Kaupungin kehittäminen

Voit lähettää kaupungin kehittämistä koskevan uuden kysymyksen tällä lomakkeella

Kysymykset vuonna 2020

9.1.2020 Kysymys: Rytikarin vanha tarha

Tarha on ollut tyhjillään jo vuosia. Ikkunoita ja ovia rikottu. Sisällä nähty henkilöitä iltaisin. Eikö tarha pitäisi purkaa jo turvallisuus syista ja rumentamasta aluetta? Myös lapset saattavat leikkiä kiinteistössä.
Nimim. Huolestunut.

Vastaus:

Rytikarin vanha tarha on yksityisen omistuksessa. Olemme yhteydessä omistajaan tästä tilanteesta.

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


Kysymykset vuonna 2019

29.8.2019 Kysymys: Puiston harvennus

Latukadun / Mäkiruonalakadun puiston harvennus milloin on suunnitelmissa tarkoitus tehdä.
Nimim. Arja

Vastaus:

Hei,
Ko. puistoalue ei ole ns. hoidettava puisto, johon tehtäisiin säännöllistä kunnossapitoa. Tähän voidaan tehdä tämän syksyn aikana kevyt harvennus.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


22.8.2019 Kysymys: Lumilinna-alueen yleisilme

Mansikkanokan Lumilinna-alueesta on tarkoitus tehdä Kemin matkailun ykköskohde, mutta kun alueelle menee, niin ei aivan siltä näytä.

Aluelle vie kuoppainen soratie, joka kuivalla säällä pölyinen ja sateella rapainen. Parkkipaikalla on valopylväät ja liikennemerkit kallellaan. Caravaani-alue on pölisevä sorakenttä. Vieressä on todella ikävän näköinen, lähiinä romukaupan takapihaa muistuttava veneiden talvisäilytyspaikka.

Alueelle on ivestoitu reilusti yli 10 miljoonaa, mutta ympäristö on jätetty todella epäsiistiksi ja keskeneräiseksi. Alueen yleisilmettä ja viihtyisyyttä pitäisi parantaa ainakin päällystämällä tiet, rakentamalla aita erottamaan lumilinna-alue ja veneiden säilytyspaikka sekä parantamalla caravaanialueen yleisilmettä.

Onko tähän asiaan tulossa parannusta lähiaikoina?
Nimim. Tarkkailija

Vastaus:

Hei,
Alueen rakentaminen on kesken. Uusi asemakaava on saanut nyt elokuussa lainvoiman ja jatkorakentamista ei ole voitu tämän johdosta tehdä aikaisemmin. Soraosuuksia on höylätty ja kasteltu koko ajan ja sitä tehdään edelleen. Varsinaiset jatkorakentamistoimenpiteet aloitetaan ensi vuonna ja toimenpiteet koskevat juuri kysymyksessä esitettyjä paikkoja.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja

Hei,
Camping alueen sorapinta on tällä hetkellä paras LumiLinnan rakentamista ajatellen. Nurmi ei kestä linnaa, asfaltti ei ole hyvä alusta. Sora läpäisee veden, mikä auttaa alueen kuivumisessa keväällä. Pysyviä rakennelmia emme siihen myöskään ole rakentaneet talvisen LumiLinnan rakentamisen vuoksi. Alue alkaa olla nyt valmiina uuden päärakennuksen osalta ja pihatöitä on tehty kesän ajan ja, alue on siistiytynyt rakentamistöiden päätyttyä kovasti. Lumilinna alue on osa kaupungin  kehittämää matkailullista merialuetta. Projektia viedään suunnitelman mukaisesti eteenpäin kaupungin toimesta pikku hiljaa.

Terveisin
Noora Barria
Kokemusjohtaja, tiedottaja
Kemin Matkailu Oy


29.4.2019 Kysymys: Kemin viihtyvyys

Olin taas ns.lenkillä ja huomioni kiinnittyi ympäristöön, mikä todellakin muistuttaa Venäjän syrjäkyliä, kuten eräs torniolainen sanoi Lounais-lapin haastattelussa. Eikö kaupunki voi velvoittaa omistajaa sakon uhalla purkamaan rötisköt, kuten Kemin kenkäkeskuksen entistä toimitilaa, Hartikaisen pyöräliikkeen entisiä rakennuksia, automaalaamon entisiä tiloja ym. vanhoja rakennuksia ja kaatuneita aitoja. Kemi siistiksi ja viihtyisäksi !!!
Nimim. Arska

Vastaus:

Hei,
Lähtökohtaisesti kiinteistöjen omistajilla on velvollisuus pitää rakennukset ja ympäristö kunnossa. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi puuttua epäkohtii ja puuttuukin, mutta työ ottaa oman aikansa.

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


23.1.2019 Kysymys: PIKKUKOIRAT

Voisiko ajatella että uusi koirapuisto jaettaisiin aidalla kahtia että pikkukoirilla olisi oma tila tämmösiä on muualla Suomessa ei kai tämän luulisi olevan kovin kalliskaan
Nimim. TIETOA HALUAVA

Vastaus:

Alkuperäisessä suunnitelmassa tämä on huomioitu juuri esitetyllä tavalla. Nykyinen koirapuisto on toteutettu kokeiluna ja tarkoituksena on, että kun pysyvä koirapuisto rakennetaan, niin siihen jaotellaan isoille ja pienille koirille omat osiot.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


Kysymykset vuonna 2018

8.11.2018 Kysymys: Hepolan Salen pusikon siistiminen

Hepolan Salen piha on päässyt hieman metsistymään, koulun (Hepolantie) suunnalta tulevia autoja ei meinaa kunnolla nähdä. Voisiko niitä hieman siistiä? Myöskin suosittu lenkkeilyreitti Satamalehdontie, Kaartotie, Veitsiluodontien pyöräilytie kaipailee paria koirankakka roskista. Ikävästi jää jätökset ojan pieleen. Kiitos.
Nimim. SR

Vastaus:

Kiinteistöjen pihojen ylläpito kuuluu kiinteistön haltijoille. Rakennustarkastaja kehoittaa kiinteistön omistajaa tekemään toimenpiteet, jos yleisen kadun liikenneturvallisuus sitä vaatii. Tarkistamme asian. Koiranjätösastioita tullaan lisäämään tulevan vuoden aikana myös Hepolan kaupunginosaan.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


27.9.2018 Kysymys: Kimaran kiinteistön purku

Kimaran kiinteistö on nyt ollut noin 4 vuotta hirveässä kunnossa. Eikö kaupunki tosiaan pysty asialle mitään, varmaankaan kiinteistön omistaja ei ole maksanut edes tontin vuokria. En kehtaa vierailevia sukulaisia ajeluttaa Ouluntietä kun kyselevät että minkälaisia rötisköitä Kemissä on. Lapin Kansassa oli 27.9.2018 juttu miten kaupunki puuttui Rovaniemellä sotkuisen tontin omistajan törkyihin. Miten jos Kimaran kiinteistön tapainen rakennus olisi Mansikkanokalla tulevan Lumilinnan lähellä, purettaiskohan se pois turistien silmistä?
Nimim. Kyllästynyt

Vastaus:

Kimaran kiinteistö on ollut vuokrattuna yksityishenkilölle ja vuokrasopimus on purettu teknisen lautakunnan päätöksellä. Kiinteistöllä sijaitseva rakennus on kuitenkin edelleen vuokralaisen omaisuutta, eikä kaupunki voi ilman oikeuden päätöstä tuota rakennusta purkaa. Asia on tällä hetkellä vireillä Kemi-Tornion käräjäoikeudessa ja toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi sen jälkeen, kun asiasta on saatu lainvoimainen päätös. Kaupungilla ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa siitä, milloin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa tässä asiassa.

Terveisin
Santeri Lindholm
Kaupunginlakimies


4.7.2018 Kysymys: Meri Kemi

Onko Kemin camping/caravanalue milloin valmis .,merta olisi mutta olisi mukava myös viihtyisä vaunu/asuntoauto alue meren ääressä.? Iso puute näin kesäaikaan ,eli alueen valmistumis aikataulu kiinnostaa.
Nimim. Meri

Vastaus:

Mansikkanokan camping alue avattiin jo 25.6. ja on avoinna 12.8 saakka.
Matkailuvaunualueesta tietoa: www.experience365.fi/lumilinna-camping

Terveisin
Kemin Matkailu Oy


3.7.2018 Kysymys: Venesatamat

Hei
Hahtisaaren venesatama lienee kaupungin suosituin satama. Niin pari huomiota, pitäisi ruopata on liettymässä umpeen. Milloinka loput laiturit uusitaan, alkaa olla varsin lahot. Entäs septi tankin tyhjennys? Käyppä kattoon kuin hyvin onnistuu Jähdin ja ravintola laivan välissä.
Nimim. TS

Vastaus:

Hei,
Hahtisaaren venesataman käyttöaste on kohtuullisen hyvä ja se on Kemin venesatamista kolmanneksi korkein. Hahtisaaressa on kaksi laituria uusittu ja tarkoitus on uusia loputkin. Investointimäärärahat päätetään aina vuosittain ja viime vuosina laitureita ei ole pystytty talousarvioon ottamaan mukaan johtuen muista isoista investointitarpeista. Septitankit ovat Ulenissa ja sisäsatamassa.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


6.6.2018 Kysymys: Veneväylien ruoppaus

Kuivanuoron venesatamasta ei enää tahdo päästä pois. Väylät mataloituneet ja hiekkaa siirtynyt joen virtauksen mukana ruopatulle väylälle. Veden pinta ollut poikkeuksellisen matalalla ja tänään ja tulevina päivinä jopa – 95 cm ennusteen mukaan. Nyt olisi hyvä tilaisuus helposti ruopata pahimmat paikat. Telakaivinkone voi ajaa kuivalla maalla väylän vieressä ja ruopata. Kone tai kaksi töihin pikaisesti. Ei ole oikein, että maksamme venepaikoista, mökeistä verot ja vuokrat ym. emmekä kohta edes pääse sinne.
Nimim. mökki saaressa

Vastaus:

Hei,
Ruoppaus vaatii ympäristöluvan eli ruoppaaminen heti ei tule kyseeseen.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


6.4.2018 Kysymys: Valoa ja näkyvyyttä

Kemin kaupungintalon ulkoseinustalla näyttävät aikaa suurehkot kellot. Ystäväni kanssa ehdottaisimme, että kellotaulut saisivat valaistuksen ja näin ne näyttäisivät aikaa pimeälläkin. Nykyteknologialla valaistuksen järjestäminen onnistuisi esim. aurinkokennojen avulla. Kaupungintalo saisi samalla väriä ja näkyvyyttä sekä kellotaulut erottuisivat iloksemme. Kiitos!
Nimim. Eija H.

Vastaus:

Hei,
kaupungintalolle on laadinnassa suunnitelma julkisivujen valaisusta. Tarkoitus on valaista joidenkin seinäpintojen yläosia. Mikäli nämä valaistukset eivät riitä kellojen valaisuun, harkitsemme kellojen valaisua erikseen. Kiitokset ehdotuksesta.

Terveisin
Kaisa-Mari Immonen
Kaupunginarkkitehti


12.2.2018 Kysymys: Vauvalahja

Miks on poistettu lahjakortti vauvoille, eikö enää millään kannusteta tässä kaupungissa synnyttämään että saa lahjakortin siitä? Kuin paljon siitä on ollut hyötyä ihmisille joilla pienokaisia, avustanu hankinnoissa. Ei mitään avustuksia enää lapsille saa miks?
Nimim. tuleva äiti

Vastaus:

Hei,
kiitoksia palautteesta.
Kemissä oli ehkä noin viisi kuusi vuotta sitten muutaman vuoden ajan kokeilu, jossa annettiin vauvoille lahjakortteja paikallisiin liikkeisiin lastentarvikkeiden hankkimiseen.
Kokeilu päättyi ja näillä näkymin sille ei ole tulossa jatkoa. Kaupunki tukee lapsiperheitä arjessa oman palvelutuotantonsa kautta ja valtio mm. lapsilisien avulla.

Terveisin
Jukka Vilén
Kansliajohtaja


10.1.2018 Kysymys: Matkailuyhtiön periaate

Kemin Matkailu Oy on kaupungin osakeyhtiö. Periaatteena pitäisi olla kaupungin veronmaksajien palveleminen. Yhtiö toimii kuitenkin liikeyhtiönä. Palvelut suunnataan turisteille ja voittorahatkin sijoitetaan seuraavaan kauteen. Tappio on väistämättä joskus edessä ja tuntuu heti sosiaalipalveluissa. Aiotaanko jatkaa edelleen uhkarohkeaa tyyliä?
Nimim. palvelukohde

Vastaus:

Hei,
kiitoksia kysymyksistä, koetan vastata niihin lyhyesti ja selkeästi.

Kemin Matkailu Oy on perustettu matkailua kehittämään ja omalla toiminnallaan edistämään matkailuelinkeinon kehittymistä Kemissä, on luonnollista, että kohderyhmä on turistit.

Yhtiön toiminta on vastuullista ja perusteellisesti harkittua, ei uhkarohkeaa.

Kemin Matkailun toiminta ei vaikuta sosiaalipalveluihin millään tavalla, yhtiö on oma oikeussubjekti, jolla on oma hallitus ja kaupungista erillinen kirjanpito ja talous. Merkittävän osan sosiaalipalveluista tuottaa nykyisin KELA, ei kaupunki.

Terveisin
Jukka Vilen
Kansliajohtaja


Kysymykset vuonna 2017

11.12.2017 Kysymys: Kalastus takajärvi

Hei. Eikö oli järkevää istuttaa takajärveen esim. Kirjolohta ja hajusta, vesi on puhdas ja aika kylmää. Varmasti olisi kesällä onkijoita ja talvella pilkkijöitä. Kohtuu hintainen lupamaksu kattaa kulut pitkälle, eikä määrärahoja tarvi paljoa? Ks. Paikkaan on helppo asentaa esim.liikuntaesteisille kalastus tasot.
Nimim. Petrus

Vastaus:

Hei,
Kalojen istuttaminen on periaatteessa mahdollista, mikäli siihen myönnettäisiin lupa ja selvitysten perusteella järvi todettaisiin kyseiseen tarkoitukseen soveltuvaksi. Mikäli kalastaminen vaatisi lupamaksun, tulisi kalastusta myös valvoa. Kaloja tulisi myös määräajoin istuttaa lisää.

Terveisin
Paulus Rantajärvi
Kaupungingeodeetti


27.11.2017 Kysymys: Hyödyntämätön matkailuvaltti

Almanakasta käy ilmi, että Kemi on Suomen eteläisin kaupunki, jossa aurinko ei laske Juhannuksena. Tätä eksoottista asiaa ei Kemissä osata hyödyntää matkailun markkinoinnissa. Keskiyön auringon raja kulkee kesäpäivän seisauksen aikaan 50 kaariminuuttia napapiirin eteläpuolella. Napapiirin maja sijaitsee leveyspiirillä 66° 32′ 35″. Keskiyön auringon raja on siis 65° 42′ 35″, mikä kulkee Kemin kaupungin keskustan ja Veitsiluodon välistä. Kysymys kuuluu: Miksi tälle rajalle ei pystytetä jotain sellaista, että etelän suunnasta Kemin ohi pyrkivä havaitsisi tulleensa keskiyön auringon Lappiin? Jokin keskiyön auringon “Lapin portti” ohitustielle tarvittaisiin. Etuna tässä on se, että se olisi Kemin eteläpuolella toisin kuin napapiiri, joka on Rovaniemen pohjoispuolella. Tällainen näkyvä raja loisi Kemille ihan uutta imagoa.
Nimim. Rohkelikko

Vastaus:

Hei,
Kemin kaupunki käyttää markkinoinnissaan hyödyksi keskiyön aurinkoa. Kemin Matkailu ja muutama paikallinen matkiluyritys hyödyntää myös asiaa.
Keskiyön aurinkoa ei ole riittävällä tavalla tuotteistettu, siinä on selkeästi parannettavaa.
Tutkimme mahdollisuutta saada kyltti tienvarteen.

Terveisin
Jukka Vilén
Kansliajohtaja


19.10.2017 Kysymys: mäkiruonalankatu/latukatu puisto

onko suunitelmaa harventaa ja siistiä puistoa joka alkaa olla melko tiheä?
Nimim. Kauko

Vastaus:

Hei,
Latukadulla oleva tyhjä tontti sekä viereinen puistoalue harvennetaan ja siistitään v. 2018 keväällä.

Terveisin
Matti Perkiö
Metsätyönjohtaja


21.9.2017 Kysymys: Kemitiimi

Selailin tässä aikasempia juttuja ja tulipa mieleen seuraavaa..Kemitiimi on järjestö joka koostuu useista eri tahoista ja kehittää Kemin keskustaa?Kysymys kuuluukin aikaisempiin esitettyihin asioihin..Kemin kenkäkeskusksen omistaman liikepaikan liukasta talvisin olevan edustan kunto.Tässä oli osoitteeksi laitettuKemin Tiimin osoite..eikö Kemin tiimi pysty vaikuttamaan asiaan talvikunnossa pidossa?
Nimim. Tiedonhaluinen

Vastaus:

Hei!

Kemitiimin posti menee Kemin Kenkä-keskukseen, mutta toimitilat ovat Prima-talossa toisessa kerroksessa. Prima-talossa on vielä kovasti remppa kesken, joten vieraat aina saatetaan toimistolle.Näin ollen avajaisia tai tiedotusta asiasta ei ole vielä tehty eikä postiosoitettakaan vaihdettu Prima-taloon. Emme siis ole vuokrasuhteessa kyseiseen kiinteistöön, mutta välitämme viestiä suoraan Kemin Kenkä-keskukseen talvikunnossapidosta. Viesti menee varmasti sitä kautta myös sen taloyhtiön tietoon.

Terveisin
Kati Klaavuniemi
Kemitiimi
Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry.
c/o Kemin Kenkä-Keskus
Valtakatu 10, 94100 KEMI
Puhelin: 040 506 8827


20.9.2017 Kysymys: Oklaholmankatu 22

Oklaholmankatu 22 -rakennuksia on sekä kadun vieressä että takana, metsän vieressä. Metsänviereisen rakennuksen tila askarruttaa alueen asukkaita. Rakennus vaikuttaa asuttamattomalta SPR:n vastaanottokeskuksen muutettua pois tiloista. Kuitenkin sähkövalot siellä toimii ja roskia on kohtalaisesti piha-alueella. Avoimia ovia on rappukäytäviin. Onko SPR edelleen vuokralainen (VOK aloitti 2009) ja siten vastuussa Oklaholmankatu 22 G, H ja I -rappukäytävistä ja sähkömaksuista? Kiitos vastauksesta?
Nimim. Takajärven asukas

Vastaus:

Kiinteistössä on edelleen vuokralaisia.
Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön yleisistä tiloista ja toiminnoista.
Vuokralaiset luonnollisesti ovat vastuussa omista tekemisistään kiinteistön omistajalle.
Avoimet ovet ovat ollet riesana, varsinkin lämmityskaudella, eli asukkaat monesti jättävät ovet tarkoituksella auki muille.
Asiasta on useaan otteeseen ohjeistettu asukkaita ettei ulko-ovia jätetä auki ja että roskat viedään roskikseen eikä heitellä piha-alueille.
Asian tiimoilta on oltu asukkaisiin uudestaan yhteydessä ja ohjeistettu heitä.

Kiinteisön omistaja seuraa tilanteen kehittymistä ja asioiden parantumista ja on tarvittaessa uudestaan yhteydessä asukkaisiin.

Terveisin
Isännöitsijä

Kiinteistö Oy Itätuuli

15.8.2017 Kysymys: Takajärven ranta

Joko Takajärven rannan kunnostus on valmis? Ei mielestäni. Vielä voisi karsia metsää / risukkoa uimarannalle menevän tien ja rannan väliltä. Näkyvyys rannalle tulisi esiin ja maisema kaunistuisi. Voisiko myös rannalle johtavan heinikon ajaa lyhyeksi kesäisin.
Nimim. Takajärvi

Vastaus:
Hei!

Takajärven kunnostustyöt ovat vielä kesken.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


6.6.2017 Kysymys: Etelänväylän ja Kemin siisteydestä

Hei.
Kemin Etelänväylän istutukset ovat hirveässä kunnossa. Rikkaruohot, koiraputket ja roskat rehottavat istutusten keskellä. Viime kesänä niitä niitettiin vasta syksyn tullen ja silloinkin toimenpide tapahtui miten sattuu. Etelänväylä on se reitti jota pitkin useimmat kaupunkiin tuelvat suunnistavat keskustaan ja maisema on todella masentavan näköinen. Torniossa osaavt pitää teiden reunukset siisteitä, miksei tämä onnistu Kemissä. Katselin viime kesänä myös puistotyöntekijöiden touhuja,joka oli kyllä zombimaista” siivoamista”. Kaikki trimmerillä leikattu ruoho ja roskat jätettiin kuivumaan katukäytäville ja tahti oli hidasta. Jos Kemitiimi haluaa Kemistä vetovoimaisempaa pitäisi sen kiinnittää huomiota nimenomaan ympäristön siisteyteen. Vaikka on köyhä, voi olla puhdasta. Tämä tietysti pätee myös kaikkiin kemiläisiin joiden piha-alueet kaipaavat siivoamista. Kaupunki voisi tehokkaammin vaatia esim. yrityksiä siivoamaan ympäsrtönsä.

Vastaus:
Hei!

Kaupunki hoitaa tehostetusti keskusta-alueiden viheralueita ja tulevana kesänä pääpaino on myös sisääntuloreiteissä, joihin Etelänväylä myös kuuluu.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall 


21.3.2017 Kysymys: Mitä Kemitiimi tarkoittaa?

Sain kuulla Kemitiimistä jo vuosia sitten Kemin Matkailulta. Luulin sitä ensin yrittäjien järjestöksi mutta tieto osoittautui vääräksi. Olen yrittänyt saada tietoja Tiimistä sähköpostilla (Merja Kaalenkaski) , mutta viesteihini ei vastata.. Puhelimella sain sen verran tietoa, että ensin pitäisi olla yhdistyksen jäsen. Mutta mitä se meinaa? En voi alkaa jäseneksi yhdistykseen, jonka käytännön toiminnasta ei ole käsitystä. Millainen on Tiimin jäsenistö. Pelkät tulokset, kuten SatamaOpenAir, ei vielä riitä.
Nimim. Yhteistoimintaa

Vastaus:
Hei!

Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry. eli Kemitiimi on sitoutumaton ja riippumaton yhdistys, joka kokoaa kemiläisiä yrityksiä, kiinteistönomistajia, yhdistyksiä ja Kemin kaupungin yhdistämään voimansa tavoitteenaan lisätä Kemin kaupunkikeskustan viihtyvyyttä ja elinvoimaisuutta.

Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry eli Kemitiimi kouluttaa jäsenistöään, osallistuu tapahtumiin ja järjestää niitä sekä tekee yhteistyötä, jonka tavoitteena on Kemin kaupunkikeskustan elävöittäminen. Elinvoimaisessa keskustassa viihtyvät niin kemiläiset kuin muualtakin tulleet ja sen kehittämisessä tarvitaan innovatiivista ja innostunutta yhteistyötä.

Kemitiimin jäseninä on kemiläisiä yrityksiä ja yhteisöjä. Jäsenyritykset pääsevät toimiessaan Kemitiimissä mukaan kehittämän keskustan tapahtumia, pääsevät osallistumaan yhteisiin kampanjoihin ja saavat toimintaansa esille. Kemitiimi järjestää myös jäsenilleen koulutuksia ajankohtaisiin aiheisiin liittyen, keskustelutilaisuuksia sekä mahdollisuuden saada tietoa keskustan kehittämiseen liittyvistä asioissa.

Kemitiimin nettisivuilta löytyy lisätietoja ja yhteystiedot: www.kemitiimi.fi

Kati Klaavuniemi
Kemitiimi
Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry.
c/o Kemin Kenkä-Keskus
Valtakatu 10, 94100 KEMI
Puhelin: 040 506 8827


16.2.2017 Kysymys: Web kamera

Olisiko mahdollista saada lumilinnan rakentamisesta ja tulevan lumilinnan alueesta Web kuvaa maailmalle ? olisi varmaan hyvää mainosta.
Nimim. Mielenkiintoinen seurattava

Vastaus:
Emme ole alueelle asentamassa web-kameraa, kesällä samalla alueella toimii Camping alue.

Terveisin
Kemin Matkailu Oy
Toimitusjohtaja
Susanna Koutonen


16.2.2017 Kysymys: Lumilinnan opasteet mm

Käytiin mieheni kanssa Lumilinnan avajaisissa. Silloin se vielä iltapimeässä näytti jouluvaloineen ( joita aivan liian vähän ) ja ihmisvirran kanssa jokseenkin lumilinnalta. Meillehän se alue kemiläisenä on tuttu, vaikkakin varsin syrjässä ja vaikean kulun takana. Ollaan sitten koitettu katsoa asiaa turistin silmin ja se on todella huolestuttavaa. Valtakadun eteläpäästä ei ole niin minkäänlaista opastetta Lumilinnalle, matonpesupaikan lähistöllä muutama mainos- lippu liuhuu valopylväässä, joka ei anna ollenkaan sellaista kuvaa, että tässä on jokin johtolanka lumilinnaan, koita siinä sitten arvailla. Tuntuu että henki loppuu häpeästä, kaunista merikaupunkiamme kohtaan, kun sitten koitetaan mattorannan jälkeen lähtä kohti lumilinnaa ( klo tuolloin 9.30 , eli valoisaa ) valotolpat, joissa kauniit valokoristeet on ok, vaikkakin vajaamittaiset. Sinne pitää nyt satsata kunnolla, niin valoihin ( joista iloinen esim puistoissa, jotka erittäin kauniisti valaistu ) , ympäristön selkeyteen, siisteyteen jne. NO, kun sitten ajettiin nk linnan pihaan, katsottiin toisiamme, herrajumala sentään, MISSÄÄN EI EDES LUKENUT, että sen lumivallin sisällä, toisella puolen on lumilinna. Missä linnan tornit, värivalot, missä kaunis sisäänkäynti edellisten linnojen tapaan ?? Jääratajutusta oli kyllä kyltti lumivallin seinällä. Veneet rumine peitteineen ( anteeksi veneillijät ) ja likaiset lumet aurattuna veneiden lähelle antoi kuvan lähinnä jostain lumenkaatopaikasta. Tämä ei todellakaan ole mitään narinaa, joksi tietenkin jotkut tämän ottavat, turhaan ! On saanut aina ennen ylpeyttä tuntien viedä vieraat lumilinnaan tutustumaan, mutta nyt meille tuli “onni onnettomuudeksi” ettei tarttenut viedä ranskalaisia ihmisiä sinne, kun ehtivät sairastua norovirukseen Roissa. Vaikka itse sairaus oli ikävä juttu, meille se oli helpotus. Olen vakuuttunut etten ole ainoa joka on tätä mieltä, istut kampaajalla, terveystalolla, kahviloissa tms, juttu menee eittämättä meille niin tärkeään lumilinnaan, jonka toivoisi jatkossakin olevan meidän vetonaula. Tässä on nyt tehtävä nopeasti joku ryhtiliike ja koitettava pelastaa vielä se mikä pelastettavissa on. Turistit pyörii kaupungilla etsien ensiksikin taxeja, jotka eivät vieläkään osaa mennä junille matkustajia vastaan, taxeja, jolta sais apuja mm. Lumilinnan löytämiseksi, asukkaat melkein taluttaa turisteja kadunkulmiin ja kertoo mihin suuntaan tulee lähteä. Liekkö vr-asemalla vielä táxin numeron alku 016-xxxx ? Kaupunginjohtaja on tehnyt todella hyvää työtä Kemin hyväksi, se on tiedostettu, joten oisko nyt niin, että tämä meidän Tero koittas tehdä tällekin osa-alueelle jotain ja very fast ! Kiitos !
Nimim. Kemistä oon ja haluan kehdata sen sanoa jatkossakin

Vastaus:
Viirit on asennettu niin että ohjaavat keskeltä kaupunkia Mansikkanokalle.
Asemakatu/Meripuistokatu/Sankarikatu/Mansikkanokankatu. Ohje on tullut kaupungin tekniseltä virastolta.
Parkkialueen kaava vahvistui 5.12, ja määrärahat alueen rakentamiseen oli 2017 budjetissa. Veneet on säilössä alueella veneilijöiden toiveesta ja heidän itse talvisäilytykseen asettamana.
Lumilinnan päärakennuksen kaava vahvistui myös 5.12.2016 ja tälle alueelle työt käynnistyy keväällä 2017.
Lumilinnan muurit  kellastuivat osin jo ennen avajaisia, johtuen lauhasta säästä. Kovat tuulet sekä aurinko ovat myös muureja kuluttaneet ja tästä syystä veistokset ja koristukset on sisätiloissa. Turvallisuus syistä emme rakenna korkeita torneja, tuuli ja aurinko kuluttaa jopa 1m rakenteita lyhyen Lumilinna kauden aikana.

Terveisin
Kemin Matkailu Oy
Toimitusjohtaja
Susanna Koutonen


15.2.2017 Kysymys: “Kunnia”mitalli aloite

Voisiko kaupunki aloittaa juhlavuotenamme 2017 käytännön Risto-mitallin jaon,joka vuotiseksi itsenäisyyspäivänä suoritettavaksi arvostetuksi tavaksi.Ehdotan ensimmäiseksi saajaksi RISTO MONOSTA,joka pyytettömällä toimimisellaan on ohjannut nuorisoamme niiden hyvien harrastusten pariin,josta he suurta ja tervettä harrastusmahdollisuutta ovat saaneet ja monesta pahasta pois ovat,sekä eriarvoistuminen,tasa-arvo ja yhteilöllisyys lisääntyisi.Tätä tämä suuresti arvostamani,mahtava mies on pyytettömällä ja esimerkillisellä tavalla jo tuottanut jo yli 50 vuotta

Vastaus:
Kiitoksia ehdotuksesta,
kaupunki jakaa merkkivuosina Pro Kemi – kilpeä, kaupunkilaisten hyväksi tehdystä työstä.
Pro Kemi-kilven rinnalle ei ole tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön toista periaatteiltaan vastaavaa huomionosoitusta.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilen

Kysymykset vuonna 2016

22.9.2016 Kysymys: Lasivillahuvilat Mansikkanokalla

Kemin Matkailu Oy rakentaa Mansikkanokalle lasivillahuviloita. Kyseessä on rakennukset julkisessa tilassa,ja niissä on läpinäkyvät seinät. Majoihin sisälle pystyy näkemään myös ulkotiloista. Jos turisti haluaa olla rauhassa, täytyy verhojen pysyä kiinni. Se vie turisteilta tarkoituksen tarkkailla luontoa. Vieressä on vielä kaupungin uimaranta. mikä vielä pahentaa turistien olotilaa. Ohikulkijoita majoissa riittää. Alue pitäisi asettaa suljetuksi ja se vaikuttaa kaupungin ilmapiiriin.
Nimim. turistin viihtyvyys

Vastaus:
Mökeissä 50 %  seinistä ja katosta on lasia. Asiakas voi halutessaan sulkea verhot. Kulkureitit muuttuvat rakennustöiden yhteydessä ja ne menevät mökkien takana jossa ei ole ikkunoita. Toivomme että paikalliset kunnioittavat matkailijoiden yksityisyyttä, kuten matkailijatkin paikallisten.

Terveisin
Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja
Susanna Koutonen


16.8.2016 Kysymys: Kesäkirpputori

Voi vain ihmetellä “mikälie tiimi asiasta päättänyt” toimintaa suositun kesäkirppiksen siirtämistä kauppatorilta Täykön torille. En ole kuullut muuta kuin negatiivista palautetta asiasta. Kuulemma torimyyjät ja kirppismyyjät riitelee asemistaan ja kun itse olen verrannut Kauppatorin ja Täykön torin sopivuutta kirppistoimintaan niin Kauppatori vie voiton 10-0. Syy miksi???Kateus, jonkun kauppiaan valta vai mikä?? Huonoin päätös ikinä. Tätä ei tarvitse julkaista, mutta voi toimittaa vaikka kaupunginvaltuustolle.
Nimim. Kesä

Vastaus:
Kirpputorin siirto Täiköntorille on kokeilu ja asiaa arvioidaan uudelleen, kun kokemuksia tästä saadaan.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


16.8.2016 Kysymys: puisto

Miksi ei voitaisi kehittää Mansikkanokan uimarannan ja pururadan alue kokonaan puistoalueeksi jossa olisi hoidettu nurmikko ja penkkejä ym. nyt alueella menee vain pari kujaa missä voi kävellä asia tuli mieleeni olessani kesällä Pärnun rannalla ja siellä oli tosi siistit puistot rannan lähellä.
Nimim. kari

Vastaus:
Hyväksytyssä asemakaavassa ko. alue on puistoa ja sen suunnittelu on juuri käynnistynyt.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


16.8.2016 Kysymys: Meripuiston viihtyvyys

Hei, pyysin jo viime kesäksi, että Meripuiston rikkinäiset penkit uusittaisiin (Savupirtin takana). No, ne ovat vieläkin rikki. Puisto on suosittu ja sieltä on hyvät näkymät rantaan ja merelle. Pienellä korjauksella olisi suuri merkitys viihtyvyyteen. ps. Ruohonkin voisi ajaa
Nimim. LL

Vastaus:
Meripuiston saneeraus käynnistyy ensi kesänä ja tuolloin penkitkin uusitaan.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


16.8.2016 Kysymys: Nuotiopaikka

Voisiko tuonne sisäsatamaan laittaa johonkin esim.aallonmurtajalle jonkinlaisen nuotiopaikan esim,betonirengas ja muutama puupölkky istuimeksi ja kaupunki huolehtisi puut sinne.Olisi helpompi mennä liikuntarajotteisenkin sinne kun Kiikeliin makkaranpaistoon.Sinne olisi helppo mennä lasten kanssa makkaranpaistoon.Hintakaan ei olisi varmaankaan este ja jos rahaa löytyisi pöydät ja penkit eväisen syömiseen.
Nimim. Isoäiti

Vastaus:
Sisäsataman alueelle on tulossa väliaikainen makkaranpaistopaikka talvikaudeksi.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


16.8.2016 Kysymys: VÄHÄMAAN VENEVÄYLÄ

VÄHÄMAAN JA KUIVANUORON VÄLISSÄ KUKEVAN VENEVÄYLÄN VIITOITUS ON ERITTÄIN HUONOSSA KUNNOSSA JA VÄYLÄ ON TOSI HANKALA AJAA, JOS EI OLE KUNNOLLISTA MERKKAUSTA. ONKO MAHDOLLISTA SAADA VIITOITUS KUNTOON JA LISÄKSI MERELTÄPÄIN TULTAESSA NÄKYVIEN LINJAVIITTOJEN MAALAUKSEN VOISI UUSIA JA LAITTAA VALON VIITAN PÄÄLLE.
Nimim. JUHA SAINIO

Vastaus:
Kyseessä ei ole virallinen väylä. Tämä väylä oli muutama vuosi sitten hankkeena kaupungin talousarviossa, mutta valtio ei tuolloin saanut rahoitusta, joten hanke lupineen raukesi. Väylä vaatisi ruoppauksen ja samalla viitoituksen. Ruoppaushanke ei ole lähiaikojen investointilistalla. Viitoitusta voidaan tarkistaa mahdollisuuksien mukaan.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


Kysymykset vuonna 2015

28.4.2015 Kysymys: Sadevesiviemäröinnin kunnostus

Sadevesiviemäriputket Ajoksessa on uusittu merenrantaan saakka (Stora Ensoa vastapäätä) mikä on hyvä asia. Ihmetyttää vain minkä vuoksi ranta-alue on jätetty työn jäljiltä niin hirveään kuntoon? Rantaan ja osittain veteen on kasattu pintamaata ym. Tietääkseni ainakin yksi vene on joutunut “rytöläjän alle. Ranta on ollut joka kesä lähialueen asukkaiden vilkkaassa virkistyskäytössä. Rannalla on pidetty veneitä, lapset ovat uineet ja kalastalleet entisellä “kivinokalla” missä sijaitsi vanha puinen viemäriputki. Nyt alue on kuin kaatopaikka työn jäljiltä. Eikö kaupungilla ole velvollisuus vähän edes siistiä jälkiään. Maa-aines millä uusi sadevesiviemäri on peitetty tulee etelätuulella huhtoutumaan pois koska penger on jätetty niin matalaksi ja suuret kivet “nokalta” on kasattu yhteen röykkiöön ranta veteen missä varmasti vielä joku lapsi loukkaa itsensä. Eikö näitä kiviä olisi voinut käyttää hyödyksi ettei aallot vie uutta maa-ainesta mukanaan? Vanha “kivinokka” oli nykyistä “soranokkaa” korkeampi ja kovalla etelätuulella aallot löi myös siitä yli. Me asukkaat täällä toivomme että kaupunki vähän edes siistisi jälkiään ja saataisi hieno hiekkaranta kesäksi takaisin.
Nimim. Ajoksen asukki

Vastaus: Hei!

Kemin Vesi Oy on uusinut sadevesiviemärin Ajoksessa. Työ on keskeneräinen. Viimeistelytyöt tullaan tekemään siinä vaiheessa, kun kaivuumaat ovat kuivuneet ja niitä kannattaa koneellisesti käsitellä ( arvio kesäkuun alkupuolella ). Veneestä ei ole ollut työnaikana havaintoa, asia tullaan tarkistamaan.

Terveisin

Kemin Vesi oy
Verkostopäällikkö
Jyrki Happonen


 

27.4.2015 Kysymys: Sarius -hankkeen eteneminen

Törmäsin uusinta Kemin kaupungin Talousarviota lukiessani Sarius-hankkeeseen. Yritin saada tietää lisää hankkeesta ja sen etenemisestä. Viimeisin tieto, jonka sain esille oli, että hanke on YIT:llä rahoituksenhankintavaiheessa. Onko tästä olemassa mitään tarkempaa aikataulua/suunnitelmaa, vai pitääkö alkaa kyselemään YIT:ltä aiheesta?
Kiitos.
Nimim. Pro-Sarius

Vastaus: Hei!
Kaava on lainvoimainen. YIT:n kanssa on aiesopimus, jonka mukaan kinteistöjen rakentamisen on käynnistyttävä tietyn ajan kuluessa. Tämän jälkeen kaupunki aloittaa kunnallistekniikan rakentamisen. Lisätietoja sopimuksen sisällöstä saa kaupungingeodeetti Paulus Rantajärveltä puh. 050-5948440 tai sposti paulus.rantajarvi@kemi.fi.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


 

20.4.2015 Kysymys: ?kulttuurikaupunki

Yleensä kirjastojen auloissa on yleisön kirjanvaihtopöytä, on ollut jo ainakin yli 10 vuotta. (Se voi olla pikku pöytä taikka hylly.) Kemin kirjasto ei sitä kuitenkaan hyväksy, vaikka monet ovat pyytäneet. Naulakon luona on kärry, johon kuitenkaan ei saa tuodaomia vaihtokirjoja, mutta olen monta kertaa tuonut, ja siitä ne nopeasti menevät. Moni muukin on sanonut samaa ja toivonut,että vaihtomahdollisuus olisi kaikkien tiedossa. Varsinkin vanhemman ikäluokan ihmisistä tuntuu pahalta panna – jollekin toisellekäyttökelpoisia – kirjoja roskiin, mutta muuta vaihtoehtoa ei tunnu olevan. Olen saanut vaihtopöydiltä monta kirjaa, jotka ovat olleet arvokkaita harrastukseni kannalta ja ovat olleet haluamallani kielellä. Muualla olen seurannut vaihtopöytien toimintaa. Kirjaston henkilökuntaa ei niiden hoitamisessa tarvita, vaihtajat saavat tuoda haluamansa määrän ja saavat ottaa tarvitsemansa kirjat,vaikka vaihtokirjoja ei olisikaan mukana. En ole missään havainnut ongelmia,ellei ongelmana pidetä sitä, että se vähän lisää kirjaston kävijöiden määrää. Koska siis kaupunkimme kirjaston kanta pysyy kielteisenä, voisiko vaihtopöydän panna jonnekinmuualle, jossa liikkuu paljon ihmisiä? Voisiko sen panna kierrätyskeskuksen myymälään? Se lisäisi sinne pistäytyvien kävijöitten määrää ja ehkä vilkastuttaisi liiketoimintaa? Ei se tietenkään yhtä hyvä paikka olisi kuin kirjaston aula, joka muilla paikkakunnilla onkin katsottu sopivimmaksi.

Nimim. kemiläinen

Vastaus: Hei!

Kirjojen vaihtopöytäajatusta on pyöritelty kirjastossamme moneen kertaan eri näkökulmista. Elokuvien vaihtomahdollisuus meillä on toiminut erittäin hyvin jo vuosia. Kirjojen kohdalla on se ongelma, että niitä on tulossa paljon. Meille tarjotaan jatkuvasti ensin kirjaston kokoelmiin ja sitten myytäväksi/jaettavaksi satojen kappaleiden kirjakokoelmia, juuri siksi, että monista tuntuu pahalta hävittää niitä. Tila ei riitä niiden varastoimiseen, joten joudumme suosittelemaan muita vaihtoehtoja asian hoitamiseksi.

Kierrätyskeskus ottaa vastaan lahjoituksia myytäväksi, vaihtopöytämahdollisuudesta heidän kohdallaan en osaa sanoa. Vaihtopöytä löytyy Pohjoisen yhteisöjen tuki – Majakasta, sehän on siinä Ankkurin vieressä.

Terveisin
Osastonjohtaja
Liisa Hyvärinen


 

Kysymykset vuonna 2014

17.12.2014 Kysymys: Ennakkoäänestyspaikat

En tiedä kuuluuko asiani tänne, mutta ehdotan ennakkoäänestyspaikaksi ja myös varsinaiseksi äänestyspaikaksi ainakin Kemin City Market-liikekeskusta, sillä siellähän liikkuu luonnostaan paljon väkeä.
Muihinkin kaupungin osan kauppoihin, ainakin ennakkoäänestys paikkoja esim. Rytikari, Karihaara, Syväkangas/Ritikka. Corona on ihan ok, mutta jos ei asioi muualla kuin Prismassa ei äänestyspaikkaa edes hoksaa jos ei mene muihin liikkeisiin (ehdottomasti kannattaa kuitenkin säilyttää tämä äänestyspaikkana).

Vastaus: Hei!

Ennakkoäänestyspaikkoja mietitään ja onko aihetta muuttaa joiltakin osin. City Marketin tiloja kysytään
ja jos soveltuvat, niin saatetaan tehdä esitys. Rytikarissa on Hepolan koululla ja Karihaarassa koululla
ennakkoäänestysmahdollisuus ollut useissa vaaleissa ja esitys, että jatketaan. Asia on muun ohella taloudellinen,
jokainen ennakkoäänestyspaikka ja päivä lisää kustannuksia. Äänestys mahdollisuus Kemissä on erinomainen
niin ennakkoon kuin vaalipäivänäkin 19.4.2015.
Kaupunginlakimies
Matti Rask

 

9.12.2014 Kysymys: Web kamerat

Kuinka pitkä aika on hetki jonka kamerat ovat pois käytöstä ?
Nimim. web kuvien katselija

Vastaus:

Pahoittelemme hetken venymistä.
Web-kamerat ovat paikoillaan ja toiminnassa. Kiireiden vuoksi emme ole pystyneet selvittämään pieniä
teknisiä yksityiskohtia, jotka kuitenkin on ratkaistava ennen kameroiden kuvan julkaisua.
Julkaisemme kamerat heti, kun se on mahdollista.

Hyvää kannattaa odottaa,
Tietohallintojohtaja
Reijo Konu

Kysymykset vuonna 2013


3.10.2013 Kysymys: Web kamera

Tarkentaisitteko vastausta miksi kemiin ei voitaisi laittaa esim
kävelykadulle web kameraa?Oulussa on rotuaarilla ja Rovaniemellä
lordin aukealla esim.nämä, ja monia muita kaupunkeja.Poliisin
turvakamerathan ei tähän asiaan liity millaan lailla.Onko tässä nyt
vain yksinkertaisesti kysymys siitä että ei haluta satsata kaupungin
imagoon/matkailuun pätkän vertaa?

Vastaus:
Uusimme jalokivigallerian kameran nykyiselle paikalleen.
Uusi kamera selviytyy vastavalosta paremmin ja on valovoimaisempi.
Kaupungintalon Panorama-kahvion katolle asennamme kameran, jolla näkee
Valtakadun – Kävelykadun – Täiköntorin -suuntaan.

Reijo Konu
Tietohallintojohtaja


26.8.2013 Kysymys: Kummallinen venetelakka löytyy alempaa.

21.8.2013 Kysymys: Frisbeekori

Oisko Haapalankadun \”leikkikentälle\” mahdollista saada 1 kpl
frisbeekoria (kunnollinen)? Sais lapsoset ja jopa vanhemmatkin
heitellä kiekkoja. Ruutinpuiston rata ruuhkainen.
Nimimerkki: LP

Vastaus:
Liikuntatoimi varustaa omat hallinnassaan olevat suorituspaikat liikuntavälineillä.

Ilkka Kotala
Liikuntasihteeri


26.8.2013 Kysymys: Kummallinen venetelakka

Koska tämä venetelakkapelleily loppuu? jokainen ymmärtää, ettei
veneitä saa luvatta nostaa toisen maalle. Kaavoittaja on kaavoittanut
alueen pääosin kevyen liikenteen tarpeisiin ja demokraattisesti on
päätetty että niin tehdään, ja niin se on myös rakennettu. Minkä
ihmeen takia Grönvall puolustelee telakkatoimintaa? Hänen tulisi
valvoa ja estää tämänkaltainen luvatonta toimintaa, eikä puolustella
sitä. Vain Kemin kaupunki voi luovuttaa alueitaan näinkin laajaan
toimintaan, hakemuksesta ja kirjallisena.
Toivottavasti joku vastaa tähän ja 16. 8 esitettyihin kysymyksiin
Nimimerkki: Eero-Pappa

Vastaus:
Vastaukset löytyvät 16.8.2013 kysymyksen “Venetelakka” jälkeen.


16.8.2013 Kysymys: Venetelakka

Muutama kommentti ja kysymys viime talvena käytyyn kysymys/vastaus
sarjaan venetelakka kemiläisten olohuoneessa.

Ensimmäisessä vastauksessa (30.10) yhdyskuntapäällikkö toteaa että
veneet ovat satama-alueella, eikä ulkoilureitillä. Toisessa
vastauksessa (6.11) hän toteaa että osa veneistä on muutaman metrin
matkalla kevyenliikenteen väylällä. Seuraavassa vastauksessa (16.11)
hän toteaa ettei kevyenliikenteen väylää ole edes rakennettu. Siis
onhan tämä kummallinen juttu? Olen ymmärtänyt että kysymystori on
kaupungin virallista toimintaa. Voiko virkamies vastata
todellisuudesta ja totuudesta välittämättä mitä vaan?
Vastauksessaan (16.11) yhdyskuntapäällikkö antaa ymmärtää että
kaikki mikä ei ole erikseen kielletty on sallittu ja että kun luvaton
toiminta on jatkunut jo vuosia se on sinä aikana muuttunut jotenkin
luvalliseksi. Nyt kesällä kevyenliikenteen väylä on muuttunut
parkkipaikaksi pursiseuran edessä, eikä kukaan valvo, eikä tietysti
voikkaan valvoa, kun useaan otteeseen luvatut liikennemerkit alueelta
puuttuu alueelta edelleenkin (13.8).

Kysymys n:o 1. Miten on mahdollista että kaupungin alueella,
kevyenliikenteen väylällä pidetään venetelakkaa, jolle mikään taho
kaupungissa ei ole antanut lupaa?

Kysymys n:o 2. Ympäristöpäällikkö toteaa aiemmissa vastauksissa,
ettei veneseuroilla ole lupaa veneiden telakointiin Uleeninrannassa.
Rahaa tarjoamalla on kierosti yritetty saada toiminnalle edes
jonkinlaista perustetta. Millä perusteella maankäyttöä ja
ympäristöasioita valvovat viranhaltijat ovat jättäneet virkatehtävänsä hoitamatta?

Kysymys n:o 3. Aikooko kaupunki sallia luvattoman telakkatoiminnan
jatkua tulevana talvena ja kuka asiasta päättää? Pakkohan kaupungin
on ottaa asiaan kantaa koska asiaa on näin virallisella foorumilla kysytty.

Kysymys n:o 4. Ympäristösuojelulain mukaan telakalla tulee olla
ympäristölupa. Ympäristölupaa valvoo ELY-keskus yhdessä kunnan
ympäristövalvonnan kanssa. Onko Kemin ympäristövalvonta varmistanut
että veneseuroilla on telakkatoiminnan vaativaa ympäristölupaa?

Kysymys n:o 5 . Poliisin lähivinkkisivustolle on tehty ilmoitus
ympäristörikosepäilystä. Onko ympäristölautakunta käsitellyt asiaa ja
jos on niin minkälaisin tuloksin ja jos ei niin miksi ei?

Kysymys n:o 6. Onko kevyenliikenteenväylän osalta tehty jokin
\”paragraahvi-temppu\”, vai onko se otettu virallisesti käyttöön,
vastoin kuin mitä aiemmissa vastauksissa on väitetty? Rakennettuhan
se joka tapauksessa on.

Vastaus:
Satama-alue, jossa on talvella veneitä: Asemakaavassa on merkintä kevyen liikenteen väylästä, jota ei ole kuitenkaan koskaan rakennettu (siis veneiden kohdalta).
Laitimmaiset veneet ovat olleet osittain kaavassa esitetyn kevyen liikenteen väylän kohdalla (ei siis rakennettu, vaan kaavassa merkintä).
Ympäristöosastolta saadun tiedon mukaan veneiden talvisäilytys ei vaadi ympäristölupaa ja ympäristölaista siihen ei löydy perustetta. Yhdyskuntatekniikka voi ohjeistaa veneilijöitä, etteivät laita veneitä kaavamerkinnän mukaiselle kevyen liikenteen väylälle (ei siis rakennettu väylä, vaan kaavassa merkintä).
Tätä asiaa koskeviin kysymyksiin on mielestäni vastattu riittävästi.
Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö

Täydennysvastaukset 16.8. esitettyihin kysymyksiin:

Kysymys 1:

Asemakaavoituksen tehtävänä on mm. järjestää yksityiskohtaisesti alueiden käyttöä. Asemakaava ei ole rakentamispäätös, katusuunnitelma tai kadunpitopäätös. Asemakaavassa alueelle on osoitettu jalankululle ja polkupyöräilylle varattu katualue, joka mahdollistaisi kevyenliikenteen rakentamisen tarvittaessa. Kadunpitovelvollisuus alkaa, kun asemakaavan mukaisen maankäytön liikennetarve sitä edellyttää eikä kadun rakentamisesta aiheutuvia kustannuksia ole pidettävä kohtuuttomina kadun rakentamisella tyydytettävään liikennetarpeeseen verrattuna. Vähäisen liikennetarpeen takia kevyenliikenteen väylää ei ole rakennettu. On totta, että osa talvisäilytettävistä veneistä on osin jalankululle ja polkupyöräilylle varatulla katualueella – talvisin, lumihankien keskellä. Yhdyskuntatekniikka antaa täsmennetyt talvisäilytysohjeistuksen veneilijöille. Kerrotte, että jalankululle ja polkupyöräilylle varattu katualue on kesäisin muuttunut Pursiseuran parkkipaikaksi. Alueen väärinkäyttöön tullaan puuttumaan pysäköinnin kieltävällä liikennemerkillä. Kemin Purjehdusseura ry:n toiminnan ja alueen virhekäytön (autojen pysäköinti) ei vastaa yhdyskuntatekniikan näkemystä. Lisäksi paikallisilla veneseuroilla ei ole veneiden talvisäilytyksen kanssa mitään tekemistä – Kemin kaupunki, tekninen palvelukeskus, yhdyskuntatekniikka on osoittanut veneilijöille talvisäilytyspaikan pienvenesataman alueelle.

Toimistoinsinööri Ismo Tapio

Kysymykset 2-4:

Väittämässä esitettyjä vastauksia ei ympäristöpäällikön taholta ole annettu.

Veneiden talvisäilytyspaikka ei ole ympäristönsuojeluasetuksessa tarkoitettu telakka. Ympäristönsuojeluasetuksessa veneiden talvisäilytyspaikkaa ei mainita, joten se ei tarvitse ympäristölupaa.

Ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö

Kysymys 5:

Ympäristölautakunnalle (ympäristöjaosto) ei ole poliisin taholta tullut yhteydenottoja ympäristörikosten suhteen. Rikostutkinta kuuluu poliisille, eikä ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö

Kysymys 6:

Vastauksessa kysymykseen 1 on jo kerrottu, että kevyenliikenteen väylää ei ole rakennettu satama-alueen kohdalle.

Toimistoinsinööri Ismo Tapio


 17.6.2013 Kysymys: Web-kamera

Miksi kemissä on vain yksi web kamera? Talvellakin tosi tylsän näkönen
maisema kun vain pimeä satama näkyy. Turistitkin varmaan ihmettelee.
Ehdottaisin et laitettas ainakin kävelykadulle yks lisää.
Muissakin kaupungeissa on useita ja antaa heti kivan kuvan
kaupungista ja sen ihmisistä.

Vastaus:
Kemissä on ollut jo pitkään LumiLinnan ja Sisäsataman maiseman (ja sään) reaaliaikaista kuvaa nettisivuille julkaiseva Web-kamera.
Kameran sijoitus on kompromissi. Sijoitus on melko hyvin ilkivallan ulottumattomissa. Sijoituspaikka myös tekee huoltotoimenpiteet hieman hankaliksi.
Toisaalta talvipäivinä voimakas auringonvalo heikentää kuvan laatua. Osan käyttöajasta kaamos pimentää. Emme ole lähteneet siihen, että laittaisimme kuvaan “postikortin” ongelma-aikoina, vaan jos on pimeää ja sumua, niin kuva näyttää vallitsevat valo-olosuhteet ja sään todellisina.

Web-kuvissa olisi hyvä näkyä “elämää”. Lainsäädäntö vain rajoittaa esimerkiksi katunäkymän näyttämistä. Julkinen Web-kamera ei saa muodostua kyttäyskameraksi. Henkilöitä ei saa tunnistaa.
Kemissä on kaupungin omia valvontakameroita useissa paikoissa, jotka takaavat yleistä turvallisuutta. Taltioitavat kuvat ovat poliisiviranomaisten käytettävissä aina tarvittaessa.
Näistä valvontakameroista ei anneta mitään tietoa, eikä kuvia julkaista nettiin eikä yleisölle.

Kemi.fi-weppisivuilla julkaistaan kaupungin ihmisistä ja tapahtumista erittäin ajankohtaisia ja asiayhteyteen liittyviä ylätunnistekuvia ja muuta kuvitusta. Usein jo tapahtuman päivänä.
Toivomme, että niistäkin välittyy kiva, elämänmakuinen kuva kemiläisistä ja kauniista kaupungistamme.

LumiLinnan ja Sisäsataman kameran tekninen uusiminen lähestyy ja pyrimme huomioimaan kysyjän toiveet. Uuden kameran hämäräominaisuudet ja vastavalokuva tulevat olemaan paremmat.
Samalla selvitetään poistuvan kameran sijoittaminen kaupungintalon korkeuksiin yleiskuvan antajaksi Weppiin.

Hyvästä yhteistyöstä ja mielenkiinnosta kiittäen
Reijo Konu
Tietohallintojohtaja


28.2.2013 Kysymys: Ajoksen nuorisotalo & kenttä

Onko totta, että Ajoksen nuorisotaloa ja sen mukana myös vieressä
oleva kenttä ollaan myymässä? Jos näin on, onkohan tässä otettu
huomioon lainkaan sitä, että kentän mennessä muuhun käyttöön, ei
alueen lapsilla ole enää mitään paikkaa, jossa voi porukalla pelata
kesällä jalkapalloa tms, saatika talvella luistella. Tänä talvenakin
kentällä on ollut lähes joka päivä paljon porukkaa pelaamassa ja
luistelemassa, joten kyse ei todellakaan ole siitä, etteikö kentällä
olisi käyttäjiä. Kun linja-autoyhteydetkin ovat nykyään mitä ovat, on
miltei mahdoton päästä kulkemaan linja-autolla esim. Hepolan tai
muillekaan kentille pelaamaan iltaisin. Tämäkö on sitä Kemin
kehittämistä, viedään lapsilta mahdollisuudet?
Nimimerkki: Nipsu

Vastaus:
Kemin kaupungin tilapalvelu on vuokraamassa Ajoksen nuorisomajaa ja noin 1000 m2
majan ympäristöstä. Kaikki Ajoksen liikuntapaikat tulevat säilymään tulevaisuudessakin
ja ne hoidetaan nykyisen käytännön mukaisesti.

Eero Saija
Liikuntatoimenjohtaja


11.2.2013 Kysymys: Vallitunsaari

Eikö kuulukkin vallitunsaari Kemille?Jos näin on niin
miksi ihmeessä aluetta ei hyödynnetä esim matkailijoille??Kemissä ei ole ollenkaan
mökkejä mitä vuokrata,joten alue olisi ihanteellinen mökeille.Muissa
kaupungeissa on ns.mökkikyliä jotka saa vuokrattua lyhytaikaisesti se
olisi alueelle erittäin hyvä.Vaikka siinä aluksi olisikin isompia
menoja mutta investointi varmasti kannattaisi,Lisäksi alueelle
matkailuajoneuvoille pistokepaikkoja. Myösn alueelle voisi kehittää
jonkinlaista ruokapaikkaa tai vaikka angrybirds puiston niin varmasti
olisi kannattavaa.Näin saataisiin myös Kesällä matkustavia ihmisiä
pysähtymään Kemissä sekä kaunis paikka hyötykäyttöön nyt on melkeinpä
pelkkää risukkoo.Ja jos vallitunsaari ei ole hyvä paikka niin
jonnekkin muualle sitten esim:peurasaaren vanhojen koulurakennusten
tuntumaan.Vuokra mökki\”kylä\” täältä vielä puuttuu 😉
Nimimerkki: Ihmettelevä

Vastaus:
Vallitunsaareen saatiin vahvistettua asemakaava pari vuotta sitten. Kaava sisältää asumista ja merkittävästi matkailun lisäämistä alueella. Saari on Pohjolan Voiman omistuksessa, joten kehittäminen tapahtuu omistajan toimesta eikä kaupungilla ole toimivaltaa alueella.
Kemin matkailu on myös esittänyt toiveen mökkikylän saamisesta Kemiin. Paikaksi on esitetty Mansikkanokan vaunualuetta. Ajatus on saanut ristiriitaisen vastaanoton, joten poliitikot tulevat ratkaisemaan tämän asian myöhemmin kuluvana vuonna.

Riitta Vallin
Kaavoituspäällikkö


 Kysymykset vuonna 2012


10.12.2012 Kysymys: Venetelakka olohuoneessa

HEI
Tutustuin asiaan ja kävin rannassa…….
Veneet pyörätiellä kymmenkunta parkkipaikalla muutama siellä täällä
Alueella viidakon lait autoilla ajetaan yhtenään pyörätietä pitkin
alueen läpi polku sntynyt nurmikolle. Kaikki liikennemerkit ja muut
kielto opastus varotus jne puuttuu. Alueelle tarvis laittaa myös
joitakin puomeja Seurojen telakka ohjeen mukaan kaupunki on antanut
alueen hallinnan heille. Elikkä kuka ja millä valtuuksilla?????????
Mitä tehdään silloin kun \”alue rakennetaan ja otetaan käyttöön\”?
Onko tämä sitä kemiläistä hallinon avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä jota
on perrään kuulutettu????
Nimimerkki: Eero Pappa

Vastaus:
Alue ei ole talvikunnossapidon piirissä, kuten aikaisemmissa
vastauksissakin todetaan. Ko. alueella ei voi autoilla talvella ajaa.
Aikaisemmista vastauksien mukaan tarvittavat liikennemerkit laitetaan ensi
kesänä.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


26.11.2012 Kysymys: Venetelakka olohuoneessa

Hei!!

Tosi hyvä ehdotus tuolla edellisessä kysymyksessä!
Eikä \”MAKSA\” MITÄÄN!!!!!!

OLIS TOSI IHANAA ,,saataisko jo tänä talvena aurattua aluetta vähän.
Jos vielä saatais makkaranpaistopaikka kunnostettua talvikäyttöön.

JES…TOSI HIENOA TÄTÄ ODOTAMME!!!
Nimimerkki: Kemiläinen

Vastaus:
Ko. kevyen liikenteen väylän rakentamisesta ja kunnossapidosta on vastattu
edellisissä kysymyksissä. Hiihtolatujen aloituspaikka ei todennäköisesti
muutu tulevalle talvelle. Alueen käyttö ja rakentaminen pohditaan
kokonaisuudessaan uudelleen Sariushankkeen yhteydessä.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


23.11.2012 Kysymys: Pajarinrannan käyttö

Ruutinpuiston alueella on järjestetty musiikkitilaisuuksia. Aluetta ei
ole kuitenkaan siihen suunniteltu eikä Täikönpuiston lava toimi.
Aiotaanko Pajarinrannan kenttää käyttää hyväksi musiikkiesityksissä?
Sirkus ja tivoli käyttävät jo kenttää toimintaansa.
Nimimerkki: virkistystoimintaa

Vastaus:
Osa Pajarinrannan alueesta on kaavoitettu asuinkäyttöön. Kenttää voi kuitenkin käyttää kuten tähän asti niin kauan kunnes rakentaminen alkaa. Rakentamisesta ei ole tietoa vielä.

Riitta Vallin
Kaavoituspäällikkö


21.11.2012 Kysymys: Rantareitti

Kemin rantareitti on ja pysyy jatkossakin. Sariuksen kaava ja
rakentaminen on vuosien ja vuosien asia, josko se rakentuu edes
kymmeniin vuosiin!!!!!!! Uleeninrannan kaava ja rakentaminen on ollut
valmis jo kymmenkunta vuotta, penkkejä ja valkoisia
parkkiruutuviivoja myöten. Kaavassa on osoitettu paikat kevyelle
liikenteelle (rantareitti), parkkipaikoille ja satamatoiminnoille.
Satamatoiminnot ovat käytännössä veneiden lasku-/ nostoluiskat ja
niiden vaatimat liikkumistilat, ei telakkatoimintaa. Alueen
eteläreunaan kaavoittaja on osoittanut kaavassa vene- ja
satamatoimintojen alueen (veneiden talvisäilytysalue).

MIKSI KAUPUNKI EI VALVO, ETTÄ VOIMASSAOLEVAA KAAVAA NOUDATETAAN?

EHDOTUS: Veneiden talvisäilytyksestä, siihen varatulla alueella,
kaupunki voi periä pienen maksun. Näin kertyneillä varoilla voidaan
rahoittaa Uleeninrannan talvikunnossapito.

Alueen eteläreunan ajoväylällä ollut \” moottoriajoneuvolla ajo
kielletty, huoltoajo sallittu\” merkki on nurmikolla JÄTEASEMA
merkin apukeppinä liikennemerkkeineen. Em. johtuen kuluneena kesänä
aukion kevyenliikenteen väylä oli autojen parkkipaikkana, eikä kukaan
puuttunut asiaan. Eikä tietenkään voinutkaan, kun tarvittavat
liikennemerkit eivät ole paikoillaan.
Alueelle on syntynyt vastakkainasettelu, jossa oman käden oikeudella
syntynyt muutamien kymmenien veneilijöiden luvaton ja laiton
telakkatoiminta on asettunut tuhansien lenkkeilijöiden ja
ulkoilijoiden käyttämälle kevyenliikenteen alueelle.

MIKSI VIRANOMAISET ASETTUVAT PUOLUSTAMAAN EM. LUVATONTA JA LAITONTA
TOIMINTAA? Asian luulisi olevan toisin päin.
Nimimerkki: Lenkkeilevä yh-äiti

Vastaus:
Vastaavaan kysymykseen on vastattu 16.11.2012 kysymystorin kohdassa
“kaupungin kehittäminen”.
Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


16.11.2012 Kysymys: Venetelakka olohuoneessa uusinta

Koska en saanut kysymyksiini vastauksia kysyn uudelleen.

Koko Uleninrannan rantaväylän asfaltoitu alue, pois lukien eteläpään
aukiosta n. 2/3 meren puolelta on kevyenliikenteen aluetta. Ks.
kaupungin sivuilta kohdasta, kaavat ja tonttitori /voimassa olevat
kaavat / keskialue, asemakaava, rajat ja rakennukset. Edellisestä
vastauksesta selviää, ettei veneiden telakoinnille ole minkään tahon
lupaa, se on siis LUVATON JA LAITON. Alueen luvattomasta käytöstä ei
tietenkään voi periä maksua. Kaupunki ei voi myöskään lupaa myöntää,
koska se olisi asemakaavan vastainen, sama koskee myös parkkipaikkaa.

Eteläpään parkkipaikoilta puuttuu parkkipaikkaa osoittavat merkit.
Molemmista päistä kevyenliikenteen väylää puuttuu myös
\”moottoriajoneuvolla ajo kielletty\” merkit. Eteläpäässä se
aikoinaan oli, mutta nyt ko. merkki näkyy olevan muussa käytössä. Em.
johtuen eteläpään aukio on kesäisin otettu parkkipaikkakäyttöön.

Siis kenen tai minkä tahon tehtävä on valvoa että ko.
kevyenliikenteen väylä on asemakaavan mukaisessa käytössä, ja ettei
sitä käytetä muuhun tarkoitukseen esim. vaikka veneen
talvisäilytykseen? Sama kysymys koskee parkkipaikkoja. Jos aluetta
ei aurata ei sitä silti voi ottaa muuhun käyttöön.

En saanut vastausta myöskään hiihtäjien parkkipaikkaa koskevaan
kysymykseeni. Kysyin etteikö olisi parempi ottaa eteläpään
parkkipaikat hiihtäjien käyttöön, kuin että aurataan puistoon
toistuvasti väliaikaisia parkkipaikkoja? Toinen lähtö aurinkoladuille
eteläpäästä ei varmasti olisi ongelma.

Kysyin myös että onko mitään estettä eteläpuolella olevan
(asemakaavassa satama- ja venetoimintojen alue) alueen ottamiselle
talvisäilytysalueeksi?
Nimimerkki: Veneilijä

Vastaus:
Vastauksia kysymyksiin koskien Ulenin venesataman talvikäyttöä:

– Kaavassa on osoitettu yleiselle jalankululle ja polkupyöräilylle
tarkoitettu alue kuten aloitteen tekijä toteaakin. Kaavan aluerajaus
osoittaa minne pyörätie tulisi rakentaa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan
esim. ko. väylä tulee rakentaa, jos maankäytön vaatima liikennetarve sitä
edellyttää. Kevyen liikenteen väylää ei ole rakennettu juuri em. syystä
aloitteen tekijän tarkoittamalla alueelle. Väylä on tosin rakennettu
sisäsatamasta Ulenin venesatamaan saakka, koska se palvelee kiinteistöjen ja
venesataman toimintoja. Satama-altaiden kohdalla väylää ei ole rakennettu
varsinaiseen pyörätietarkoitukseen. Sariusalueen rakentuessa kevyen
liikenteen tarpeet tullaan tarkastelemaan uudelleen.

– Satama-alueen eteläpäässä oleva paikoitusalue on rakennettu, pienempänä
tosin mitä kaava mahdollistaisi. Aloitteessa on huomioitu aivan oikein, että
ko. paikoitusalueelta puuttuu pysäköintimerkit ja nämä tullaan asentamaan
paikoilleen. Kaavan mukaisella rakennetulla paikoitusalueella ei ole veneitä talvisäilytyksessä

– kevyen liikenteen väylällä ei käytetä merkkiä “moottoriajoneuvoilla ajo kielletty”

– Kemin kaupungissa asemakaavan mukaista käyttöä valvoo tekninen lautakunta
ja asioita valmistelevat eri virkamiehet riippuen siitä, mitä asia koskee.
Jos ko. kevyen liikenteen väylä olisi rakennettu ja se olisi
kadunpitopäätöksellä otettu kunnossapidon piiriin, niin valvonta kuuluisi
tiemestarille ja yhdyskuntatekniikan päällikölle.

– Liikuntatoimi vastaa hiihtoladuista ja niiden paikoitusjärjestelyistä.
Liikuntatoimi on aikanaan katsonut, että Meripuistokadun päästä lähtevä
aurinkolatu ja tarvittavat paikoitusjärjestelyt on ollut perusteltua
järjestää nykyiselle paikalle. Tulevalle talvikaudelle on mahdollisesti
tulossa kahvilatoimintaa nykyisen hiihtoladun lähdön kohdalle, joten
todennäköisesti tänä talvikautena järjestelyt eivät muutu. Aloite välitetään
kuitenkin liikuntatoimeen pohdittavaksi.

– Ulenin venesatama-alueen eteläpäässä kaavassa osoitetulla paikalla on jo
nyt veneitä talvisäilytyksessä. Tätä aluetta ko. tarkoitukseen voidaan
hyödyntää jatkossa laajemminkin, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


16.11.2012 Kysymys: Uleenin venetelakka

Venetelakka olohuoneessa…. näin todellakin on, tarkistin asian
asemakaaviosta Kemin sivuilta. Tuntuu uskomattomalta, että
verorahoilla ja ulkopuolisen rahoittajan tuella rakennetaan
kuntalaisten yhteiseen käyttöön korkeatasoinen ja viihtyisä ulkoilu-
ja liikunta-alue, joka sitten on kuntalaisten käytössä vain muutaman
kesäkuukauden. Pääosan vuotta alueella häärii pieni piiri ikään kuin
omistajan elkein, laittomasti, luvattomasti ja vieläpä täysin
ilmaiseksi. Muutamat ihmiset sulkee sopivasti silmänsä, niin ettei
kaupunki ikään kuin tietäisi asiasta mitään.

Kysynkin mitä ja koska kaupunki aikoo tehdä, jotta alue palautetaan
siihen käyttöön mihin se on alunperin rakennettu? Miksi rakentaa
alueita kaupunkilaisten käyttöön, jos ei ole rahaa alueen
kunnossapitoon? Kevyenliikenteen alueen ja parkkipaikan auraus ei voi olla kovin kallista.

Aurattuna alue sopii tosi hyvin hiihtäjien, ulkoilijoiden, lenkkeilijöiden,
muiden kulkijoiden ja lapsiperheiden käyttöön.
Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä saarien laavupaikoille makkaranpaistoon.

Vastaus:
kts. edelle oleva vastaus.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


7.11.2012 Kysymys: huume hörhöt,kortittomat,rattijuopot

Joka päivä saa lukea kuinka Kemissä ajellaan joko kortitta
tai kortin kanssa joko huumeissa tai humalassa tai pahimmassa tapauksessa
yhteisvaikutuksen alaisena.Eikö tämä ole jo hulluutta kun sama ongelma vaan
toistuu päivästä toiseen ja vuodesta toiseen.Tämä jos mikä vaikuttaa
kansalaisten yhteis hyvinvointiin ja turvallisuuteen ja veromarkkojen
tuhlaamiseen kun tavallaan homma jo päässyt lapasesta.Kaikki tietää
kuinka riski tapauksia noi ihmisiset on liikenteessä,saati asuin ympäristössä.
Nimimerkki: huolestunut

Vastaus:
Humalassa ja huumeissa autoileva on usein työtön ja aikaa jää hullutteluun
kun ei aamulla tarvi olla työkuntoinen. Vasta käynnistyneessä “kemiläinen
työllistämismalli” projektissa pyritään vaikuttamaan työllisyyden
parantamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.
Kemin turvallisuussuunnitelmassa on yhtenä toimenpide-ehdotuksena
liikenneasenteisiin vaikuttaminen ja siinä autokouluilla on osuutensa.
Ilmeisesti oppi ei mene perille riittävän hyvin.
Onneksi poliisi nappaa rattijuoppoja kiinni. Jää ajo ainakin sillä kerralla
kesken ja vaara poistuu vähintään hetkeksi.

Kaupunginlakimies Matti Rask


6.11.2012 Kysymys: Venetelakka olohuoneessa

VENETELAKKA KEMILÄISTEN OLOHUONEESSA
Kemiläisille muutamat asiat ovat \”pyhiä\”. Yksi ylitse muiden on kemiläisten olohuone, eli sisäsatama. Toinen on kaupungin rantaa Kiikelistä Peurasaareen kiertävä ulkoilu- /liikuntareitti.
Venetelakka olohuoneen nurkassa loukkaa näitä molempia.
Asemakaavassa kyseinen reitti on nimetty Kemin rantatieksi.
Kaavoittaja on määrännyt alueen jalkaisin kuljettavaksi alueeksi, jolla on polkupyöräily sallittu.
Nimimerkki \”Kemiläinen on aivan oikeassa siinä että purjeveneet on telakoitu kevyenliikenteen
väylälle. Eteläosan veneistä osa on telakoitu yleiselle parkkipaikalle, eikä kaavoittaja ole varmaan
tarkoittanut parkkiruutuja veneiden parkkeeraukseen. Auraamattomuus johtunee
säästösyistä. Joka talvi hiihtäjille aurataan kuitenkin puiston nurmialueelle parkkipaikkoja samaan
aikaan kun \”oikeat\” parkkipaikat ovat telakkakäytössä. Eikö olisi järkevämpää ottaa
kaavan mukaiset parkkipaikat parkkikäyttöön. Latukone voisi tehdä Aurinkolatujen toisen lähdön makkaranpaistoalueen viereen. Näin alueesta tulisi todella upea myös talvikäyttöä ajatellen.
Kaupunki on luopunut ajatuksesta kaavoittaa veneiden talvisäilytysalue Peurasaareen vedenpuhdistamon eteläpuolelle. Näin ollen nykyistä telakointia kevyenliikenteen alueelle ja parkkipaikalle ei voida perustella myöskään väliaikaisuudella, koska mitään muutosta ei ole näkyvissä. Sariuskaavan ja meren väliin jää
kaistale, joka on kaavoitettu venetoimintojen alueeksi. Eikö purjeveneitä voitaisi telakoida sinne?
Lopultakin veneen omistajan tulee huolehtia veneensä talvisäilytyksestä.

Lopuksi kysyn vielä, mikä lautakunta ja missä kokouksessa on päätetty että näinkin keskeisellä ja merkittävällä alueella voidaan asemakaavan vastaisesti suorittaa veneiden talvisäilytystä?
Jos päätös / lupa on tehty viranomaispäätöksenä, niin kuka viranhaltija ja koska päätös on esitelty luottamuselimille? Minkä tahon tehtäviin kaupungissamme kuuluu valvoa, ettei näinkin
merkittävä alue on asemakaavan vastaisessa käytössä? Terv. veneilijä
Nimimerkki: Veneilijä

Vastaus:
Asemakaavassa Ulenin venesataman läpi on osoitettu kevyen liikenteen väylä.
Kaupunki voi päättää mitkä väylät pidetään talvisin kunnossa ja ko.väylää ei
ole otettu talvikunnossapidon piiriin, johtuen osin määrärahojen puutteesta
ja osin tarkoituksenmukaisuudesta. Sariushankkeen toteutuessa tämäkin väylä
otettaneen käyttöön myös talviaikana.

Ulenin venesataman veneiden talvisäilytys on vuosien varrella muodostunut käytännöksi.
Asiaa käsiteltiin teknisessä lautakunnassa 16.1.2007 ja tuolloin virkamiesesitys oli,
että talvisäilytyksestä Ulenissa perittäisiin maksu.
Lautakunta päätti kuitenkin, että maksusta luovutaan ja erillistä
päätöstä siitä, että veneet pitäisi viedä talveksi pois ei tehty.

Osa talvisäilytettävistä veneistä on muutaman metrin matkalta kaavan
mukaisella pyörätiellä (p-alueen vieressä), mutta veneiden vierestä kevyt
liikenne pystyy kulkemaan niin kauan kun maa saa lumipeitteen.

Väite, että kaupunki olisi luopunut veneiden talvisäilytykseen liittyvästä
kaavoitushankkeesta Peurasaareen ei pidä paikkaansa.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


30.10.2012 Kysymys: Purjeveneet

Talvi saapui…purjeveneet jälleen parkissa purjevene satamassa.
Onko oikein, että osa purjeveneiden omistajista jättää veneensä
parhaan ulkoiulureitin varrelle?
Varmaan olisi osoittaa jokin muukin paikka,,vai mistä kiikastaa?
Nimimerkki: Kemiläinen

Vastaus:
Ulenin venesatamassa voi pitää veneitä talvisäilytyksessä satama-alueella.
Satama-alue ei ole ulkoilureitti, eikä ko. aluetta talvella aurata lumesta.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


17.10.2012 Kysymys: KULJETUS

HeI! Kaupungin kehittämisen yksi tärkeimpiä asioita on mahdollinen liikkuminen paikasta A..paikkaan B.
Tällä hetkellä Ajoksen omakoti alueella asuvat on jätetty ihan oman onnensa nojaa..
Linja-auto liikenne on niin pudotettu minimiin . sieltä ei voi lapset
esim..kulkea minssään harrastuksissa. Viimeinen mahdollisuus kotiin
pääsy on 15.30 kaupungista.
Kaupungin kehittämisen yksi riteereistä on mielestäni, että julkinen
liikenne toimii..AJOS on yksi kauneimmista asuin alueista..
Ehdotanki..nuorille mahdollisuutta kulkea esim.taksi kyydillä…
Nimimerkki: MUMMU60

Vastaus:
Joukkoliikenne toimii Kemissä ns. itsekannattavuusperiaatteella huomioiden
kuitenkin kaupungin vaatimat vähimmäistarpeet. Ajoksen alueen bussivuoroja
on vähennetty koska käyttöaste on ollut lähes olematon. Asia otetaan esille
mm. liikennöitsijän kanssa.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö

18.9.2012 Kysymys: Lapsiperheiden tukeminen
Mitä tarkoittaa kaupungin uusi \”easy living in kemi\” -teema?
Lapsiperheiltä kaikki edut poistettu; päivähoitomaksut nousivat
(monessa tapauksessa edullisempaa olla kotona 2-3 lapsen kanssa kun
mennä töihin ja maksaa hoitomaksuja), kotihoidon kuntalisää ei makseta lainkaan ja vauvalahjojenkin jako lopetettiin tämän vuoden alusta (joka tuki myös kemiläisiä yrittäjiä kun lahjakortteja
käytettiin paikallisiin liikkeisiin). Saadaanko vauvalahja takaisin vuoden alusta? Pitääkö kaikki kokonaan lopettaa, jos vaikka vain puolittaisi lahjakorttienkin arvon 200euroon? Voin kertoa että
pienikin jelppi tulee lapsiperheissä tarpeeseen!
Nimimerkki: ?

Vastaus:
Vastataan ensin tähän helpompaan kysymykseen. Easy Living – teemalla halutaan tuoda esiin pienessä kaupungissa asumisen hyviä puolia, lyhyitä etäisyyksiä, luonnonläheisyyttä, turvallisuutta, hyviä palveluja, tiivistetysti helppoa arkea. Asioita, jotka helpottavat kaupunkilaisten elämää ja antavat aikaa itse elämiselle ja läheisille.

Toiseen kysymykseen onkin huomattavasti vaikeampi vastata ja saada päätökselle ymmärrystä, sen verran hankala päätös oli.
Sekä vauvalahja että päivähoitoalennus olivat merkittäviä etuja lapsiperheille ja niiden lakkauttaminen varmasti aiheuttaa haittaa lapsiperheiden talouteen. Kaupungin talouden tasapainottaminen menojen ja tulojen suhteen ei mahdollistanut niiden maksamista enää tänä vuonna ja valitettavasti tulevinakaan vuosina tuskin on varaa tämänkaltaisiin kunnan vapaaseen harkintaan perustuviin lisiin, sen verran vaikeilta näyttävät koko julkisen sektorin tulevat vuodet.

Olemme lähes joka ilta nähneet uutisissa mihin esim Kreikan ja Espanjan osalta on johtanut pitkään jatkunut velaksi eläminen. Eurooppalaiset talouden vaikeudet heijastuvat tavallisen kemiläisen arkeen kiristyvänä kuntataloutena palveluiden tarjoamiskykymme kautta. Tässä suuressa viitekehyksessä yksi ilmentymä on kaupungin tarve vähentää vapaaehtoisuuteen perustuvia etuja ja palveluntarjontaa ja keskittyä turvaamaan peruspalveluiden tuotanto.

Kaupungin talousarvion hyväksyy kaupunginvaltuusto, joka kaupunginhallituksen esityksestä jakaa vuosittain määrärahat eri toimintoihin ja määrittää samalla mitä palveluja ja kuinka paljon kaupungissa järjestetään. Uskoisin, että jatkossakin valtuuston päätöksissä niin lapset, nuoret kuin vanhuksetkin ovat tärkeysjärjestyksen kärjessä.

Jukka Vilen
Kansliajohtaja


5.9.2012 Kysymys: Koska??

Onko mitenkään mahdollista, että tänne Ritikkaankin saataisiin jotain viihtyvyyttä lisäävää?
Vanha koulu on suojelukohde, mutta onko epäsiistinpää kuin ko koulu.
Tienvarsilta leikataan heinät vain Ouluntien-Möylyntien risteykseen sen jälkeen huomaa eron.
Se pätkä kävelytietä mitä täällä on, voiko niitä pensaita poistaa,
jotta näkisi koska uskaltaa mennä Ouluntien yli. Autot ajavat
tuhatta ja sataa kyseisellä tiellä sinne jotain valvontaan.
Työntayteistä syksyä. Kiitos
Nimimerkki: Viihtyvyyttä tännekkin

Vastaus:
Tänä kesänä on jouduttu leikkaamaan mm. kesäkunnossapidosta ja
tienvarsiniitot on tehty vain näkemäalueilta. Näillä näkymin ensi kesänä
voimme panostaa ko. töihin enemmän, joten tilanne paranee tästä kesästä

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


23.8.2012 Kysymys: Täikön torin siisteys

Yleisesti valitetaan Täikön torin siisteydestä,nuoriso heittää roskat
minne sattuu.Mutta:missä siellä on kaupungin asettamat
roskakorit.Onkohan lopullinen syy muualla,kuin nuorissa? Nopeasti
muutama roskis torille!
Nimimerkki: nim.olisikohan pitänyt hoksata?

Vastaus:
Kävelykadulle ja torialueelle lisätään roskakoreja.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


10.8.2012 Kysymys: hiekkapenkka

ETRS-TM35FIN –tasokoordinaatit N 7288726 E 389424
seutuvilla Ajoksessa on pitkä hiekkapenkka meressä. Paikka on mukava
luonnon muovaama uinti- ja käyntipaikka, mutta valitettavan
vaikeapääsyinen. Jos alue on kaupungin omistuksessa voisiko sinne
raivata kävelyuraa ja pahimpiin paikkoihin laittaa pitkospuita?
Nimimerkki: käveleskelijä

Vastaus:
Kemin kaupungin hoidossa olevat uimarannat ovat: Paavonkari, Takajärvi
(EU-ranta) sekä Mansikkanokka (EU-ranta). Tämän hetkisen hoitosopimuksen mukaan muita
uimapaikkoja ei kunnosteta.

Ilkka Kotala
Liikuntatoimisto


1.8.2012 Kysymys: Esiintymisalueet

Kemin kaupunki haluaa kehittää imagoaan. On avattu jo kävelykatu ja
rakennettu Täiköntorin esiintymislava. Sisäsatamassa tapahtuu kesän aikana paljonkin.
Kaupunkilaisten tietoisuus asioista on kuitenkin vielä pelkän tekstimainonnan varassa.
Onko ajateltu kuvallisia symboleja varsinkin esiintymispaikoista?
Parantaisi selvästi jo tilaisuuksien tiedotusmahdollisuuksia.
Nimimerkki: Tehokkaampaa tiedotusta

Vastaus:
Kaupungin rooli useimmissa kesätapahtumissa ei ole järjestäjän rooli ja meidän mahdollisuutemme vaikuttaa tapahtumien markkinointiin tai tiedotukseen on vähäinen.

Kesätapahtumien ja muidenkaan tapahtumien järjestäjät eivät juurikaan meille omista tapahtumista tiedota ja tapahtumat eivät useimmissa tapauksissa tule meille tiedoksi muuten kuin oman aktiivisen tiedonhankinnan kautta. Toimiva ja kattava tapahtumakalenteri vaatii aktiivisuutta kalenterin ylläpitäjän ja myös tapahtumien järjestäjien osalta.

Tämän kesän tapahtumien osalta kaupunki on pyrkinyt jakamaan tietoa www-sivujen, lehti-ilmoitusten ja kadunvarsimainosten kautta. Kaupungin panos paikallisten tapahtumien markkinoinnissa on ollut resursseihimme nähden merkittävä.

Ehdotustasi kuvallisten symbolien käytössä en oikein osaa kommentoida, se vaatisi hiukan tarkempaa selostusta ja kokemuksia paikkakunnilta joissa sellaiset ovat mahdollisesti jo käytössä.

Jukka Vilen
Kansliajohtaja


30.7.2012 Kysymys: Kupoli-ikkunat

Alikulkutunneli karjalahdelta-täikönpuistoon.
Näyttää varmaan hienolta junamatkustajan silmään kun menee ohi alikulun kupoliikkunoiden,
kun ikkunat kaikki isketty palasiksi. On ehdotettu et jos asennettas
lasten luomisen tuskan kestävät kannet, aivan sama onko materiaali
metallia/vaneria, valaistuksen kanssa kupoleilla tuskin on mitään
tekemistä. Ja onhan tuo turvallisuusriskikin, kun voi pleksin
(teräviä ottaa niskaan) palasia tippua.
Nimimerkki: Petem

Vastaus:
Tänä vuonna ko. tunneliin asennetaan kamerat. Mietimme lisäksi myös muita
vaihtoehtoja.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


28.6.2012 Kysymys: Järjestötoiminta Kemissä

Kemin järjestötoiminta kärsi lopullisen haaksirikon, kun Junneliuksen talo ei ollutkaan sopiva
Palvelukeskus Majakalle. Nykyinen Majakan paikka on enää nimellinen Pohjoisrantakadulla.
Kemin ideoissa on nyt esillä liikuntatoimintaa varten kehitettävän uuden talon suunnittelu.
Urheilutalon käytön tilalle. Suunnittelusta ei ole syytä jättää pois järjestötoimintaa.
Varsinkin kun Leipätehtaan käyttökin jätetään järjestöiltä syrjään.
Onko esteitä ottaa uuden Liikuntatalon suunnittelussa esille myös järjestötoiminta?
Yhteinen tila liikunnalle ja järjestökerhoille.
Nimimerkki: yhteistä toimintaa

Vastaus:
Yhdistyksille on Kemin kaupungin toimesta järjestetty kokoustiloja Kemin kulttuurikeskuksesta. Syyskuun 2012 loppuun mennessä varmistuu kahden muun tilan käyttö yhdistysten kokoontumiseen.

Liikunta Sariuksen rakennussuunnittelu tapahtuu vuonna 2013 ja rakentaminen vuosina 2014-2015.
Tällä hetkellä suunniteltavan rakennuksen laajuus ja huonetilaohjelma eivät ole tiedossa, mutta nykyisin rakennetaan monikäyttöisiä tiloja.

Eero Saija
Nuorisotoimenjohtaja


19.6.2012 Kysymys: Liikennepuistosta

Kesä tuli taasen ja leikkipuistot aukesivat! Liikennepuistossa on ihanaa kun siellä on nurmi
jalkojen alla ja hyvässä kunnossa olevat leikkipaikat. Loistavaa liikennepuistotoimintaa ja Rondelli.
Olisiko aluetta mahdollista aidata edes osittain. Pelottaa rämäpäisen lapsikatraan kanssa
leikiskellä kun vieressä on syvä oja ja vilkas liikenteinen tie.
Nimimerkki: silmät selkäänkin

Vastaus:
Tälle vuodelle aitaan ei ole määrärahoja. Idea otetaan suunnittelijoiden
kanssa esille ja pohdimme ratkaisua tähän ongelmaan.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


28.3.2012 Kysymys: Kaupungin imagon kehittäminen

Kemi haluaa panostaa nykyisen passiivisen imagon kehittämistä.
Näkyviä muutoksia ei saada aikaan ilman rahoittajia. Pelkät ajatukset
eivät riitä kehittämään. Asiaan tarvitaan näyttäviä muutoksia ja ne
eivät ole mahdollisia ilman uutta rahankäyttöä. Imagon kehittäminen vaatii sponsoreita. Yksityistä rahankäyttöä, mainontaa ja yhteistoimintaa. Mitkä ovat Kemin suunnitelmat nykyään?
Nimimerkki: kemiläinen

Vastaus:
Kiitoksia palautteesta. Imagon eli kaupungin julkikuvan kehittäminen on haasteellista ja pitkäjänteistä työtä. Se muodostuu kaikesta kaupungin toiminnasta, sen asukkaiden ja työntekijöiden lausunnoista, lehtien uutisoinnista, uusista hankkeista jne. Kemin julkikuva ei tehdyissä tutkimuksissa ole osoittautunut aivan sellaiseksi kuin toivoisimme.

Imagoa ei voi muuttaa hetkessä, kaupunki ei voi tehdä ikäänkuin kauneusleikkausta. Imagon ja sen markkinoinnin täytyy perustua todellisuuteen, kaupungin jo olemassa oleviin vahvuuksiin ja niiden esille tuomiseen ja tietysti myös uusien vahvuuksien kehittämiseen. Hyvä imago perustuu tyytyväisiin kaupunkilaisiin.

Tietoa kaupungin vahvuuksista tuodaan esille kaupungin omasta toimesta päivittäisen kaupunkilaisille annettavan asiakaspalvelun ohella tiedottamisella ja markkinoinnilla. Kemin kaupungin tiedottamiseen ja markkinointiin käytettävät resurssit ovat hyvin rajalliset, mutta olemme viime vuosina pyrkineet uusilla toimintatavoilla tehostamaan niiden käyttöä entistä tehokkaammaksi. Ei ole realistista odottaa, että käynnistetty työ toisi muutoksen kaupungin imagoon hetkessä, imagon muuttaminen on pitkäjänteistä, määrätietoista ja kärsivällistä työtä.

Imago muodostuu myös kaupunkilaisten käsityksestä ja kokemuksista omasta kaupungistaan. On hyvin tärkeää saada kaupunkilaisille tietoa siitä, millainen kaupunki on vuonna 2012, mitkä ovat sen tavoitteet, miten se toimii ja miten kuntalaiset voivat vaikuttaa kaupunkinsa asioihin.

Korostaisin lopuksi jokaisen kemiläisen yrityksen, yhdistyksen ja kuntalaisen merkitystä kaupungin julkikuvan kehittämisessä: 22 000 tyytyväistä kaupunkilaista saa halutessaan julkikuvan muuttumaan tehokkaasti ja nopeasti.

Jukka Vilen
Kansliajohtaja


 Kysymykset vuonna 2011


4.11.2011 Kysymys: Ajoksen “entinen” uimaranta

Ihmettelen, että Ajoksen entinen uimaranta (entinen ponttoonien uimaranta)on päästetty vesottumaan ja heinikoitumaan niin, ettei lapsiperheet viihdy enää rannalla. Ranta olisi lapsiperheille hyvä
pitkän matalan rannan takia. Myös matkailun kannalta rantaa voisi kehittää, sillä harvassa kaupungissa on käytettävissä tällaiset rannat kuin kemissä. Mansikkanokka käy jo pieneksi ja viikonlopun
jäljiltä on jo jokseenkin vaarallinen lasten uimapaikka (säretyt lasipullot meressä).
Olisiko investointi suuri, jos pillarit pantaisiin töihin pudistamaan ranta heinikosta ja merestä
pukattaisiin uusi hieno hiekka tilalle.
Nimimerkki: Maarit Kurkinen

Vastaus:
Kemissä on 3 virallista uimarantaa: Mansikkanokka, Takajärvi sekä Paavonkarin uimaranta.
Ajoksen uimarannasta kaupunki on luopunut jo vuosia sitten, eikä ole näkyvillä, että se tulisi lähivuosina peruskorjauksen ja kunnossapidon piiriin.
Varsinaista kustannusarviota tarvittavista toimenpiteistä ei ole, mutta riippuen toimenpiteiden laajuudesta puhutaan varovaisesti muutaman tuhannen euron ja enimmillään kymmenien tuhasien eurojen tarpeesta.
Tuo esitetty peruskorjaus ei sisälly myöskään kaupungin lähivuosien investointisuunnitelmiin.

Ilkka Kotala
liikuntasihteeri


8.8.2011 Kysymys: Sarius

Eikös nyt voitaisi päättää ja alkaa rakentamaan sariusta

kun vapon biodisel tehdas tulee tänne ja joka rakennusvaiheessa työlistää
satoja, siinä siivellä rakennetaan helposti sariusta ja saadaan taas
lisää työpaikkoja kun ympäristövalitukset kumottiin!! vauihtia päätöksiin?
Nimimerkki: TomPPa

Vastaus:
Sarius alueelle saatiin yleiskaava vahvistettua. Ennen rakentamista tarvitaan vielä asemakaava, joka on tarkempi kuin yleiskaava. Asemakaavan laatiminen aloitetaan vielä tämän vuoden aikana.

Riitta Vallin
Kaavoituspäällikkö


17.6.2011 Kysymys: Mansikkanokka kuntoon!

Minkä vuoksi kaupunki ei kunnosta mansikkanokan rantaa,
ranta erittäin kivikkoinen ja muutenkin huonossa kunnossa. Eikö olisi aika panostaa
keskustan ainoaan uimarantaan, kun porukkaa riittää?!
Nimimerkki: nim. keskustassa asuva

Vastaus:
Kemin kaupunki kunnostaa hoidossaan olevat uimarannat keväällä siinä
laajuudessa kuin taloudelliset edellytykset ovat olemassa. Uimarannat
siivotaan ja käyttökunnostetaan kesällä päivittäin.

Mansikkanokan uimarannan perusparantaminen on mahdollista siinä vaiheessa,
kun Sauvosaaren lounaisrannan asemakaava on laadittu. Tällöin tiedetään,
mikä osa Mansikkanokan ranta-alueesta jää tulevaisuudessa uimarantakäyttöön.

Liikuntatoimenjohtaja Eero Saija


24.1.2011 Kysymys: Asfalttia-asiaa

Olen kysellyt useampana vuonna,useammilta kaupungin
\”herroilta\” Rantanällinkadun,Moisionkadun asfaltoinnista.(pituus n.1km)
Hövelisti on kaikki kohdallaan luvanneet.Valmista piti olla -07
viimmeistään -09,eipä oo pintaa näkynyt.
Vesi-ja viemärilinjathan ovat uudet,mistä kiikastaa?
Toivottavasti tuleva suvi tuo päällysteen Nälliin.Olemme jo kypsyneet
tuohon keväiseen kynnöspeltoon.
Nimimerkki: pera

Vastaus:
Rantanällinkatu on tämän vuoden asfaltointiohjelmassa. Tarkkaa työaikataulua
em. töiden osalta ei ole vielä laadittu, mutta kadut on asfaltoitu
viimeistään syyskuussa 2011.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


 Kysymykset vuonna 2010


7.12.10 Kysymys: Järpin alue

Miksi kaupungin eteläpuolella oleva varsin viihtyisä asumis-alue halutaan kurjistaa kaikista kaupungin palveluista esimerkiksi viemäröinninkin osalta ,kun putki pyritään kierrättämään asutuksen
ulkopuolelle ,ettei siihen ole mahdollisuutta liittyä ,vai onko tässä syynä yksityisomistuksessa olevat tontit ?
Nimimerkki: ville

Vastaus:
Järpin alue sijaitsee tällä hetkellä jätevesiverkoston toiminta-alueen ulkopuolella. Viemäriverkoston laajeneminen Järpin alueelle tulee mahdolliseksi suunnitteilla olevan Kemintullin runkojohto-hankkeen toteutumisen jälkeen. Kyseisessä hankkeessa on tarkoitus rakentaa vesi-ja viemärirunkojohtolinjat tulevalta Kemintullin yritysalueelta (Eteläntien ja Veitsiluodontien risteysalueelta) Ritikan teollisuusalueelle.

Runkojohtojen linjausta varten on luonnosteltu ja vertailtu eri linjausvaihtoehtoja, joissa on pyritty huomioimaan myös mahdollisten myöhäisempien rakennusvaiheiden toteutus sekä nykyinfra. Järpin tiiveimmän asutuksen kohdalla runkolinja on suunniteltu vietäväksi Mottimajantietä pitkin Kemintullin asemakaava alueelle, jossa linjaus kulkee niinikään luontevasti tulevia katulinjauksia pitkin. Mottimajantielle on tarkoitus rakentaa runkojohtolinjojen lisäksi samaan kaivantoon kiinteistöjä varten viettoviemäröinti. Runkojohtojen suunnittelussa on otettu huomioon myös matkanvarrella sivussa sijaitsevien asutusalueiden mm. Järpintien liittäminen viemärirunkojohtoon. ELY:n liikenneviraston (ent. Tiehallinnon) hallinnoimalle tiealueelle (Eteläntie) pyritään sijoittamaan vain tienpoikki meneviä johtoja. Runkojohtojen sijoittamista nykyisen asutuksen piha-alueille on pyritty myös välttämään.

Suunnitteluinsinööri Mikko Heinineva
Kemin Vesi Oy


15.11.10 Kysymys: Kemin leikkikenttien talvikunnossapidosta

Kemin keskustassa olevia leikkikenttiä käytetään paljon myös talvisin,
mutta kaupunki ei pidä kenttiä puhtaana lumesta. Voisiko kaupungin keskustassa edes yrittää pitää avoinna yhtä tai kahta leikkikenttää (esimerkiksi Meripuiston leikkikenttää) siten, että laitteet eivät
lopputalvesta “huku” lumeen. Lapset ja vanhemmat toki tallaavat itse polun leikkivälineiden luokse, mutta laitteita on vaikea kaivaa esille lumen keskeltä käsivoimin. Leikkikenttä on tärkeä paikka myös
lasten talviulkoilun kannalta, sillä aivan pienten lasten kanssa ei voi luistella tai hiihtää, vaikka niitä taitoja vähitelleen opetellaankin.

Toinen kysymykseni koskee Kaivolinnan vuoropäiväkodin tienoota ja lumenpoistoa päiväkodin luota. Vanhemmat pysäköivät autot Kirkkopuistokadulle ja Kaivokadulle, kun vievät lapset hoitoon mutta
talvisin lumivallit peittävät kadunvarren varsinkin Kirkkopuistokadun puolella. Pysäköiminen ja lapsen saattaminen päiväkotiin olisi turvallisempaa, jos lumet poistettaisiin kadunvarresta edes muutaman
päivän välein. Oma huomioni on, että vaikka katu saadaan pidettyä puhtaana, niin kadun ja jalkakäytävän väliä ei, vaan lumi kertyy siihen joskus niin korkeaksi kinokseksi, että oven avaaminen on hankalaa.
Eikö lumenpoistaminen lisäisi sekä liikenneturvallisuutta että helpottaisi kulkua päiväkotiin?
Sehän on kuitenkin tiedossa, että päiväkodin lähelle pysäköidään kymmeniä (ehkä jopa satoja)
kertoja päivittäin.
Nimimerkki: Pienen lapsen äiti

Vastaus:
Kaupunki pitää keskustan kahta leikkikenttää (Meripuisto ja keskuskoulu) kunnossa myös talvisin. Ajoradan ja jalkakäytävän välisen lumivallin poisto kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle.
Kaupungin rakennusvalvonta on viranomainen, joka tähän laiminlyöntiin voi puuttua.
Puistokaistojen osalta kaupunki ajaa lumia pois siltä osin kun se liikenneturvallisuuden puolesta on perusteltua.

Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


20.5.10 Kysymys: ILMOITUSTAULUJA KEMIIN

Miksi Kemissä ei ole yleisiä ilmoitustauluja missään? Tapahtumista ilmoitetaan lehdissä,
mutta kaikkia ihmisiä ne eivät tavoita.
Kauppojen ilmoitustauluilta ilmoitukset revitään pois. Kemin kaupungin sähkökaappeihin saa laittaa vain \”tietynlaisia ilmoituksia\”. Nyt kaivattaisiin paikkaa ilmoituksille, joihin kaikilla on oikeus laittaa tietoa paikallisista tapahtumista/koko maata koskevista kampanjoista.
Nimimerkki: Infolle paikkoja

Vastaus:
Kemissä ei ole yleisiä ilmoitustauluja. Syy siihen lienee se ettei tarvetta tällaisille tauluille ole ainakaan tähän mennessä laajemmalti ilmennyt. Markettien auloissa on lukuisia ilmoitustauluja, joissa tiedotetaan monenlaisista asioista, myös tapahtumista. Ilmoitukset poistetaan kun tapahtuman päivämäärä on ohitettu. Kulttuurikeskuksen tuulikaapissa on myös ilmoitustaulu, johon voi kiinnittää tiedotteita tapahtumista.
Tapahtumista tiedotetaan kiitettävästi myös Radio Perämeren menovinkeissä.
Kemin Matkailu pitää Kemin kotisivuilla luetteloa yleistä kiinnostusta herättävistä tapahtumista.
Pohjolan Sanomissa on myös menovinkkejä alueen kulttuuritapahtumista.


22.4.10 Kysymys: Pohjois-Kemin palvelut

Kemin pohjoisosien palvelutoiminnat vähentyvät jatkuvasti.
Karihaara on kohta vailla sosiaalipalveluja asukkaille. Vain yksi ruokatarvikekauppa toimii.
Alueelle on järjestetty hoitolaitoksia vanhuksille ja vammaisille. Se on autioittanut palveluja.
Mikä on Karihaaran urheilukentän kohtalo? Hyväkuntoinen kenttä.
Sinne oli joskus ehdolla uusi jalkapallohallikin.
Kaupungin arvostetut asuinalueet laajenevat pohjoiseen Koivuharjun
rannikkorakentamisella. Miten palvelutoiminta?
Nimimerkki: kemiläinen

Vastaus:
Liikuntapalveluiden, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kehittämis- ja rahoitusosaston vastaukset:
Karihaaran urheilukentän nykyiset palvelut tullaan säilyttämään eli
alueella säilyy nurmikenttä, tekonurmikenttä, hiekkakenttä sekä
talvikäytössä oleva luistelukenttä. Karihaaran koulun tonttiin rajautuvalla
alueella on lähiliikuntapaikka.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Pohjois- Kemin alueella toimii edelleen lääkäreiden ja hoitajien vastaanottotoiminta, neuvolapalvelut ja suun terveydenhuollon palvelut Karihaaran terveysasemalla. Tilannetta voi muuttaa kulloinenkin lääkäritilanne.

Pohjoisella alueella toimii kaupungin ylläpitämänä vanhusten palvelukoti Iltarusko, vanhainkoti Nestori, kehitysvammaisten palvelukoti Apila ja kuntoutumiskoti Inka-koti. Palvelukotien sijoittuminen alueelle johtuu siitä, että alueella on ollut palvelukodeiksi peruskorjattavaksi sopivia kiinteistöjä. Lisäksi alueella on Toivola-Luotolan vanhustenkotiyhdistys ry:n Purolan palvelukeskus, joka järjestää kemiläisille palveluasumista ja intervallihoitoa ja erityisesti Karihaaran alueen asukkaille ateriapalveluja. Kotipalvelu toimii alueellisesti ja myös Pohjoisen Kemin alueella järjestetään kotipalvelua alueella asuville vanhuksille, sairaille ja vammaisille henkilöille.

Palveluliikenteen kolmesta palvelulinjasta yksi liikennöi pohjoisen alueella, joten alueen asukkaiden kuljetuspalvelut ovat samalla tasolla kuin muillakin alueilla.

Sosiaalityön, perheneuvolan ja päihdehuollon palvelut järjestetään kaupungissa keskitetysti eikä niitä aiemminkaan ole järjestetty alueilla, joten pohjoisen alueen sosiaalipalvelut eivät ole heikentyneet aiempaan verrattuna.

Kysyjä on pahoillaan Kemin pohjoisosan kaupallisten palveluiden vähenemisestä.
Tänä päivänä kaupan alan yritykset hakeutuvat kannattavuussyistä sinne, missä on paljon ihmis- ja liikennevirtoja. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kaupat sijoittuvat keskusta-alueelle tai mahdollisimman lähelle sitä.


3.3.2010 Kysymys: Rytikari

Minkälaiset kehitysnäkymät Kemillä on Rytikarin alueesta. Onko minkään
laisia kehtityssuunnitelmia alueelle. Miten mahdollinen ydinvoimalan
tulo Karsinkonnokalle vaikuttaa Rytikariin, Paavonkariin, Hepolahteen
ja Ajokseen. Minkä laisia tulevia visioita Kemillä on alueisiin.
Nimimerkki: entinen tai mahdollisesti tuleva rytikarilainen

Vastaus:
Lapin liitto on laatinut maakuntakaavan Karsikkoniemen mahdollista ydinvoimalaa varten. Kaava on hyväksytty Lapin liiton valtuustossa joulukuussa 2009. Kaava ei ole vielä saanut lainvoimaa koska kaavasta on valitettu. Rytikari, Paavonkari ja Hepola sisältyvät viiden kilometrin suojavyöhykkeeseen, jossa pysyvän asumisen lisääminen on rajoitettu. Maakuntakaavan pohjalta laaditaan kuntakohtaiset tarkemmat kaavat eli Kemissä yleiskaavan muutos. Satamakankaan alue, jolle on suunniteltu pientaloalue, jää pois ja tilalle tulee loma-asumista. Henkilökohtaisesti arvelisin, että jos ydinvoimala Simoon rakennetaan niin Hepola-Rytikari alueet vilkastuvat merkittävästi.

Rytikarin väestömäärä on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vähentynyt merkittävästi.
Vuonna -90 asukkaita oli 981 ja vuonna 2008 713 eli väkimäärä väheni 27 %
kun se samanaikaisesti Kemissä väheni n. 11 %.
Mikäli Hepola-Rytikarin alue virkistyy ja väkiluku kasvaa arvioidaan nykyisten koulu- ja päiväkotitilojen riittävän.
Tällä hetkellä Rytikarin alueella ei ole vapaita tontteja tarjolla.
Veitsiluodon lähikirjaston toiminta loppui 1.1.2010 ja nyt alueella kirjastopalveluja saa kirjastoautosta, jonka pysäkkiajat löytyvät mm. kirjaston kotisivuilta.

Allan Mikkola
Kehittämis- ja rahoitusosasto


2.3.2010 Kysymys: Tekojäärata Kemiin

Terve. Lappiin kuuluvassa lumen ja meren kaupungissa luulisi olevan hyvät mahdollisuudet luisteluharrastukselle. Näin ei kuitenkaan ole.
Jäähalli ja joulunaikaan jäädytettävät kentät eivät riitä.
Kaivattaisiin jo syksyllä jäätyvää tekojäärataa.

Minne Kemi rakentaisi ison (jääpalloon sopivan) tekojääradan? Paljon sellainen maksaa?
Koska rakennetaan?
Nimimerkki: Tuomas Kääriäinen

Vastaus:
Luistelukenttien jäädyttäminen 2000 -luvulla on ollut Kemissä erittäin haastavaa. Seitsemänä vuotena luistelukentät on saatu jäädytettyä vasta joulukuun puolen välin jälkeen. Vuoden 2009 osalta jäädytystä siirsi vielä taloudelliset säästöt.

Kemin kaupungin investointisuunnitelmaan vuosille 2010 – 2013 ei sisälly tekojään rakentaminen Kemiin. Täysimittainen tekojäärata on mittava taloudellinen investointi. Erittäin raskas se on taloudelliselle kriisikunnalle, jollainen Kemin kaupunki on.

Tekojäärataa varten on olemassa aluevaraus Jungon urheilualueella.

Liikuntatoimenjohtaja Eero Saija
Kemin kaupunki, Valtakatu 26, 94100 Kemi, Vaihde 016 – 259 111, Fax 016 – 259 220, kirjaamo@kemi.fi