Kemin sarjakuvakeskus ry – Sarjakuvan puolesta jo yli 30 vuotta

Kemin sarjakuvakeskus on yli 30 vuotta toiminut kulttuuriyhdistys. Sarjakuvakeskus järjestää sarjakuvatapahtumia, tuottaa näyttelyitä, julkaisee sarjakuvia ja toimii eri tavoin sarjakuvan edistämiseksi. Lisäksi Kemin sarjakuvakeskus järjestää sarjakuvaan liittyvää koulutusta, muun muassa kurssien muodossa.

Kemin sarjakuvakeskuksen näyttelyitä vuosien varrella ovat olleet muun muassa Crumbin maailma 1993, Mämmilä 1995, Moebiuksen maailma 2003, Sarjakuva & musiikki 2004, Viivi ja Wagner 2005, Aku Ankka 2006 ja Karvinen 2010. Esimerkiksi Mämmilä-näyttelyssä Kemin taidemuseossa kävi yleisöä kolmen viikon aikana lähes 20 000. Lisäksi kolmiulotteiset Viivi ja Wagner ja Aku Ankka -näyttelyt ovat vierailleet Riihimäen taidemuseossa. Aku Ankka- ja Karvinen -näyttelyt olivat näytillä myös Silja Linen laivoilla kesällä 2011.

Sarjakuvakeskus harjoittaa myös julkaisutoimintaa. Tähän mennessä se on julkaissut puolisataa teosta, joista merkittävimpiä ovat ensimmäinen suomalainen sarjakuvan oppikirja Piirrä sarjakuvaa! (Keijo Ahlqvist ja Ari Kutila, 1987) ja Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia (toimittanut Heikki Jokinen ja Kalervo Pulkkinen, 1996). Kemin sarjakuvakeskus julkaisi Kalervo Palsaa ensimmäisenä kustantajana (Kuolema ja intohimo, 1. painos 1988, 2. painos 2002; ranskannos La mort et la passion, 1989).

Kemin sarjakuvakeskus avasi huhtikuussa 2015 pysyvän sarjakuvanäyttelyn Kemin Sauvo-taloon. Keväällä 2019 näyttely muutti Kemin sisäsatamaan samaan rakennukseen Kemin Jalokivigallerian kanssa. Samalla näyttely uudistui. Se esittelee sekä ulkomaisia että kotimaisia sarjakuvia kolmiulotteisina hahmoina sekä originaalipiirustuksin. Uudistetussa näyttelyssä on keskitytty entistä enemmän sarjakuvan piirtämisen oppimiseen. Uudessa näyttelyssä voi tutustua myös Kemin sarjakuvakeskuksen mittavaan sarjakuvakokoelmaan, joka on ensimmäistä kertaa yleisön luettavissa.

Takaisin sivun alkuun

Kemin sarjakuvapäivät

Kemin sarjakuvapäiviä järjestettiin vuoteen 2016 asti. Tapahtuma järjestettiin vuodesta 1981 lähtien ja ne kansainvälistyivät vuonna 1985. Maailman pohjoisimmilla sarjakuvafestivaaleilla vieraili 
kuutisenkymmentä piirtäjää, käsikirjoittajaa, kriitikkoa ja tutkijaa eri puolilta maailmaa, kaikista maanosista Etelämannerta lukuun ottamatta. Vierailijoita ovat olleet muun muassa Robert Crumb ja Scott McCloud USA:sta, José Munoz ja Carlos Sampayo Argentiinasta, Norio Yamanoi Japanista, Frank Odoi Keniasta ja Eddie Campbell Australiasta. Eurooppalaisia sarjakuvantekijöitä festivaaleilla on käynyt Islantia, Portugalia, Albaniaa, Unkaria ja Arkangelia myöten. Lisäksi muun muassa Angoulêmen Grand Prix:n vuoden 2002 ja 2003 voittajat Schuiten ja Loisel ovat Kemin  kävijöitä. Vuonna 2003 vieraana oli Moebius eli Jean Giraud, ja vuonna 2004 Sarjakuva ja musiikki-teemaan liittyen muun muassa Jano ja Mezzo Ranskasta. Kemin sarjakuvapäivät järjestettiin muun muassa Kemin kaupungin ja opetusministeriön tuella. 

Vuoteen 2012 asti sarjakuvapäivillä järjestettiin myös arvostettu ja suosittu sarjakuvakilpailu. Vuonna 1999 kilpailu muuttui valtakunnallisesta kilpailusta pohjoismaiseksi. Kilpailuun osallistui vuosien aikana useita tuhansia piirtäjiä ja käsikirjoittajia. 

Vuodesta 1987 lähtien Kemin sarjakuvapäivillä jaettiin myös Lempi-patsaita: Lempi Grand Prix, Strippi-Lempi, Lehti-Lempi ja Lempi International sekä vuonna 2006 ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa jaettu Lempi Grand Slam, joka myönnettiin festivaalin isälle, sarjakuvaneuvos Heikki Porkolalle.

Kemin sarjakuvapäivät on saanut tunnustusta myös valtakunnan korkeimmalta taholta. 20-vuotisjuhlafestivaalin suojelijana vuonna 2001 toimi Tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka myös vieraili Sarjakuvakeskuksessa syksyllä 2002.

Takaisin sivun alkuun

Miksi Suomen kuninkaan kruunu on Kemissä?

Kemin Jalokivigalleriassa sijaitsee ensimmäinen ja aito Suomen kuninkaan kruunu.

Vuonna 1986 kemiläinen kultaseppämestari ja gemmologi Teuvo Ypyä (s. 1955) vuokrasi Kemin kaupungilta Tullikamarin rakennuksen jalokivigalleriaa varten. Ypyä oli aloittanut kivien keräämisen jo seitsemän vuoden ikäisenä. Kemin jalokivigallerian vihkiäisiä vietettiin 26.4.1986. Vuonna 1994 kaupunki osti gallerian. Jalokivigallerian kokoelmiin kuuluu yli 3000 jalokiven ja korukiven kokoelma. Kivet ovat hiottuja ja hiomattomia, harvinaisia ja arvokkaita kiviä kerättynä eri puolilta maailmaa.

Jalokivigalleriassa on esillä myös Suomen kuninkaan kruunu. Kun Suomi itsenäistyi 1917, päätettiin Suomesta tehdä kuningaskunta. Vuonna 1918 kuninkaaksi kutsuttiin Hessenin prinssi Friedrich Karl. Hän päätti kuitenkin luopua kruunusta oltuaan Suomen kuninkaana vain runsaat kaksi kuukautta. Kuninkaalle ehdittiin valmistaa huonekaluja ja suunnitella vaatteita. Kruunuakin varten oli piirustukset valmiina. Jalokivigallerian perustaja Teuvo Ypyä valmisti kruunun 70 vuotta myöhemmin tarkasti taiteilija Eric O. Ehrströmin alkuperäisten piirustusten mukaan vuonna 1987. Kemissä sijaitseva Suomen kuninkaan kruunu on siis ensimmäinen ja aito Suomen kuninkaan kruunu.

Takaisin sivun alkuun