Yksi Kemin suosituimmista nähtävyyksistä on Yli-Jaakheikin savupirtti, joka sijaitsee Meripuiston laella. Savupirtti oli tyypillinen suomalainen asumismuoto keskiajalta 1800-luvulle asti.

Yli-Jaakheikin savupirtti sijaitsee Kemin Meripuistossa, puiston Uimahallin puoleisella reunalla. Savupirtti on avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun alkuun. Savupirtti on avoinna myös tilauksesta. Savupirtissä on paikalla opas kertomassa pirtin historiasta ja suomalaisten kansanomaisesta elämäntavasta.

Savupirtin avoinnaolo kesäkaudella 2024:

26.6.2024 – 11.8.2024:
keskiviikko-lauantai kello 12-17
sunnuntai kello 12-16.

Vapaa pääsy. Paikalla opas. Tervetuloa kuulemaan menneen ajan elämästä tunnelmallisessa savupirtissä!

Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti rakennettiin Rovaniemen maalaiskunnan Muurolan kylässä vuonna 1796. Se uitettiin vuonna 1831 lautalla Kemijokea alas ja pystytettiin Alapaakkolan Maulan kylään.  Savupirtti ei ole alkuperäisessä muodossaan, sillä vuosikymmenten mittaan omistajat kunnostivat sitä monin tavoin, esimerkiksi sen lautalattia, lautavuorattu ulkokuori ja lasi-ikkunat ovat myöhäisempää tekoa. Kemin Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry. osti pirtin vuonna 1949 ja siirsi sen Kemin Meripuistoon, jossa se pystytettiin talkoovoimin vuonna 1950. Välillä savupiipulliseksi muutettu pirtti palautettiin rakentamisajankohdan hengen mukaiseksi muuraamalla siihen savu-uuni Suomen museoliiton valvonnassa.  

Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistys lahjoitti savupirtin Kemin kaupungille vuonna 1990. Sen perustusta, lattiaa ja ikkunaluukkuja kunnostettiin kesällä 2010.