27.11.2023

Vihreä Kemi minimoi jätettä  

Kun toiminta kiinteistössä lakkaa, yleensä sinne jää isompaa ja pienempää sinänsä käyttökelpoista tavaraa, jolle ei juuri sillä hetkellä löydy käyttöä. Jätemäärä on tällöin iso. 

Vihreä Kemi haluaa pienentää jätemääriään eri keinoin. Toiminnan lakattua Kaivolinnan, Ruutin ja Möylynlehdon päiväkodeissa, niiden ylijäänyttä tavaraa jaettiin ensin kaupunkiorganisaation sisällä hyvällä menekillä. Seuraavaksi järjestettiin avoimet huutokaupat, joissa iso tavaramäärä löysi uudet omistajat. Möylynlehdon tavaroille järjestettiin myös kaksi kirpputoria, hyvällä tuloksella nekin – ainakin kun tulokseksi lasketaan tavaran päätyminen uuteen käyttöön. Rahallinen tulos oli vaatimattomampi, mutta jätemaksuilta vältyttiin ja jotain jäi myös kaupungin varhaiskasvatuksen kassaan. 

Keväällä 2022 ukrainalaispakolaisille järjestetty kodintavarakeräys osoitti ihmisten auttamishalun: neljän tunnin keräys tuotti Ruutin päiväkodin kaksi kerrosta aivan täyteen tavaraa.  Puolentoista vuoden aikana SPR ja vastaanottokeskukset ovat lajitelleet ja jakaneet suuren määrän tavaraa tarvitseville, mutta pieni määrä jäi vielä jäljelle. Kuten keräyksessä tiedotettiin, mikäli keräystavaraa jää, se voidaan jakaa muille tarvitseville tai myydä ja lahjoittaa myyntituotot hyväntekeväisyyteen. 

Tämän vuoksi Vihreä Kemi on vuokrannut myyntipöydän Viikkotorilta kahdeksi viikoksi ajalle 27.11.-11.12.2023. Pöydällä myytävä tavara on ukrainakeräyksen lahjoitustavaraa, lakkautetuilta päiväkodeilta jäänyttä tavaraa ja kaupungin muista toimipisteistä poistettua tavaraa. Pöytävuokran jälkeinen mahdollinen tuotto lahjoitetaan myöhemmin päätettävään hyväntekeväisyyskohteeseen. 

Pöydän numero on 81, kannattaa käydä kurkistamassa, löytyykö jotain itselle tarpeellista tai ilahduttavaa! Samalla kannattaa käydä läpi muutkin pöydät, sillä uudelleen- tai uusiokäytöllä tavaran elinkaari pitenee ja jätemäärä pienenee. 

Uudelleenkäyttö 

Uudelleenkäyttö tarkoittaa jätteeksi muuttuneen materiaalin hyödyntämisestä uudelleen. Esim. viedään käyttökelpoiset tavarat kirpputorille tai annetaan tuttavalle uudelleenkäyttöön. 

Uusiokäyttö 

Uusiokäyttö tarkoittaa käytöstä poistetun esineen tai aineen käyttämistä uudelleen materiaalina esimerkiksi toisen esineen valmistuksessa. 

Kierrätys 

Kierrätys tarkoittaa prosessia, jossa jätteestä valmistetaan uusia tuotteita. Kierrätyksellä vähennetään energian käyttöä, ilman saastumista ja vesistöjen pilaantumista. Kierrätyksellä estetään käyttökelpoisten materiaalisen joutuminen kaatopaikalle. 

Lisätietoja:  

Eija Kinnunen, kestävän kehityksen päällikkö, 040 161 6590, eija.kinnunen@kemi.fi 
Senja Raappana, projektipäällikkö Kemi – Lumiukon kotikaupunki -hanke 040 630 9439, senja.raappana@kemi.fi   

Takaisin listaukseen