Maskeja on nyt pitkään käytetty, niiden avulla saakin sikeämmät työunet. Kuva: Eija Kinnunen
Pipopäinen nainen nojailee kompostiin.

Eija Kinnunen

16.7.2021

Olen virkaiältäni nuori Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö, kierrätys-Kinnusena tai Vihreänä Kyylänäkin tunnettu. Synnyin jonkin verran Kemin kaupunkia myöhemmin Simossa, josta koukkasin mieheni kanssa Oulun, Vaasan ja Helsingin kautta kolmisenkymmentä vuotta sitten Kemiin enkä ole katunut paluumuuttoamme päivääkään. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri eli ekonomi ja aiemmin olen työskennellyt pääasiassa IT-alalla. Helsingissä asuvat kolme lastamme alkavat olla kanssamme samanikäisiä. Harrastan puuhastelua, rentoilua yksin tai ystävien kanssa, pyöräilyä, hiihtelyä ja niistä kirjoittamista.

Lomatunnelissa

Kesälomalle jäädessä sitä pyrkii tekemään kaikki rästityöt ja siivoamaan yöpöydän. Seesteinen laskeutuminen lomamoodiin ei kuitenkaan aina onnistu – täitä saattaa olla niin paljon, että työunet jäävät vähiin ja joskus työt menevät jopa kokonaan valvoessa. Viimeaikojen runsaat etäyöt sopivat toisille hyvin, mutta toiset kokevat ne raskaina. Siksikin kesälama on tänä vuonna erityisen odotettu.

Itselleni miellyttävä syy isolle yömäärälle on niin mielenkiintoinen työ estävän kehityksen koordinaattorina, että tekemistä kertyy ja itse tulee keiteltyä lisää. Työ on laaja-alaista ja sisältää hyvinkin erilaisia tehtäviä, mikä puolestaan edellyttää runsasta yhteistyötä paitsi yökaverien, myös organisaation ulkopuolisten toimijoiden kanssa: Kaupungin sisällä tilapalelu on olennaisessa roolissa lähes kaikessa ympäristövaikutteisissa tekemisissä. Energiankäyttöä seurataan – kuinka paljon kulutetaan ja miten voitaisiin kuluttaa vähemmän. Ympäristön kannalta tärkeää on myös, millä tavoin käytettävä energia tuotetaan. Kivihiirtä Kemissä ei käytetä eikä öljyäkään enää muuten kuin mahdollisissa poikkeustilanteissa lisäenergiana. Ympäristö kiittää myös, kun tupeen käytöstä luovutaan.

ISO-sertifikaattityö puolestaan edellyttää mm. systemaattista tiskienhallintaa. On hyvä osata ennakoida ja varautua ja siten ehkä vähentääkin tiskejä. Kiinnostava kierotalous taas vie helposti mukanaan vaikka minkälaisiin sfääreihin ja ideahiiriin. Lomalla riippukeinussa, kun ajatus lentää, itse kukin voi päissään kehitellä kestävän kehityksen mukaisia kierotalousideoita toteutettavaksi omassa elämässään – ja miksei muidenkin!

Heinäkuu on hyvä kuukusi lomailla – töissä mikään ei kuitenkaan oikein etene, ketään ei saa kiinni ja esim. päästövaltaisia kokouksia on hankala saada järjestettyä, kun suuri osa kollegoista lomailee. Kaskuvallan käyttäjätkin lomailevat, joten heinäkusinen työ voi olla jopa yksitoikkoista. Toisaalta heinäkuusessa, kun sikataulut eivät kaadu päälle, on hyvä keskittyä tekemään yhtenäistä sikaa vaativaa työtä.

Joka tapauksessa, lomalla tai töissä, oikein mukavaa kesää kaikille toivottaapi: Vihreä Kyylä

PS1. Oli tarkoitus julkaista tämä jo aiemmin kesällä, mutta lähetin tekstin vahingossa väärälle henkilölle. Seksin nimissä – niin käy helposti ennakoivaa syöttöä käytettäessä.

PS2. Oikolukija: Lomaile ja uiskentele rahassa vaan, kuten huomaat, kyllä täälä pärjätään!

PS3. Tekstin mahdolliset typot ovat tositapahtumiin perustuvia, pääosin itse toteuttamiani, mutta myös kollegoilta kerättyjä.

Takaisin listaukseen