Nuori nainen istuu auton takaluukun päällä.

Fanni Frant

9.10.2020

Olen Fanni, vielä 16-vuotias ihan syntyperäinen kemiläinen ja käyn tällä hetkellä lukion toista vuotta. Olen entinen joukkuevoimistelija, ja laji on säilynyt elämässäni valmentamisen merkeissä. Nykyään harrastan tankotanssia ja teatteria. Lisäksi valokuvaan ja kirjoitan jonkin verran omalla ajallani. En juuri jaksa olla päiviä kotona, koska elän muiden ihmisten seuralla, joten olen joka päivä jossain liikkeellä.

Miksi kaikki lähtevät täältä?

Kemi on mielestäni ihan ok. Täällä voisi olla enemmän ajanviettotapoja, mutta kyllä minä tästä kaupungista pidän. Siksi olenkin miettinyt, miksi niin moni haluaa pois täältä niin pian kuin mahdollista.

Suurin osa tuntemistani ikäisistäni ihmisistäni on sanonut aikovansa muuttaa pois Kemistä heti, kun siihen pystyvät. Riippumatta siitä, saavatko opiskelupaikkaa tai mitä ikinä onkaan suunnitelmissa. Se saa Kemin kuulostamaan jotenkin kamalalta kaupungilta. Kaikki nuoret lähtevät. Myös minä.

Nuori nainen aution keskustan kadulla.
KUVA: HENNA TISSARI

Mikä tässä kaupungissa sitten on vikana? En itse lähtisi väittämään, että juuri mikään. Ihmiset haluavat pois, kun eivät ole kokeneet muunlaista elämää. Itse tulen todennäköisesti lähtemään opiskelujen takia, mutta en ole lyönyt lukkoon sitä, ettenkö voisi tänne vielä palata. Kun on koko ikänsä asunut pikkukaupungissa, haluaa varmasti nähdä myös isomman kaupungin menoa. Itse olen sitäkin nähnyt ja olen tavallaan ihan tyytyväinen siihen, että olen saanut kasvaa täällä, suhteellisen rauhallisessa ympäristössä.

Se on totta, ettei täällä ole hienoja ostoskeskuksia tai mäkkäriä. Täällä on asioita, mitä muualla ei ole. Koko satama-alue on todella kaunis. Sellaista ei kovin monesta paikasta löydy. Täällä ei ole mitään. Se on aika yleinen lausahdus nuorison keskuudessa. Kuinka monessa Suomen kaupungissa on yhtä korkea kaupungintalo kuin meillä Kemissä? Entä pinkki kirkko? Se on siisti. Meillä on Lumilinna, joka on suosittu turistikohde. Meillä on hieno urheilukenttä, sekä sen vieressä on ilmainen kuntosali. Harvasta paikasta löytyy niin hyvää kuntosalia, jossa voi käydä ilmaiseksi.

Auringonlasku merenlahdella, kuvattu sillalta.
KUVA: FANNI FRANT

Totta kai täällä pitäisi olla enemmän ajanviettotapoja nuorisolle, mutta hyvinhän on näemmä tähänkin asti pärjätty. Ilmeisesti nuoret kaipaavat nimenomaan sitä ison kirkon meininkiä. Ostoskeskuksia sun muuta, mutta harvoin tulee ajateltua, että vaikka sellaisia ei täällä ole, täältä on kuitenkin suhteellisen lyhyet välimatkat ja hyvät joukkoliikenneyhteydet esimerkiksi Tornioon, Ouluun ja Rovaniemelle. On myös hienoa, että Kemin ympärillä on myös muita pikkukaupunkeja, kuten Keminmaa ja Simo, sillä on helppo tutustua uusiin ihmisiin jos niinsanotusti loppuu vaikkapa kemiläiset kesken. 

Katsomon katos ja penkkejä lähikuvassa.
KUVA: FANNI FRANT

Täällä on myös suhteellisen turvallista. Joillain alueilla vanhemmat uskaltavat päästää melko pieniäkin lapsia kauemmas kotoa leikkimään. Oma siskoni muistaakseni käveli itse kaverinsa luo jo ollessaan 1. tai 2.-luokalla. Lisäksi itse kävelen usein pimeän aikaan kotiin, kun ei juuri muuta liikennettä ole, eikä minua yleensä pelota, nimenomaan, koska täällä ei ole niin vilkasta. Täällä on muutenkin useimmiten melko rauhallista ja esimerkiksi ruuhkat eivät ole järkyttävän kokoisia. Myöskään jonot kaupoissa eivät ole yleensä liian pitkiä. 

Mikä minua häiritsee, on kyllä se, että Kemissä roskataan välillä kuin missäkin suurkaupungissa. Sille asialle voisivat kyllä ihan jokainen tehdä jotain omalla kohdallaan. 

Roskia astiassa, lähikuva.
KUVA: FANNI FRANT

Miksi en siis voisi muuttaa tänne joskus vielä takaisin? Nyt poismuutto ei ole ajankohtaista, sillä lukio jäisi kesken, mutta tiedän erittäin varmaksi sen, että aion täältä lähteä. Haluan opiskella haluamaani alaa ja  nähdä maailmaa, mutta todennäköisesti palaan tänne vielä takaisin, jos nyt mitään radikaalia ei tapahdu. 

Takaisin listaukseen