22.12.2020

Koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset aukioloajoissa ja palvelutuotannossa 22.12.2020 – 18.1.2021

Yleistä

Koronavirustilanne Kemissä on rauhallinen, mutta virusta on edelleen liikkeellä Meri-Lapissa. Suomessa virustilanne on merkittävästi huonontunut. Joulun- ja uudenvuoden ajan juhlasesongin pelätään lisäävän matkustusta ja sosiaalisia kontakteja,  ja siten tarjoavan otollisen tilaisuuden virustilanteen uudelleen pahentumiselle.

Alueellisen pandemiatyöryhmän ohjeistuksen mukaisesti jatketaan voimassa olevia kuntalaisten suojaamis- ja rajoitustoimenpiteitä tavoitteena virustilanteen vakauttaminen Meri-Lapissa.

1. Vahvasti suositellaan hengityssuojaimen käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

2. Palveluasumisen asukkaiden tapaaminen on mahdollista turvavälejä noudattaen ja suojaimia käyttäen. Tapaamisia porrastetaan ja niistä on sovittava etukäteen henkilöstön kanssa. Vierailijoita voi olla enintään kaksi. Vierailun aikana pitää käyttää kasvomaskia, huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

3. Sisätiloissa tapahtuva kaupungin järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kaikilta yli 18-vuotiaiden ryhmiltä ja suositellaan, että muutkin toimijat kaupungin alueella toimivat samoin.

4. Kaupungin järjestämät tapahtumat perutaan ja julkiset yli 10 hengen kokoontumiset kaupungin sisätiloissa kielletään. Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin.

5. Vahvasti suositellaan, etteivät yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat sekä uskonnolliset yhteisöt järjestä toistaiseksi yli 10 henkilön kokoontumisia ja alle 10 henkilön kokoontumisissakin tulee noudattaa yleistä maski- ja turvavälisuositusta.

6. Vetoamme kuntalaisiin, että he pidättäytyisivät toistaiseksi järjestämästä kaikenlaisia juhlia ja tapahtumia sisätiloissa.

7. Suositellaan kaikenlaisesta ei-pakollisesta työ- ja vapaa-ajan matkustamisesta luopumista. Matkustamista tulee erityisesti välttää niille alueille, joissa tautitilanne on heikko, kuten Ruotsiin.

8.  Seuraavat toiminnot toteutetaan toistaiseksi rajoitetusti tai niiden toiminta suljetaan:

 • Kaupungintalo on suljettu asiakkailta, tarvittavat tapaamiset tulee sopia etukäteen asianomaisen viranomaisen kanssa
 • Päiväsairaala ja päivätoiminta on kiinni, asiakkaita tuetaan tarvittaessa kotiin, saunapalvelua rajoitetaan
 • Ryhmälomitusta ja intervallihoitoa Apilassa rajoitetaan, tukiperhetoimintaa supistetaan
 • Leipätehtaan toimintakeskus toimii rajoitetusti

9.  Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän läheisiä fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan omaa harkintaa noudattaen.

10. Kaupungin sisäliikuntapaikkojen harrastusvuorot asetetaan määräajaksi tauolle yli 18-vuotiailta. Konserniyhtiöiden tulee toimia samoin. Alle 18-vuotiaiden tulee huomioida harrastuksissa seuraavat asiat- Aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki yli 10 hengen kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa 18.1.2021 saakka:

 • Urheilutilojen pukuhuoneiden käyttöä ei suositella
 • Osallistujien suositellaan tulevan liikuntatilaan suoraan harrastusvarusteissa ja pukuhuoneissa oleskelua tulee välttää. Harrastajien toivotaan käyttävän omia peseytymistiloja.
 • Samassa pukuhuoneessa voi olla yhtä aikaa korkeintaan 15 henkilöä
 • Liikuntatiloille määritellään tilakohtaiset enimmäismäärät harrastajille
 • Harjoituksissa tulee noudattaa lajiliittojen antamia suojautumisohjeita
 • Saattajien ja huoltajien oleskelu puku- ja harjoitustiloissa ei ole sallittua. Milloin tätä ei voida välttää, tulee saattajien ja huoltajien käyttää kasvomaskia koko tilassa oleskelun ajan.
 • Seurat vastaavat omilla harjoitteluvuoroillaan terveysturvallisuuden viranomaisohjeiden ja suositusten toteutumisesta.
 • Maajoukkue- sekä SM-tason joukkueiden ja yksilöurheilijoiden harjoitusmahdollisuudet pyritään mahdollistamaan,  mikäli ne on mahdollista järjestää koronaturvallisesti.

11. Suositellaan, että kaikenlainen kilpailu- ja esiintymistoiminta ja siihen liittyvät matkat perutaan niin nuorten kuin aikuistenkin osalta

12. Konsertit, musiikki- ja teatteriesitykset perutaan ko. aikaväliltä. Kirjasto toimii rajoitetusti erityisin suojaamistoimin vain aineiston lainausta varten. 

13. Joukkoliikennepalveluissa suositellaan kaikkien yli 18-vuotiaiden matkustajien käyttävän hengityssuojainta.

14. Suositellaan huoltajille maskin käyttöä varhaiskasvatuksen sisätiloissa lasten tuonti- ja hakutilanteissa.

15. Perusopetus ja lukio-opetus toteutetaan toistaiseksi normaalisti lähiopetuksena. Opetuksessa noudatetaan suojaamistoimia. Varhaiskasvatuksessa ja lähiopetuksessa noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM)  turvallisuussuosituksia. Etäopetukseen tai vuorolukuun siirtyminen on suunniteltu varotoimenpiteenä.

16.  Vähävaraisille kemiläisille jaetaan hengityssuojaimia tiistaisin ja torstaisin sosiaalitoimiston infopisteestä kello 12.00-15.00.

Arkisin  Kemin koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Sairaalakatu 1 (tori). Näytteenotto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10.00-15.30 ja toimii ajanvarauksella. Lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kemiläistenkin koronavirusnäytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, joka sijaitsee rajalla. Näytteenotto on avoinna lauantaisin kello 9.00–15.00 ja sunnuntaisin kello 9.00–14.00 ja toimii ajanvarauksella.

Ajanvaraukseen pääsee tästä linkistä, näytteenottopaikaksi valitaan arkisin Kemi ja viikonloppuisin ja pyhäpäivisin Tornio.

Takaisin listaukseen