Kuva: Sofiia Kachurets

Noora Ylipieti: Vulnerability – Altistuneet

Vulnerability / Altistuneet,
Kemin Taidemuseo 25.5.-3.8.2024

Taiteilijana kiinnostun ihmisten monenlaisista tavoista olla. Inspiroidun ikuisuudesta, rajapinnoista, kuolevaisuudesta, pohjoisesta, prosesseista, numeraalisuudesta sekä leikistä. Näistä elementeistä yhdistelen kasaan herkän ja poissuljetun olennon, joka on monenlaisten tarinoiden kertoja sekä kaikkien teosteni yhteen kokoava teema. Rakas pakkomielteeni eli vampyyri esittäytyy Kemin Taidemuseossa kokonaisuutena, joka käsittää monumentaaliset 1000 teosta.

Maalauksia sekä piirustuksia olen työstänyt eri puolella Suomea ja Eurooppaa vuodesta 2020. Teoksia on tehty mm. taiteilijaresidensseissä Torniossa, Raumalla, Outokummussa ja Saksassa. Eri museoita kiertävä ”Vulnerability”-niminen kokonaisuus on muutoksen tilassa myös itsessään, sillä vanhempia teoksia vaihtuu uusiin ja sarja installoituu tilaan aina uudesta näkökulmasta käsin. Vallaton vampyyrihahmo voikin löytyä näyttelyssä esimerkiksi kotoisasta pesästä, ihmisten käyttämistä turkeista tai vaikkapa teoksista, jotka juontavat juurensa selfie-kulttuuriin tai sosiaaliseen mediaan.

Kokonaisuudessa yhdistyy elementtejä katutaiteesta, avantgardesta runoudesta, pop taiteesta, autofiktiosta, goottiromantiikasta ja queer-maailmoista. Kemin Taidemuseon näyttelyssä fantasiamaailmojen värikkäät vampyyrit kohtaavat mm. perinteiset tekstiilit sekä vertautuvat mielikuvitusolentoihin, ihmistä unohtamatta! Samalla, kun teokset ilmentävät ajanhenkeä, niin tuntuvat ne tutuilta myös nostalgisuutensa kautta.

Taiteen tekemiseen sukellan vaistonvaraisesti pää edellä. Olen spontaani ja tartun järjettömiin impulsseihin, jotka tuntuvat alkuun olevan kaiken logiikan ulkopuolella. Tämä leikkisä metodi vie kuitenkin kohti kokonaisuuksia, jotka lopulta linkittyvät toisiinsa mainioilla tavoilla. Liikkumalla herkillä rajapinnoilla ja elämää kummastelemalla etsien jotakin aitoa ja rehellistä.

Kuvataiteilija Noora Ylipieti (1981, TaM.) on valmistunut Lahden Taideinstituutista ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Ylipietin tärkeimpiä tekniikoita ovat maalaus, piirustus, yhteisötaide sekä installaatio. Saamelaistaustaisella taiteilijalla on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Gallen Kallela-museo, Heinolan Taidemuseo, Keuruun museo, Aineen Taidemuseo, Pietarsaaren museo sekä Rauman Taidemuseo.

Noora Ylipieti rakastaa mehevästi tursuavia tusseja, kaikenlaista kasailua sekä valmiiden elementtien uudelleenjärjestelyä. Hän myös kokee tärkeänä ja kiehtovana sellaiset ilmaisutavat, joissa teosten lisäksi oman äänensä niihin antavat toiset ihmiset ja yhteisöt.

Tapahtuman tiedot


Tapahtuman alkamispäivä

25.05.2024,  kello 10:00

Tapahtuman loppumispäivä

03.08.2024,  kello 15:00

Paikka

Kemin taidemuseo
Marina Takalon katu 3
94100 Kemi

Tapahtumaluokat

Näyttelyt