Kemin historiallisessa museossa on esillä pysyvä perusnäyttely "Meren ja joen kaupunki" sekä muutaman kuukauden välein vaihtuvia Kemin alueen historiaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin liittyviä erikoisnäyttelyitä. Museon galleriatila on vuokrattavissa erilaisia näyttelyitä varten. Näyttelyihin ja museon valokuvakokoelmiin voi tutustua myös verkossa.
Anu Rastas (oik.) ja Sari Yliriesto tutustumassa Kemin historiallisen museon näyttelyyn syyskuussa 2019. Osoittelevat kenkiä vitriinissä.
Anu Rastas (oik.) ja Sari Yliriesto tutustumassa Kemin historiallisen museon näyttelyyn syyskuussa 2019. KUVA: NINA SUSI

Meren ja joen kaupunki

Meren ja joen kaupunki -näyttely käsittelee Kemin ja sen lähialueiden historiaa esinein, valokuvin ja tekstein. Näyttelyssä perehdytään erityisesti siihen, miten meri ja joki ovat vaikuttaneet alueen kulttuurin, elinkeinojen sekä puuteollisuuden muotoutumiseen.

Näyttelyn arkeologinen osuus kertoo elämästä tuhansia ja satoja vuosia sitten aina kaupungin perustamiseen ja syntyyn saakka. Puu- ja paperiteollisuus esitellään niin työläisasumisen kuin tehtaiden ja sahojen kautta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyn ”Kauppakadulla” voi tutustua muun muassa poliisilaitokseen, 1950–1960-luvun kampaamoon tai väri- ja tapettikauppaan sekä palveluelinkeinoihin ja tunnettuihin kemiläisiin henkilöihin. Lapin sota ja Kemin taistelut kertovat sodan kosketuksesta kemiläisiin. Kemijoki esitellään kulkuväylänä uiton ja kalastuksen kautta. Merenkulun historiaan voi tutustua satamaosiossa. 

Näyttelyssä on 15 kosketusnäyttöä, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua tarkemmin. Näyttelytekstit on suomeksi ja englanniksi, mutta QR-koodien kautta tekstit avautuvat myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi.

Vaihtuvat näyttelyt 2021

Muutokset mahdollisia.

Kemin historiallisen museon verkkonäyttelyt

Kemin taidemuseon ja Kemin historiallisen museon yhteisellä verkkonäyttelysivustolla voi tutustua meneillään oleviin näyttelyihin, kokoelmien taideaarteisiin ja historiallisiin valokuviin. Verkkonäyttelysivusto täydentyy jatkuvasti.