Alue on rakennettu Veitsiluodon makeavesialtaan ympärille. Se sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kemistä etelään, nelostien läheisyydessä. Harrastajien arvostama ja myös liikuntarajoitteisille soveltuva kalastusalue palvelee myös matkailua ja koulutusta.

Mies virvelöimässä koiran kanssa merenrannalla.
Hannu Rokkonen ja Cili-koira saivat saalista Veitsiluodon kalapaikalla. KUVA: NINA SUSI

Kalaparatiisi myös liikuntarajoitteisille

Veitsiluodon Kalamiehet kunnostavat aluetta parhaillaan hankkeen avulla. Mukana yhteistyössä ovat Stora Enson Veitsiluodon tehdas sekä Kemin kaupunki ja Peräpohjolan Leader.

Jo nyt alueelle on rakennettu liikuntarajoitteisille 25-metrinen kalastuslaituri, invavessa, kunnostettu silta sekä laavu parkkipaikan viereen.

Parkkipaikka sijaitsee osoitteessa Tankokarintie 41. Lintutornin osoite on Tankokarintie 31, Kemi.

Kalapaikassa on luontaisesti siikaa, harria ja muikkua sekä istutettuna taimenta ja kirjolohta. Läheiseltä huoltoasemalta voi hankkia kalastusluvat ja vuokrata veneitä altaalle. Kalastusluvan voi ostaa myös netissä. Neste Lapintuulen osoite on Veitsiluodontie 19.

Vapaaehtoistyötä kalastuksen saloihin

Veitsiluodon Kalamiehet tekevät alueella laajasti vapaaehtoistyötä. Yksi esimerkki tästä on läheisen Hepolan koulun kanssa kummiyhteistyönä järjestettävä vuosittainen pilkkitapahtuma, jossa on mukana opettajien lisäksi yli 400 koululaista.

Veitsiluodon Kalamiehet tekevät yhteistyötä myös paikallisten maahanmuuttajien ja partiolaisten kanssa.

Lintuharrastajien suosikki

Alue tarjoaa lintuharrastajille upeita kohtaamisia myös harvinaisten lintujen kanssa. Lintujen muuttoa voi tarkkailla viereisestä tornista keväällä ja syksyllä, maisemia ympäri vuoden.

Ympärivuotinen luontopolku

Kalapaikka koostuu Stora Enson Veitsiluodon makeavesialtaasta, joka on kooltaan 65 hehtaaria. Allasta kiertää noin viiden kilometrin pituinen luontopolku, Tankokarin polku.

Sen varrella on kuusi tulistelupaikkaa, neljä kunnostettua laavua ja biovessoja sekä upeat mahdollisuudet kalastaa rannalta. Polkua on levennetty ja kosteikkoja on parannettu, joten polulla on helppoa kävellä, juosta, ajaa pyörällä ja talvella myös lumikenkäillä.

Ihanteellinen luonnon havainnointiin

Koko alue tarjoaa mahdollisuuden luonnon havainnointiin ja luonnosta nauttimiseen ympäri vuoden. Hiljaa kulkiessa voi nähdä arkoja metsäkauriita, hirviä tai jopa jäniksiä, kettuja ja supikoiria.

Kauniit kukat ja harvinaiset kasvilöydöt ilahduttavat poluilla kulkijaa keväästä syksyyn.

Myös geokätköilijöille alueelta löytyy mielenkiintoisia geokätköjä.