Kemin historiallisessa museossa on esillä pysyvä kokoelmanäyttely "Meren ja joen kaupunki". Näyttely käsittelee Kemin ja sen lähialueiden historiaa esinein, valokuvin ja tekstein. Näyttelyssä perehdytään erityisesti siihen, miten meri ja joki ovat vaikuttaneet alueen kulttuurin, elinkeinojen sekä puuteollisuuden muotoutumiseen.

Anu Rastas (oik.) ja Sari Yliriesto tutustumassa Kemin historiallisen museon näyttelyyn syyskuussa 2019. Osoittelevat kenkiä vitriinissä.
Anu Rastas (oik.) ja Sari Yliriesto tutustumassa Kemin historiallisen museon näyttelyyn syyskuussa 2019. KUVA: NINA SUSI

Kokoelmanäyttely Meren ja joen kaupunki

Meren ja joen kaupunki -näyttely käsittelee Kemin ja sen lähialueiden historiaa esinein, valokuvin ja tekstein. Näyttelyssä perehdytään erityisesti siihen, miten meri ja joki ovat vaikuttaneet alueen kulttuurin, elinkeinojen sekä puuteollisuuden muotoutumiseen.

Näyttelyn arkeologinen osuus kertoo elämästä tuhansia ja satoja vuosia sitten aina kaupungin perustamiseen ja syntyyn saakka. Puu- ja paperiteollisuus esitellään niin työläisasumisen kuin tehtaiden ja sahojen kautta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyn “Kauppakadulla” voi tutustua muun muassa poliisilaitokseen, 1950–1960-luvun kampaamoon tai väri- ja tapettikauppaan sekä palveluelinkeinoihin ja tunnettuihin kemiläisiin henkilöihin. Lapin sota ja Kemin taistelut kertovat sodan kosketuksesta kemiläisiin. Kemijoki esitellään kulkuväylänä uiton ja kalastuksen kautta. Merenkulun historiaan voi tutustua satamaosiossa. 

Näyttelyssä on 15 kosketusnäyttöä, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua tarkemmin. Näyttelytekstit on suomeksi ja englanniksi.

Kemin historiallisen museon verkkonäyttelyt

Kemin taidemuseon ja Kemin historiallisen museon yhteisellä verkkonäyttelysivustolla voi tutustua meneillään oleviin näyttelyihin, kokoelmien taideaarteisiin ja historiallisiin valokuviin. Verkkonäyttelysivusto täydentyy jatkuvasti.

Matkalla muistoihin – lainattava museolaukku

Kemin historiallisessa museossa on lainattavissa muistelutuokioita varten museolaukku. Matkalla muistoihin -nimisessä museolaukussa on arjen esineitä vuosien varrelta. Laukkua lainataan museolta esimerkiksi ikäihmisten asumisyksiköihin, päivätoimintakeskusten ryhmille ja yhdistysten tapaamisiin. Laukun lainaaminen on maksutonta. 

Museolaukku sisältää mm. kahvinkorviketta, sokerisakset, pyykkilaudan, vanhoja rahoja sekä veivattavan puhelimen. Laukku on eräänlainen pienoisnäyttely, mutta kaikkiin sen esineisiin saa koskea. Laukussa on mukana kuhunkin esineeseen liittyvä tietokortti, jossa on myös muutamia kysymyksiä keskustelunaiheiksi.  

Lainattava museolaukku on osa Kemin museoiden yleisötyötä. Se tuo museokokoelmia kaikkien ihmisten saataville. Laukun esineistö herättää muistoja varmasti eniten varttuneemmassa väessä, mutta sen tutkiminen sopii kaikenikäisille. Laukun voi lainata Kemin historiallisesta museosta ottamalla yhteyttä museolle p. 040 641 3105 / Janne Kuoppala janne.kuoppala@kemi.fi