10.9.2021

Kaupunkiviljely Kemissä

Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä on Kemin kaupungin ja Ammattiopisto Lappian kaksivuotinen hanke. Hankkeella edistetään kaupunkiviljelyä, ja kehitetään uusia viljelymenetelmiä ja hävikkiruoan hyödyntämistä. Toiminta on osa Vihreä Kemi -brändiä.

“Hankkeella lisätään tietoisuutta kaupunkiviljelyn mahdollisuuksista ja innostetaan kemiläisiä viljelemään ruokaa omiin tarpeisiin viljelylaatikoissa, kasvimaalla, palstaviljelyllä ja siirtolapuutarhassa”, hankkeen projektipäällikkö Anne Oikarinen kertoo.

Lappian Osmo Häkkinen opastaa palstaviljelijöitä alkuun Sotisaaren uudella palstaviljelyalueella kesäkuussa 2021.

Oppia viljelyyn saa kaupunkiviljelyn tapahtumista ja työpajoista. Kevään 2021 aikana järjestettiin kaupunkiviljelykouluja netissä, ja näistä tallennetuista webinaareista voi käydä katsomassa hyviä vinkkejä kotiviljelyyn. Keväällä 2022 järjestetään lisää kaikille avoimia kaupunkiviljelykouluja eri teemoilla.

Vesiviljely tekee hankkeesta ympärivuotisen.

“Kokeilemme hydroponisen viljelyn mahdollisuuksia kaupungissa eli vesiviljelyä. Lappia on hankkeessa vahvasti mukana, ja rakentaa laitteiston, jota tullaan esittelemään kaupunkilaisille. Lisäksi ruukkuviljelyä ja versojen kasvatusta sisätiloissa voi tehdä talvellakin”, Oikarainen jatkaa.

Yksi hankkeen merkittävä osa-alue on selvittää hukkalämmön hyödyntämistä kasvihuoneviljelyssä biotuotetehtaan prosesseja ja infraa hyödyntäen.

Lisäksi hankkeen puitteissa hyödynnetään myös käyttökelpoista ruokahävikkiä. Tavoitteena on luoda oma toimintamalli hävikkiruoan hyödyntämiselle. Tehdään hävikistä hyvikki, kuten sanotaan. Tällä hetkellä hävikkiä hyödynnetään ja lähiruokaa edistetään hankkeen toimipaikan Jänkälän kautta. Jänkälässä toimii sosiaalinen keittiö, autetaan ruoka-avun jakelussa ja järjestetään kasvisruokaan liittyviä tapahtumia.

Anne Oikarinen kertoo vielä ajankohtaisista kuulumisista Jänkälästä:

-Jänkälän pihapiiriin perustetun yhteisöllisen puutarhan kesä on ollut vilkas, ja tuottanut runsaasti satoa kaikille sadonkorjaajille.
-Olemme juuri käynnistäneet Luonnonvarakeskuksen kanssa toimintaa kasvihuoneviljelyn tiimoilta.
-Sosiaalisen keittiön suhteenkin on ajatuksena toiminnan laajentaminen.
-Palstaviljelytoiminta laajennettiin kesäkuussa Sotisaareen mistä olemme saaneet myönteistä palautetta, erityisesti toimivan vedensaannin suhteen.
-Pruntsin alueelle rakennettavan, kaikille kaupunkilaisille avoimen syötävän puiston suunnitteleminen ja aikatauluttaminen on käynnistetty.
-Toukokuussa 2021 Kemiin perustetun siirtolapuutarha -yhdistyksen tukeminen tähtää myös tulevaan toimintaamme.

Projektipäällikkö Anne Oikarisen kanssa projektityöntekijä Tarja Sipilä vasemmalla ja projektisihteeri Aki Sipilä oikealla Jänkälän pihapiirissä kesällä 2021.

Lisää hankkeen ajankohtaisia tapahtumia Vihreä Kemi Facebook-sivulla.

Hankkeen toiminta-aika 1.1.2020–30.6.2022

Hankkeen kokonaiskustannukset 449 880 euroa. Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitus 359 904 euroa. Ammattiopisto Lappian vesiviljelylaitehankkeen kustannukset 50 000 euroa, siihen saatu avustus 35 000 euroa.

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Anne Oikarinen, anne.oikarinen@kemi.fi, 040 6487449
Projektityöntekijä Tarja Sipilä, tarja.sipila@kemi.fi, 040 572 9798
Projektisihteeri Aki Särkelä, aki.sarkela@kemi.fi, 040 625 6609

Takaisin listaukseen