30.6.2022

Hiusalan uranuurtajan Elsa Arennon esineistö Suomen kähertäjämuseoon Kemiin

Kemissä hiusalan oppinsa saaneen alansa uranuurtajan Elsa Arennon (1915 – 2005) esineistöä lahjoitetaan Suomen kähertäjämuseolle Kemiin. 

Saatuaan oppinsa Kemissä Arento muutti Helsinkiin. Hän avasi Kalliossa kampaamoliikkeen vuonna 1938, jonka toiminta laajeni nopeasti. Laajimmillaan Arennon yritys työllisti lähes 30 kampaajaa. Vuonna 1948 Elsa Arento perusti kollegoidensa kanssa Helsingin Marcel-klubin, jonka tavoitteena oli kehittää kampaajien ammattitaitoa ja arvostusta.

Suuren yleisön tietoisuuteen Arento nousi Eeva-lehden hiustenhoidon asiantuntijana ja toimiessaan 30 vuotta Miss Suomi ja Miss Skandinavia kilpailujen kampaajana. Yleisradio tuotti Arennosta 12-osaisen televisiosarjan Kampaajien kuningatar. 

Arento voitti urallaan lukuisia kampaamoalan palkintoja ja osallistui ensimmäisenä suomalaisena pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin. Lahjoituksen museolle tekee tunnetun hiusalan brändin Goldwellin kouluttaja Jaakko Saransalmi. Hän aloitti työnsä kouluttajana vuonna 1972 tukkufirma Marttisella. Järjestämillään kursseilla Saransalmi toi alan uusimman muodin Suomeen. Arennon esineistö päätyi Saransalmen haltuun, kun hän osti Arennon kampaamoliikkeen ja jatkoi sen toimintaa.

Suomen kähertäjämuseo on Kemin historiallisen museon hallinnoima erikoismuseo ja sen kokoelma käsittää 5000 esinettä hiusalan historiasta. Museo ja sen kokoelma on laajuudeltaan kansainvälisestikin merkittävä, ja sen on perustanut ja koonnut kemiläinen parturikampaaja Tuula Tarvainen. Tarvainen on toiminut Kähertäjämuseon äitinä vuosikymmeniä tuoden tunnetuksi alan historiaa nuoremmille polville. 

Lisätietoja: Janne Kuoppala, janne.kuoppala@kemi.fi 040 6413105 

Takaisin listaukseen