Yksi Kemin suosituimmista nähtävyyksistä on Yli-Jaakheikin savupirtti, joka sijaitsee Meripuiston laella. Savupirtti oli tyypillinen suomalainen asumismuoto keskiajalta 1800-luvulle asti.

Yli-Jaakheikin savupirtti sijaitsee Kemin Meripuistossa, puiston Uimahallin puoleisella reunalla. Savupirtti on avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun alkuun. Savupirtti on avoinna myös tilauksesta. Savupirtissä on paikalla opas kertomassa pirtin historiasta ja suomalaisten kansanomaisesta elämäntavasta.

Savupirtti on avoinna kesällä 2020 seuraavasti:
24.6. – 30.8.2020
keskiviikko – lauantai kello 12 – 17
sunnuntai kello 12 – 16

Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti rakennettiin Rovaniemen maalaiskunnan Muurolan kylässä vuonna 1796. Se uitettiin vuonna 1831 lautalla Kemijokea alas ja pystytettiin Alapaakkolan Maulan kylään.  Savupirtti ei ole alkuperäisessä muodossaan, sillä vuosikymmenten mittaan omistajat kunnostivat sitä monin tavoin, esimerkiksi sen lautalattia, lautavuorattu ulkokuori ja lasi-ikkunat ovat myöhäisempää tekoa. Kemin Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry. osti pirtin vuonna 1949 ja siirsi sen Kemin Meripuistoon, jossa se pystytettiin talkoovoimin vuonna 1950. Välillä savupiipulliseksi muutettu pirtti palautettiin rakentamisajankohdan hengen mukaiseksi muuraamalla siihen savu-uuni Suomen museoliiton valvonnassa.  

Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistys lahjoitti savupirtin Kemin kaupungille vuonna 1990. Sen perustusta, lattiaa ja ikkunaluukkuja kunnostettiin kesällä 2010. 

Kesäviikonloppuisin kannattaa napata oma heppa mukaan Meripuiston museoalueelle. Luvassa savupirtin oma keppihevosrata sekä mielenkiintoisia tarinoita siitä, kuinka hevosia on Suomessa eri vuosikymmeninä nimetty ja kuinka hevosten kanssa mahtui asumaan, jopa samassa pirtissä! Jos olet tarkka, löydät Kemin savupirtin lattiasta hevosen kavion painaumia ja ehkä hampaanjäljetkin ovenkarmista!

Keppihevosrata savupirtin ympäristössä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16 30.8. asti.