiton kokoelma ja Kemin I Apteekin esineistö.

Kotiseutuarkisto

Kemin historiallisen museon kotiseutuarkistossa on tallennettuna paikallisten yhdistysten, yritysten, seurojen ja yksityishenkilöiden aineistoa. Kotiseutuarkistossa on tällä hetkellä tallenteita noin 60 hyllymetriä.

Valokuva-arkisto

Kemin historiallisen museon valokuva-arkiston kokoelma sisältää noin 30 000 kuvaa. Arkisto sisältää kuvia Kemistä, Kemin seudusta ja Peräpohjolasta. Suurin kokoelma on Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistyksen ry:n vuosina 1938–1990 keräämä yli 11 000 kuvan kokoelma, jonka yhdistys lahjoitti Kemin kaupungille vuonna 1990. Kemin historiallisen museon valokuva-arkiston vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopusta.

Kemin historiallisen museon Kemi-aiheisia valokuvia on julkaistu vapaasti käytettäväksi (CC-BY-4.0) valtakunnallisessa Finna.fi-palvelussa.

Valokuva-arkiston palveluperiaatteet

  • Kuva-aineistoa ei anneta asiakkaan digitoitavaksi.
  • Asiakkaiden täytyy käsitellä kuva-aineistoa museon vaatimalla tavalla.
  • Museolla ei ole käyttöoikeutta tai tekijänoikeutta kaikkeen arkistossa olevaan aineistoon. Tätä aineistoa museo ei luovuta kolmannelle osapuolelle.
  • Asiakkaalle tehdään tarvitsemistaan kuvista digitaalinen kopio.
  • Asiakas saa kuvat käyttöönsä kertakäyttöoikeudella.
  • Kuvia julkaistaessa täytyy mainita: Kemin historiallisen museon valokuva-arkisto, kuvaaja ja muut erikseen sovittavat lähteet (CC-BY-4.0).
  • Asiakkaalla on vastuu tekijänoikeus- ja intimiteettisuojan kunnioittamisesta kuvien käytössä.
  • Asiakkaalla on kuvaan kertakäyttöoikeus. Oikeutta ei saa myydä eikä siirtää edelleen.
  • Julkaisut: Tekijä on velvollinen luovuttamaan korvauksetta Kemin historiallisen museon käsikirjastoon yhden kappaleen julkaisua, jonka laatimisessa on käytetty museon kuvia.

Takaisin sivun alkuun