Kemin taidemuseo on alueellinen vastuumuseo, jonka tehtävänä on toimia alueensa kuvataiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijana.

Museo edistää tietoisuutta alueen taiteesta, kehittää ja edistää toimialan yhteistyötä ja toimii julkisen taiteen ja kokoelmien asiantuntijana. Kemin taidemuseo tallentaa ja dokumentoi alueensa taidetta ja visuaalista kulttuuriperintöä sekä edistää sen digitaalista saavutettavuutta.

Kemin taidemuseo on toiminut vuodesta 1981 Opetusministeriön nimittämänä aluetaidemuseona. Loppuvuodesta 2019 Kemin taidemuseo nimitettiin alueelliseksi vastuumuseoksi. Kemin taidemuseon toiminta-alue kattaa kunnat Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari ja Muonio. Kemin taidemuseo palvelee ja neuvoo toiminta-alueensa kuntia ja kaupunkeja, paikallisia museoita, yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä kaikissa kuvataiteeseen liittyvissä asioissa.

Kemin taidemuseon aluetaidemuseotyön ja vastuumuseotyön keskeisin tehtävä on hallita toiminta-alueensa kuntien ja yritysten taidekokoelmatietoja sekä dokumentoida alueen kuvataidetta. Toinen keskeinen työ on koota kiertonäyttelyitä kuntien lainattavaksi sekä tuottaa toiminta-alueen kunnista näyttelyitä Kemin taidemuseoon. Tarjoamme myös asiantuntija-apuamme esimerkiksi yksityisten sekä yritysten taidekokoelmien arvioinnissa, julkisen taiteen hankinnassa sekä näyttely- ja tekijänoikeussopimuskäytännöissä.