Kemin Valtakatu, kävelykatu. Kuvaaja Nina Susi

28.3.2023

Kemin kaupunkikeskustan ja kävelykadun kehittämiskyselyn vastaukset on nyt analysoitu

Kaupungin keskusta, jos mikä, näyttää konkreettisesti kunnan elinvoimaisuuden. Keskusta on kaupunkimme sydän: siellä vierailevat paikalliset ja maakunnan asukkaat sekä matkailijat. Kysyimme helmi-maaliskuun taitteessa kuntalaisilta Facebookissa ja www-sivuilla, millainen keskusta olisi viihtyisin, toimivin ja elinvoimaisin, ja mitä siellä pitäisi olla. Selvitystyön taustalla on valtuustoaloite Valtakadun kävelyosuuden kehittämisestä. Kaupunginvaltuusto päätti, että toukokuuhun mennessä kaupungin eri toimialojen tulee tehdä suunnitelma kävelykadun kehittämisestä ja lokakuuhun mennessä suunnitelma tulee olla toteutettuna. Kävelykatua kehitetään yhdessä kaupungin, yrittäjien, asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. 

Saimme kyselyyn 150 vastausta, joissa keskustan ja kävelykadun alueelle kaivattiin lisää istumapaikkoja, pyörätelineitä, istutuksia, leikkipaikkoja ja ennen kaikkea tapahtumia. Vastaajien mukaan keskusta ei nykyisellään ole kaunis eikä käytännöllinen. Keskusta ja kävelykatu koetaan sekaviksi, jotka nykyisellään eivät houkuttele. Kävelykatu koetaan tyhjäksi tilaksi, jossa on oudot tuuliseinät. Osa vastaajista haluaisi sallia autoliikenteen koko Valtakadulle. Suurin osa haluaisi enemmän tapahtumia ja toiminnallisuutta, ihmisläheisyyttä, siisteyttä ja vihreyttä. Vastauksissa mainittiin, että yritysten tilojen edustat tulisivat olla houkuttelevimpia.  

Seuraavassa vaiheessa haastattelemme alueen yrittäjiä. Kyselyn ja haastattelujen vastaukset ohjaavat suunnitelman sisältöä: avataanko kävelykatu ajoneuvoliikenteelle vai tehdäänkö kävelykadusta uudenlainen kaupungin sydän Kemin elinvoimalle. 

Kaupunki elää ja sykkii keskustoissa. Elävät kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäisen sanoin Suomessa on satoja eläviä keskustoja. Isoja ja pieniä sekä siltä väliltä. Pohjoismaissa niitä on yli 1 000 ja Euroopassa jopa 100 000. Jokaisesta voi oppia oman keskustan kehittämiseen. Viime vuosikymmenien aikana olemme toteuttaneet upean Sisäsataman Kemissä. Hakisimmeko oppia keskustaan esimerkiksi Pietarsaaren palkitusta keskustasta tai kauempaa, kuten Ranskassa sijaitsevasta Le Plessis-Robinsonista, jossa on pitkäjänteisellä työllä saatu aikaan vehreä, vihreä ja viihtyisä kaupunkiympäristö? 

Tästä pääset kyselyn tuloksiin.

Lisätietoja

Hanna Alila
Elinkeinopäällikkö
040 537 6261
hanna.alila@kemi.fi

Takaisin listaukseen