9.6.2021

Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti avaa jälleen ovensa

Kesä on kauneimmillaan ja on taas aika avata Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtin ovet Kemin Meripuistossa. Tervetuloa vierailemaan savupirtillä keskiviikosta lauantaihin kello 12-17 ja sunnuntaisin kello 12-16. Vapaa pääsy. Opas on paikalla. 

Vaikka olet vieraillut savupirtillä aikaisemminkin, ei haittaa. Olemme koko pitkän talven selvittäneet pirtin historiaa ja saaneet selville paljon uutta ja mielenkiintoista. Tule kuulemaan, mitä salaisuuksia kätkeytyy Yli-Jaakheikin savupirtin oven taakse. 

Vuonna 1796 rakennettu Yli-Jaakheikin savupirtti kertoo monivaiheisen tarinan asumisen historiasta Suomessa. Pirtti rakennettiin ensimmäisen kerran Muurolassa uudistilan ensimmäiseksi asumukseksi. Uudistilat saivat aluksi kruunulta verovapauden ja sen päätyttyä tila autioitui ja pirtti todennäköisesti myytiin. Monet pirtin vaiheet ovat jäänet historian verhon taakse, mutta pirtin tarina avautuu palapelimäisesti yksittäisten lähteitten kautta.

Paikallisten Yli-Jaakheikin nimellä tuntema rakennus päätyi Kemin pitäjässä sijaitsevaan Alapaakkolan Maulan kylään Rautio-Ruonaniemen tilan maille vuonna 1830. Epäonni seurasi pirttiä myös alempana Kemijokivarressa ja pirtin seinien sisällä vastoinkäymiset seurasivat toisiaan. Lopulta Kemin maalaiskunta osti pirtin ja lahjoitti sen Kemin kotiseutu- ja museoyhdistykselle. Kemin kotiseutu- ja museoyhdistyksen tavoitteena oli rakentaa Meripuistosta mittava museoalue. Suunnitelmissa oli siirtää alueelle historiallisia rakennuksia ja tuulimyllyjä. Näin ollen Yli-Jaakheikin savupirttikin sai viimeisen sijoituspaikkansa Meripuiston laelta, jossa se on palvellut museovieraita aina vuodesta 1951 alkaen.

Kemiläisten ja matkailijoiden suosima Kemin historiallisen museon Yli-Jaakheikin savupirtti on yksi Kemin vilkkaimmista kesäkohteista. Savupirtti palvelee museovieraita 9.6.-29.8.2021 keskiviikosta lauantaihin kello 12-17 ja sunnuntaisin kello 12-16. Opas on paikalla kaikkina avoinnaoloaikoina. Vapaa pääsy.

Museossa on noudatettava turvaetäisyyksiä ja käsihygieniaa ja toivomme kävijöidemme käyttävän kasvomaskeja. Mahdollistetaan kaikille yhdessä turvallinen museovierailu.

LISÄTIETOJA: 

Museo-opas Arto Laakso 040 5317511, arto.laakso@kemi.fi 
Intendentti Janne Kuoppala 040 6413105, janne.kuoppala@kemi.fi

Takaisin listaukseen