21.2.2024

Rauhan kuvitelmia – sodanvastaista sarjakuvaa Kemin sarjakuvanäyttelyssä 26.2.-30.3.2024

Kemin sarjakuvanäyttelyn tiloissa avataan maanantaina 26.2.2024 kello 15 Rauhan kuvitelmia -niminen näyttely.

Rauhan kuvitelmia -näyttelyssä on esillä teoksia kuudelta venäläistaustaiselta ja kahdelta ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta. Näyttely tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan ja osoittaa tukensa niin ukrainalaistaiteilijoille kuin venäläisille sodanvastaisille äänille.

Keskusteluyhteyden rakentaminen sotaa käyvien maiden välillä ei ole ongelmatonta ja sen ovat näyttelyn kuraattorit moneen kertaan saaneet todeta. Siitä huolimatta he uskovat yhä, että rauhanomainen dialogi kansalaisuuteen katsomatta voi olla mahdollista taiteen kautta.

Teoksista ja tekijöistä:
Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Suomeen sotaa paennut ukrainalaistaiteilija Nataliia Burmaka käsittelee tuntojaan herkin kuvituksin.

Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa.

Näyttelyssä on mukana myös kaksi venäläistaustaista, Suomessa asuvaa taiteilijaa, Kim Elvira ja Bruck, joiden sarjakuvissa nousee esiin sodan läsnäolo henkilökohtaisessa elämässä kaukana sota-alueelta.

Moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijalle Igor Bogdanoville sekä pietarilaiselle Pikku Myylle näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä.

Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa.

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, Kemin taidemuseo, 040 357 6991

Takaisin listaukseen