Tero Takalo ja Riitta Grönroos.
Tero Takalo ja Riitta Grönroos.
Tero Takalo ja Riitta Grönroos.

Aurora Loukusa

29.9.2023

Kirjoittaja on Kemin kaupungin tapahtumakoordinaattori.

Seniorit mukaan messuille ja yhdistys- ja järjestötoimintaan

Riitta Grönroos ja Tero Takalo ovat mukana järjestämässä Seniorimessuja torstaina 5.10.2023 Kulttuurikeskuksessa. Riitta Grönroos toimii vanhusneuvoston jäsenenä, Veitsiluodon Eläkkeensaajat ry:n varapuheenjohtajana sekä SPR:n ystäväpalvelun koordinaattorina. Tero Takalo on vanhusneuvoston varapuheenjohtaja ja toiminut aiemmin esimerkiksi vammaisneuvostossa.

Seniorimessut ovat osa valtakunnallista Vanhustenviikkoa, jota vietetään tänä vuonna 2.-8.10. Seniorimessuilla on Kemissä pitkät perinteet.

“Messuja on järjestetty täällä Kemissä jo noin 15-20 vuotta. Ennen vanhaan järjestettiin Vanhustenviikon juhlat, ja siitä ne ovat pikkuhiljaa muuttuneet messuiksi, joilla järjestöt voivat esitellä toimintaansa. Korona-aika aloitti myös Virtuaalimessut, ja tänäkin vuonna messuja on mahdollista seurata myös netin kautta reaaliajassa tai jälkikäteen. Virtuaalimessut mahdollistavat myös sen, että myös kauempana asuvat pääsevät seuraamaan messuja ja niitä voidaan katsoa myös esimerkiksi palvelukodeissa”, kertovat Grönroos ja Takalo.

Grönroosin ja Takalon mukaan messujen valmistelut etenevät hyvin, ja nuorten kanssa on mukava tehdä töitä. Seniorimessuille on tulossa paitsi suuri määrä mielenkiintoisia näytteilleasettajia, myös monipuolista ohjelmaa.

“Tulossa on muun muassa muotinäytös, Sauvosaaren koulun oppilaiden lauluesitys, erilaisia esittelyitä sekä yhteislaulua Veli Tikkalan johdolla”, kertoo Takalo.

Seniorimessujen tämän vuoden teema on “Tehdään iästä numero!”

“Ikä ei ole este. Aiomme esittää messuilla saunatanssin Säkkijärven polkan tahtiin ja näyttää, että kyllä onnistuu!” lupaa Grönroos.

Grönroosin ja Takalon mukaan Seniorimessuilla ja Vanhustenviikolla on suuri merkitys senioreiden yhdistyksille, järjestöille ja muulle toiminnalle – ne saavat liikkeelle ja tuovat vipinää sekä aktivoivat toimimaan. Niin tapahtumissa kuin yleisesti senioreiden kerhotoiminnassa tärkeintä on, että ollaan yhdessä eikä jäädä kotiin. Grönroos ja Takalo haluavat kannustaa kaikkia senioreita mukaan kerho- ja yhdistystoimintaan.

“Yhdistykset vierailevat toistensa luona esimerkiksi ohjelmallisten iltamien merkeissä, on yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Yhdistysten viikoittaisissa kerhotapaamisissa vierailee eri alojen asiantuntijoita kertomassa ajankohtaisista asioista. Tietokirjailija Juha Ylimaunu on käynyt monessa yhdistyksessä kertomassa muun muassa Perämeren alueen pirtun salakuljetuksesta ja kirjastaan Pirtusota ja salakuljettajat”, Grönroos kertoo ja lisää: “On myös äärimmäisen tärkeää käydä palvelukodeissa ilahduttamassa ja tuomassa arkeen jotain mukavaa”.

Ja kuinka mukaville reissuille voi päästäkään mukaan! “Sydänyhdistyksen kanssa on käyty kolmena vuonna Pärnussa ja lisäksi esimerkiksi Kanta-Hämeessä. Eläkeläiset ovat menevää porukkaa!” sanoo Takalo. “Me ollaan käyty esimerkiksi Kalajoella ja jopa sokkomatkoilla, kerran sellainen vei Kukkolankosken ja Aavasaksan kautta Ruotsiin. Niin, ja Seniorimessujen jälkeen lähdetään Veitsiluodon Eläkkeensaajien kanssa Kosille!” kertoo Grönroos.

Seniorimessut järjestetään Kulttuurikeskuksessa 5.10.2023 kello 10-14. Seniorimessujen toimeksiantajia ovat Kemin kaupunki ja Keminmaan kunta. Messut toteutetaan yhteistyössä kaupungin ja kunnan edustajien, Ammattiopisto Lappian, Lapin hyvinvointialueen, Kemin ja Keminmaan vanhusneuvostojen edustajien, seurakuntien edustajien, sekä Lapin ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijoiden kanssa. Vanhustenviikon 2.-8.10.2023 tapahtumat Kemissä löydät alta.

Takaisin listaukseen