Muut asiat

 

 

 

Voit lähettää yleisiä asioita koskevan uuden kysymyksen tällä lomakkeella

Kysymykset vuonna 2019

28.1.2020 Kysymys: No singnal / Kaupungin atk-palvelut (sisäsataman kamera) / Sisäsataman Web kamera

Kiitos Sisäsataman web.kameran toiminnasta. Sehän toimi käsittääkseni viikon verran. Jospa ystävällisesti tekisitte osaajienne kanssa uuden yrityksen ja saisitte sen toimimaan vaikkapa tällä kertaa kuukauden. Ihmettelen kyllä ihan ilman kenkkuilua sitkeää häiriötä, joka tämän tästä sammutta ihan hauskan näkymän “olohuoneeseemme”. Toivottavasti nyt onnistuu kesään mennessä. Pitäisi onnistua?? Onhan sentään jo kuussakin käyty.
Nimim. Topi Tarkka

Onko tosi ettei sisäsataman kameraa saada kuntoon (ollut monta kuukautta toimimatta? Toimi muutaman päivän. Esim. Napapiirillä “kiinalaiset poseraa kamerassa kotimaahan mainosta” Eikö olisi hyvä mainos jos toimisi?? Jos ei saa toimimaan niin voisi ottaa palvelun joltain yksityiseltä.
Nimim. Huolissaan

Eipä näy nytkään.?
No singnal

Vastaus:

Hei,
asia on työn alla.

Terveisin
Tenho Moilanen
Tietohallintojohtaja


21.1.2020 Kysymys: Nuohous Kemissä

Miksi Kemin kaupungin web-sivuilla Nuohoustoiminnan kuvausta ei ole päivitetty vastaamaan nykyistä asetusta. Ei ole enää piirinuohoojaa ja talollinen itse tilaa nuohoojan. Lisäksi sivuillanne ei ole mainittu kuin kaksi nuohoojaa alueellamme, vaikka on muitakin nuohoojia. Kaupungin toiminna tulisi olla tasa-arvoista kaikkia yrittäjiä kohtaan. Ystävällisesti päivittäisittekö sivunne.
Nimim. Takan lämmittäjä

Vastaus:

Hei,
Olemme tekemässä kaupungin uusia kotisivuja, joten asia tullaan korjaamaan pikimmiten.

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


16.1.2020 Kysymys: Sisäsataman Web kamera

Kamera on ollut pimeänä pitemmän aikaa ? onko suunniteilla korjausta?
Onko kamera peruuttamattomasti rikki?
Nimim. No singnal

Vastaus:

Hei,
Pahoittelut viivästynyttä vastausta. Ongelmaa selvitetään ja kamera pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian.

Terveisin
Tenho Moilanen
Tietohallintojohtaja


11.12.2019 Kysymys: Tulevan kesän matonpesu

Tulevaa kesää ajatellen, olen jo monesti pohtinut, miksei voisi laittaa vaikka kolikoilla toimivaa sähköpistoketta mansikkanokan matonpesupaikalle, niin voisi omalla painepesurilla pestä suuria mattoja siinä lavalla.
Nimim. Kesän matonpesu

Vastaus:

Hei,
Voidaan pohtia sähköpisteen asentamista matonpesupaikalle.

 

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


13.11.2019 Kysymys: Auraajan lumenkaatostratrgia

Tervehdys,
Katujen auraaja on alkanut tänä talvena kaatamaan ja pukkaamaan lunta tontillemme. Onko yrityksellä lupaa kaataa tai pukata lunta, osittain erittäin likaista, kaduilta yksityselle tontille. Miten menettelen – teenkö ilmoituksen poliisille laittomasta lumenkaadosta vain teenkö kelkkamäen lumikasoihin.

Vastaus:

Hei,
Kadunaurauksen yhteydessä lunta jää tontin pihaliittymään ja tämän poisto kuuluu kiinteistön haltijalle. Kadulta tontille lunta ei saa pukata, eikä vastaavasti tontilta kadulle. Palautteesta ei käy ilmi, että mistä paikasta on kyse. Palautteen antaja voi ottaa suoraan yhteyttä kaupungin tiemestariin, joka selvittää asian.
Tiemestarin toimiston puhelinnumero 016 259 624, tiemestari Tarja Happonen 040 842 3817.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


7.11.2019 Kysymys: Lumet naapurin puolella

Onko tästä pakko kärsiä? Naapuri on rakentanut autotallin niin rajan lähelle, että lumet ovat joka talvi reilusti 2metrin verran kuusiaidan tällä puolen, kun vauhdilla tulevat. Naapuri väittää, että tippuvat rajalle. Mattoteline piti siirtää pois, koska oli puoleksi lumen peitossa ja oli vaarassa mennä rikki. Naapuri näki sen kyllä, ei välitä. Nytkin on jo selvä lumikasa aidan tällä puolen katolta tullutta lunta.
Nimim. Väsynyt

Vastaus:

Hei,
Lumet eivät saa tulla naapurin puolelle. Tarvittaessa katolle on asennettava lumiesteet.

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


1.10.2019 Kysymys: Ojat

urakoitsia joka rakensi isoahonkadulle uuden vesijohdon ja päällysteen eivät kaivaneet ojaa auki vain jättivät sen tekemättä. Odotin että tekevät sen ennalleen. Ojat pitäisi saada auki.
Nimim. asukas

Vastaus:

Hei,
Vesihuollon saneerausurakka Alaojan-, Isoahon- ja Jussapäkinkaduilla on edelleen kesken viimeistelytöiden osalta. Muun muassa kaivantojen kohdilla olleiden ojien ennallistaminen ja niiden ojien toimivuuden tarkistaminen kuuluu viimeistelytöihin. Tavoitteena on että urakka otettaisiin vastaan lokakuun aikana kunhan kaikki työt on vaan tehty valmiiksi.

Terveisin
Mikko Heinineva
Suunnittelupäällikkö
Kemin Energia ja Vesi Oy


29.8.2019 Kysymys: leikkikenttä

Ritikassa Loukkukadun leikkipuistossa valopylväs pahasti kallellaan ,nitisee ja natisee tuulen voimasta. Voisikohan asiaa korjata.
Nimim. mummo

Vastaus:

Hei,
Katuvaloyksikkö käy tarkastamassa ko. valaisinpylvään ja tarvittaessa korjataan.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


23.8.2019 Kysymys: tytär yhtiön toiminta ja valvonta

Olemme ystävien kanssa ihmetelty monta kertaa Kiinteistö Itätuulen toimintaa.Kuka mahtaa valvoa kaupungin puolesta,kun oma hallituskaan ei kykene uudistumaan??Olemme etsineet asuntoja heidänkin sivuilta ja Somen sivustoilta mutta heidän tyhjiä asuntoja ei löydy mistään!!!Onko tarkoituksen mukaista ettei haluta vuokrata ja näin ajaa alas kaupungin omistava yritys?
Nimim. ihmettelen

Vastaus:

Hei,
tietoja Itätuulen vapaista asunnoista löytyy helposti nettisivuilta esim. vuokraovi.com tai yhtiön omilta nettisivuilta www.kiinteistoitatuuli.fi.
Lisätietoja vapaista asunnoista voi tiedustella myös puhelimitse numerosta 016 259 288 tai sähköpostitse osoitteesta asiakas.palvelu@kiinteistoitatuuli.fi. Toimistollamme voi myös käydä, palvelemme esim. torstaisin klo 17 asti. Nämä tiedot ja paljon muuta löytyvät kotisivultamme.

Terveisin
Tuomo Svanberg
Toimitusjohtaja
Kiinteistö Oy Itätuuli


21.8.2019 Kysymys: Työtodistus

Nuoremme oli kesätöissä kaupungilla kesäkuun alussa. Työjakson jälkeen on pyytänyt useamman kerran työtodistusta, edelleenkään ei ole sitä saanut.

Viime kesänä oli sama tilanne, työtodistuksen perään sai kysellä useamman kerran.

Miksi kesätyöpaikat eivät pyydettäessä anna nuorelle työtodistusta? Pyydetään ottamaan yhteyttä toisaalle, josta ei viesteihin vastata. Ei luulisi olevan hankalaa lähettää pyyntö oikealle henkilölle, jos ei itse sitä voi kirjoittaa. Harmittaa nuoren puolesta, yrittää hoitaa asiaa kuntoon. Ei saa hyvää kuvaa työelämän toimintatavoista.

Työtodistus on tärkeä paperi, jota tulee tarvimaan työpaikkaa hakiessa. Todistuksen voisi antaa nuorille pyytämättäkin, kaikki eivät huomaa sitä pyytää.
Nimim. Ihmettelevä vanhempi

Vastaus:

Hei,

Kesätyöntekijöille lähetetään palveluaikatodistus automaattisesti, mistä näkee, että on ollut kemin kaupungin palveluksessa määrätyn ajan.
Toinen asia työtodistus, sen kirjoittaa se työpaikka jossa on ollut töissä. Siihen tulee pyydettäessä eritellä työtehtävät.
Pyydetään olemaan yhteydessä työtodistuksen saannin osalta työpaikkaan.

Palveluaikatodistuksen antaa, jos jostain syystä ei ole saanut, palkkatoimisto.

Terveisin
Tuulikki Vesalainen
Toimistosihteeri, henkilöstöosasto


12.8.2019 Kysymys: Häiriö 

Liikennepuiston musiikki on liian kovalla! Kamalaa, kun ikkunoitakin täytyisi pitää auki tällä helteellä. Kuuluu kyllä kovana vaikka ikkunat panee kiinnikin. Parvekkeella ei voi olla ollenkaan. Sen sijaan Tivolista ei ole ollut sellaista häiriötä, kuin muina vuosina on ollut, kuuluu kyllä laitteiden ääni, tyttöjen kirkunaa ja kuulutuksia, mutta musiikki ei pauhaa kuten ennen. Mikä oikeastaan olisi oikea menettely kertoa asiasta, kun musiikki on liian lujalla? Lasten kuulo kyllä vaarassa, jotka tuossa nyt on. Esiintyjillä tietenkin suojaimet, he eivät kai tajua kuinka kovalla tuo on.
Nimimerkki: Apua

Vastaus:
Kyseessä on ollut liikennepuiston 15-v synttärit klo 12-15. Tapahtumassa oli Kemi Factorin kautta musiikkia ja esiintyjänä oli Umpimähkä. Nuorisotyön näkemyksen mukaan musiikki ei ollut kovalla ja normaali äänentoisto on ollut ja musiikki on ollut ihan normaalilla tasolla tietenkin, koska perhepuistosta on kyse.

Tanja Paaso-Rantala
Nuorisosihteeri
Kemin nuorisotyö
__________________________________________________________________________________________________________________
5.8.2019 Kysymys: Jätevesimaksu

Ihmettelimme viimeksi tullutta umpikaivon tyhjennyslaskua, joka on meillä yleensä ollut 3kk:n välein 125-140 euroa. Nyt lasku olikin yhtäkkiä 225 euroa, joten korotus tuntui suurelta, varsinkin kun asiasta ei oltu etukäteen tiedotettu. Auton hinta oli sama kuin ennenkin mutta jätevedestä maksetaan nyt todellisen määrän mukaan, kuten meille tyhjennysfirmasta kerrottiin. Tämä ei tunnu kohtuulliselta koska meillä ei ole viemäriverkostoon mahdollista liittyä ja muut omakotiasujat maksavat paljon pienempää maksua jätevesimaksussaan. Meillä maksua kertyy nyt vuositasolla lähes 1000 euroa.
Nimim. Päivi Rimpiläinen

Vastaus:

Hei,
Kemin Vesi Oy ei tee sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiä. Kysymyksessä on jonkin viemärinhoitopalveluita tarjoavan yrityksen ja yksityisen kiinteistönomistajan välinen asia. Kiinteistönomistaja voi hankkia sako- ja umpikaivon tyhjennyksen valitsemaltaan yritykseltä. Jos hinta on korkea, niin tarjouksia kannattaa pyytää muiltakin viemärinhoitopalveluita tarjoavilta yrityksiltä.

Kemin Vesi Oy vastaanottaa viemärinhoitoyritysten tuomia sako- ja umpikaivolietteitä jätevedenpuhdistamollaan hintaan 24,80 e/m3 (sis.alv). Sen perusteella voitte laskea mikä on viemärinhoitoyritysten lietteen kuljetuksesta perimä hinta.

Terveisin
Juha Hiltula
Vesihuoltojohtaja, Kemin Energia ja Vesi Oy


5.8.2019 Kysymys: Auton romu “hylättynä”

Larintien ja takajärventien risteyksen tyhjälle tontille,entisen innon kioskin paikallle on viikko sitten tullut auto eikä autoa ole yritetty saada enää liikkeelle,ainakaan minun nähden. Autoa on käyty tontilla potkimassa. Onko kaupungilla mahdollisuutta kehottaa auton omistajia siirtämään auto tontilta pois ennen kuin se tuohon hajotetaan, tai hinauttaa pois tai muuta? Huoli lähinnä siitä, että jos auto tuohon hajotetaan, taitaa romu sen jälkeen maatua tuohon..
Nimim. Auton romu pois

Vastaus:

Hei,
Kaupunki vastaa yleisille alueille hylättyjen ajoneuvojen siirroista. Siirtoprosessi hoidetaan tietyn kaavan mukaan ja tässä noudatetaan lain mukaisia määräaikoja. Käydään tarkastamassa tämä ja käynnistetään tarvittaessa toimenpiteet.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


5.8.2019 Kysymys: Web-kamera

Milloinkahan on mahdollisuus nähdä Sisäsataman web-kamera jälleen toiminnassa?? Olisi hauska aina vilkaista kemiläisten “olohuoneen” elämän menoa. On ollut jo kohtuullisen kauan ilman singaalia. Kiitos etukäteen arv. vastauksestanne.
Nimim. Topelius

Vastaus:

Hei,
Kyllä web-kameroiden pitäisi näkyä. On korjattu 3 viikkoa sitten.

Terveisin
Antti Turunen
Vs. tietohallintojohtaja


1.7.2019 Kysymys: Missä penkit?

Muutamana kesänä on Peurasaareen,pyörätien reunaan tuotu puistonpenkkejä.Missä ne nyt ovat?
Nimim. Lenkkeilijä

Vastaus:

Hei,
Penkkejä laitetaan joka kesä eri väylien varteen ja osa on huonossa kunnossa, että niitä ei voi enää laittaa paikoilleen. Lisähankintoja tehdään määrärahojen puitteissa.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


18.6.2019 Kysymys: asfaltoinnin loppuun saattaminen takajärvellä

Terve
Kyselisin koska tietyöt (asfaltointi) tullaan tekemään loppuun hulevesiprojektin jäljiltä takajärvellä Alaojankadun – Isoahonkadun – Kyynelkivenkadun ja Jussapäkinkadun alueelta?

Tilanne alkaa käymään sietämättömäksi. Leijuva pöly sotkee ikkunat, autot ja vaikeuttaa hengitystä. Tielle on levitetty tiesuolaa rajoittamaan pölyämistä mutta huonolla menestyksellä. Lisäksi tiesuola nopeuttaa autojen ruostumista. Nykyisen “päällystesoran” suurehkot kivet lentevät ohiajavien autojen renkaista pihalle osuen mm. autoihin aiheuttaen lommoja ja naarmuja autoihin.
Nimim. Tuskastunut

Vastaus:

Moi
Urakoitsijan tulee tehdä asfaltointi Takajärvelle 31.8.2019 mennessä.

Terveisin
Veijo Savolainen
Verkostoinsinööri, Kemin Energia ja Vesi Oy


4.6.2019 Kysymys: Valokuitu

Miten valokuidun kanta tornionkadulla onko tulossa jos on niin milloin?
Nimim. Tonza

Vastaus:

Hei,
Laajakaistaverkon rakentaminen kuluttajien käyttöön ei kuulu kaupungin toimialaan.

Terveisin
Jukka Vilén
Kansliajohtaja


24.5.2019 Kysymys: Ympärivuotinen lumilinna

Minkäverran siellä käy päivittäin asiakkaita ? Kunkapaljon on henkilökuntaa palvelemassa heitä?
Nimim. Odotan mielenkiinnolla

Vastaus:

Hei,
Ei voi sanoa päivittäistä kävijämäärää, toisina päivinä 20, toisina päivinä 100 asiakasta. Meillä on nyt paljon kokousvieraita mm. jotka vierailevat kokousten cool breikillä ympärivuotisessa. Talvi on vielä vilkkaampi matkailijoiden parissa, kevät kokoustavien.
Meillä on varauksista ravintolan, saunoihin, majoitukseen riippuen henkilökuntaa töissä tarpeen mukaan. Vastaanotossa  ja Lumipallo kahviossa työskentelevät henkilöt palvelevat ensisijaisesti ympärivuotisen linnan asiakkaita.
Ravintolapuoli hoitaa tarjoilut, kokoukset ja saunapalvelut.
Meillä on myyntitoimiston puolella jatkuvasti väkeä valmiina yllättäviinkin asiakasryhmiin tai yritysesittelyihin.

Terveisin
Noora Barria
Kokemusjohtaja, Kemin Matkailu Oy


22.5.2019 Kysymys: Ruostuneet valotolpat

Täällä rytikarissa on paljon umpiruosteisia valotolppia ja Kaupungilla ei ole varaa näitä korjata niin olisko parempi että tolpat poistetaan kyllä täällä pärjätään vaikka otsalampuilla.
Nimim. Raimo Rytikarista

Vastaus:

Hei,
Osa katuvalopylväistä Rytikarissa on uusittu ja loputkin kyllä uusitaan.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


20.5.2019 Kysymys: Tonttien siistiminen

Hei! Kyselisin sellaista, että olisiko mahdollista kaupungilla käydä siistimässä Larintien ja Takajärventien risteykseen jäävän tyhjän kioskin tontin/metsikkö alueen? On todella epäsiisti. On ihan heitettyä roskaa ja paljon katkenneita oksia ym. Tässä olisi vaikka kesätyöntekijöille hommaa.
Nimim. Henna

Vastaus:

Hei,
Tämä käydään siistimässä.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


11.4.2019 Kysymys: Suihkulähde

Tässä joku oli ollut pahoillaan Rytikarin suihkulähteen pisaroista, kastelee ?

Suihkulähde on ihana ylellisyys ja sopii juurikin tuohon olemassa olevaan paikkaan toivottaen kaikki tervetulleeksi Rytikarin saaren sekä tehtaalle meneville ihmisille.

Kirjoitettiin jotenkin, ettei siitä ole kennellekkään iloa, herrajestas, on todellakin, erittäin suuri ilo, kun se kesäillassa solisee ja kimaltelee auringon kanssa kilpaa.

Jos kirjoittaja ei ole huomannut, rannalla on kaksikin osaketta sekä omakotitalon asukkaat, jotka siitä nauttii, joten elkää ihmeessä viekö sitä mihinkään suuntaan tuosta, KIITOS ! Kyllä kesä kasteensa kuivaa !
Nimim. Ihastuttava suihkulähde

Vastaus:

Hei,
Suihkulähdetta ei olla poistamassa nykyiseltä paikalta.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


3.4.2019 Kysymys: Kesätyöt

Hei
Milloin kaupunki julkaisee kuka pääsee kaupungille kesätöihin ja mille ajanjaksolle .
Nimim. Kesätyö

Vastaus:

Hei,
Kesätyöpaikat ilmoitetaan 13.5.2019 kemin kaupungin sivuilla.

Terveisin
Tuulikki Vesalainen
Toimistosihteeri, Henkilöstöpalvelut


7.3.2019 Kysymys: Roskien poltto

Onko tosiaan Kemissä sallittua nykyaikana poltaa kaikkea uuneissa niin sisällä kuin ulkona. Naapurusto saa pitää ikkunat kiinni kesää talvea erittäin kitkerän savun vuoksi. Viime kesänäkin olisi voinut omalla pihallakin voinut aikaansa viettää. Savun ja kitkerän hajun vuoksi mahdotonta välillä. Sitten paasataan nykyään jos joku mummo puhtaalla koivulla lämmittää saunansa että on pahin ympäristöterroristi maan päällä. Itselläkin mökillä puusauna jossa poltamme vain kuivaa puuta, eikä se tuota kuin hiukan savua sytyttäessä. Tässä tapauksessa savupilvet leijailevat hajuineen useiden tonttien päähän.
Nimim. Köh Köh

Vastaus:

Hei,
Kysymystorille lähetty kysymys on niin epäselvä tai ylimalkainen, ettei siitä käy ilmi mitä asia koskee, kuka mahdollisen haitan aiheuttaa ja onko kysyjällä joitakin vaatimuksia ja mihin ne mahdollisesti kohdistuvat joten vastaus pitää antaa viranomaisen toimivaltasäännösten ja hallintoasian vireillepanon näkökulmasta tarkasteltuna, joita on kuvattuna yksityiskohtaisemmin Hallintolaissa.

Jos kirjoittajalla on jotain vaatimuksia haitan aiheuttajan osalta, pitää menetellä seuraavasti.
1) Valittaja laittaa asia kirjallisena vireille ja osoittaa sen Kemin kaupungin ympäristöjaostolle (Valtakatu 26, 94100 Kemi).
Kirjallisesta valituksesta tulee käydä esille vireillepanijan nimi ja tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi (Hallintolaki 16§). Anonyymia valitusta (asiakirjaa) ei käsitellä.

Vireillepanoasiakirjasta on käytävä ilmi, mitä asia koskee. Lisäksi siitä on käytävä ilmi vireille pantavan asian riittävä yksilöinti, asiaa koskevat sisällölliset vaatimukset ja vaatimusten perustelut. Tällaisia asiaa yksilöiviä sisältövaatimuksia, joita valituskirjelmästä tulisi käydä esille, ovat mm:
– kuka on haitan aiheuttaja (tämä pitää nimetä ja antaa hänen osoite ja muut tiedossa olevat yhdystiedot, jotta häneltä voidaan pyytää kirjallinen vastine asiaan)
– millainen haitta valittajan mukaan on ja miten se vaikuttaa valittajan etuihin
– milloin haittaa valittajan mukaan esiintyy, esim. tarkat kellonajat ja päivät jo tapahtuneesta haitasta.
– vaatimukset haitan osalta
– vaatimukset haitan aiheuttajalle

2) Jos tällainen asiakirja osoitetaan Kemin kaupungin ympäristöjaostolle,se tarkistaa kuka on toimivaltainen viranomainen asiassa. Jos Kemin kaupungin ympäristöjaosto ei ole asiassa toimivaltainen, kääntää se valituskirjeen sille viranomaiselle, joka on toimivaltaisen asiassa.

Terveisin
Risto Pöykiö
Ympäristöpäällikkö


1.3.2019 Kysymys: Kunnan merkkipäivälahjat

Useilla varttuneilla ihmisillä on tavaraa yllinkyllin. Merkkipäivä- ja eläköitymislahjoiksi ei enää voi saada rahaa eikä lahjakortteja, ikävä kyllä. Mutta voisiko kaupungin lahjavaihtoehtona ollakin lahjoitus hyväntekeväisyyteen? Esineen hinnan kokoinen tilisiirto esim. Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisiin lahjoihin, Punaiselle Ristille tms. tai vaikka Kemin kaupungille (onko Kemin kulttuurisäätiö 2000 enää olemassa?)?
Nimim. Satu Tala

Vastaus:

Hei,
Kemin kaupunki myöntää merkkipäivälahjasäännön mukaan lahjoja työntekijöilleen. Työntekijä voi lahjoittaa saamansa lahja hyväntekeväisyyteen. Työntekijä voi myös valita olla ottamatta lahjaa vastaa jolloin lahjaan varatut rahat käytetään kaupungin toimintaan. Tässä vaiheessa kaupungilla ei ole tarkoitusta muuttaa merkkipäivälahjasääntöä.

Terveisin
Jani Koskela
Henkilöstöpäällikkö


18.2.2019 Kysymys: Kesätyö

Kuka voi hakea kaupungin kesätöitä?
Nimim. Eikku

Vastaus:

Kemin kaupungin kesätöitä voivat hakea toiseen asteen opiskelijat, lukiolaiset, ammattikorkeakoululaiset, jotka eivät valmistu tänä keväänä, eli koulun kirjoilla olevat oppilaat, jotka ovat kemiläisiä. Peruskoulunsa päättävät eivät hae kemin kaupungille töihin.

Terveisin
Tuulikki Vesalainen
Toimistosihteeri, Henkilöstöpalvelut


11.2.2019 Kysymys: Kesätyö

Hei pystyykö toisen asteen opiskelija hakea milloin kesätöitä, kaupungin kautta?
Nimim. Kesätyö

Kysymys: Kaupungin kesätyöt 2019

Milloin kaupungin kesätyö tulevat hakuun?
Nimim. Utelias

Vastaus:

Pystyy hakemaan ja pitää olla Kemiläinen eikä saa valmistua keväällä.
Paikat tulevat hakuun n. Helmi maaliskuun vaihteessa. Ilmoitus on Lounais Lapissa ja kouluille menee tieto.

Terveisin
Tuulikki Vesalainen
Toimistosihteeri, Henkilöstöpalvelut


4.2.2019 Kysymys: linja autopysäkki

Kuuluukohan kenenkään toimialueseen,että saisi jonkinlaista tuulen ja sateen suojaa linja autoa odotellessa varsinkin aamutuimaan.Entisellä linja autoasemalla ovet aukeaa 10.30meitä odottelijoita on tätä ennenmminkin. Aika kurjaa odotella taivasalla.Olisiko parempi että ainakin paikalis vuorot lähtisi rautatieasemalta sielä on avoimet ovet.
Nimim. mummo

Vastaus:

Kaupungilla on suunnittelutyö käynnissä, jossa tarkastellaan linja-autoyhteyksiä ja niihin liittyviä rakenteita. Mahdollinen katos Linja-autoaseman läheisyyteen liittyy em. suunnitelmaan.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


10.1.2019 Kysymys: Kysymystori

Onko tämä kysymystori vielä käytösssä? Ei ole uusia kysymyksiä eikä vastauksia. Miksi tämä sivu on osaksi Englannin kielellä?
Nimim. Ihmettelijä

Vastaus:

Hei,
Kyllä se on käytössä.

Terveisin
Jukka Vilén
Kansliajohtaja


Kysymykset vuonna 2018

12.12.2018 Kysymys: Nauskanojan kunnostus

Näyttää siltä, että Nauskanojan penkereille meren lähellä tehdään nyt jotain. Herää kysymys, häviävätkö samalla rentukat, nehän ovat keväisin olleet hieno näky ojan molemmilla reunoilla.
Nimim. rentukkajoki

Vastaus:

Hei,
Nauskaoja vaatii kunnostustoimenpiteitä ja työt ovat käynnissä. Työn yhteydessä osa kukista häviää, mutta oletettavasti niitä kasvaa uudelleen.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


12.11.2018 Kysymys: Kaukolämpöputkien vesivuodot

Veitsiluodontien jalkakäytävälle ilmeistyi merkintä éttä vuotokohta ja siitä noin kuukausi tuli korjaushommat..onko niin että vettä saa vuotaa putkistosta näinkin pitkän ajan maaperään ja että eikö vuoto aiheuta mitään kustannuksia?Samoin satamalehdontiellä pulppusi kuumaa vettä eilen ajotien vieressä asfaltinläpi ja soitettuani 112.Pelastusyksikkö kävi paikalla ja laittoivat jonkun teipin roikkumaan tienviereen nyt on vuorokauden kuumaa vettä tihkunut asfaltissa olevassa reìjästä kadulle..onko tämä normaalia meininkiä täällä Kemissä.
Nimim. Raimo Hyttinen

Vastaus:

Hei,
Vesijohtovuoto on korjattu ja venttiili on ollut kiinni siitä asti, kun vuoto on havaittu eli vettä ei ole päässyt tämän jälkeen maaperään. Satamalehdontien vuoto on todennäköisesti aluelämpöputkistossa, jos maanpinalle on tullut kuumaa vettä. Tämän putkiston omistaa StoraEnso.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


24.10.2018 Kysymys: Nauskaoja

Mereltä on kulkeutunut puuroskaa Nauskaojaan, jota on paljon. Aiotaanko ne poistaa?Paikka on nykyisellään tosi siivoton.
Nimim. Nokkonen

Vastaus:

Hei,
Nauskanojaa on tarkoitus osittain kunnostaa loppuvuoden aikana. Työn yhteydessä kerätään myös puuroskaa pois.

Terveisin
Jyrki Happonen
Työmaainsinööri


19.10.2018 Kysymys: Koivupuiston koira-aitaukseen valot

Koivupuiston koira-aitaukseen olisi mukava saada valot. Nyt nimitäin tulee niin äkkkiä pimeää, että aitauksessa käyminen on tympeää kun siellä ei näe mitään ja kaikki ei ehdi käymään valoisaan aikaan aitauksessa.
Aitauksen vieressähän sinä kentällä on kyllä ne kaksi lyhtypylvästä, mutta vain toinen niistä on kait jotenkuten suunnattu puistoon päin ja se on ilmeisesti nyt palanut. Ei nimittäin tänään (18.10) ollut valoa kyseissä lampussa, joten puistossa oli todella pimeää.
Olisi kuitenkin hyvä, että aitauksen puolella olisi valo tai sitten ne viereisellä kentällä olevat valot saisi molemmat olla suunnattu aitaukseen päin ja kirkaampia, että aitauksessa näkisi pimeälläkin.
Nimim. Koirien ulkoiluttaja

Vastaus:

Hei,
Valot laitetaan kuntoon piakkoin.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


10.9.2018 Kysymys: Onko maksettu liian vähän palkkaa !

Mistäs voi tarkistaa onko henkilökohtaisesti maksettu liian vähän palkkaa ?
Nimim. Levänneenä

Vastaus:

Hei,
Olettaen että olette Kemin kaupungin työntekijä niin helpointa on pyytää esimieheltä tietoa palkasta ja palkkauksen perusteista.

Terveisin
Jani Koskela
Henkilöstöpäällikkö


7.9.2018 Kysymys: Liikennevalot

Miksi Lapintien ja Hahtisaarenkadun valoristeyksessä vihreät valot eivät vaihdu automaattisesti joka suunnalle jalankulkijalle, ainoastaan, jos ylität tien cittarin kohdalta? Esim. Jyskin ja Lidlin väli, jos et kerkiä painaa nappulaa ennenkuin valo vaihtuu autoilijoille vihreäksi, seisot siinä sitte kauan ja odotat.
Nimim. Näkee punaista

Vastaus:

Hei,
Suunnittelija on nämä määritellyt näin toimivaksi  ja perusteluna on ollut liikennemäärät. Tarkistetaan suunnitelmaa ja pohditaan onko päivitys tarpeen.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


23.8.2018 Kysymys: Katuvalot

Miksi Kylmäsen tiellä Hepolassa palaa katuvalot vaikka talvella ei ole tien kunnossapitoa eikä mitään liikennettä kuin muutamat jäniksen jäljet..jänöt pärjää kulkea ilman valojakin.?
Nimim. Rambo Ryskästä

Vastaus:

Hei,
Kyseessä ei ole katu, vaan yksityinen tie. Voi olla, että valaistus on kuitenkin aikanaan rakennettu kaupungin toimesta. Tarkistetaan, että onko kyseisen tienvarren kiinteistöillä käyttöä ja tiellä ylläpitoa ja jos ei ole, niin nämä valot otetaan pois päältä.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


22.8.2018 Kysymys: Tivoli

Ymmärrän, että tivoli on hauska asia lapsille. Mutta sitä en ymmärrä, että tivolille annetaan niin pitkä aika, kymmenkunta päivää. Häiriö naapurustolle on iso, parhaana kesäaikana. Parvekkeella ei siedä olla, ikkunat on pidettävä kiinni eikä sekään tyystin auta. Jo pelkkä laitteitten jumputus ja jyystävä kitkunta on stressaavaa kuunneltavaa jatkuvasti, ja välillä on musiikkia joka kuuluu taloihin epämääräisenä mölynä. Nytkin 1. päivänä musiikki oli Järkyttävän kovalla. Ilmeisesti valituksen jälkeen kaiuttimia käännettiin tai voimakkuutta vähän vähennettiin, mutta kyllä illan tullen on ihan romahtamispisteessä, kun ei aivot eivät saa meteliltä hetkenkään rauhaa. Ja saako iltaöisinkin soittaa kovalla äänellä (vai mistä tuli musiikkimeteli pari iltaa sitten, loppui vähän ennen puoltayötä. tivolin suunnasta tuntui tulevan.) Ne jotka aikovat käydä tivolissa käyvät siellä, vaikka se ei olisi niin monena päivänä.
Nimim. Naapuri

Vastaus:

Hei,
Suomen Tivolin vierailulla Kemissä on pitkät perinteet.  Tivoli on ollut jokakesäinen kemiläisten ilahduttaja jo parikymmentä vuotta. Sama tivoli kiertää kesäisin muitakin Lapin isoimpia kuntia, kuten Tornion ja Rovaniemen .  Joka paikassa vierailuaika on n. 10 vrk, josta 2 menee rakentamiseen ja purkamiseen. Ihmisten kesälomakautena tarjontaa voi olla useampana päivänä. Koska tivoli on halunnaut vuosittain Kemiin tulla,kertoo se kysynnästä.  Tivolille on myönnetty korvausta vastaan käyttöön Peurasaaren kenttä ja käyttöajaksi vuorokausittain on määritelty klo 7.00-22.00. Peurasaaren kenttäalue on nyt otettu muuhun käyttöön eikä se jatkossa voi olla tivoli-eikä sirkuspaikka.  Kemin kaupunki joutuu pohtimaan uutta paikkaa vastaaville tapahtumille.

Terveisin
Ilkka Kotala
Liikuntasihteeri


14.8.2018 Kysymys: Romu autot

Kemissä näkee älyttömästi romu autoja parkkipaikoilla. Miksi niitä ei hoideta pois koska autot ovat renkaattomia ja ilman rekkareita. Öljyä vuotavia ja odottavat vain ilkivallan tekoa.
Nimim. Mie

Vastaus:

Hei,
Yleiselle alueelle hylätty ajoneuvo siirtyy lain mukaisen siirtymäajan jälkeen kaupungin omistukseen ja tämän jälkeen kaupunki romuttaa ajoneuvon. Havainnoista voi ilmoittaa kaupungin tiemestarille.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


13.8.2018 Kysymys: Palkitseminen

Olisiko mitenkään mahdollista että kaupunki palkitsisi Risto Myyryn:Risto on useampana vuotena ollut edes auttamassa takajärven joutsenten muutossa.Käynyt aamuisin katsomassa joko ollaan lähtö tunnelmissa.Kemi on saanut tästä myönteistä mainetta.Olis ihan kohtuus että Ristolle joku palkinto tästä annettais esim” uimahallin kausikortti ,joku hieronta lahjakortti .jne….
Nimim. jarppa

Vastaus:

Hei,
kiitoksia palautteesta, mietimme jonkun tavan muistaa Ristoa.

Terveisin
Jukka Vilén
Kansliajohtaja


13.8.2018 Kysymys: Hylätyt talot

Kemi on hylättyjen talojen paratiisi. Miksi nuihin ei puututa? Ennen ainakin julkisivulautakunta sakotti jos remppaa ei tehty tai taloa purettu. Esimerkiksi entinen kimara on niin järkyttävä sekä moni muu. Tulee vain mieleen, että odotetaan vain jos joku laittais rakennuksen palamaan tai joku jää sortuneen talon alle.
Nimim. Mie

Vastaus:

Hei,
Kyllä hylättyihin taloihin puututaan, mutta prosessit vievät aikaa.

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


11.7.2018 Kysymys: Rytikarin suihkulähde

Saimme viime kesänä suihkulähteen Rytikariin. Hieno homma…tännekin edes jotain piristystä. Mutta mutta…se paikka. Keskustelua aiheuttanut enempi ja vähempi. Lähde valoineen ei näy kuin Rytikariin päin ajavat autot kokonaisuudessaan. Mutta mikä ikävintä , kun nuo tuulen suunnat ovat lähes aina samat , niin vesi lentää pyörätielle asti kastellen ohikulkijat, muuta “iloa” siitä ei juuri ole. Olisiko mitenkään mahdollista siirtää tuo suihku joko kauemmaksi tai toiselle puolelle lahtea ?
Nimim. Usein kastunut

Vastaus:

Hei,
Suihkulähteen paikkaan vaikutti moni asia: sähkönsaanti, pyörätien läheisyys, vesisyvyys jne..Yksi syy tälle paikalle oli juuri se, että kun Rytikariin saavutaan, niin suihkulähde näkyy. Suihkulähteen siirtoa hieman kauemmaksi selvitetään.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


9.7.2018 Kysymys: leikkikentän huolto

Ritikassa Loukkukadun leikkikentällä toinen valopylväs uhkaavasti kalellaan. Nostokeinun keskiosa kulunut ja keinu linkuttaa.Keinuissa käsisuojat kuluneet ym pientä fiksausta kaipaisi..Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille
Nimim. mummo

Vastaus:

Hei,
Me käymme katsomassa ko.leikkipuiston tilanteen.

Lisäys:
Leikkikenttien kunnossapitotiimi päätti poistaa kyseisen keinun,ettei siitä aiheudu vaaraa keinujille /leikkijöille.Tilalle ei valitettavasti  ole osoittaa uutta välinettä.
Muiden keinujen käsisuojat uusittiin samalla käynnillä.

Terveisin
Katri Lassila
Puistotyönjohtaja


28.6.2018 Kysymys: Kesätyö 2018/3vk/Palkanmaksu

Milloin palkka maksetaan kun on ollut jo 3vk kaupungin kesätöissä?
Nimim. Sipuli

Vastaus:

Hei,
Kesätyöntekijöiden palkanmaksupäivät ovat seuraavat:
(3 viikon kesätyöntekijät)

1. jakso maksupäivä 29.6.2018
2. jakso maksupäivä 31.7.2018
3. jakso maksupäivä 15.8.2018

Terveisin
Tuulikki Vesalainen
Toimistosihteeri


6.6.2018 Kysymys: Siirtolapuutarha

Hei!!
Kyselisin joko tänä kesänä tämä siirtolapuutarha ajankohtainen vai vasta ensi kesänä?Aiheesta tulee varmaan informaatiota lähempänä? Tälläistä odotettu jo pitkään☀️
Nimim. Multasormi

Vastaus:

Hei,
Siirtolapuutarha on suunnittelussa ja ensimmäinen siirtolapuutarhapaikka tulee todennäköisesti Siikakankaalle. Kaupunki kysyy lähipäivinä kuntalaisilta kiinnostusta siirtolapuutarhaan, palstaviljelyyn ja kaupunkiviljelyyn. Kysely tapahtuu paikallislehden ja facebookin kautta. Pienimuotoisia viljelyskokeiluja voitanee kokeilla jo tänä kesänä.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


31.5.2018 Kysymys: Onko Kemin nuorisoasiainneuvottelukunta/nuorisovaltuusto lakkautettu?

Eikö Kemissä toimi enää nuorten omaa toimielintä? Neuvottelukunnan edellinen pöytäkirja on vuoden takaa, eikä neuvottelukunnalla ole enää myöskään omia toimivia sivuja. Kaupungin osallistu ja vaikuta -sivulla oleva nuorisoasiainneuvottelukunnan linkki ei vie mihinkään. Jos näin on, mitkä olivat perusteet lakkauttamiselle? Vai eikö kemiläisiä nuoria enää kiinnosta osallistua kaupungin kehittämiseen ja nuorten asemaa koskevaan päätöksentekoon?
Nimim. Entinen nuori

Vastaus:

Hei

Kemissä toimii Nuorisovaltuusto.
Vanha Nuorisoasiainneuvottelukunta muutettiin Nuorisovaltuustoksi viime vuonna.

Terveisin
Marko Kehusmaa
Nuorisovaltuuston sihteeri


20.4.2018 Kysymys: Kapea katu

Saamieni tietojen mukaan lumilinnaan menevä linja-auto liikenne on ohjattu ajamaan eri kautta kuin Etelärantakatu? Kuitenkin muuntajan seinään asennettu kyltti opastaa ajamaan kapeaa katua jossa parkkeeraus vuoropäivin, jota ei kuitenkaan noudateta. Linja-autot ajavat melko reipasta vauhtia, koska turistien aikataulu on tiukka. Katuosuudella myös pihoilta tulevaa liikennettä, joista aiheutuu vaaraa, koska polkupyörillä tullaan katua pitkin. Huolena erityisesti pienet lapset vilkas liikenteisellä kadulla. Kadulla ajoittain jopa ruuhkaa aikoina jolloin monet sairaalan työstä tulevat pääsevät kotiin ja käyttävät katua. Kokouksessa eräs henkilö ilmoitti minulle ettei linja-autot aja tätä reittiä, tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa, koska asun ko. kadulla ja suora näköalayhteys. Mikä on siis ohjeistus linja-autoille reitin suhteen?
Nimim. common sense allowed

Vastaus:

Hei!

Liikenne LumiLinnalle on ohjattu Kemin kaupungin teknisen puolen ohjeistuksen mukaan. Kaupunki on halunnut yksinkertaistaa liikenteenohjausta ajatellen ensisijaisesti hätäajoneuvojen selkeää kulkua.
Linnalle ohjaus ei ole Etelärantakadun kautta, vaan Asemakadun kautta Meripuistokadulle ja edelleen Sankarikauden kautta Mansikkanokalle ja LumiLinnankadulle. Etelärantakatu on nimenomaan liian kapea talvella, kun lumi jää katujen reunalle ja, jos autot on parkissa ei bussit mahdu katua kulkemaan. Toki bussit saattavat kulkea Etelärantakatua pitkin, jos katsovat reitin navigaattorista tai vaikka google mapsin kautta. Ne ohjaavat toki sitä kautta, mutta kylttien ja meidän tekemien reittien mm. googlen palveluihin mukaan kulku on Asemakadun kautta.

Terveisin
Noora Barria
Tiedottaja, Kemin Matkailu Oy


14.3.2018 Kysymys: Aura-auton vauhti

Hakalankadulla aura-auto ajaa niin lujaa, että portinpielessä oleva jäteastia ” lentää ” paikoiltaan ja samalla lumet lentävät monta metriä pihan puolelle. Jäteastiiaan tuli halkeama ja joudumme hankkimaan uuden. Satuin itse sunnuntaina paikalle ja näin tapahtuman omin silmin. Myös tänä aamuna jäteastia oli kumossa ja lumet pihan puolella. Olisiko mahdollista välittää pyyntö ajaa vähän hiljemmin liittymien kohdalla. Kiitos.
Nimim. Harmistunut

Vastaus:

Hei,

Otetaan asia keskusteluun urakoitsijan kanssa.

Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtaja


12.3.2018 Kysymys: rajalle rakentaminen

Miksi naapuri on saanut rakentaa autotallin puolen metrin päähän raja-aidasta? Eikös se neljä metriä ole virallinen vaatimus? Talvella lumet tulevat vauhdilla kaksi metriä meidän puolelle. Nyt naapuri rakentaa jotain taas puolen metrin päähän rajasta, meiltä mitään kysymättä, saadaan taas talvisin lisää lunta omalle puolelle, puuthan nuo kasvavatkin jo kahden puolen rajaa.
Nimim. Ei mukava

Vastaus:

Jos rakennetaan rajan läheisyyteen, niin naapurin lupa täytyy olla. Rakennelman tai rakennuksen etäisyys rajasta on oltava vähintää sen korkeuden verran (rakennusjärjestyksen mukaan). Mikä olisi kohteen osoite?

Terveisin
Mika Tiiro
Rakennustarkastaja


26.1.2018 Kysymys: Kesätyöt 2018
pystyykö 8lk nuori hakemaan kesätöitä? Täytän ennen kesää 15-vuotta ja mietin onko se mahdollista sillä Oulussa ainakin 15 vuotiaat saavat hakea kesätöitä.
Nimim. 8luokkalainen
Kysymys:Nuorten kesätyö
Järjestääkö Kemin kaupunki toisen asteen opiskelijoille kesätöitä kesällä 2018? Jos järjestää, milloin työtä on haettava ja mistä hakukaavakkeita saa?
Nimim. Työtä haluava

Vastaus:

kesätyöt toisen asteen opiskelijoille 2018 tulee hakuu helmikuun loppupuolella ja on haettavana sähköisesti. Linkki tulee kaupungin etusivulle.

Terveisin
Jani Koskela
Henkilöstöpäällikkö


26.1.2018 Kysymys: sähkönsäästökö

Voisiko kaupungin väki pitää valot neljään asti voisi kuvitella että siellä tehdään töitä.
Nimim. hapa

Vastaus:

Kemin kaupungintalolla noudatetaan liukuvaa työaikaa 7-17 välisenä aikana ma-pe.
Vapaa- ja vuosilomapäivinä ei valoja huoneissa ole, silloin säästetään sähkö ja energiakuluja.

Terveisin
Jani Koskela
Henkilöstöpäällikkö


23.1.2018 Kysymys: Lumenkaatopaikka

Miksei kaupunki puutu mitenkään yksityisten taloyhtiöiden tekemiin lumenkaatopaikkoihin? Jos ne vietäis virallisesti lumenkaatopaikalle saisihan siitä kaupunki maksun.
Nimim. “mietiskelijä”

Vastaus:

Kaupungin rakennustarkastaja valvoo yksityisen tahon ylläpitovelvoitetta. Lumia saa läjittää vain omalle alueelle tai ajaa ne viralliselle Nällin lumenkaatopaikalle. Kaupunki ei peri tästä maksua.

Terveisin
Mika Grönvall
tekninen johtaja


Kysymykset vuonna 2017

18.12.2017 Kysymys: Syväkankaankoulu

Hei! Tilapalvelulle (tai kelle nyt asia kuuluukaan) ei löytynyt omaa kysymyssivua niin kysynpä tätä kautta seuraavaa; Miksei Syväkankaan koulun ulko-ovien edustoja (esim A2, josta kulkee pieniä esikoululaisia ja pieniä alakoululaisia) pidetä kunnossa? Niissä on aina jäätä välillä enemmän välillä vähemmän, todella liukasta. Ritilä on alaportaalla, mutta sekin jään ja lumen peitossa. Ja minkä ihmeen takia ulko-oviksi (ja käytävänkin ovi on todella raskas aukaista) on valittu tolkuttoman raskaat ovet? Kun aikuinenkin saa tosissaan vetää ovea auki, niin on todella vaarallisen näköistä kun pienet koululaiset ja esikoululaiset kaksin käsin kiskovat ulko-ovea auki ja alusta (porrastasanne) on sika liukas. Kaksi kertaa olen nähnyt, kun koulun koulunkäyntiavustaja on hakannut jäätä ja hiekoittanut portaita, mahtaneeko kuulua hänen työnkuvaan?
Nimim. Eskarilaisen äiti

Vastaus:

Hei
Kiitokset palautteesta.

Kaupunginhalitus on vuonna 2011 päättänyt pykälillä §265 ja §287 että tilapalveluilta loppuu talonmies-vahtimestari palvelut.
Samoissa pykälissä on myönnetty kouluille resurssi kouluisäntää varten, jonka tehtävänä on myös piha-alueiden kunnossapito.
Tilapalvelun kiinteistönhoitaja käy siitä huolimatta tekemässä käsilumityöt aina lumisateiden jälkeen, mutta yhdellä kiinteistönhoitajalla on huollettavanaan useampia kohteita ja aina ei ehditä ennen koulun alkua paikalle jolloin osa lumesta tamppaantuu portaille.
Tilapalvelut on myös ostanut lisäresurssia käsilumitöiden tekemiseen yhdyskuntatekniikalta.
Yritämme siis parhaamme mutta aina emme ehdi tehdä kaikkia töitä niin hyvin kuin haluaisimme. Kouluilta kannattaa kuitenkin olla suoraan ongelmatapauksissa yhteydessä kiinteistönhoitajaan.

Koululle valitut ulko- ja väliovet ovat määräysten mukaiset. Ovet itsessään eivät ole raskaita mutta nykyisten turvamääräysten mukaan niiden tulee ovipumppujen avulla sulkeutua ja myös pysyä kiinni esimerkiksi palotilanteissa.
Katsomme onko meillä mahdollisuus säätää ovipumppujen toimintaa.

Terveisin

Risto Verronen
Kunnossapitopäällikkö, Tilapalvelut

3.11.2017 Kysymys: Riskit Koivupuistossa

Kuka vastaa riskeistä mitä uusi koira-aitaus tuo mahdollisesti muille puistossa liikkujille? Kaikilla koiran omistajilla ei vakuutusta mahdollisen vahingon sattuessa. Ongelma nyt irti juoksevat koirat, jotka lasketaan irti parkkipaikalla mentäessä aitaukseen? Sama tilanne myös etelärantakadun puolelta tuodut koirat juoksevat ilman hihnaa? Kiinnipito velvollisuutta ei noudateta varsinkaan isojen koirien kohdalla. Koirat haukkuvat myös aitauksessa ja hyökkäävät aitaa vasten, varsinkin kun kuljet siitä koiran kanssa. Miksi tämä koira-aitaus tehtiin keskustaan kun paloaseman lähellä oleva tontti olisi ollut rauhallinen niin häiriintyneille koirille kuin parempi ratkaisu riskitekijöillekin? Maisemallisesti ei sovi tähän puistoon, aiheuttaa myös jatkuvaa häirintää haukkuvilla koirilla. Pyydän vastausta kysymyksiini, puistosuunnittelija kun ei vaivautunut sähköpostiin vastamaan. Näin toimii Kemin kaupungin edustaja, kehittää puistoja omien mieltymisten mukaan, huomioimatta ongelmia etukäteen.
Nimim. vastausta odotellen

Vastaus:

Hei!
Koiran omistaja tai haltija vastaa tuottamuksellaan koiran aiheuttamista vahingoista. Siten mikäli koiran omistaja tai haltija rikkoo koiran kiinnipitoa koskevia määräyksiä, on hän korvausvelvollinen vapaana olevan koiran mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.
Terveisin
Santeri Lindholm
kaupunginlakimies

Hei!
Koirien kiinnipidosta on säädetty järjestyslaissa, jonka mukaan koirat tulee olla kytkettynä yleisillä alueilla kuljettaessa. Koiranomistajat voivat pitää koiriaan irrallaan koira-aitauksessa, mutta vastaavat oman koiran käyttäytymisestä. Aitauksen soveltuvuutta pohditaan, kun tästä saadaan kokemuksia. Pääosin kuntalaispalaute on olut positiivista.
Terveisin
Mika Grönvall
tekninen johtaja


3.11.2017 Kysymys: Laavujen puuhuolto

Voisiko Kemin kaupungin ylläpitämien laavujen läheisyyteen saada kyltin, jossa olisi puhelinnumero, johon voisi virka-aikana ilmoittaa, kun kyseisellä laavulla alkaa olla / on tulentekoon tarkoitetut puut lopussa. Usein on ollut tilanteita, jossa vanhemmat lapsineen ovat menneet laavulle ja puut ovatkin olleet lopussa ja makkaranpaitot ovat jääneet haaveeksi.
Nimim. puuhuolto

Vastaus:

Hei!
Liikuntapalvelut tulee pitämään lähiaikoina neuvonpidon ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidosta vastaavan Yhdyskuntatekniikan kanssa, laavujen huollosta ja siitä  tiedottamisesta.

Terveisin
Ilkka Kotala
liikuntasihteeri


30.10.2017 Kysymys: Kiikelin portti

Miksi Kiikelin autotien portti ei ole enää lukittuna? Alueella ajellaan autoilla eivätkä liikkujat ole läheskään aina liikuntaesteisiä. Metsätietä kohta mahdoton ajaa polkupyörällä, kävelykin onnistuu ainakin alkumatkasta vain pientareita pitkin.
Nimim. Luonnon rauhaa kaipaava

Vastaus:

Hei!
Maanomistajan Metsä Groupin lähtökohtana on, että portti pidetään jatkossa lukittuna 6.11.2017 alkaen.  Kemin kaupunki laatii kunnostussuunnitelman Kiikelin ympärivuotiselle reitille tämän vuoden puolella. Päätökset kunnostamisesta tehdään yhteistyössä kaupungin ja maanomistajan kanssa suunnitelman valmistumisen jälkeen.

Terveisin
Oili Ruokamo
kehittämiskoordinaattori


25.10.2017 Kysymys: Takajärven ranta

Aikaisemmin kyselin isojen kiikkkujen puutteesta.Tarkoitukseni oli kuitenkin kysyä vauvojen kiikkujen puutteesta.Siellä tosiaan on isojen kiikkuja, muttei vauvojen. Lisäksi tiedustelisin minne on viety tulentekopaikka.Tänään olimme menossa paistamaan makkaraa isolla porukalla, mutta eihän se onnistunut. Lapsille tuli itku kun makkaran paisto ei onnistunutkaan.Puita olisi nyt ollut.
Nimim. Ritva Alatalo

Vastaus:

Hei,
Grillijärjestelmä, huolimatta betonista ja raudasta, tuhottiin viime viikkojen aikana. Olemme rakentamassa uutta.

Terveisin
Jarmo Arponen
ympäristörakennusmestari


24.10.2017 Kysymys: Työttömien virkistymismatkat ja lomat

Miksi Kemissä ei järjestetä työttömille vaikka tällaisia päivän virkistysreissuja.Olisi kiva jos työttömillekkin järjestettäisiin tällaisia päivän reissuja aivan niinkuin eläkeläisillekkin.Matkustaminen näihin kohteisiin voitaisiin tehdä julkisella liikenneajoneuvolla kuten linja-autolla.Eläkeläisillä nää reissut ovat tuettua viriketoimintaa tälläista kaivattaisiin myös työttömille vapaa-ajan piristykseksi.Tässä olisi haastetta Kemin kaupungille toteuttaa työttömille virikkeellistä toimintaa,sillä haluammehan että työttömät jaksavat aktivoitua hakemaan töitä ja pysyvät virkeänä.
Nimim. Eija

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä.

On totta, että moni työttömänä oleva tarvitsee ja hyötyy erilaisesta viriketoiminnasta. Kemin kaupungin työllisyyspalveluissa painopisteenä on pitkään työttömänä olleiden kemiläisten työnhakijoiden työllistymisen ja työhönkuntoutumisen edistäminen. Annamme henkilökohtaista apua, tukea ja neuvontaa työllistymiseen tai kouluttautumiseen liittyen yhteistyössä TE-toimiston ja mm. oppilaitosten kanssa. Kaupungin työllisyyspalvelujen tehtäviin ei kuulu virkistysreissujen järjestäminen. Sen sijaan teemme yhteistyötä monen eri järjestöjen, yritysten ja hankkeiden kanssa. Työllisyyshankkeet voivat tarjota asiakkailleen tutustumiskäyntejä eri kohteisiin. Lisäksi Kemissä on lukuisa määrä erilaisia järjestöjä, jotka järjestävät erilaista vapaa-ajan toimintaa, harrastustoimintaa ja myös retkiä. Tietoa eri järjestöistä ja niiden toiminnasta saa mm. Pohjoisen yhteisöjen tuki – Majakka ry:sta, www.majakkatalo.fi, p.050 409 9683 .

Tapaamme säännöllisesti eri järjestöjä ja vien ehdotustanne eteenpäin.

Terveisin
Riitta Hakala
työllisyyspäällikkö


19.10.2017 Kysymys: Puiston harvennus

Latukatu/mäkiruonankadun varrella olevan puisto vaatisi jo harvennusta Onko harvennusta suunniteltu tälle puistolle
Nimim. Kauko

Vastaus:

Hei,
Latukadulla oleva tyhjä tontti sekä viereinen puistoalue harvennetaan ja siistitään v. 2018 keväällä.

Terveisin
Matti Perkiö
Metsätyönjohtaja


18.10.2017 Kysymys: Pieni metsäalue

Hei, Peurasaaressa Oinaankadun ja Pikkulammenkadun välissä hyvin pieni metsäalue. Kesällä 2017 yritin soittaakin liittyen ko. “metsän” siistimiseen/raivaukseen. Vastaajaan piti jättää nimi, puhelinnumero, päivämäärä jne, mutta koskaan ei tullut soittoa takaisin. Ko. metsää ei ole raivattu aikoihin ja se on järkyttävässä kunnossa. Voisikohan asialle tehdä jotain?
Nimim. Jaana

Vastaus:

Hei,

Pikkulammenkadun/Oinaankadun puistoalueilla suoritetaan vesakonraivaus  v. 2018 alkukesällä.

Terveisin
Matti Perkiö
metsätyönjohtaja


16.10.2017 Kysymys: kaupungin hommat

Purjehdusseurojen vieressä oleva tiili rakennus (vanha) laitettiin vuosia sitten uusi katto räystäskourut.Nyt kourut kasvaa heinää ja puita,vois nuo joskus puhdistaa.Ei varmaan ollut aivan halpa remontti.Liekö 10 vuotta sitten.
Nimim. viittiikö

Vastaus:

Hei,
Kiinteistö Oy Kemin Matkailu on tietoinen asiasta ja että tehtävä on kunnossapidon työlistalla.
Terveisin,
Susanna Koutonen
toimitusjohtaja
Kemin Matkailu Oy

4.10.2017 Kysymys: Kuivanuoron venesataman vesiposti

Ko. Vesipostin vedentulo on katkaistu??? 28.9. huomasimme vedentulon katkaistun. Miksi asiasta ei ilmoiteta etukäteen ja yleensä miksi vesiposti on suljettu vaikka veneilykausi jatkuu mökkiläisten osalta. Millainen käytäntö Kemin kaupungilla on venesatamien toimintojen tiedottamisen osalta? Mihin saakka kameravalvontaa jatketaan?
Nimim. Saarelainen

Vastaus:

Hei!
Kameravalvonta on päällä koko ajan. Vesi katkaistaan viikoilla 40 ja 41. Nyt oli asentaja ollut oma-aloitteinen ja katkaissut veden muutamaa päivää liian aikaisin. Tästä on keskusteltu ja sovittu, että miten jatkossa menetellään, jotta vältytään vastaavilta asioilta.

Terveisin
Mika Grönvall
tekninen johtaja


4.10.2017 Kysymys: Kallista

Kallista on laskun lähettäminen koiraverosta jos se yli 30 000 maksaa, mikä siinä maksaa.
Nimim. Hähäh

Vastaus:
Siinä maksaa koiravero-ohjelmiston uusiminen, koirarekisterin perustaminen,perustietojen kerääminen (esim. lehti-ilmoituksilla), laskujen lähettäminen ja kaikki tähän liittyvä työ. Seuraavina vuosina kustannukset olisivat tietenkin pienemmät. Veron kerääminen on siinä mielessä ongelmallista, että verottajalla ei ole asiasta mitään rekistereitä, vaan tiedot täytyy saada suoraan koiranomistajilta. Edellisestä vastauksesta  ilmeni niin kaupunkien tekemissä selvityksissä on todettu , että suuri osa koirista jää ilmoittamatta.

Terveisin
Allan Mikkola
Kehittämisjohtaja


26.9.2017 Kysymys: Koiravero

Kaupungin puolesta tulisi tehdä laskelmat siitä,mikä mahdollisen koiraveron tuotto olisi tänäpäivänä keräyskustannuksiin ja tulevaan valtuustonkokoukseen 13.11.2017 ne julkistettava.Onko tai edes harkinnassa ollut nämä laskelmat,koska vuosiin ei tätä veroa peritty ole ?
Nimim. KP

Vastaus:
Koiraveron periminen tuli kunnille vapaaehtoiseksi vuonna 1979, minkä myötä  lähes kaikki kunnat  ovat luopuneet verosta. Ilmeisesti vain muutama kunta perii koiraveroa tänä vuonna.

Koiraveron periminen perustuu kunnan ylläpitämään rekisteriin, johon koiranomistajan on ilmoitettava koiransa. Osa koirista ei kuitenkaan ole verovelvollisia. Verovelvollisuus määräytyy pysyvän pitopaikan mukaan, minkä lisäksi koiraverosta on vapautettu muun muassa avustaja- ja opaskoirat sekä maanpuolustustehtäviin koulutetut palveluskoirat. Koiraveroa ei suoriteta:
1) koirasta, joka verovuoden päättyessä on viittä kuukautta nuorempi;
2) koirasta, jonka omistaa valtio tai jonka elatuskustannukset suoritetaan valtion varoista;
3) koirasta, jota käytetään porojen paimentamiseen;
4) invalidin tai aistiviallisen apu- ja opaskoirasta;
5) maanpuolustus- tai väestönsuojelutehtäviin todistettavasti koulutetusta koirasta, joka on sitouduttu luovuttamaan näihin tarkoituksiin;
6) vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiseen todistettavasti koulutetusta koirasta, joka on sitouduttu tarvittaessa luovuttamaan poliisiviranomaisen käyttöön;
7) koirasta, jonka omistaa vieraan valtion Suomessa olevassa diplomaattisessa tai muussa edustustossa tahi lähetetyn konsulin virastossa palveleva henkilö, hänen perheenjäsenensä tai yksityinen palvelijansa, jos he eivät ole Suomen kansalaisia; sekä
8) koirasta, jota eläinten käyttämisestä tieteellisissä kokeissa annetun asetuksen (334/71)mukaisesti käytetään asetuksessa säädettyihin tarkoituksiin.

Koiraveron on sanottu oleva Suomen eniten kierretty vero. Selvitysten mukaan vain noin neljännes koirista on ollut koiraveron piirissä niissä kunnissa, joissa sitä on viime vuosina peritty.

Kemissä koiraveroa on viimeksi peritty vuonna 2000. Tällöin lähetettiin lasku 671 koirasta ja tuotto oli noin 30 000 euroa. Lähetettyjen laskujen määrä oli tuolloin pienentynyt vuosi vuodelta. Tuolloin perusteluna oli se, että läheskään kaikkia koiria ei ilmoitettu rekisteriin ja kaupungilla ei ollut keinoja todentaa koirien olemasssa oloa muuten kuin kysymällä omistajilta. Silloin myös todettiin, että tuotot eivät enää vastanneet kustannuksia.

Jos nyt alettaisiin kerätä koiraveroa uudelleen niin tuotto olisi ( 670 x 50 € = 33 500 euroa). Kukaan ei tällä hetkellä tiedä veron piiriin kuuluvien koirien määrää. Kaupungin tulisi perustaa uusi rekisteri ja pyytää koiranomistajia ilmoittamaan koiransa rekisteriin. Sen jälkeen tulisi jollain konstilla pyrkiä todentamaan se, että tiedot ovat oikeita ja kattavia Lisäksi tulisi hankkia veron käsittelyyn ns. koiravero-ohjelma. Lisäksi tulisivat laskustuskustannukset , perimiskustannukset ja muut käsittelykustannukset.

Terveisin
Allan Mikkola
Kehittämisjohtaja


11.9.2017 Kysymys: Koira-aitauksesta ja koiraverosta

Tulipa käytyä tuossa uudessa koira-aitauksessa, niin tällä hetkellä se on ihan hyvä ja kokokin on ihan kohtalainen. Portti/ovi on hyvä, kun siinä on se ns. eteinen. Yks mitä todella paljon kuitenkin toivon koira-aitauksen suhteen, niin on se, ettei sitä enään aleta puolittaan (alkuperäisessä suunnitelmassahan ei edes ollut mietitty pienille ja isoille omia puolia), koska aitaus menisi aivan liian pieneksi, jos se vielä jaetaan pienille ja isoille koirille erikseen.

Sitten vielä tuosta koiraverosta, kun huomasin että sitä joku koiraton(?) ihminen oli ehdottanut ja kaupungin valtuusto meinaa päättää kokouksessa asiastaan. Niin sen verran siitä koiraverosta, että jos se meinataan ottaa takaisin, niin toivon todella että mietitte työttömiä ja eläkeläisiä, joilla on koira/koiria. Joillekin nimittäin koira on ainoa syy, minkä ansiosta sitä lähtee ulos ja ihmisten ilmoille.

Itse toivoisin ettei koiraveroa tulisi, mutta jos koiravero päädytään ottamaan takaisin, niin silloin toivoisin, että se koiravero käytettäisiin myös järkevästi, esim. uusi koirapuisto tuon koira-aitauksen lisäksi.
Nimim. K

Vastaus:
Hei!

Alustavasti on ajateltu kokeilla myös aluejakoa isoille ja pienille koirille. Palaute otetaan huomioon kun tätä suunnitellaan.
Terveisin
Mika Grönvall
Tekninen johtajaHei!
Kemissä ei ole peritty koiraveroa vuosikausiin. Lain mukaan kaupungivaltuuston pitää kuitenkin vuosittain päättää peritäänkö koiraveroa. Viime vuosina kaupunginvaltuusto on siis päättänyt, että sitä ei peritä.
Terveisin
Allan Mikkola
Kehittämisjohtaja

7.9.2017 Kysymys: Koiran ulosteet !!

Eikö koiraveroa voisi periä kemissä,koiran ulosteita on kadun varret täynnä .Koiria on tullut tänne valtavasti ja useimmilla on vähintään 2 enimmillään 7 rakkia,ja suurin osa taluttajista jättää ulosteet siihen minne rakit ulostaa.Lasten kanssa kun liikkuu saaa koko ajan yrittää kiertää ulostekasoja.Kenkien ja usein myös vaatteen pesu on päivittäistä.Jos vero hieman rauhoittaisi koirien lisääntymistä.PS:Kaupungille myös rallukkaa.
Nimim. Pyykkäri

Vastaus:
Hei!
Koiraverosta päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan 13.11. 2017. Koiraverosta on luovuttu aikanaan koska veron kerääyskustannukset ylittivät siitä saadun tuoton.

Terveisin
Allan Mikkola
Kehittämisjohtaja


6.9.2017 Kysymys: Katuvalo

Miksi Kaivokatu 7 edessä olevaa katuvaloa ei saada korjatuksi, valotolppa ollut jo vuosia poikki ja tuo kohta on täysin pimeämä.
Nimim. Kaivokadun asukas

Vastaus:
Hei!
Tämä valaisinpylväs on korjausohjelmassa ja korjataan syksyn aikana.

Terveisin
Mika Grönvall

tekninen johtaja

6.9.2017 Kysymys: Veden laatu Kuivaniemen venesatamassa

Ensiksikin kiitokset kun vihdoin saimme kaupungin vesiliittymän Kuivanuoron venesatamaan. Olemme ottaneet juomaveden ko. vesipostista mutta huomanneet, että vesiastian pohjalle on muodostunut mustaa “muraa”. Onko vesi juomakelpoista? Olisiko mahdollista tehdä vedenlaadun tarkistus kaupungin puolesta? Emme uskalla käyttää vettä juomavetenä ennenkuin se on tarkistettu. PS. Kiitokset myös valvontakameroista.
Nimim. Saarelainen

Vastaus:
Hei!
Kaupunki käy tarkastamassa vesijohdon tilanteen. Joskus uuden putken liitoksen vuoksi saattaa vesijohdosta irrota “sakkaa”. Jos sakkaa vielä esiintyy, niin puulataan vesijohto.

Terveisin
Mika Grönvall
tekninen johtaja


4.9.2017 Kysymys: Lasin-ja metallinkeräys

Jätehuoltomääräysten mukaan taloyhtiön tulee järjestää metallille ja lasille omat erilliskeräysastiat. Meidän taloyhtiössä astioita ei pyynnöistä huolimatta järjestetä, vedotaan kustannuksiin ja tilanpuutteeseen. Kuinka taloyhtiö saadaan järjestämään nämä lajitteluasiat määräysten mukaan vai voiko taloyhtiö halutessaan jättää em. keräysastiat järjestämättä?
Nimim. Kierrätys

Vastaus:
Hei!
Taloyhtiö hankkii jäteastiat ja budjetoi talousarvioon vuosittain jätehuoltoon tarvittavat määrärahat. Taloyhtiön asioita hoitaa yhtiön hallitus ja isännöitsijä joiden vastuulla on hoitaa asia kuntoon.

Terveisin
Ympäristönsuojelupäällikkö
Risto Pöykiö


29.8.2017 Kysymys: Takajärven keinut

Takajärven ranta on nyt kemiläisille perheille ihana paikka viettää yhteistä aikaa. Kiitos laavusta ,siellä on ihana käydä lastenlasten kanssa retkellä. Ainoa huomautus on kiikkujen suhteen. Voisiko sinne saada kiikun myös isommille lapsille, koska siellä oli vain ns. vauvakiikkuja. Näin isommatkin lapset saisivat kiikutella.
Nimim. Ritva Alatalo

Vastaus:
Hei!
Kävimme katsomassa Takajärven uimarannalla ,ja ns. leikkialueella on neljä kappaletta lautakeinuja, jotka soveltuvat isommillekkin keinujille.

Terveisin
Työnjohtaja, yhdyskuntatekniikka
Katri Lassila

28.8.2017 Kysymys: Rötiskö “ravintola” Urho

Eikö Kemin kaupunki voisi purkaa Ouluntiellä sijaitsevaa entistä ravintola Urhoa ja siistiä tontin? Todella epäsiistin näköinen alue.
Nimim. Purettavaksi

Vastaus:
Kaupunki ei omista kyseistä rakennusta. Kaupunki on ryhtynyt toimenpiteisiin asian eteenpäin viemiseksi.

Terveisin
Rakennustarkastaja
Mika Tiiro


18.8.2017 Kysymys: Sisäsataman WEB kuva

Kameran edessä jokin peitto ?
Nimim. Ei näy

Vastaus:
Sisäsataman kamera on väliaikasesti peitettynä Jalokivigallerian remontin johdosta. Seinät rapataan ja maalataan. Työt tehdään niin nopeaa kun sää sallii.

Terveisin
Kemin kaupunki


15.8.2017 Kysymys: veneväylät/viitat

Kuka vastaa veneväylien merkitsemiset Kemissä.Kuivnuorosta lähtevät veneväylät, väylämerkit häipyneet yksi toisensajälkeen.Kuuluuko Kaupungin vastuulle.Kalliisti ruopatut väylät rappiolla kukaan ei merkitse, väylät vailla viittoja,ja linjataulut pensaiden peittämiä.Veneilijät ei uskalla ajaa,kun kapeaväylä ilman viittoja.
Nimim. rempallaan

Vastaus:
Kaupunki vastaa hallintaansa kuuluvien virallisten veneväylien kunnosta ja merkitsemisestä. Kuivanuoroon johtava väylä ei ole virallinen väylä, vaan ns. venereitti, joten viralista kunnossapitovelvoitetta kaupungilla ei ole. Räiskönväylän (virallinen) tarkastuksen yhteydessä myös Kuivanuoron venereitti luodataan vielä tänä kesänä. Linjataulut ja väylämerkit tarkastetaan.

Terveisin

Tekninen johtaja
Mika Grönvall

15.8.2017 Kysymys: Eikö muka viititä??

Mikä on että 4viikkoa sitte 4 työntekijää kävi kontionkadun leikki kentällä vähän putsaan lasten leikkikenttää. Todellakin siis vähän, sääskiä oli ja ei olla tulru takas jatkaaa hommia..??? Eikö kontionkadun lasten puistoo viititä oikeesti pitää siistinä???!!! Puita luvattiin kaataa ja otettiin yhteystiedot eikä siltikkään käydä?? Talvellakaan täällä perällä ei toimi ees lumenajo jutut. Asukkaittenko täällä pitää asiat hoitaa??? Eli siis koska tänne ollaan tulossa siistiin paikat alusta loppuu eikä pelkään sääskiä???
Nimim. Asukas

Vastaus:
Hei, käymme siistimässä Kontionkadun leikkikentän mahdollisimman pian  asianmukaiseen kuntoon.

Terveisin
Työnjohtaja/Yhdyskuntatekniikka
Katri Lassila


3.7.2017 Kysymys: Keinut

Olisiko mahdollista saada tavallisia “lauta”keinuja lisää Tolosenpuiston leikkikentälle. Saisi isommat lapset keinua ja pelata. Ihana leikkipuisto ja paljon käytössä!!
Nimim. Minna

Vastaus:
Pyrimme järjestämään asian.

Terveisin
Ympäristörakennusmestari
Jarmo Arponen


27.6.2017 Kysymys: Viemärin ohitus

Minulla on pihalla kaksi kaivoa johon toiseen laskee wc- pöntön jäte ja toinen on mikälie.. Täytyykö ne ohittaa ja liittää kunnan viemäriin? Kiitos jo etukäteen.
Nimim. Mimmu

Vastaus:
Viemäreiden sakokaivojen ohitusasiassa kannattaa ja pitääkin olla yhteydessä Kemin veteen. esim. Veijo Savolainen p. 040-5472536.
Sakokaivojen ohitusvelvoitteen asian ratkaisee vesilaitos riippuen asunnon sijainnista ja ympäristössä olevasta viemäriverkostosta.

Terveisin
Rakennustarkastaja
Mika Tiiro


7.6.2017 Kysymys: Koulun kello

Nyt kun koululaisten kesälomat ovat alkaneet, niin kai ne voi ne koulun kellot panna pois kilkuttamasta kaiken päivää? Vähän päästä kello soi, vaikka koulussa ei ole ketään. Turhaa soitantoa pitkin päivää aamu kahdeksasta pitkälle iltapäivään.
Nimim. Matti

Vastaus:
Kiitokset palautteesta.
Asia hoidetaan kuntoon.

Terveisin
Kunnossapitopäällikkö
Risto Verronen


6.6.2017 Kysymys: Suomen lippu

Kivikon koulun pihalla olevassa lipputangossa on pienen näköinen lippu. Onkohan se oikean kokoinen lipputankoon nähden ja tilaan? Alla linkki mistä löytyy viralliset lipputangon ja lipun koot. sisäministeriö/ Vastuualueet/ Suomen lippu ja vaakuna/ Usein kysytyt kysymykset/
Nimim. Tuija

Vastaus:
Kiitokset palautteesta
Olette aivan oikeassa. Lipputangossa oli väärän kokoinen lippu ja virhe tullaan korjaamaan seuraavaan liputukseen.

Terveisin
Kunnossapitopäällikkö
Risto Verronen


15.5.2017 Kysymys: Kesätyö 2017
Milloin toisen asteen opiskelijoille ilmoitetaan kesätöihin pääsy ja ajankohdat? Pienemmille lapsille pitää ilmoittaa päivähoidon tarve 19.5 mennessä ja olisi kiva tietää nuoren kesätyön ajnkohta ennen sitä, ettei tarvitsisi tehdä turhia hoitovarauksia.
Nimim. Päivähoidontarve

Vastaus:
kesätyöpaikat tulee nettiin 22.5.17

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Vesalainen


4.5.2017 Kysymys: Jääkarting
Yrittäjä jättänyt muoviset rata-aidat jäälle lojumaan. Pian niitä ei saa poistettua ja ne jäävät ajelehtimaan mereen sekä jauhautumaan muovisaasteeksi.
Nimim. Seppo

Vastaus:
Kaupunki ilmoittaa yrittäjälle, että kerää tarvikkeensa pois.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönval


26.4.2017 Kysymys: Jalkakäytävien puhdistus
Talven jälkeen jalkakäytävät ovat hiekoituksen jälkeen täynnä pienikivistä soraa. Toivoisin niiden puhdistuksessa asutusalueen lähistöllä käytettävän vettä, tai edullisempi vaihtoehto sadesään jälkeen puhdistus lakaisukoneella. Allergiset ja hengityselin sairaudesta kärsivät saavat ikäviä oireita pölyn noustessa ilmaan. Monesti puhdistuksen jälkeen jää myös isoja kasoja joihinkin paikkoihin, tähän myös huolellisuutta enemmän.
Nimim. Allergia

Vastaus:
Hiekoitushiekan poiston yhteydessä käytetään pääsääntöisesti vettä. Myös hiekkakasat viedään pois katuverkolta.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


13.3.2017 Kysymys: Lumilinna lapsilleko ??
Lumilinna on hieno,upea…aikuisille, mutta tarjonta lapsille olematonta. Edellisessä linnassa oli liukumäki sisällä ja kaksi mäkeä ulkona. Nyt vain yksi, joka ei lasten mukaan edes luistanut. Renkaita oli vain muutama; rikkoutuneitako??? Lapset haluavat”riehua”, myös turistien lapset. No syödään…Edellisissä linnoissa lapset popsivat hampurilaisia ym lasten herkkuja. Nyt tarjolla oli vihanneskeittoa. Kuka kouluikäinen syö vihanneskeittoa??? Surkeaa.. Lapset totesivat, että ensi vuonna ei kyllä tulla tänne. Miten aiotte lunastaa mainoksenne, jossa luvataan lapsillekin “yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista”? Turistit, jotka kävivät linnassa lapsiensa kanssa, tuskin tulevat ensi vuonna, jos parannusta ei tapahdu.
Nimin. Mummo kolmelle

Vastaus:
Turvallisuus on asioista tärkein ja sen vuoksi joka vuosi joudumme harkitsemaan tarkkoin mitä linnan sisälle voidaan rakentaa. Kaikki huoltajat eivät ole valveutuneita ja valvo lasten tekemisiä ja valitettavasti yhä suurempi määrä on piittaamattomia ohjeista. Me emme halua olla paikka jossa riehutaan ja tapahtuu vahinkoja. Kansainväliset asiakkaat eivät ole tottuneet ollenkaan liikkumaan talvi säässä. Sää on asia mille emme voi mitään, jonain päivänä mäki voi olla tahmea ja toisena yli liukas. Turvallisuudesta emme kuitenkaan tingi.

Lumilinnan päärakennus valmistuu 2018 ja siellä meillä on enemmän ravintola tilaa, nyt rakennettu Service Point on tehty aamupala ja kahvio käyttöön. Lumiravintola kiinnostaa kansainvälisiä asiakkaita ja ruokailu lumiravintolassa on monelle asiakkaalle osa elämystä. Lähes poikkeuksetta asiakkaat tilaa lounas ja illallis ruokailun ennakkoon ja saavat valikoida menun, mutta kansainvälisten asiakkaiden pyynnöstä siellä on keitoa saatavilla joka päivä lounas aikaan.

Lumilinna on joka vuosi erilainen ja tänä vuonna Linnan teamaksi valitiin Suomi 100 vuotta. Halusimme nostaa sekä aikuisille ja lapsille Suomen historiaa esille veistosten kautta. Veistosten aiheet on valittu niin että tuttuja sekä kiinnostavia asioita löytyy kaiken ikäisille.

Terveisin
Kemin Matkailu Oy
Toimitusjohtaja
Susanna Koutonen

22.2.2017 Kysymys: Rytikarin vanha tenniskenttä koirapuistoksi?
Hei! Rytikarissa sijaitsee vanha ja aidattu tenniskenttä, joka ei ole enää käytössä. Olen nähnyt ihmisten käyttävän koiriaan tällä kentällä “koirapuistoilemassa” ja joskus olen käyttänyt siellä omaa koiraanikin. Viime kesänä minulle kerrottiin, että tästä kentästä olisi tehty jokin aloite sen kunnostamisesta koirapuistoksi, mutten ole kuullut siitä sitten enempää. Kenttä olisi jo valmiiksi aidattu ja sijaitsee hyvällä paikalla. Tahtoisinkin siis tietää onko tällainen aloite oikeasti tehty ja miten sille kävi? Jos ei ole tehty, miten sellaisen voisi tehdä?
Nimim. koiraihminen

Vastaus:

Ko. tenniskenttä on yksityisen tahon omistama ja maa-alue ei ole kaupungin omistuksessa.

Terveisin
Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala

Kysymykset vuonna 2016

14.12.2016 Kysymys: Paperin poltto
Hei! Naapurimme polttaa uuneissaan kaikenmaailman paperia sekä lehtiä ja sen tiedämme siitä kun sitä nokisilppua on pitkin pihaamme ja näkyy olevan hänen omalla katollaankin. Olemme sievästi huomauttaneet hänelle siitä, koska nokisilppu sotkee ulkona kuivuvat pyykkimme ja tuulettumassa olevat petivaatteet ja matot. Sanomisellamme ei ole ollut mitään vaikutusta. Kysymys kuuluukin mitä neuvoksii??
Nimim. Nokipallero

 Vastaus:

Tässä muutama neuvo:
1) Ensisijaisesti suositellaan, että naapurit neuvottelevat keskenään asiasta ja pyrkivät sovussa löytämään ratkaisun.
2) Toinen vaihtoehto on, että haitankärsijä tekee kirjallisen valituksen esim. terveystarkastajille. Kirjallinen valitus tarkoittaa sitä että haitankärsijä yksilöi kokemansa haitan ja kuka tai mikä haitan aiheuttaa ja milloin. Pitää yksilöidä onko kyse pitkäaikaisesta haitasta vai yksittäisestä tapahtumasta.
Kirjallisen valituksen johdosta tietenkin pyydetään vastineet siltä taholta jonka haitan väitetään aiheuttaneen (eli siltä naapurilta jonka väitetään aiheuttaneen savuhaittaa). Eli se johon valitus kohdistuu, pitää tulla myös kuuluksi ja antaa hänelle mahdollisuus vastineen antamiseen.
Lähtökohta on tietenkin se, että haitan pitää naapuruussuhdelain mukaan olla pysyvä ja kohtuuton. Tietty sietämisvelvollisuus naapurin tekemisiä kohtaan pitää olla aina olemassa (tarkoittaa normaalia naapurin elämiseen liittyvää).
Tietenkään aineellisia vahinkoja, esim. esinevahinkoja, ei saa aiheutua kenenkään toiminnasta. Aineellisten vahinkojen korvausasia ratkaistaan yksityisellä kanteella käräjäoikeudessa; näitä ei ratkaista kunnassa.
Terveisin

Ympäristöpäällikkö
Risto Pöykiö


15.11.2016 Kysymys: Vauvalahjakortit
Hei
Vieläkö Kemin kaupunki jakaa vauvalahjakortteja synnyttäneille lapsiperheille? Jos, niin mistä näitä lahjakortteja voi hakea? Ja jos ei, niin miksi käytäntö on loppunut ja onko tiedossa alotettavaksi uudestaan?
Nimim. Utelias

Vastaus:
Hei,
vauvalahjakortteja ei jaeta enää. Käytännöstä luovuttiin viitisen vuotta sitten osana kaupungin talouden sopeuttamistoimia.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén


10.10.2016 Kysymys: 14-vuotias töihin
Hei! Onkohan Kemin alueella 14 vuotiaille nuorille töitä, joista voisi ansaita pientä taskurahaa?
Nimim. nimetön

Vastaus:
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut esimerkkiluettelon nuorille sopivista kevyistä töistä. Kevyellä työllä tarkoitetaan työtä, joka ei ole haitallista nuoren terveydelle, kehitykselle tai koulunkäynnille. Tällaista työtä saa tehdä myös alle 15-vuotias nuori, kunhan hän täyttää samana kalenterivuonna 14 vuotta. Töiden soveltuvuuden arvioinnissa on muutenkin aina varmistettava, että työolosuhteet, työympäristö, työn vaatimukset ja niistä aiheutuva vastuu sekä työn ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus sopivat nuorelle.

Kevyitä töitä ovat:

 • virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa
 • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
 • esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa
 • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
 • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla
 • avustavat toimistotyöt
 • puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta
 • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö
 • teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa
 • varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa
 • muut vastaavat kevyet työt.

Yleisesti työturvallisuuslaki ja laki nuorista työntekijöistä määrittelee, että kuluvan kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä nuori voi tehdä työtä vain huoltajan luvalla. Työhön pitää olla erityinen syy, ja se ei saa vaarantaa lapsen turvallisuutta eikä haitata hänen terveyttään, kehitystään tai koulunkäyntiään. Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksesta. Oppivelvollinen saa tehdä työtä enintään puolet loma-ajastaan ja lukukauden aikana hänen työaikaansa on rajoitettu.

Yllämainittuja kevyitä töitä kannattaa suoraan rohkeasti käydä kysymässä alan kemiläisistä yrityksistä.

Kemin kaupunki palkkaa ainostaan kesätyöntekijöiksi kouluikäisiä nuoria ja opiskelijoita. Kemin kaupungin kesätyöpaikkoja voi hakea netin kautta aina kalenterivuoden maalis-huhtikuun aikana. Kesätyöpaikkojen hausta ilmoitetaan erikseen paikallislehdessä ja Kemin kaupungin verkkosivulla.

Terveisin
Henkilöstösuunnittelija
Heli Huhtamäki


6.10.2016 Kysymys: englanninkielinen kauno
Voisiko Kemin kirjastoon saada vaihtuvan siirtokokoelman, jossa olisi englanninkielisiä AIKUISTEN romaaneja? Kirjaston aikuisten englanninkieliset romaanit ovat ikivanhoja, loppuun luettuja ja nuhruisia, vuosikausiin ei ole hankittu mitään uutta ja on sanottu, ettei uusia hankitakaan. Siirtokokoelmaa ei kannattaisi kuitenkaan hankkia Oulusta eikä Torniosta, sillä englannin harrastajat ovat tietenkin nuo kirjastot kolunneet.
Jospa olisi edes asiakkaiden kirjanvaihtohylly, niihin on muissa kirjastoissa silloin tällöin tullut hyviä englanninkielisiäkin kirjoja! Havaintoni Tornion vaihtohyllystä kyllä on, ettei se toimi hyvin, se on väärässä paikassa, ei toimi asiakkaiden ehdoilla, virkailija kyttää ja määrää, kirjoja on vain muutama ja ne eivät vaihdu. Oulun hylly toimii hyvin, kuten monessa muussakin kirjastossa, jossa luotetaan asiakkaisiin heidän omassa asiassaan.
Nimim. Kirjaston asiakas

Vastaus:
Kiitoksia hyvästä palautteesta. Otamme tämän huomioon tulevissa hankinnoissamme ja hankimme uudempaa englanninkielistä aineistoa.

Määrärahamme ovat rajalliset, joten vuosittain tarkastellaan erilaisia painopistealueita kokoelmien hoidossa. Tänä vuonna on hankittu vieraskielisistä kirjoista eniten venäjänkielisiä, koska Kemissä on paljon venäjän kieltä äidinkielenään puhuvia ja he käyttävät kirjastoa vilkkaasti.

Ensi vuonna kirjastomme yhdistyy muiden Lapin kirjastojen kanssa ja sen seurauksena myös kokoelmamme ovat yhteisiä. Asiakkaamme saavat silloin maksutta varata kauttamme kirjoja kaikista Lapin läänin kirjastoista. Myös kaikkien kirjastojen englanninkieliset teokset ovat siten Kemin kirjaston asiakkaiden käytössä.

Vaihtohyllyä kirjastoomme ei valitettavasti ole voitu järjestää tilanpuutteen vuoksi.

Ystävällisin terveisin
Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja
Hilkka Heikkinen


4.10.2016 Kysymys: Muovijäte
Hei, onko rytikariin tai hepolahteen tulossa muovinkierrätyspistettä? Sille olisi kyllä tarvetta. Muuten on kartonki , lasi ja peltikierrätys hyvin hoidossa em. alueella. Kiitos.
Nimim. Kierrätys

Vastaus:
Hei
Pakkausmateriaalien, joihin myös muovipakkaukset kuuluvat, takaisin keräämisestä vastaa nykyisin Suomen Pakkauskierrätys Rinki OY. Heidän mukaansa pakkausmuoville tulee/on tullut keräyspisteet ainoastaan yhteen paikkaan Kemissä (Prisma), Torniossa (Prisma) ja Keminmaassa (Citymarket). Useammista pisteistä ei ole meillä ainakaan tietoa.

Ringin asiakaspalvelusta voi asiasta tarvittaessa tiedustella lisää:
maksuton aspa: 0800 133 888
info@rinkiin.fi
www.rinkiin.fi

Ystävällisin tervesin
Satu Keski-Antila
Tiedottaja
satu.keski-antila@pmjh.fi
+ 358 400 777 401

Perämeren Jätehuolto Oy
Jätekeskus Jäkälä
Kalkkimaantie 614
95460 TORNIO
www.jakala.fi


4.9.2016 Kysymys: Varastetaanko kirjastosta?
Miten on mahdollista että huutonetissä on jatkuvasti myynnissä hyväkuntoisia sarjakuvia kemin kirjastopoistoina??!! Hyväkuntoisia eli luettavissa olevia! Jotka on sinne hankittu veronmaksajien rahoilla ja nyt joku tekee niillä huutonetissä bisnestä!
Haloo! esim… Semic 1991 1.painos tyydyttäväkuntoinen muovitettu pehmytkantinen kirjastonpoisto Luetun oloinen – ehjät ja siistit sivut paino 240 g Paljon kirjoja myynnissä ja postimaksujen takia kannattaa tutustua tarjontaani.
http://www.huuto.net/kohteet/yoko-tsuno-4—kifan-pakolaiset–kirjastonpoisto-/418061516
Semic 1989 1 . painos Hyvä / tyydyttäväkuntoinen muovitettu pehmytkantinen kirjastonpoisto Sivut siistit mutta luetun oloiset Kansissa taitosviiruja paino 240 g
http://www.huuto.net/kohteet/yoko-tsuno-3—matka-halki-aikojen–semic-kpoisto-/420231484 94200 KEMI
Yoko Tsuno 1 – Supertykki ( Semic k.poisto ) Semic 1988 1 . painos Hyvä / tyydyttäväkuntoinen muovitettu pehmytkantinen kirjastonpoisto Sivut siistit mu
http://www.huuto.net/kohteet/yoko-tsuno-1—supertykki–semic-kpoisto-/420231886
Yoko Tsuno 8 – Titaanit ( Semic k.poisto ) Hyväkuntoinen muovitettu pehmytkantinen kirjastonpoisto
http://www.huuto.net/kohteet/yoko-tsuno-8—titaanit–semic-kpoisto-/420232040
Nimim. veronmaksaja

Vastaus:
Kemin kaupunginkirjastoon ostetaan vuosittain yli 8000 kappaletta erilaista aineistoa. Jos kirjasto ei poistaisi vanhentuneita, likaisia ja käytössä kuluneita kappaleita vanhempaa aineistoa saman verran vuosittain, tulisivat tilamme äkkiä täyteen kirjoja.

Poistettava aineisto myydään asiakkaille ja kaikista huonokuntoisimmat revitään paperinkeräykseen. Kaikki kirjastokäytöstä poistettu aineisto leimataan POISTETTU-leimalla. Ostamalleen kirjalle asiakas saa tehdä mitä haluaa. Hän voi myös myydä sen parhaaksi katsomaansa hintaan.

Esimerkissä olevat kirjat ovat liki 20 vuotta vanhoja ja näistä sarjakuvista otetaan usein uusintapainoksia eli kirjastosta löytyy kyllä siistimpiä ja asiakkaille miellyttävämpiä lainauskappaleita.

Ystävällisin terveisin
Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja
Hilkka Heikkinen


18.8.2016 Kysymys: näitä
kysymyksien vastauksia kun lukee niin kaupungille ei kuulu mikään mikä kuntalaisia vaivaa, joka palstalla!
Nimim. rrrrrrrrrrrr

Vastaus:
Kaupunki vastaa sille lainsäädännössä annetuista tehtävistä, vaikka kaupungin toimiala onkin varsin laaja, ei se kata koko yhteiskunnan toimintojen laajaa kirjoa.
Suomalainen lainsäädäntö antaa yksilöille ja eri yhteisöille varsin laajan autonomian omien toimintojen järjestämisessä ja toteuttamisessa.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén


16.8.2016 Kysymys: Onko toivoa
Hei olen asunut täällä Niittytien päässä jo reilut 45 vuotta ja silloin , kun rakensin tänne niin sanottiin, kun ihmettelin tuota metsää talomme kyljessä , että se harvennetaan ja siistitään. Olen odottanut ja ottanut yhteyttä useasti mutta tulos on suuri nolla. Eikö tuota pusikkoa voi edes vähän harventaa koska nyt kun on lehti puussa niin tuntuu että sääskiparvet kerääntyy tuonne meidän takapihalle..Olemmehan maksaneet tontinvuokraa jo niin kauan jotta voitais odottaa kaupungilta edes jonkinlaista palvelua
Nimim. Koska

Vastaus:
Kyseessä ei ole hoidettava puisto. Metsäosasto käy katsomassa paikkaa ja harkitsee harvennusta.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


6.7.2016 Kysymys: veneiden talvisäilytys
Voiko venetrailerin jättää Mansikkanokan siistimisen ajaksi paikalleen,vai onko näille tietty. alue siksi ajaksi ,merkataanko käytössä oleva venetraileri.
Nimim. Matti

Vastaus:
Traileria ei saa jättää alueelle. Trailerin voi viedä kaupungin jätevevedenpuhdistamon viereiselle alueelle. Alue löytyy, kun ajaa jätevedenpuhdistamolle ja radan ylityksen jälkeen kääntyy vasemmalle. Traileriin on syytä merkitä omistajan nimi ja yhteystiedot. Kaupunki ei vastaa alueelle jätetystä omaisuudesta.

Terveisin
Kaupungingeodeetti
Paulus Rantajärvi


1.7.2016 Kysymys: Tienpiennarten siisteys
Hei!
Lenkkeillesäni Kemin laitakaupungin katuja olen seurannut teiden ja jalkakäytävien siistijöiden työn jälkeä. Mikä ei todella ole kehuttavaa. On mukavaa että pientareitä ei heti parturoida, kun kukat ovat kauneimmlillaan, mutta…
Kun niitä sitten niitetään niin se niittojäte jätetään mätänemään pientareille ja jalkakäytäville, eikä näky olekyllä mitenkään kaunis. Miksi niitä ei voi kerätä saman tien pois, vaan annetaan levitä katukäytäville. Myös kaikki roskat jotka keväältä on jäänyt noukkimatta (niitä kyllä joku puistotekijäpoika yritti noukkia kerran) tulevat taas näkyviin. Pahin alue näyttää olevan Kivalonkatu Syväkankaalla.
Toinen sotkuinen siistimätön alue on uuden Etelänväylän ympäristö, Sinne tehtiin alussa kauniin istutukset, mutta nyt istutukset tukahtuvat rikkaruohoihin ja ovat risukoituneet. Jos kaupunki laittaa istutuksia, niitä pitäisi myös hoitaa kunnolla. Kuka on näistä asioista Kemissä vastuussa ja kuka antaa ohjeet ja valvoo että työt tulevat kunnolla tehtyä?
Nimim. siisteys

Vastaus:
Kadun viheralueista vastaa tiemestari ja puistoalueista ympäristörakennusmestari. Niiton jälkeen työtehtäviin kuuluu luonnollisesti jälkisiistiminen. Palaute välitetään ao. tahoille.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


30.6.2016 Kysymys: Kuivanuoron venesataman väylät
Kuivanuoron venesataman ylläpito kuuluu Kemin kaupungille. Joku oli jo tänävuonna kyseenalaistanut venesatamasta lähtevän väylän merkinnät.
Vastauksena oli, että väylä ei ole virallinen. Mistä kautta veneilijän on ajettava päästäkseen merelle? Molempiin suuntiin ovat väylät joko umpeutuneet tai sitten merkinnät puutteelliset. Aikooko kaupunki tehdä jo tänä kesänä asialle mitään? Kuka on korvausvelvollinen jos ajetaan karille virheellisen väylämerkinnän vuoksi? Voisiko kaupunki uudelleen ruoppauttaa ylävirtaan menevän väylän tai alavirtaan menevän väylän suun Räiskön väylälle?
Nimim. Mökki saaressa

Vastaus:
Ruoppaus vaatii ympäristöluvan, jonka käsittely kestää puolesta vuodesta vuoteen eli tänä kesänä ruoppausta ei voi suorittaa. Kaupungilla on muutamia vuosia sitten laadittu suunnitelma, mutta lupa on umpeutunut, joten lupa tulisi hakea uudelleen. Asiaa käsitellään syksyllä talousrvion yhteydessä. Jos hankkeelle saadaan rahoitus, niin lupa voidaan hakea ja aikasin toteutus voisi olla syksyllä 2017 tai talvella 2018. Korvausasiat ovat aina tapauskohtaisia.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


28.6.2016 Kysymys: Kemin kaupungin kesätyöt
Milloin kaupungin 3 viikon kesätöiden palkka maksetaan?
Nimim. kesä

Kysymys: Kesätyön palkka
Milloin kaupungin kesätyöntekijöille maksetaan palkka? Olen itse töissä 3.jaksolla eli 18.7.-5.8.
Nimim. kesätyö

Vastaus:
Kesätyöntekijöiden palkanmaksupäivät ovat seuraavat:
3 viikon kesätyöntekijät
1 jakso maksupäivä 30.6.2016
2 jakso maksupäivä 29.7.2016
3 jakso maksupäivä 15.8.2016

Terveisin
Henkilöstösuunnittelija
Heli Huhtamäki


16.6.2016 Kysymys: Paperinkeräyspiste
Sain ringiltä vastauksen jossa sanottiin mm. “Lainsäädännön mukaan kunnat voivat halutessaan täydentää Ringin järjestämää keräystä omissa ekopisteissään sekä tarjota muita kuntalaisten haluamia palveluja, esimerkiksi keräystä kiinteistöiltä. Tämä on kuitenkin jokaisen kunnan oma päätös. Jos kunta ei järjestä pakkausten keräystä kiinteistöiltä, voivat kotitaloudet ostaa vastaavan palvelun yksityisiltä kuljetusyrityksiltä. Rinki ei voi poistaa eikä säilyttää kunnan pakkauskeräystä, vaan se on jokaisen kunnan oma päätös..” ???
Nimim. Ukko

Vastaus:
Hei!

Perämeren Jätehuolto on päättänyt antaa Ringin hoitaa itse heidän vastuulleen kuuluva tehtävä, eli pakkausjätteiden takaisin kerääminen, eikä ole ryhtynyt täydentämään Ringin keräysverkostoa.

Kiinteistöillä tapahtuvasta asumisessa syntyvästä hyötyjätteiden lajittelusta ja erilliskeräyksestä Perämeren Jätelautakunnan laatimat jätehuoltomääräykset (13§) sanovat seuraavaa:

”Asumisessa syntyvä kierrätyskelpoinen paperijäte, kartonkijäte (sisältää pahvin), metallijäte, lasipakkausjäte on lajiteltava syntypaikalla erikseen ja toimitettava tuottajan vastaanottopaikkaan kierrätystä varten tuottajien antaman erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Keskustaajama-alueilla on asumisessa syntyvä kierrätyskelpoinen paperijäte (JL 49,50§), biojäte, kartonkijäte, metallijäte, lasipakkausjäte lajiteltava ja erilliskerättävä omin kiinteistökohtaisiin jäteastioihin, jos kiinteistöllä on vähintään neljä huoneistoa.”

Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että 4 tai yli neljän huoneiston kiinteistöillä on oltava erilliset astia yllämainituille jätelajeille ja kiinteistön on itse huolehdittava kyseiset astia kiinteistölle ja järjestettävä niiden säännöllinen tyhjennys (paitsi biojäte Kemissä, joka kuuluu Perämeren jätehuollon vastuulle)  tuottajien antaman ohjeistuksen mukaan.

ystävällisin terveisin
Satu Keski-Antila
Tiedottaja
satu.keski-antila@pmjh.fi
+ 358 400 777 401

Perämeren Jätehuolto Oy
Jätekeskus Jäkälä
Kalkkimaantie 614
95460 TORNIO
www.jakala.fi


14.6.2016 Kysymys: Paperinkeräyspiste
Onko Tikankontinten ja Mirjamintien risteyksestä lopetettu paperin/pahvinkeräyspiste. Keväällä hävisi pahvinkeräyspönttö ja nyt pariviikkoa on ollut paperinkeräyspönttökin kadoksissa. Luuleeko joku että autottomat ihmiset alkavat kantamaan niitä mainoslehtimääriä kilometrejäkin. Ei tämä ukko ainakaan, ne lentää sekajätteeseen jos keräyspisteet eivät tule takaisin
Nimim. Ukko

Vastaus:
Hei!

Kartonki/pahvi kuuluu pakkausjätteisiin, joiden takaisin keräämisestä vastaa nykyään Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy. Rinki keskittää pakkausmateriaalien keräämisen ekopisteisiin, jotka sijaitsevat kauppojen yhteydessä. Vastuu siirtyi vuoden vaihteessa Ringille, jonka jälkeen kaikki muualla kuin kauppojen yhteydessä olevat kartonkiastiat on poistettu käytöstä, näin myös Tikankontientien ja Mirjamintien yhteydessä oleva kartonkiastia.

Ringille voi antaa palautetta numeroon: 0800 133 888 (maksuton nro) tai sähköpostiin info@rinkiin.fi. Palautetta voi antaa myös suoraan nettisivujen kautta: http://rinkiin.fi/ekopistepalaute/

Paperinkeräyksestä vastaa puolestaan Paperinkeräys Oy ja he ovat poistaneet tämän vuoden puolella tiettyjä paperinkeräysastioita. Paperinkeräykselle voi antaa palautetta numeroon 09-228 191 tai sähköpostiin:asiakaspalvelu@paperinkerays.fi

Ystävällisin terveisin
Satu Keski-Antila
Tiedottaja
satu.keski-antila@pmjh.fi
+ 358 400 777 401

Perämeren Jätehuolto Oy
Jätekeskus Jäkälä
Kalkkimaantie 614
95460 TORNIO
www.jakala.fi


2.6.2016 Kysymys: Veneväylien merkkaus
Viime kesänä ja nyt tänä kesänä olen pannut merkille, että veneväylien merkkaussessa on puutteita. Esim.Kuivanuoron venesatamasta Räiskönväylälle merkattu ja väylä ei ole siten, kuin pelit ja poijut näyttävät. Matalaan menee, jos niitä uskoo. Kenen vastuuseen vahingot menevät ja kenelle kuuluu laittaa merkkaukset oikein.
Nimim. Veneilijä

Vastaus:
Kyseessä ei ole virallinen väylä. Kaupunki pyrkii pitämään kuitenkin merkinnät siten, että väylää pitkin voidaan liikennöidä.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


31.5.2016 Kysymys: Lahopuut
Saako omalta tontilta kaataa ihan selvästi lahonneita puita ilman lupaa? Pelkona on että kaatuu itsekseen.
Nimim. Vastausta odottava

Vastaus: 
Yhden puun saa kaataa.

Terveisin
I Rakennustarkastaja
Mika Tiiro


 

31.5.2106 Kysymys: E -laskuista
Miksei homma pelaa Kemin hammashoidon osalta? Pankin tyrkyttämissä tiedoissa ei ole samaa tietoa kuin laskussa. Ja taitaa olla kai muissakin maksuhommissa kun ei tilauksiin ole tullut vastauksia. Ei kiinnosta kaivaa laskuja enään 20 senttisen paskapostien väleistä! Ja toinen asia on eräpäivä. Tietääkseni se on 2 viikkoa laskun saapumisesta mutta laskussa se on monesti alle viikko, missä se lasku venyy vai tehdäänkö tuo tahallaan.

Nimim. Erkkimerkki

Vastaus: 

Kysymys koskee ilmeisesti kuluttajan e-laskua, jonka käyttöönotto ei ole onnistunut. Pankkien toiminnallisuudet vaihtelevat jonkin verran e-laskun käyttöönotossa. Parhaat ohjeet e-laskun käyttöönottoon saa kyseisen pankin asiakaspalvelun kautta tai omasta verkkopankista. Kaupungin osalta e-laskun käyttöönottoon tarvittava tieto on viitenumero, jonka saa asiakkaan aikaisemmasta laskusta.

Mikäli ongelmat jatkuvat, kehotamme olemaan puhelimitse yhteydessä kaupungin myyntireskontranhoitajaan (p. 016-259 260) tai jättämään soittopyynnön yhteystietoineen sähköpostitse osoitteeseen kassa(at)kemi.fi.

Kemin kaupungin laskutuksessa noudatetaan kaupunginhallituksen hyväksymiä laskutus- ja perintäohjeita. Ohjeen mukaan laskujen maksuaika on 14 päivää laskun lähettämisestä lukien.

Terveisin
Kirjanpitopäällikkö
Saara Aitomaa28.4.2016 Kysymys:
Kesätyö

Mistä näkee että mihin pääsi töihin ja mones päivä (kesätyö)
Nimim. Kesätöi

Vastaus: Hei!
Kemin kaupungin kesätöihin valittujen nimet, työpaikat ja ajat julkaistaan 24.5.2016 kaupungin www -sivuilla.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Vesalainen


 

8.3.2016 Kysymys: Jätehuolto

Jos oikein olen käsittänyt, niin kierrätysjätteiden huoltofirma on vaihtunut viime vuoden puolella. Ja se näkyy! Prisman ja City-Marketin pihoissa olevat astiat ovat aina ylitäytetyt, ympäristöt kuin pahemmilla kaatopaikoilla aikanaan 50-luvulla. Ei puutu ku rotat. Firmalle soitettu useampaan kertaan, mutta tilanne ei ole parantunut. Saa tässä yrittää kierrättää kun toinen pää ei toimi lainkaan. Erään kerran kun olin viemässä Prisman kierrätyspisteeseen lehtiä, niin tilanne oli kaoottinen. Ympäristökin pursusi jätettä. Niinpä jätin lehteni viemättä. Mutta kun olin lähdössä pois, niin siihen kaarsi pikku hiace ja autosta hyppäsi muutama mies lapioineen ja aukaisivat auton sivuoven ja alkoivat mättäään kaiken maassa olevan jätteen autooon. Siis kaiken sekaisin, lasit, lehdet, metallit yms. Mutta pönttöjä ei tyjennetty. Hienoa ! Tästä ongelmasta on käsittääkseni ollut kuntalaisten puolelta yhteydenottoja, jotka eivät ole johtaneet tarvittaviin toimenpiteisiin.
Nimim. Roska

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vastaus:

Tervehdys,

Vuoden vaihteessa on toki ollut ongelmia saada tyhjennykset sujumaan. Urakoitsijallamme on mahdollisuus käydä kohteissa maksimissaan kaksi kertaa viikossa ja se ei alueen hypermarketeissa yksinkertaisesti riitä, sillä kapasiteetit on laskettu niin, että niitä on tyhjentänyt paikallinen toimija. Asiasta on toki käyty keskustelua myös kauppaketjujen kanssa. Hypermarketteihin olemme keveille materiaaleille suunnitelleet ekopistepuristimia, joita ei kuitenkaan saada asennettua ennen sähköjä. Sähköt saadaan vasta, kun lumet ovat sulaneet ja kaapelivedot voidaan toteuttaa.

Lähetimme autoja tuomaan lisäkapasiteettia Kemin ja Tornion keräyspisteisiin, jotta ylitäyttymisongelma saataisiin kuriin. Alueelle on tuotu ja tulossa säiliöitä seuraavasti välillä 24.2.-5.3.

Ystävällisin terveisin

Harri Patana

Aluepäällikkö

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Puh (09) 616 230

GSM +358 50 910 3699

harri.patana@rinkiin.fi


 

29.2.2016 Kysymys: Leikkialue sisäsatamaan

Hei, olisiko mahdollista rakentaa pienimuotoinen leikkialue pikkulapsille Kemin sisäsatamaan? Sisäsatamassa on paljon aktiviteetteja nuorille ja aikuisille, mutta ei taaperoille/leikki-ikäisille. Meripuiston leikkikenttä on kyllä ok, mutta sivussa, ja sisäsataman leikkialue toisi sisäsatamaan lisää lapsiperheitä ajanviettoon kesäisin.
Nimim. Pienen pojan äiti

Vastaus: Hei!

Kaupunki laatii sisäsataman alueen yleissuunnitelman talven 2016 aikana ja siinä otetaan myös huomioon aloitteessa esitetty leikkialue.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall


7.2.2016 Kysymys: Kuka vastaa?

“Kuka Kemissä vastaa siitä, että ekopisteiden tyhjennys on annettu jollekkin valtakunnalliselle firmalle, joka ei hommiaan hoida? Laitoin kuvat facebookin Kemi palstalle, käykääpä katsomassa. Prisman piste on ollut monta viikkoa tuon näköinen, Prisman infosta sanottiin että valitukset ei auta.
Eli , kuka / mikä on se taho joka tuohon sotkuun viime kädessä puuttuu??”
Nimim. Mitä ihmettä

7.2.2016 Kysymys: Ekopisteiden huolto?
Ekopisteiden tyhjentäjä on ilmeisesti vaihtunut? Viimeisten kuukausien aikana pisteet pursuavat pahveja, paperia ym. sinne jätettyä. Uusi toimija ei nyt vaan ole toimissaan ajantasalla. Kenellä on valta toimijan vaihtamiseen tai asian oikealle tolalle laittamiseen toimikoon. Ympäristölautakunta herätys!
Nimim. Kierrättäjä

Vastaus: Hei!

Jätelain mukaan vastuu pakkausjätteiden takaisin keräämisestä on siirtynyt kunnilta tuottajille 1.1.2016. Käytännön toiminnasta vastaa tuottajien puolesta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy.

”Pakkausten kierrätyksestä Suomessa vastaavat yritykset, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat Suomeen pakattuja tuotteita ja joiden liikevaihto on vähintään 1M€. Tällaisilla yrityksillä on niin kutsuttu tuottajavastuu. Sen mukaan tuotteiden mukana Suomen markkinoille päätyneet pakkaukset on kerättävä takaisin kiertoon ja materiaalit hyödynnettävä uusien tuotteiden valmistuksessa eli kierrätettävä laissa määriteltyjen tavoitteiden mukaan. Vastuu perustuu EU:n ja Suomen lainsäädäntöön.

Tuottajavastuullisten yritysten vastuulla on myös järjestää kuluttajapakkausten keräys Suomessa vuoden 2016 tammikuusta lähtien. Tällöin Rinki-ekopisteverkosto aloittaa toimintansa. Pisteisiin kuluttajat voivat palauttaa käytetyt kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.”

 

Kaikki ekopisteisiin liittyvät asiat, esim. astioiden ylitäyttymiset, kunnossapito ja siisteys, kuuluvat RINGIN vastuulle ja kuntalaiset voivat antaa em. asioista palautetta suoraan RINGI:lle

Asiakaspalvelu: 0800 133 888 (maksuton numero)

sähköposti: info@rinkiin.fi

www.rinkiin.fi

 

Ystävällisin terveisin

Satu Keski-Antila

Tiedottaja

satu.keski-antila@pmjh.fi

+ 358 400 777 401

 

Perämeren Jätehuolto Oy

Jätekeskus Jäkälä

Kalkkimaantie 614

95460 TORNIO

www.jakala.fi

 

 

Kysymykset vuonna 2015


 

23.12.2015 Kysymys: Vielä koirapuistosta
Vaikka koirapuisto ei olekkaan “virallinen”, niin olisiko sinne mahdollista saada jonkunlainen tuikku. Siellä on sysipimeää, kun ei ole lunta. Aikaisemmin sataman valot toi vähän valoa, mutta nyt nekin on sammutettu. Varmaan sinne, virtaakin sadaan kun Satama Openkin pystytään siellä järjestämään. Eikä murene hiekkaakaan haittaisi yhtään 🙂
Nimim. Liukastelijat

Vastaus: Hei!

Katsotaan olisiko mahdollista toteuttaa jonkinlaista, vaikka väliaikaista valaistusta siten, että kaapelointeja ei saareen tarvitse tehdä. Pysyvämpiä ratkaisuja koirasaareen ei tehdä, koska saaren käyttötarkoitus voi muuttua.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall

 


16.11.2015 Kysymys: Syväkankaan koulun pihan siisteys
Haluaisin tietää, kuka on vastuussa Syväkankaan koulun pihan siisteydestä? ? Koulun piha on aivan järkyttävässä kunnossa ja lapset leikkivät rikottujen pullojen seassa! Kuka vastaa, kun lapsi satuttaa itsensä? Olisiko oikeasti aika saada tämä asia kuntoon ennenkuin jotain tapahtuu. Kemin fb – ryhmässä on tuon tuostakin kuvia koulun pihan siivottomuudesta, mutta kukaan ei näytä ottavan vastuuta asiasta.
Nimim: huolestunut vanhempi

Vastaus: Ensinnäkin anteeksi että vastaus on viipynyt.

Tilapalvelu hoitaa siivouksen maanantaisin viikonlopun jälkeen, koulun työntekijä siistii tiistaista perjantaihin. Viikonloppuisin piha-aluetta on pyritty rauhoittamaan sulkemalla portit. Koululla on toiminnassa videovalvonta, jonka avulla mahdolliset ilkivaltatapaukset pääosin pystytään selvittämään ja saamaan tekijät vastuuseen.

Teveisin
Koulutoimenjohtaja
Anu-Liisa Kosonen


 

12.11.2015 Kysymys : Murhaniemen luonnonpuisto

Hei olen “löytänyt” Murhaniemen luonnonpuistosta hienon ulkoilualueen. Alueella on luonnonpuisto jonka opastuskylteissä on maininta että alue soveltuu hyvin retkeilyyn ja opetuskäyttöön. Yritin etsiä luonnonpuiston sääntöjä netistä niitä kuitenkaan löytämättä. Minua kiinnostaa onko luonnonpuiston alueella esim. rannalta kalastaminen sallittua, entä marjastus ja sienestys tai polkuverkostolla mastopyöräily? Luonnonpuiston infraan kokonaisuudessaan on myös ajanhammas päässyt puraisemaan mm. rantaa seuraileva polku kaipaisi paikoin pitkospuita jotta reitistä selviäisi ilman kumisaappaita.
Nimim.  TKe

Vastaus:  Murhaniemen luonnonsuojelualue on perustettu 1990 luvulla turvaamaan monimuotoista rantaluontoa. Alueella esiintyy lukuisia luontotyyppejä ja uhanalaista lajistoa. Nykyisin alue on myös osa Natura 2000 verkostoa. Alue ei kuitenkaan ole luonnonsuojelulain mukainen luonnonpuisto, jossa mm. liikkumista on rajoitettu. Murhaniemen luonnonsuojelualueella pätee jokamiehenoikeudet, mikä mahdollistaa marjojen ja sienien poimimisen. Kalastaminen rannalta edellyttää kuitenkin voimassaolevaa kalastuslupaa joskin onkiminen on sallittua ilman lupaa. Nuotion tekeminen on sallittu tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla ja pyöräileminen on suotavaa nykyisellä polkuverkostolla. Muutoin liikkuminen on vapaata. Koirien tule olla kytkettyinä ulkoiluttaessa alueella pesintäaikaan. Murhaniemen alue pidetään luonnontilaisena ja olemassa olevaa infraa pyritään pitämään kohtuullisesti kunnossa.

Terveisin

Maankaäyttösuunnittelija
Peter Brusila


12.11.2015 Kysymys: Katuvalo

Karjalankatu 16 kohdalla katuvalo pimeänä. Voiko laittaa kuntoon?
Nimim. Pimeää

Vastaus: Hei!
Tarkastamme ja vaihdamme tarvittaessa lampun. Yöaikana jokainen katuvalo ei pala.
Teveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall

 


30.10.2015 Kysymys: Kenelle kuluu

Karikatu 2 takapihan kohdalla Kaupungin pumppaamon edessä olevassa metsikössä auton renkaita ja muuta roinaa, on vähän kuin kaatopaikka.
Nimim. Rumentaa

Vastaus: Hei!

Jos yleisiä alueita on roskattu, niin lain mukaan siivousvastuu menee seuraavasti: roskaaja, maanomistaja, kunta. Kaupunki tarkastaa alueen ja katsoo miten alue saadaan siivottua.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall

 


 

15.10.2015 Kysymys: K O I R A P U I S T O N PUUTTUVA AITAUS

HEI !

KIITOS HIENOSTA KOIRAPUISTOSTA RUUTIN ( ? ) RANNASSA.
OLEN ASUNUT MM. HELSINGISSÄ JA OULUSSA. MOLEMMISSA KAUPUNGEISSA ON USEITA KOIRAPUISTOJA JA NE KAIKKI OVAT YMPÄRÖITY KORKEILLA AIDOILLA SAMOIN KOIRAPUISTOJEN PORTIT.

TOIVON, ETTÄ MYÖS KEMISSÄ HERÄTTÄISIIN TÄHÄN AITAUSASIAAN.
AITAUS ESTÄÄ ONNETTOMUUDET ! ! ! AITAUKSESTA KOIRAT EIVÄT PÄÄSE UIMALLA POIS KOIRAPUISTOSTA EIVÄTKÄ JÄÄTÄ PITKIN. KOIRAT EIVÄT YMMÄRRÄ MISSÄ MENEE TALVISIN PUISTON RAJA. KESÄISIN KOIRAT UIVAT LINTUJEN JA TOISTEN KOIRIEN PERÄSSÄ LÄHEISELLE TENNISKENTÄLLE JNE. KAUPUNGIN TAHOLTA OLEN SAANUT USEAAN KERTAAN SELITYKSEN: ” tähän aletaan rakentaa “. TUTTAVANI ON RAKENNUSALAN ” PROFFA ” ERÄÄSSÄ SUURESSA KANSAINVÄLISESSÄ YRITYKSESSÄ. HÄN KERTOI, ETTEI KOIRAPUISTON MAAPERÄ EDES OLE RAKENNUSKELPOISTA. ” EI VETEEN VOI RAKENTAA ”

MILLOIN KEMIN KAUPUNKI OTTAA ASIAN VAKAVASTI JA SATSAA NIIN KOIRIEN KUIN IHMISTENKIN TURVALLISUUTEEN JA RAKENTAA AITAUKSEN JA KUNNOLLISET PORTIT KOIRAPUISTOON ? ? ?
AITAUKSEN JA PORTTIEN KORKEUS VÄHINTÄÄN 1, 5 METRIÄ JA MIELUITEN ” BETONIA “, ETTEIVÄT KOIRAT JYRSI SITÄ RIKKI TAI KÄNNIÄÄLIÖT HAJOITA.

KIITOS JO ETUKÄTEEN VASTUKSESTA, MYÖS SÄHKÖPOSTIINI.
HYVÄÄ SYKSYÄ !

Nimim. Torsti ja Ukko

Vastaus: Alueella on lainvoimainen asemakaava, joka ei mahdollista koirapuistoa. Koirapuisto siirtyy jossain aikataulussa toisaalle ja sinne tulee aitaus. Ruutinpuiston hankkeet ovat vireillä ja alueelle ei toistaiseksi tehdä muutostöitä. Kommentit maan rakennettavuuteen tulisi perustua pohjatutkimuksiin.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall

 


 

14.9.2015 Kysymys: Vesi haisee

Miksi Paavonkarin vene sataman kohdan meri haisee viemärille kun tuuli käy etelastä. “onko simon putki ehjä”?
Nimim. Ranta

Vastaus: Virallista tietoa putkirikosta ei ole, mutta Kemin Vesi Oy selvittää asiaa yhdessä Simon vesihuollon kanssa.

Terveisin
Tekninen johtaja
Mika Grönvall

 


 

28.8.2015 Kysymys: Pyöräkatos

Milloin Hepolan koulun pihalle tulee pyörätelineet katoksella? Koulut alkaneet ja pyörät lapellaan pitkin pihaa. Pari huonokuntoista pyörätelinettä heinien seassa. Asia on ollut esillä asuinaluetapaamisissa. mutta ei näytä edistyvän. Tasapuolista kunnossapitoa koulualueiden kunnossapitoon KAIKKIEN koulujen osalta.
Nimim. Veronmaksaja

Vastaus: Yleensä koulujen pihoille on tehty pyöräkatokset peruskorjauksen yhteydessä. Hepolan koulun kasvaneiden oppilasmäärien vuoksi on nyt herännyt tarve kunnostaa koulun piha-alue, vaikka koulua ei ole vielä peruskorjattu. Selvitämme mahdollisuuden lisätä kestävät pyöräkatokset hyvälle paikalle koulun pihalle piha-alueen suunnittelun yhteydessä.

Terveisin
Kunnossapitopäällikkö
Risto Verronen

 

 17.8.2015 Kysymys: Avantouinti
Hei, kun jossain vaiheessa alkaa tämä avantouintikausi, niin oli jo viime talvena puhetta näistä pukukopeista ,kun olivat melko ahtaat naisten puolella. Miesten puoli näytti olevan isompaa kokoa, joten eikö olisi aiheellista vaihtaa pukukoppien paikkaa. Kiitos.
Nimim. Uimari

Vastaus:
Käyttäjätarpeiden ja kävijämäärien mukaan voidaan tehdä muutoksia avantouintipaikan puketumistilajärjestelyihin.

Terveisin
Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala


8.6.2015 Kysymys: Tilipäivä

Jos on kesäkuun töissä 1.-14.6 nuorten kesätöissä niin milloin on palkan maksu päivä?

Vastaus:  1 jakson maksupäivä  on 30.6.2015.

Terveisin
Palkkatoimisto


 

28.4.2015 Kysymys: Hoidontarpeen arvioinnista

Miksi kemin kaupungin hoidon tarpeen arvioinnista ei soiteta asiakkaalle takaisin vaikka on jo useamman viikon jätetty soittopyyntö? On luvattu soittaa mutta mitään ei ole kuulunut ja miksi lääkärit eivät tutki asiakkaan labrakokeiden tuloksia vaan asiakas joutuu ne itse etsimään omatietokannasta, labra arvoissa on häikkää ja lääkitys pitäisi saada kohdalleen, missä on hoitotakuu ja hoitajien/lääkäreiden vastuu hoitaa asiaks kunnolla. kuka on kemin kaupungilla henkilö kenelle näistä hoitovirheistä voi valittaa. hoitajien puhelin vastaamiseen voisi joku puuttua, käytös ala-arvoista ja asiakasta halventavaa. mehän kuitenkin maksetaan heidänkin palkka mm. verovaroilla.
Nimim. Anemian rajan alle

Vastaus: Hei!

Hoidon tarpeen arviointipuhelimeen tulleet soitot ja takaisinsoitot tilastoituvat automaattisesti ja näitä tilastoja seurataan. Tilastojen mukaan soittoja tulee vajaan 3000 kpl kuukaudessa, ja meillä on tätä varten varattuna 1-2 henkilöä vastaamassa puheluihin. Takaisinsoittoja toteuttaa heidän lisäkseen kaikki vastaanoton sairaanhoitajat kun omilta töiltään ehtivät. Vastausprosentti on ollut yleensä oikein hyvä (99,9 %). 

Pyrimme selvittämään kaikki epäselvyydet, jotka liittyvät puheluiden tallentumiseen. Jotta puhelu tallentuu takaisinsoittolistalle, on tärkeää, että asiakas toimii puhelinjärjestelmän antamien ohjeiden mukaan. Tällöin takaisinsoitto tullaan tekemään mahdollisimman pian, viimeistään saman päivän aikana.
Lääkärit tutkivat asiakkaidensa tutkimustulokset ja kirjaavat hoito-ohjeet potilaan papereihin, jotka tallentuvat tarkistettuina Omakantaan. Mikäli tulokset ovat poikkeavia, lääkäri arvioi myös nämä suunnitellessaan jatkohoito-ohjeita. Potilaat voivat soittaa tutkimustulostensa vastauksia vastaanotolta ja hoitaja käy läpi lääkärin kirjaamat asiat potilaan kanssa. Lisäksi asiakkaat voivat tarkistaa tietojaan nykyään suoraan omista tiedoistaan Omakanta -palvelusta.
Mitä tulee puhelimessa käyttäytymiseen, keskustelun tulee olla ammatillista ja palautteen myötä käymme henkilöstön kanssa asiasta keskustelua. Tämä keskustelu koskee tässä tapauksessa sekä Sauvosaaren terveysaseman vastaanottoa sekä Kemin kaupungin kiire- ja päiväpäivystyksen puhelinta virka-aikana arkisin 8-16.
Mikäli asiakkaillamme on käytännön asioihin ja hoitotyöhön liittyviä selvitettäviä asioita, pyydämme olemaan ensisijassa yhteyksissä Sauvosaaren terveysaseman osastonhoitaja Hilkka Timoseen ja lääketieteellisten asioiden osalta johtava lääkäri Mari Kärkkäiseen.
Haluan korostaa, että kaikki ilmoitetut numerot ovat asiakkaidemme käytössä ja pyrimme mahdollisimman nopeasti ratkaisemaan yhteydenottoihin liittyvät pulmatilanteet.
Linkki palveluesitteeseen, joka löytyy terveyspalveluiden web-sivuilta Kemin kaupungissa: http://www.kemi.fi/wp-content/uploads/2014/01/Kemi_terveyspalvelut_esite.pdf
Terveisin
Terveydenhuollon johtaja
Outi Kääriäinen

 

27.4.2015 Kysymys: Katosiko?

Missä web-kamerakuvat?
Nimim. Setä -43

Vastaus: Hei!

Kiitos ilmoituksesta, vika oli palvelimessa joka on nyt korjattu.

Terveisin
Tietohalllintojohtaja
Reijo Konu


 

31.3.2015 Kysymys: Kuntalisä

Pitääkö paikkansa, että Kemin kaupunki ei maksa kuntalisää, kun perhe haluaa
toteuttaa lastenhoidon palkkaamalla hoitajan kotiinsa? Ei todellakaan mikään
vetovoimainen kaupunki, kun ajatellaan lapsiperheiden kannalta.
“Vauvalahja” rahakin poistettiin.
Nimim. Ps

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä. Kemin kaupunki ei maksa kuntalisää.

Terveisin
Kaisa Rauvala
Päivähoidon johtaja

 

9.3.2015 Kysymys: Julkiset tiedotteen näkyvyys

Moikka,olisiko saada julkisista tiedotteista parempaa ilmoitustaulua Kemiläisille luettavaksi.
Minun mielestä vaikka CM tai Prisma olisivat hienot paikat,joissa ihmisiä kulkee päivittäin.
Tälläinen ei olisi isoa asia kunnioittaa paikallisia asukkaita ja tiedottamista.
Nimim. kiinnostunut

Vastaus:

Kaupungin virallinen ilmoitustaulu on kaupungintalon 1. kerroksessa, asiakaspalvelupisteen yhteydessä.
Valtion viranomaisten kuulutuksiin liittyy usein nähtävänä olevia asiakirjoja, jotka ovat nähtävänä asiakaspalvelupisteessä.
Kuulutusten laittaminen useampiin paikkoihin olisi vaikeaa. Kuulutukset löytyvät myös kaupungin kotisivuilta osoitteesta:
http://www.kemi.fi/paatoksenteko/kuulutukset.

Terveisin
Kaupunginkanslian kirjaamo


 

13.1.2015 Kysymys: Koululaisen kesätyöpaikka

Hei, 15v poikani etsii töitä ensi kesäksi, mieluiten pidempää työtä, kuin vain pari viikkoa.
Mistä sellaista voisi kysellä. Hän on suorittanut hygieniapassin.
Nimim. keekeri

Vastaus:

Henkilöstöpalvelut hoitaa vain 3 viikon kesätyöt opiskelijoille, jotka ovat oppilaitoksen kirjoilla (ei peruskoulu).
Peruskoulunsa päättävät hakevat töitä opinto-ohjaajan opastuksella yksityisiltä ja yrityksiltä.

Terveisin
Tuulikki Kulmakka
Toimistosihteeri


Kysymykset vuonna 2014


 

9.12.2014 Kysymys: Web -kamera
Pyytäisin kohteliaimmin saada tietää, milloin Kemi-sivuille tulevat webkameroiden kuvat tulevat käyttöön.
Tässä on jo toista kuukautta odoteltu, kuinka pitkä aika on piakkoin? Lieneekö 2 kuukautta puolivuotta??
Ystävällisin hyvän joulun toivotuksin ja jo ennakkoon vastauksestanne kiittäen.
Nimim. Aukku Pelas

Vastaus:

Pahoittelemme hetken venymistä.
Web-kamerat ovat paikoillaan ja toiminnassa. Kiireiden vuoksi emme ole pystyneet selvittämään pieniä
teknisiä yksityiskohtia, jotka kuitenkin on ratkaistava ennen kameroiden kuvan julkaisua.
Julkaisemme kamerat heti, kun se on mahdollista.

Hyvää kannattaa odottaa,
Tietohallintojohtaja
Reijo Konu10.11.2014 Kysymys: Voiko näin

Kysyn voiko kaupunki velvoittaa omakotiomistajia pitämään tonttinsa siisteinä .
Ei ole mitenkään mukava meille jotka yritämme pitää pihat kunnossa, että naapuritalossa
on kaikki hujan hajan. Portinpielessä todellinen kaatopaikka. Tästä on haittaa meille
naapureille jotka ehkä haluamme laittaa talomme myyntiin  kaikki sanovat ettei tuollaisten
naapureiksi haluta millään muotoa.
Nimim. Siisteys

Vastaus:

Kaupunki voi tarvittaessa ja tilanteen niin edellyttäessä käyttää maankäyttö- ja rakennuslaissa
sille annettuja valtuuuksia esim. kysymyksessä mainittujen epäkohtien poistamiseen.

Terveisin
Ympäristöpäällikkö
Risto Pöykiö10.11.2014 Kysymys: Tehdäänkö pihatarkastuksia

Tehdäänkö enää pihojen tarkastuksia ja jos tehdään, pitääkö johonkin erikseen
ilmoittaa törkyisestä pihasta?Nyt kun lehdet ovat puista ja pensaista pudonneet,
tuli jälleen koko kaatopaikka naapurissa esille!
Vuosia kestänyt epäsiisteys joka vain pahenee…vanhoja isoja mattoja, patjoja,
pyöriä, sohvia, häkkejä, kanistereita jne…
Hiiriä vilisee ja kohta varmaan rottia ja tämä kaikki tiheään asutulla omakotialueella!
Nimim. elizabetti

Vastaus: 

Pihatarkastuksia tehdään edelleenkin ja niiden johdosta annetaan tarvittaessa
puhdistusmääräyksiä.Asia etenevät kuitenkin varsin hitaasti, koska asukkaat
eivät aina tee määräysten edellyttämiä toimenpiteitä siinä ajassa mitä edellytetään.
Kesällä 2014 suoritetussa varsin laajassa kaupunkikierroksessa annettiin useita
pihojen puhdistusmääräyksiä. Työ on jatkuvaa.Terveisin
Ympäristöpäällikkö
Risto Pöykiö

 

16.10.2014 Kysymys: Matkailun mainostaminen
Voisiko Kemin matkailun mainoksissa käyttää \”tavallisten\” kemiläisten
ottamia valokuvia! Kemi-ryhmän facebook -sivuilla on toinen toistaan
komeampia valokuvia Kemin luonnosta ja rakennuksista.
Varsinkin viimeöisistä (14-15.10) revontulista oli otettu todella
hienoja valokuvia. Niitä voisi ainakin ottaa harkintaan.

Valokuvia kaipaan myös sisäsatamaan. Siellä pitäisi olla kesällä
talvikuvia samasta paikasta ja talvella kesäkuvia. Turistit voisivat
näin nähdä samalta paikalta otettuja toisen vuodenajan näkymiä ja
hahmottaisivat ehkä paremmin miten vuodenajat vaihtuvat täällä ja
haluaisivat ehkä tulla uudelleen toisena vuodenaikana todistamaan
itse muutosta.
Nimim. eteläkemiläinen

Vastaus: Hei, kiitoksia palautteesta. Mielellämme otamme kaikkien kemiläisten
ottamia kuvia kaupungin esitteisiin, www-sivuille ja mainoksiin. Ihan kaikille kuville
ei välttämättä ole käyttöä, mutta tilanteen ja tarpeen mukaan niistä olisi varmasti
meille apua. Jotta kuvien käyttö olisi meille joustavaa ja ei syntyisi tekijänoikeudellisia
kiistoja, tulisi kuvat luovuttaa meille täysillä käyttöoikeuksilla ja myös kolmannella
osapuolella tulisi olla oikeus kuvien käyttöön. Korvausta kuvista emme valitettavasti voi
maksaa, mutta sitä ei ideassa ilmeisesti oletettukaan. Kiinnostuneet voivat tarjota kuvia
kaupungin asiakaspalvelupisteeseen kaupungintalon ala-aulaan.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilen

Kemin Matkailun Oy:n vastaus:

Hei eteläkemiläinen, ja kiitos kysymyksestäsi.
Mikään ei estä käyttämästä “tavallisten kemiläisten” kuvia
matkailuesitteissä tai vastaavissa, kun kuvien käyttöoikeudesta
sovitaan kuvaajan ja käyttäjän välillä. Pyrimme hankkimaan omiin
tarkoituksiimme kuvat aina täysin oikeuksin, jotta niitä voidaan käyttää
tarvittaessa esimerkiksi jälleenmyyjiemme materiaaleissa. Tästä syystä
suuri osa esitekäytössä olevista kuvista on kuvattu tilauksestamme, jolloin
pystytään huomioimaan esimerkiksi se, ettei kuvissa esiinny henkilöitä,
joiden kanssa näkyvyydestä ei ole sopimusta.

Kuvia meille ovat ottaneet / käyttöoikeuksia myyneet sekä yksityiset henkilöt
että ammattikuvaajat; ja näin varmasti on jatkossakin. Viime aikoina
mm. Kemi-ryhmän fb -sivuilla on ollut esillä toinen toistaan upeampia kuvia.
Näitä olemme kuvaajan luvalla käyttäneet omissa sosiaalisen median j
ulkaisuissamme jakamalla alkuperäisen kuvan.

Sisäsatamaan, ulkotilaan sijoitettavista kuvatauluista ja niiden luvista vastaa
Kemin kaupunki. Vuodenaikojen vaihtumisen esittäminen on hieno ja selvittämisen
arvoinen idea. Sään armoilla olevat kuvataulut ovat kovalla koetuksella – aurinko
ja lämpötilan vaihtelut kuluttavat kuvatauluja nopeasti. Ongelmallista saattaa olla myös
pysyvien taulujen sijoittelu niin, että ne eivät ole eri vuodenaikoina erilaisten toimintojen ja rakenteiden tiellä. Laitetaan idea korvan taakse, ja selvitellään asiaa kaupungin kanssa!

Ystävällisin terveisin
Kemin Matkailu Oy
Titta Vuorinen Tiedottaja


 

14.10.2014 Kysymys: Meluhaitta öisin
Hei
Ostin asunnon keskustasta vuosi sitten. Kaikin puolin pidän
valintaani oikeana, ainoa asia joka haittaa asumistani on vastapäätä
oleva ravintola. Ymmärrän ja tiedostan kaupungissa olevan kaupungin
äänet sekä öisin ja päivisin, mutta keskellä yötä en sitä ymmärrä,
että ravintola (xx) saa pitää jumputusta joka tuntuu että
seinät tulee sisälle päällä 24,00-03,00 välillä keskellä yötä. Emmehän
osakkeessa asuessammekaan saa pitää häiritsevää meteliä yöaikaan.

Tiedän että talosta on muuttanut kyseisen asian takia jo ihmisiä
pois (vuokralaisia). Mutta me jotka asumme omistusasunnoissa
muuttaminen ei aina ole vaihtoehto. Eikö ravintolaa voisi äänieristää.
En kirjoita tätä ilkeyttäni ja toivon ravintolantuottavan iloa ja virkistystä
asiakkaille jatkossakin, mutta työssäkäyvänä henkilönä toivoisin saavani
nukkua yöni rauhassa.
Nimim. Jaana

Vastaus: Hei!
Terveystarkastajat suorittavat kunnan alueella asunnontarkastuksia.
Asunnontarkastukset tulevat vireille asukkaan tai kiinteistön omistajan pyynnöstä.
Meri-Lapin alueella pyyntö tulee tehdä kirjallisesti. Lisätietoja terveystarkastajilta
http://www.tornio.fi/index.php?p=Terveysvalvonta

Terveisin
Johtava terveystarkastaja
Tarja Pesonen


 

18.8.2014 Kysymys: Sisäsataman mainostaminen
Kemissä on Pohjois-Suomen hienoin ranta-alue. Mutta sitäpä eivät
ohikulkijat tiedä. Moottoritien varressa on halju kuva. Kaupungilla
tai muualla ei mitään opasteita hienosta satamasta tai sen palveluista.
Kähertäjä- ja työläismuseoon on opasteet vaikka ne eivät ole auki.
Miksi ette mainosta satamaa?
Nimim. esteri

Vastaus: Hei!
Moottoritielle mainosten/kylttien saaminen on lähes mahdotonta. Tällä hetkellä
kaupungilla on kaksi luvanvaraista tiedotetaulua moottoritien varressa, jossa tosiaan
on myös mainos sisäsatamasta. Markkinointia kaupunki tekee kyllä muutoin.

Terveisin
Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


 

17.6.2014 Kysymys: Möllärin päiväkodin puut
Mitä ovat puut jotka kasvavat päiväkodin ja mattolaiturin välissä pyörätien varrella ?
Nimim. Puistikko

Vastaus: Kyseiset puut ovat Poppeleita.

Terveisin
Jarmo Arponen
Ympäristörakennusmestari


 

2.6.2014 Kysymys: Kesätyöajoista

Voidaanko kesätyöpaikkojen aikataulutusta aikaistaa tai siirtää eteenpäin?
Omat kesätyöni iskisivät juuri muutamien kesäyliopiston kurssien päälle.
Nimim. Riku

Vastaus:
Voi muuttaa soittamalla ko. työpaikan esimiehelle ja sopia hänen kanssaan.

Terveisin
Tuulikki Kulmakka
Toimistosihteeri


20.5.2014 Kysymys: Nuorten kesätöiden infotilaisuus
Hei! Kesätyöpaikan saaneille järjestetään infotilaisuus 23.5.2014 kello
14.00 teatterisalissa. Käsitelläänkö siellä joitain kovinkin tärkeitä
asioista? Mitä, jos ei pääse paikalle?
Nimim. En pääse paikalle

Vastaus:
Tilaisuudessa käydään läpi työturvallisuus- ja muita työhän liittyviä asioita,
jos et pääse niin pakko ei ole tulla. Töiden alkaessa ilmoita esimiehellesi ettet osallistunut ko. koulutukseen jotta saat häneltä tarvittavat tiedot mitä työtehtäviisi liittyviä asioita koulutuksessa on käyty läpi.

Terveisin
Tuulikki Kulmakka
Toimistosihteeri


20.5.2014 Kysymys: Kesätyöpaikat
Hei,onko mahdollista päästä jotenkin 18-vuotiaan (lukion käyneen) päästä
vanhainkotiin kesätöihin pariksi viikoksi? Kiinnostuin työstä, kun
olin viime vuonna kaupungin kesätöissä siellä. Mihin minun pitää
ottaa yhteyttä?
Nimim.sanna95

Vastaus:
Jos olet hakenut Kemin kaupungille kesätöihin, niin on mahdollista
muuttaa työpaikka, jos et ole hakenut pitää sinun itse käydä kyselemässä työpaikkoja.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


7.5.2014 Kysymys: Hei!
Haluaisin saada Kemin alueelta kesätöitä. Onko mahdollista vielä hakea
ja missä sen voi tehdä. Olen 15 -vuotias ja tarvitsisin pikaisesti
kesätyö paikan…
Nimim. tyttönen

Vastaus:
Peruskoulunsa päättävä (kemiläinen) voi tänä keväänä hakea
opinto-ohjaajan opastuksella kesätöitä yksityisiltä ja yrityksiltä, mutta ei
Kemin kaupungilta.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


24.4.2014 Kysymys: Nuorten kesätyöt
Milloin kesän 2014 kesätöihin valituiden nimet julkaistaan?
Nimim. Heta

Vastaus:
Kesätöihin valituiden nimet on nähtävillä kaupungin WWW -sivuilla
ja kaupungintalon ala-aulassa 20.5.14. alkaen.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


24.3.2014 Kysymys: Työttömyydenhoidon strategiatyö
Ollaanko Kemissä tällä hetkellä suunnittelemassa uutta
työttömyydenhoitoon liittyvää strategiaa, kun vastuu
pitkäaikaistyöttömistä siirtyy pian kunnille kokonaan? Ketkä kaikki
ovat suunnittelussa mukana? Onko ryhmässä työttömien edustajia, ja
jos ei, niin miksi ihmeessä ei?

Ryhmään löytyisi ajattelevia, järkeviä ja monia hyviä kehittämisideoita omaavia
työttömiä kemiläisiä! (Kysyä voi vaikkapa kemiläisestä työllisyyshankkeesta.)
Nyt pitää hyödyntää kokemusasiantuntijuutta eikä pyöritellä asioita vain virkamiesten
ja valtuutettujen kesken.
Nimim. Kokemusasiantuntijuutta kaivataan

Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi. Kuten mainitset Kemin kaupunki kehittää
työllisyydenhoidon palvelujaan Kemiläinen työllistämismalli-hankkeessa,
joka on samalla osa valtakunnallista työllisyydenhoidon kuntakokeilua.
Kuntakokeilussa varaudutaan nimenomaan kunnan kasvavaan vastuuseen
pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta. Kemissä tavoitteena on luoda kemiläinen
työllistämismalli ja siinä on monia eri kehittämisalueita kuten esim. asiakasohjaus, työhönkuntoutuksen palvelut, järjestötyöllistäminen ja yritysyhteistyö. Hankettamme
johtaa Työllisyyden seurantaryhmä ja lisäksi on olemassa pienempiä työryhmiä.
Näissä työryhmissä ei varsinaisesti ole mukana työttömien edustajia.

Työllisyydenhoito on nostettu esille kaupungin eri strategioissa ( mm. kaupunkistrategia, elinkeinostrategia) ja työllisyyden parantaminen on yksi kaupungin kärkihankkeita.
Erillistä työllisyysstrategiaa ei ole tällä hetkellä tekeillä. Kokemusasiantuntijoiden
hyödyntäminen kehittämistyössä on meille hanketyöntekijöille tuttua ja olemme
sitä jo hyödyntäneetkin. Työttömiä työnhakijoita on otettu kehittämistyöhön mukaan
mm. järjestämällä työpajoja, joissa on kysytty ja haluttu kuulla palvelujen käyttäjien
kokemuksia ja näkemyksiä.

Tämän kevään aikana on perustettu säännöllisesti kokoontuva ns. asiakasraati,
joka tuo esille palvelujen kehittämistarpeita. Asiakasraatia vetää työhönvalmentajamme. Kehittämissämme palveluissa kerätään säännöllisesti asiakaspalautetta.
Myös asiakastyön kautta saamme suoraa palautetta toimivista ja ei-toimivista käytännöistä työllisyydenhoidossa. Tämä kaikki saatu tieto hyödynnetään kehittämistyössämme. Otamme mielellämme vastaan uusia ideoita ja hankkeen yhteystiedot löytyvät www.kemi.fi/kuntakokeilu sivulta.

Terveisin
Kemiläinen työllistämismalli -hanke
Projektipäällikkö
Riitta Hakala 040-6748355
Valtakatu 25 2. krs 94100 KEMI


Mikä on kohtuullinen aika vastata kuntalaisen esittämään kysymykseen?
Olen yrittänyt vuoden päivät saada vastausta niinkin olennaiseen
kysymykseen kuin; Minkä vuoden maankäyttö- ja rakennuslaki sallii
kaupungin / vuokratontin haltijan aloittaa tonttinsa
\”maanparannustyö\”= korkea penkka, naapurin tontin ( omistustontti )
puolelta? Kemin kaupungin rakennusohjeissa ei tällaista lupaa ole, ei
minään vuonna!
Nimim.Ihmttelen

Vastaus:
Kohtuullinen aika on epämääräinen mutta pari-kolme kuukautta
on mielestäni vielä kohtuullisen ajan puitteissa.

Omalla tai hallinnassa olevalla tontilla saa maanparannustyötä
tehdä esim. multaa tuomalla nurmikon kasvattamiseen. Maata saa kohtuudella
möyriä pysymällä omalla puolella mutta merkittävät pengerrykset, reilusti yli metrin
rakennusluvan mukaisesta korkeusasemasta edellyttävät toimenpide- tai rakennuslupaa.

Jos toimet ulottuvat naapurin puolelle, esim. kaivinkone tulee tontille tekemään toisen
tontin töitä on parasta sopia, että saa tulla. Luvatta ei tällaisiin puuhiin tule ryhtyä.
Tiukassa paikassa kyse on hallinnan loukkauksesta, sakko/vahingonkorvausmahdollisuus.

Terveisin
Kaupunginlakimies
Matti Rask


18.2.2014 Kysymys: Onko kysymystorin kysymyksiin vastaaminen lopetettu,
vai mistä johtuu, ettei asiallisiin, huolta aiheuttaviin kysymyksiin
saa minkäänlaista vastausta. Laittakaa tieto kysyjän sähköpostiosoitteeseen
tai viestinä puhelimeen, mikäli kysymystä/vastausta ei haluta koko kansan
tietoisuuteen. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että kysymystorin kysymykset
ovat kaikkien luettavissa ja niistä itse kukin voi saada vastauksen
omaankin ongelmaan.
Nimim.Toimiiko kysymystori?

Vastaus:
Hei, Kysymystorille tuleviin kysymyksiin vastaamista ei ole lopetettu.
Kysymyksiin on tarkoitus vastata kohtuullisen ajan kuluessa, joskus vastaaminen
saattaa viivästyä, jos henkilö, jolle kysymys on osoitettu on lomalla tai sairaana.
Kysymystorin ylläpitäjät tekevät parhaansa saadakseen vastaukset asioista vastaavilta virkahenkilöiltä kuntalaisia askarruttaviin ongelmiin.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilen


13.2.2014 Kysymys: Kaupungin kesätyöt.
Saisiko täältä jonkunlaista infoa että milloin kaupungin
kesätyöhakemukset aukeavat?
Nimim. Kesätyön hakija

Vastaus:
Hakemukset aukeavat 20.2.2014 alkaen.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


13.2.2014 Kysymys: Peruskoululaisten ikärajat kesätyössä
Minkä ikäisenä peruskoululainen voi hakea kaupungin kesätöitä?
Onko se 8-9 luokan välissä olevana kesälomalla tai vasta 9-luokan jälkeen?
Nimim. Marru

Vastaus:
Peruskoulunsa päättävä hakevat opinto-ohjaajan ohjeiden mukaan
(kaavake mukaan) töitä yksityisiltä ja yrityksiltä. 8. luokkalaiset odottavat
vielä vuoden, että pääsevät yhdeksänneltä luokalta ja saavat hakea töitä.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


13.2.2014 Kysymys: WEB kamera
Onko harkittu toista web kameraa, josta näkymä esimerkiksi
kävelykadulle. Rovaniemellä postikorttimaisia näkymiä Lordin aukio,
sillat, Ounasvaara. Sisäsataman kamera kyllä hyvä mutta
kaupunkinäkymästä ei kerro.
Nimim. Kysyjä

Vastaus:
Idea on hyvä. Kaupungintalon Panorama -kahvioon hankitaan
maisemakamera, joka voidaan suunnata keskustan alueella tuottamaan
yleiskuvaa sieltä missä tapahtuu, esim. kävelykadulta.

Terveisin
Tietohallintojohtaja
Reijo Konu


5.2.2014 Kysymys: Kaupungin kesätyöt 2014
Hei! Jos tietää jo etukäteen olevansa lomareissussa tietyllä viikolla
kesällä, niin onko Kemin kaupungin kesätöitä mahdollista hakea niin,
että ne olisivat johonkin tiettyyn aikaan? Etteivät lomareissu ja
kesätyöt sattuisi samalle ajalle.
Nimim. Reissulassi

Vastaus:
Hakemuskaavakkeeseen voi laittaa ajan joka ei sovi kun on lomalla.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


23.1.2014 Kysymys: Talon maalaus
Moro. Onko olemassa rajoituksia minkä väriseksi saa maalata
omakotitalon Torvinen/Vainio alueella?
Nimim. maalausintoinen

Vastaus:
Talon maalaukseen vanhoilla asuinalueilla ei ole määrätty värisävyjä.
Suositus on, että sävy soveltuu ympäristöön.

Terveisin
II Rakennustarkastaja
Pekka Kekäläinen


7.1.2014 Kysymys: Kesätöihin
Tuli mieleeni ja varmasti olen tarpeeksi ajoissa kyselemässä, että
mihin aikaan vuodesta kaupungille aletaan hakea kesätyöläisiä, kun
hakuaika viimevuonna loppui jo huhtikuussa? Mitä kautta hakeminen on
mahdollista ja millaista työtä nuorille (minun ikäisilleni) on
tarjolla?
Nimim. 16-vuotias opiskelija

Vastaus:
Kemiläisten opiskelijoiden kesätyöpaikat tulevat hakuun helmikuun aikana.
Hakeminen tapahtuu Kemi www- sivuille tulevalla hakemuksella tai paperilomakkeella,
jonka voi täyttää kaupungintalon Asiakaspalvelupisteestä saatavalla lomakkeella.
Tämä haku ei koske 9. luokan päättäviä hakijoita jotka hakevat opinto-ohjaajan avustuksella
itse kesätyöpaikat.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka

Kysymykset vuonna 2013

28.11.2013 Kysymys: Kaupungin omaisuus
Millä oikeudella voi turmella Koivuharjun koulun uutta aitaa? Aitahan on tietääkseni
kaupunkilaisten verorahoilla rakennettu ja nyt siihen on törmätty jollain koneella.
Nimim. Huolestunut

Vastaus:
Mikäli kaupungin omaisuudelle on syntynyt vahinkoa jostakin on toki vahingon
aiheuttaja velvollinen maksamaan aiheuttamansa vahingon korjaamisen kustannukset
mikäli vahingon aiheuttaja tiedetään. Tässä tapauksessa korjaukseksi riitti aidan pystyyn
nostaminen, eli suurta aineellista vahinkoa ei ole syntynyt.

Terveisin
Kunnossapitopäällikkö
Risto Verronen


8.11.2013 Kysymys: Kemin väestö ja asutus
Onko Kemi muutto tappio kunta vai toisin päin? Miksi? Mikä vetää
ihmisiä Kemiin, mikä on syy ihmisten pois muuttoon?
Nimim. Marcus

Vastaus:
Hei, Kemi on viime vuosina ollut muuttoliikkeen suhteen
kohtuullisen tasapainossa. Muuttoliike on jäänyt meillä kokonaisuutena
lievästi tappiolliseksi. Kaupungin väkiluku on ollut laskeva muuttoliikkeen
lisäksi negatiivisen luonnollisen väestönkasvun vuoksi, eli meillä ihmisiä
kuolee enemmän kuin uusia syntyy.
Tarkkaa ja tutkittua tietoa siitä, mikä vetää ihmisiä Kemiin tai pois Kemistä ei ole.
Suurin osa muuttoliikkeestä liittynee työ- ja opiskelumahdollisuuksiin.


Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén

5.11.2013 Kysymys: Retkeily
Millaiset retkeily mahdollisuudet Kemissä on? Onko autiotupia, montako?
Nimim. Marcus

Vastaus:
Hei!
Kemissä on laavuja 9 kpl: http://www.kemi.fi/liikunta/ulkoliikuntapaikat/Laavut.htm
Sitten on metsähallituksen kohteita Perämeren kansallispuistossa ja siellä on sekä
autio- että varaustupia: http://www.luontoon.fi/retkikohteet/hae/Sivut/Default.aspx

Terveisin
Palvelusihteeri
Pauliina Juustovaara


16.10.2013 Kysymys: Puistoalueelle komeat talvivalot
Eteläpuolelta Kemiin tultaessa näkyy ensimmäisenä Teboilia vastapäätä
puistoalue, jossa komea suuri kuusi ja muita pienempiä puita. Tämä
alue näkyy ohi menevään junaan ja muutenkin piristäisi ihmisten
pitkää talvea, jos puihin laittaisi kunnolliset, näkyvät talvivalot.
Suhteellisen halpa ja iso piristys kaikille! Eikö?
Vielä maa sulana, äkkiä kaivamaan sähkökaapelia ja valot paikalleen!
Pääsee varmasti lehteen jos toisenkin 🙂
Nimim. Talvivaloja lisää 🙂

Vastaus:
Hei!
Kaupunkikeskustassa olevat talvivalot toteutettiin aikaan EAKR -projektirahoituksen avulla.
Tämän vuoden talousarviossa eikä ensi vuoden talousarvioesityksessä ole määrärahaa lisävalaistuksen rakentamiseen.
Kaupunkikuvan ja kaupungin maineen valokaupunkina tukemiseksi olisi toki perusteltua jatkaa talvivalaistuksen ainakin pienimuotoista rakentamista. Asiasta voidaan talousarvion laadinnan yhteydessä keskustella.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén


2.10.2013 Kysymys: Mansikkanokan lenkkipolku
Paljonko on mansikkanokan lenkkipolun pituus yhteensä ja onko talvi-
tai kesäkunnossapitoa (vedetäänkö latu, valot)?
Nimim. Kemiin muuttava lenkkeilijä

Vastaus:
Mansikkanokan reitti on 1 km, valaistu ja talvella siinä on latu.

Terveisin
Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala


22.8.2013 Kysymys: Toimenpidelupa
Minkä kokoiselle varastolle ei tarvitse toimenpidelupaa?
Ja minkä kokoiselle tarvitsee?
Nimim. Rakentaja

Vastaus:
Hei !
Kaikille varastoille ja grillikatoksille tarvitaan toimenpidelupa.
Leikkimökki 2*2 m ei tarvita mitään lupaa.

Terveisin
Rakennustarkastaja
Pekka Kekäläinen


27.6.2013 Kysymys: Onko mahdollista
Olisiko mahdollista saada joku raivaamaan Niittytie 6 kohdalla
olevaa metsikköä. Laitoin viimekesänä saman pyynnön ja käytiin kyllä
Ritikan leikkikentän ympäriltä hieman karsimassa mutta meidän talon
taustalta ei. Siis Please hieman valoa Kiitos.
Voisitteko toimittaa hieman hiekkaa Ritikan leikkikentän laatikkoon
ja keinujen alle. Kiitos.
Nimim. Harvennusta

Vastaus:
Leikkikentälle tuodaan hiekkaa heinäkuun ensimmäisellä viikolla.
Puuston harvennuksen tarve selvitetään syksyllä.

Terveisin
Metsätyönjohtaja
Matti Perkiö


6.5.2013 Kysymys: Kesätyö
Hei, miten kaupungille haetun kesätyöpaikan peruuttaminen tapahtuu?
Koska sain toisen kesätyöpaikan.
Nimim. zamp

Vastaus:
Kesätyöpaikan peruminen tapahtuu soittamalla Tuulikki Kulmakalle
puh. 016-259233 tai laittamalla viestin sähköpostiin tuulikki.kulmakka(at)kemi.fi

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


30.4.2013 Kysymys: Kesätyöhön valinta
Milloin kaupungin kesätöihin valitut julkaistaan nettiin?
Nimim. **

Vastaus:
Kesätöihin valitut julkaistaan Kemin verkkosivuilla 20.5.2013

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


11.4.2013 Kysymys: Kesätöihin kaupungille
Hei.Onko jo liian myöhäistä hakea kaupungille töihin?
Jos ei, niin missä voin täyttää hakemuksen netissä.
Nimim. 16v

Vastaus:
Valitettavasti on myöhäistä, sillä hakuaika on umpeutunut 5.4.2013.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


26.3.2013 Kysymys: Kesätori
Hei
Mistä ja milloin voi varata myyntitilan kirpparitavaran myymiseen
Kemin \”torilta\”? Maksullinen?
Nimim. Kesätori

Vastaus:
Hei ! Vanhan Kauppatorin Kesäkirppikselle ilmoittaudutaan
Torikaffilassa, joka ilmestyy torille toukokuun lopulla. Kirppis on ilmainen
ja siitä ilmoitellaan lehdessä tarkemmin kevään kuluessa.

Terveisin
Maanmittausteknikko
Esa Salmijärvi
Maankäyttö- ja mittaustoimi


19.3.2013 Kysymys: Terminologia
Voisiko hallintokuntien nettisivuilla toistuva kehnohko ja osin
kielenvastainen siloittelunimitys \”ikäihminen\” korvata
todenmukaisemmalla termillä – esim. ikääntynyt, veteraani tai peräti
vanhus / vanha
Nimim. Rex Iudeorum

Vastaus:
Iäkkäistä puhuttaessa käsitteiden käyttö on varsin vaihtelevaa.
Kemin kaupungin hallintokuntien sivuilla käytetty ikäihminen -termi on
yleisessä käytössä valtakunnallisesti STM :n ja THL :n palvelukuvauksissa
ja suosituksissa mm. Ikäihmisten palvelujen laatusuositus.

Terveisin
Terveydenhuollon johtaja
Outi Kääriäinen


6.3.2013 Kysymys: Lunta, lunta
Kysyn vain, että onko oikein kun lumi kasataan lasten leikkikentälle.
Joka kevät menee pitkälle ennen kuin lapset
pääsevät leikkimään ja täällähän ei ole lähistöllä muuta
leikkikenttää. Kyse on Ritikan leikkikentästä Niittytien päässä.
Nimim. Onko oikein

Vastaus:
Pihoilta lumia ei saa leikkikentälle työntää. Jos kadun lumitöiden
yhteydessä ko. aluetta on käytetty välivarastona, niin lumi siirretään keväällä siten,
että leikkikenttä pääsee kuivumaan ajallaan.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


28.2.2013 Kysymys: Terve
Moi..löytyisikö tänä vuonna kesätöitä Kemistä.
Nimim. Moi

Vastaus:
Opiskelijoille on kesätöitä Kemin kaupungille ja hakukaavake löytyy Kemin etusivulta.

Etusivu

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


27.2.2013 Kysymys: Kesätyöt
Mitä on tehtävä jos tahtoisi töihin koko kesäksi esimerkiksi
päiväkotiin? Täytän ennen kesää 18 ja minulla olisi mahdollisuus olla
töissä koko kesä.
Nimim. A

Vastaus:
Jos olet oppilaitoksen kirjoilla ja kemiläinen, voit hakea kesätyöpaikkaa
(3 vko kestävä). Jos nämä kriteerit eivät täyty, voit olla yhteydessä päivähoitotoimenjohtajaan
ja kysyä kesätöitä päiväkodista.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


6.2.2013 Kysymys: Mitä kautta töihin ?
Mitä kautta voin hakea kesätöihin mansikoita myymään ? Pääsenkö
myyjäksi 15-vuotiaana ? Onko mahdollista päästä kaverin kanssa
yhdessä töihin ?
nimim. Mansikanmyyjä

Kysymys: Kesätöihin
Olen 15-vuotias tänä keväänä peruskoulun lopettava. Minne minun on
mahdollista hakea kesätöihin ?
nimim. 15 vee

Kysymys: Kesätyötä
Pääseekö peruskoulun päättäneet kaupungille kesätöihin?
nimim. Ysiluokkalainen

Vastaus:
Peruskoulunsa päättävät saavat omalta opinto-ohjaajalta ohjeet ja
kaavakkeen, miten he hakevat töitä. Tarkoituksena on hakea yksityisille
markkinoille töihin, esim. kaupat, kioskit yms. He eivät hae Kemin kaupungille
vielä tänä vuonna.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


22.1.2013 Kysymys: Kesätyö
Tulevatko kesätyöpaikat hakuun Kemin kaupungin sivuille, vai mistä
niitä voi hakea?
Nimim. Työtä haluava

Vastaus:
Kemin kaupungin opiskelijoiden työpaikkahakemukset tulevat kaupungin
www -sivujen etusivulle helmi-maaliskuun vaihteessa.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


18.1.2013 Kysymys: Mistä töitä nuorille
Löytyisikö kesätöitä vuodelle 2013?
Nimim. Töitä Nuorille

Vastaus:
Kesätyöt ovat haussa opiskelijoille (16 v ja yli) maaliskuussa 2013.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


18.1.2013 Kysymys: Töitä
Saako 13 vuotias mistään kemistä töitä? 🙂
Nimim. nuori

Vastaus:
13 -vuotiaille ei ainakaan Kemin kaupungilla ole töitä.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


10.1.2013 Kysymys: Opiskelija-avustus
Hei!
Onko opiskelija-avustusta enää mahdollista hakea? Mikäli ei, miksi näin?
Nimim. Opiskelija

Vastaus:
Kaupunginvaltuusto päätti 19.12.2011 § 138, että opiskelija-avustusta ei enää
kevään 2012 jälkeen makseta. Päätöksen pontimena on arvatenkin ollut yleisesti kiristyvä
taloustilanne ja sen myötä tarve keskittää kaupungin taloudellisten resurssien käyttö lakisääteisten palvelujen tuottamiseen.

Terveisin
Kasliajohtaja
Jukka Vilen


20.12.2012 Kysymys: Kauniit maisemat
Olen asunut etelässä ja pohjoisessa, sekä nähnyt monenlaisia
kaupunkeja, mutta ihastuin Kemiin nyt lapsien myötä. Rakastan Kemin
kauniita maisemia, kuten Ruutinrannan puistoa ja kävelytietä, ankkalampea,
kaupungin puistoja ja leikkikenttiä. Ne ovat ylellisyyksiä verrattuna moneen
muuhun kaupunkiin. Kauniit ranta/ulkoilualueet pienen kaupungin palveluiden tuntumassa.

Olemme muuttamassa kesällä takaisin rakkaaseen merikaupunkiin, ja toivoisin
todella, että ulkoilu ja puistoalueet pidettäisiin laajoina. Rakennettuja kaupunkeja ja
betonilähiöitä on joka kaupungissa, mutta luonto on se, joka mielestäni Kemissä
vetää puoleensa.

Onko rantakatuja, esim. kävely- ja pyöräilyreittejä suunnitteilla enemmän Kemin kaupunkiin?
Olisiko myös mahdollista puhdistaa kauniin satama-alueen pieni uimaranta lasinsiruista
kesän aikana? Kävimme tyttöni kanssa viime kesänä rannalla, ja hietikko oli
täynnä lasia..myös kivikkoinen pohja tuntui pahalta jalkapohjissa.
Kiitos ja kumarrus Kemille.
Nimim. Tuleva Kemiläinen

Vastaus:
Kemi panostaa kaupunkikuvaan seuraavina vuosina pienehköllä määrärahalla.
Toimenpiteet kohdistuvat alkuvaiheessa keskusta-alueelle. Kaupungin tavoitteena on
ollut vuosia saada rantareitti Vallitunsaaresta aina Ajokseen saakka. Em. reitin rakentaminen
ei ole kuitenkaan aivan ensimmäisten investointien joukossa, johtuen määrärahojen vähyydestä.

Sariuskaavavan toteutuessa saadaan rantareitti yhdistettyä Hahtisaaresta Peurasaareen.
Tämä hanke voi toteutua jo lähivuosina.

Lisäksi nykyisiä rantareittejä pyritään pitämään talvisinkin liikennöitävänä ja niitä on tarkoitus myös perusparantaa (mm. asfaltoida ja varustaa uusilla penkeillä yms.). Viralliset uimarannat kaupunki puhdistaa kesällä päivittäin ja epäviralliset uima-alueet kun tarve ilmenee. Jos lasinsiruja tai muita epäpuhtauksia havaitaan, niin niistä kannattaa ottaa välittömästi yhteys kaupunkiin, vaikka puhelinkeskuksen (p. 259 11) kautta.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


19.12.2012 Kysymys: Milloin tehdään ladut
Hei,
Milloin Latukone käy tekemässä ladut Takajärven maastoon. Onko käynyt
jo tekemässä?
Nimim. Hiihtäjä

Vastaus:
Kaikki Kemin valaistut ladut on kunnostettu. Latujen reaaliaikaisen kunnostustilanteen voi tarkastaa netistä Kemin kaupungin kotisivulta kohdasta Liikuntapaikkapalvelut. http://www30.fastroi.fi/LATUKEMI/latu_01.html;jsessionid=5A28E094668CD5AD551A0110D353370C

Terveisin
Kulttuuriosaston päällikkö
Eero Saija


18.12.2012 Kysymys: Kemin Vesiasiaa
Kemin Vedenhän omistaa Kemin kaupunki, kysynkin, onko Kemin Vesi
tulouttanut viime vuosina Kemin kaupungille mahdollisia liikevoittojaan?
Jos on, minkä verran?
Nimim. Kemiläinen veron- ja vedenmaksaja

Vastaus:
Kemin Vesi Oy ei ole tulouttanut Kemin kaupungille liikevoittoa.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén


21.11.2012 Kysymys: Puiden istutus
Katsokaapa Taljanmutkasta entiselle Peurasaaren koululle (siis Ouluntien ja Valtakadun vaiheilla). Matkalla on ihania vanhoja koivuja hienosti teiden varrella. Ne vaan näyttää jo siltä, että
kupsahtavat minä päivänä hyvänsä ja niitä on paljon! Voisiko siihen istuttaa jo vähän niin kuin
etukäteen uusia puita kasvamaan. Ja jos saa toivoa, niin havupuita.
Nimim. TiinaMaaria

Vastaus:
Käymme asiat tutkimassa ja aloitamme tarvittaessa toimenpiteet ensi keväänä..kiitos ajatuksista puistoissa.

Terveisin
Ympäristörakennusmestari
Jarmo Arponen


21.11.2012 Kysymys: Puut

Voisiko puita harventaa, kuuset ovat kasvaneet liian tiheiksi.
Nimim. Haahkankuja

Vastaus:
Käymme asiat tutkimassa ja aloitamme tarvittaessa toimenpiteet ensi keväänä..kiitos ajatuksista puistoissa.

Terveisin
Ympäristörakennusmestari
Jarmo Arponen


7.11.2012 Kysymys: Opiskelija-avustus
Onko Kemissä vielä tällä hetkellä käytössä opiskelija-avustus opiskelijalle,
joka on muuttanut toiselle paikkakunnalle lukionjälkeisiin opintoihin ja pitää kirjansa Kemissä?
Miten haetaan?
Nimim. Kemiläinen

Vastaus:
Kemissä ei enää syyskaudella 2012 ole opiskelija-avustusta jaossa eikä sitä ole esitetty tulevienkaan vuosien talousarvioon.

Terveisin
Kansliajohtaja
Jukka Vilén


3.10.2012 Kysymys: Katuvalot
Juusonkatu 16 kohdalla kolme perättäistä valopylvästä pimeänä.
Voisiko asian korjata?
Nimim. Pyöräilevä vuorotyöläinen

Vastaus:
Hei!
Kiitos ilmoituksesta. Otan katuvaloporukan kanssa asian esille ja laitamme valot kuntoon.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


27.9.2012 Kysymys: Valoa kansalle
Tulin tänään iltavuorosta, pyörällä. Tulin sairaalasta Möllärin päiväkodille ja siitä
puistoalueen läpi kohti pikkusiltaa. Yksi valopylväs toiminnassa koko matkalla.
Kun saavuin koulun kohdalle, josta alkaa liikennepuisto, ei yhtää valopylvästä toiminnassa.
Noinkohan sitä pitää pimeässä polkea taas koko syksy?? Vaikka omassa pyörässä on hyvät
led valot, kaipaa sitä valoja myös valotolppiin.
Ja toinen asia, kysymystorin etusivulla lukee että vastaukset voivat viipyä kesälomien vuoksi.
Ensi viikolla alkaa lokakuu, eiköhän ne lomat ole jo pidetty….
Nimim. Vuorotyöläinen

Vastaus:
Katuvalot toimii normaalisti eli illalla häämärän tullessa kaikki valot päällä
ja yöaikana vähäisen liikenteen aikaan osa valoista sammuu ja aamulla taas kun
liikennemäärät lisääntyy syttyy kaikki valot. Jos. ko. alueella on useampi lamppu
pimeänä peräkkäin, niin silloin katuvalo-ohjauksessa on vika tai lamppuja on palanut.
Viat korjataan pikaisesti.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall

PS. Ylläpito kiittää tarkkaavaisuudesta ja toteaa että kyllä ne lomat on jo pidetty ja teksti on poistettu.


6.8.2012 Kysymys: Kemin puistoalueet
Tiistaina 26.6.12 autolla ajellessani kiinnitin huomiota esim. liikennepuiston hoitamattomaan nurmialueeseen! Samoin ajellessani Karjalahdelle tämän uuden ohitustien kautta olivat
esim. moottoriliikennetien sisääntuloväylien nurmialueet yhtä huonossa kunnossa sekä
sinne istutetut pensaat hoitamattomina pitkien rikkaruohojen peitossa.

Miksi Kemin kaupungin puutarhapuoli ei kiinnitä huomiota kaupunkimme todella huonosti
hoidettuihin puistoalueisiin? Mielestäni näihin viheralueisiin, mitä meillä täällä Kemissä on,
niin kannattaisi panostaa enemmän kaupunkilaisten viihtyvyyden lisäämiseksi sekä siihen,
että myös turistit kiinnostuisivat tästä kaupungista. Onhan se tietenkin yksi Kemin tavaramerkki,
että täällä on meri ja sisäsatama, mutta Kemin kaikilla sisääntuloväylillä ja teiden varsilla on
tosi huonosti hoidettuja viheralueita, niin ei se ainakaan kovin hyvää kuvaa anna tästä kaupungista!!

Tämä samanlainen meininki on jatkunut jo vuosikausia ja jos nämä puistoalueet on kerran tehty
ja sinne istutukset laitettu, niin onko se oikein, että ne sitten annetaan seuraavana vuonna
rikkaruohojen vallattavaksi ja muutaman vuoden kuluttua sinne taas istutetaan uusia pensaita
ja uutta nurmea, koska entinen on mennyt pilalle sen vuoksi, että sitä ei ole hoidettu asianmukaisesti!!
Nimim. Helena

Vastaus:
Rakennetut alueet täytyisi tietenkin pitää myös kunnossa. Teknisen puolen talousarviota
on kuitenkin leikattu reilusti viime vuosina ja erityisesti tänä vuonna. Puistojen hoitotyöt on pystytty tekemään lähes normaalisti, tosin siinäkin on jouduttu keskittymään lähinnä Sauvosaaren alueeseen.

Liikenneväylien vihertöitä ei juurikaan voida tehdä nykyisillä määrärahoilla. Liikenneväylillä on
keskitytty lähinnä keskusta-alueeseen ja katujen näkemäalueiden kunnossapitoon.

Yhdyskuntatekniikka on esittänyt aikaisempina vuosina ja esittää edelleen ensi vuodelle lisää rahaa viheralueiden hoitoon. Valtuusto päättää ensi vuoden talousarviosta loppuvuoden 2012 aikana.

Terveisin
Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


30.5.2012 Kysymys: Kemin matkailu – puistopelit
Hei!
Sain kuulla, että Kemin sisäsatamassa Linnan Aitassa olisi mahdollisuus
pelata Afrikan Tähteä? Pelilauta olisi kokoa 7*5 m ja noppa 40*40 cm.
Pelinappuloina taas pelaajat itse.
Pitääkö tämä paikkaansa? Mistä nettisivulta tähän löytyisi tarkempi
tieto/uutinen?
Nimim. AT -fani

Vastaus:
Pelistä oli Kemiläinen lehdessä juttu. Peli löytyy kesän ajan Linna Aitalta.
Linnan Aitan aukiolo ajat: Linnan Aitta, Luulajantie, sisäsatama, 94100 Kemi.
Auki 9.6.-11.8. ma-la 14-22 (säävarauksella) Peli on kesän ajan vapaassa käytössä
(lainaus panttia vastaan). Pelialue Meripuisto/Sisäsatama.

Terveisin,
Kemin Matkailu oy
Susanna Susanna Koutonen Toimitusjohtaja /CEO

Hei!
Peli on painatuksessa ihan loppusuoralla. Laitamme perjantaina 1.6. vielä
purjerenkaat tuulen varalta. Pelin mukana on ohje suomeksi. Pelistä löytyy
varmaan ohjeet muullakin kielellä, ainakin ruotsiksi. Pelin koko on 7 m x 12 m,
se on painettu vahvalle muovipressulle (painaa aika paljon) ja siinä on mukana
kaikki tarvittavat kiekot, rahat, nappulat ja noppa.

Terveisin
Teatterisihteeri
Irja Kavasvuo


29.5.2012 Kysymys: Kesätyö
Onko enää mahdollista päästä kaupungille kesätöihin?
Jos on, niin mihin laitan viestiä?
Nimim. M

Vastaus:
Ei ole. Paikat on täytetty ja 28.5. esillä ainoa vaihtoehto on, että käy itse kyselemässä palvelualueilta kesätöitä.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


21.5.2012 Kysymys: Kuka tietää
Mitä voimme tehdä naapureiden kanssa yhden naapurin kahdesta
koirasta? Koira haukkuu päivät pitkät narun päässä, ei käytetä
koskaan lenkillä toinen juoksee irrallaan. Lapset pelkää.
Kyse on dobermannista ja saksanpaimenkoirasta joten ei pienistä
eläimistä. Puhe ei auta naapureille.
Nimim. Onko mitään tehtävissä

Vastaus:
Tällaisessa asiassa kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


27.4.2012 Kysymys: Kesätyöt
Voiko hakea kesätöitä jos pääsee 7.luokalta? Mihin asti kesätöihin voi
hakea Kemin kaupungille? Onko paikkoja vielä jäljellä?
Nimim. koululainen

Vastaus: 7. luokkalaiset eivät voi hakea kaupungin kesätöihin. Peruskoulunsa päättävät saavat vasta kaavakkeen, jolla haetaan ensisijaisesti yksityisille ja yrityksille.

Teveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


24.4.2012 Kysymys: Töitä alaikäisille
Hei! Onko Kemissä töitä 12 -vuotiaille ? Jos on niin milloin ja missä
ja paljonko saa palkkaa jne…
Nimim. alaikäinen

Vastaus:
Kemin kaupunki ei ota 12 -vuotiaita töihin. Suosittelisin kysymään töitä
suoraan esim. yrityksistä.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


16.4.2012 Kysymys: Kaupungin kesätyöt
Ihmettelen miksi kaupunki ilmoittaa kesätöistään vasta 28.5., kun
monilla nuorille on varmasti kesälomaksi suunnitelmissa töiden lisäksi
muutakin. Miksei kaupunki siis voi ilmoittaa aikaisemmin kesätöistään,
jotta nuoret voisivat rauhassa suunnitella kesäksi menemisiään.
Nimim. Kesäloman suunnittelija

Vastaus:
Hei! Kemin kaupungin kesätyöpaikat ovat aina olleet lähempänä työnalkua esillä.
Mitä tulee kesäloman suunnitelmiin, hakukaavakkeessa kysytään, mikä aika esim. ei käy
ja muut toiveet, joka pyritään ottamaan huomioita työpaikkoja jakaessa. Yli 400 opiskelijan
sijoittaminen eri työpaikkoihin, ei ole hetkessä tehty, joten työaikaa tarvitaan myös täällä päässä
hakuajan jälkeen.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


5.3.2012 Kysymys: Koirien ulkoilutus lenkkipolulla
Järjestyssäännön mukaan koiria ei saa ulkoiluttaa laduilla ollenkaan
ja kesällä lenkkipolulla kytkettynä. Toimitaanko Kemissä myös tämän
järjestyssäännön mukaan?
Nimim. Kiinnostunut

Vastaus:
Järjestyslaki yksiselitteisesti kieltää kävelyn ja koirien ulkoiluttamisen
hiihtoladuilla. Siitä on myös merkein tiedotettu. Säännön noudattamisessa ja
valvomisessa on haasteita, viime kädessä vain poliisiviranomainen voi paikan
päällä puuttua asiaan.

Terveisin
Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala


23.2.2012 Kysymys: Lumet Hepolan koulun katolla
Hepolan koulun katolta roikkuu valtava lumipalle, pienet koululaiset leikkivät myös
koulun seinustalla, ja lienee vain ajan kysymys milloin lumi tulee alas. Voisivatkohan
jotkut rivakat kaupungin miehet käydä pudottamassa lumet turvallisesti ?
Nimim. Äiti

Vastaus:
Asia käydään tarkistamassa välittömästi. Hepolan koulun katto on puhdistettu
lumesta eilen 22.2.2012. Vastaavissa kiireellisissä tilanteissa ottakaa suoraan yhteyttä
joko koulun rehtoriin tai kaupungin tilapalveluun esim. kaupungin keskuksen kautta
puh. 016-259 111.

Terveisin
Kunnossapitopäällikkö
Risto Kotiranta


20.2.2012 Kysymys: nuorten kesätyöt
Milloin kesätyöpaikoista ilmoitetaan Lounais-Lapissa?
Nimim. Utelias

Vastaus:
Aikaisempi arvio oli että ilmoitus lehdessä olisi hiihtolomaviikon jälkeen. Nyt asia on tarkentunut ja ilmoitus Lounais-Lapissa on 23.2.2012. Lue myös tuo alla oleva vastaus.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


20.2.2012 Kysymys: Kesätyöpaikat
Miten haetaan nuorelle kesätyöpaikkaa ja millä sektorilla niitä on
tarjolla?
Nimim. OskuP

Vastaus:
Hei! Kesätyöpaikat tulevat hakuun 23.2.2012 alkaen ja päättyy 5.4.2012. Tämä koskee oppilaitoksen kirjoilla olevia kemiläisiä opiskelijoita.
Peruskoulunsa päättävät hakevat tänä vuonna yksityisille ja yrityksille, kaavakkeella jonka ovat saaneet opinto-ohjaajalta.

Terveisin
Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


30.1.2012 Kysymys: 2006 syntyneen esikouluun ilmoittautuminen
Milloin vuonna 2006 syntynyt tulisi ilmoittaa esikouluun?
Nimim. Eskarilainen

Vastaus:
Lounais-Lappi -lehdessä on torstaina 9.2.2012 ilmoitus esikouluun ilmoittautumisesta.
Hakuaika on 13-17.2.2012, mutta hakemuksen voi toki jättää jo nyt joko päivähoitotoimistoon tai
johonkin päiväkodeista. Hakemuksia saa em. paikkojen lisäksi neuvoloista ja Kemin kaupungin kotisivuilta.

Terveisin
Päivähoidon johtaja
Benita Räsänen


12.01.2012 Kysymys: Vauvalahja
Mahtaako Kemissä saada 400 euron vauvalahjaa enään tänä vuonna?
Nimim. Anne

Vastaus:
Vuoden 2012 alusta ei enää myönnetä uusia vauvalahjoja. 31.12.2011 mennessä syntyneillä kemiläisillä vauvoilla on oikeus vauvalahjaan. Vauvalahjojen jakamisesta huolehtivat neuvolat. Myönnetyt vauvalahjakortit ovat voimassa vuoden myöntämisestä.

Kansliajohtaja
Jukka Vilen
Kysymykset vuonna 2011


18.11.2011 Kysymys: Mitä tämä kaikki maksaa?
Eurooppaa ja Suomea uhkaa pahin lama sitten toisen maailmansodan. Ja mitä tehdään Kemissä? Suunnitellaan rahakkaille ranta-asuntoja, uusia laitureita heidän veneilleen, suurta tornimaista hotellia turisteille.
Näitä suunnitellaan kaupungissa, jossa terveydenhoito ei toimi, vanhukset kärsivät ja kuolevat ennen aikojaan huonon hoidon tai hoitamatta jättämisen takia, lapset mekastavat liian suurissa
luokissa ja päiväkotiryhmissä, työttömyysluku nousee, pelko tehtaitten lakkauttamisesta jäytää
ihmisten mieliä. Haluaisin tietää, mitä Täiköntori, kävelykatu \”taideteoksineen\”, purjealus Jähdin
meriseikkailut laiturissa, sisäsataman laajennus ovat tulleet kaupungille maksamaan? Päättäjämme tuntuvat hanakasti tarttuvan hankkeisiin, joihin on saanut EU-rahaa, mutta mitä on jäänyt meidän
veronmaksajien osuudeksi?
Kysyy Liisa Puupponen

Vastaus:
Kiitoksia palautteesta ja kysymyksestä, Mitä kaikki maksaa?. Kysymys on aika lailla haasteellinen ja siihen vastaaminen lyhyesti vaatii yksinkertaistamista ja tiivistämistä varsin reilusti, mutta yritetään.

Kemiä kehitetään valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian pohjalta. Suurista investoinneista ja kehittämisen linjoista päättävät kaupunkilaisten valitsemat kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus. Kaupunkiin ei rakenneta teitä, kouluja tai vaikkapa laitureita ilman, että investointipäätöstä olisi tarkoin pohdittu ja ilman että rakentamisella olisi tarkoitus.
Palautteessa mainituilla Kävelykadulla, Täiköntorilla ja Sisäsataman laajennuksella on tavoitteena ollut kaupunkikuvan kehittäminen ja sitä kautta houkutella kaupunkiin uusia yrityksiä ja uusia asukkaita, joista kaupungille kertyy lisää verotuloja palveluiden järjestämiseen. Pääosa palautteessa mainitsemistasi asioista rakennetaan jonkun muun toimesta kuin kaupungin ja tällaisesta rakentamisesta kaupungille kertyy pääsääntöisesti enemmän tuloa kuin menoa, joten rakentaminen kaupunkiin on hyvin kannatettavaa toimintaa. Tästä toiminnasta saaduilla tuloilla järjestetään kuntalaisille palveluita.
Jähti ei ole osa kaupunkia, se on oma yhtiö ja sen kuluista ei kaupunki vastaa. Kaupunki on investoinut kävelykadun ja täiköntorin perusparannukseen kolmen vuoden aikana noin miljoona euroa ja EU-rahaa hankkeeseen on saatu likimain saman verran. Sisäsataman laajennukseen investoidaan noin 300 000 euroa ja EU-rahaa tähän hankkeeseen saadaan noin miljoona euroa. Investoinnit ovat olleet kaupungille hyvin edullisia korkean tukiasteen ansiosta. Valtaosa näistä investointirahoista on käytetty Kemin kaupungin alueella työllistämällä ihmisiä ja ostamalla raaka-aineita ja työtä kemiläisiltä yrityksiltä. Kaupungin oman noin 1.3 miljoonan euron panoksen lisäksi hankkeiden avulla on aluetalouteen saatu lisää rahaa noin 2 miljoonaa euroa.
Kun hankkeen pitemmän aikavälin tavoitteissa onnistutaan ja kaupungin vetovoima kasvaa ja houkuttelee kaupunkiin uusia asukkaita ja yrityksiä saamme investointeihin käytetyn rahan takaisin ja kykenemme turvaamaan palvelutuotannon laadukkaana ja kattavana myös jatkossa. Tiivistetysti voisi sanoa kaupungin kehittämishankkeiden strategisena tavoitteena olevan kaupungin perustehtävän, palvelujen tuotannon, turvaaminen.

Terveisin
Kansilajohtaja
Jukka Vilén


3.10.2011 Kysymys: Venetsialaiset
Vanhana kemiläisenä lähdin tapaamaan entisiä lapsuuden ystäviäni Kemiin 40:n vuoden jälkeen.
Kuinka ollakkaan satamassa sattui parhaillaan olemaan loppukesän juhla jota kutsuttiin
Venetsialaiseksi. Lähdimme siis porukalla sinne viettämään lauantai-iltaa. Kun nälkä alkoi
kaivertelemaan vatsanpohjaa päätimme lähteä syömään mutta aivan niin helppoa ei ollutkaan ruokapuolen löytäminen. Ensimmäisestä ravintolasta paloi sulake joten ruoanlaittaminen jäi kesken, toisessa ravintolassa ei tarjoiltu ruokaa ollenkaan, seuraavasta ravintolasta oli ruoka loppunut
vaikka juhlat olivat aivan juuri alkaneet. Neljäs ravintola oli laittamassa kiinni oveaan (olikohan kello siinä vaiheessa noin 22). Ystävällinen pizzaleipuri kerkesi pyöräyttämään suuren pizzan mukaamme jonka
sitten söimme puistonpenkillä. Ihmettelen suuresti miten Kemin kesäjuhlissa on noin ankeasti ruokaa. Tuon tyyppisissä juhlissa yleensä on kaikenlaisia myyntikojuja mistä voi ostaa erilaisiaherkkuja.
Niitä herkkujakaan emme olisi olleet vailla kunhan edes olisi ollut grillimakkaraa myytävänä…
Miten olette ajatelleet pitää juhlat ensi kesänä?
Nimim. Entinen kemiläinen

Vastaus:
Kaupunki ei osallistu Venetsialaisten järjestämiseen, mutta ohessa järjestävän tahon vastaus.

Ensi vuosi on vielä aivan suunnitelmissa auki. Rantaremmin kanssa ei olla vielä palaveerattu ensi kaudesta. Tänä vuonna ei ollut Venetsialaisilla perinteistä ilotulitustakaan riemastuttamassa.
Ilotulituksen kun on maksanut rannan yrittäjät omasta pussistaan ja se on aika kallista lystiä kun osallistujia on vähäsen… Sen osaa ensi vuodesta voin sanoa että Baarifestarit, Pärskepäivät ja kokko kuuluvat ainakin ensi kesänä Venetsialaisiin ja muu on vielä avoinna. Ruokatarjoilun ajankohtaa myöten.

Järjestävän tahon Rantaremmin puolesta
Suvi-Tuuli Lehtinen


19.9.2011 Kysymys: Kansalais/kuntalais aloite
Voiko kuntalainen tai kunnassa toimiva yhteisö/t tehdä aloitteen jonkin asian korjaamiseksi,
saattamista käsiteltäväksi, koskien kunnan, eli kaupungin yhtiöitettyjä toimintoja,
esim. Kemi Vesi Oy:tä, tai Kemin Energia Oy:tä koskien?
Nimim. Lape

Vastaus:
Kunnan asukkaalla on kuntalain 28 §:n nojalla oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloiteoikeus ei riipu siitä, miten kaupunki on järjestänyt tehtäviensä hoidon. Aloite voi siten koskea myös toimintaa, jonka kaupunki on antanut perustamansa osakeyhtiön hoidettavaksi.

Terveisin
Sopimusjohtaja
Markku Pietarila


11.8.2011 Kysymys: Kuinka suuren koira-aitauksen voi rakentaa?
Naapurini laajentaa jälleen \’laadukasta\’ koira-aitaustaan entistä isommaksi.
Aitaus tullee sisältämään nykyisten kahden haukkuvan koiran lisäksi kenties
enemmänkin koiria. Missä vaiheessa tuo koirien pito luetaan jo jonninmoiseksi
kenneltoiminnaksi ja vaatineeko tuo suurehko aitaus jo jotain lupiakin (toimenpide)?
Itse koen jatkuvan koiran haukkumisen jo naapurirauhaa häiritseväksi.
Nimim. Naapurin mies

Vastaus:
Hei ! Pelkkä aitauksen teko ei yleensä vaadi rakennusvalvonnan lupaa.
Jos aitausta katetaan, tilanne muuttuu ja tapaus kerrallaan joudutaan arvioimaan
tarvitaanko toimenpidelupa. Terveydensuojelulaissa otetaan kantaa eläinten
pitämiseen ( terveystarkastajien toimialaan kuuluvaa ). Koirien haukkumisesta
johtuva haitta kuuluu naapuruussuhdelain alaisiin asioihin ja ne käsitellään käräjäoikeudessa.

Terveisin
Rakennustarkastaja
Martti Pitkänen


27.6.2011 Kysymys: Sakokaivon ohitus
Kyselin tätä sakokaivon ohittamiseen liittyvää asiaa jo aiemmin, en saanut vastausta.
Kuuluuko Kemin Veden asiat täällä käsiteltäväksi ollenkaan? Siis kysymykseni oli
pääsääntöisesti yleinen. Eli jos ohitan sakokaivon, niin onko se sitten varmaa,
että sakokaivojen jälkeinen, Kemin Veden viemäriputki, joka joka toisella omakotiasujalla
pääsääntöisesti alittaa kadun, niin alkaako tätä putkea myöten kulkemaan myös se
kiinteämpi jäte? Tähän astihan siinä on kulkeutunut vain se pelkkä jätevesi.
Ei kai voida olettaa, että omakotiasuja asian varmistamiseksijoutuisi kaivamaan
kadun auki ja laittamaan sinne kadun allekin uuden putken. Minkälaiset alitukset on
esim. Tepontiellä Hepolahdessa, vanhempien talojen kohdilla?
Nimim. Ohittaja

Vastaus:
Kysymystorin kautta Kemin Vesi Oy:lle osoitetut kysymykset ohjataan meille
kysymystorin ylläpitäjien kautta. Kysymystorilta löytyy tällä hetkellä Tekniset palvelut- osio,
jonne voi jättää vesihuoltoon liittyviä kysymyksiä. Kemi Vesi Oy:n nettisivujen
www.keminvesi.fi palaute-osion kautta välittyy palaute ja kysymykset suoraan yhtiölle.

Sakokaivojen ja kadulla kulkevan runkoviemärin välinen viemäriosuus on kiinteistön
omaisuutta, joten sen kunnossapitovelvollisuus kuuluu kiinteistölle. Yhtiön nettisivuilla
yritys-osiosta löytyy pdf-linkki yleisiin toimitusehtoihin, jonka kohdassa 8 on käsitelty
tarkemmin kiinteistön vesihuoltolaitteisiin liittyviä velvollisuuksia. Sakokaivojen ohituksen
myötä myös se kiinteämpi jätevesi johdetaan sakokaivon sijaista tonttiviemäriä pitkin
runkoviemäriin. Ennen sakokaivojen ohitusta on syytä tarkistaa tonttiviemärin nykytila.
Tonttiviemärin toimivuuden varmistaa mm. riittävä viettokaltevuus ja viemäriputken hyvä kunto.
Asian tarkistamiseksi ei tarvitse alkaa kaivamaan putkia esille vaan viemäriputkea voidaan
tarkastaa viemärikameralla. Mahdollinen betoninen tonttiviemäri kannattaa uusituttaa
sakokaivolta runkoviemärille sujuttamalla muoviputki sen sisälle.

Yleisesti ottaen Kemin Vesi Oy:llä ei ole tiedossa vanhempien talojen tonttiviemäreiden
nykytilaa, jollei niitä ole uusittu jossain vaiheessa meidän toimesta. Tällöin meiltä löytynee
ainakin tonttiviemärin materiaalitieto. Kaduilla kulkevista runkoviemäreistä meiltä löytyy
sijainti- ja korkotietoa sekä osasta myös kuntotietoa mm. viemärikuvausten myötä. Jos
kiinteistön omistajalla on epäilyksiä oman tonttiviemärin tai runkoviemärin toimimattomuudesta,
kannattaa olla suoraan yhteydessä Kemin Vesi Oy:öön niin tarkastellaan asiaa tapauskohtaisesti.

Terveisin
Suunnittelupäällikkö
Mikko Heinineva


20.6.2011 Kysymys: Matonpesu paikka
Kemissä on mainio matonpesu paikka, mutta ylläpito on kaupungin osalta todella heikkoa.
Altaiden tulpat ovat talven ulkona ja murtuvat helposti, lisäksi ne on kiinnitetty langoilla ylös,
mikä aiheuttaa sen, että pestessä lanka vetää aina tulpan auki ja vedet pois. Tulpat on
pakko irrottaa niistä langoista ja siten ilmeisesti joutuvatkin hukkaan. Mutta jos niitä
aika ajoin tarkistaisi ja uusisi. Lisäksi vesiletkut ovat todella hauraat ja niitä on yritetty
korjata mm. ilmastointiteipillä, muovipusseilla ja lyhentämällä (osa liian lyhyitä).
Jos jotain hieman korjaisitte siellä, tälle kesälle, kerkeää olla vielä ennen syksyä
kovassa käytössä. Kiitos.
Nimim. Kesä 2011

Vastaus:
Kiitoksia kysyjälle koskien Mansikkanokan matonpesupaikan kunnossapitoa.
Kemin Veden putkiasentaja käy joka kevät kunnostamassa ja vaihtamassa matonpesupaikan
altaiden tulppia, vesipisteiden hanoja, jotka kaikenlaisen käyttämisen jälkeen ovat joko poikki
tai vaurioituneet. Vesiletkuja vaihdetaan joka kesä useita, letkut joko murtuneet kovan käytön
jäljiltä tai lähteneet jonkun mukaan asiattomasti. Kaupungin kesätyöntekijä käy joka aamu
siistimässä matonpesupaikan.

Matonpesupaikan mahdollisissa vika tai ongelmatapauksissa voitte ottaa yhteyttä:
Kemin Satama kunnossapitoesimies Yrjö Kauppila gsm. 040 843 0558.

Ystävällisin terveisin
Kunnossapitoesimies
Yrjö Kauppila


24.5.2011 Kysymys: Lapsen softaus harrastus
Lähetin kysymyksen jo syksyllä, mutta kukaan ei koskaan siihen vastannut 🙁
Eli toistan kysymyksen, lapseni 15v ja kaksi hänen ystäväänsä harrastavat softausta
eli kuulapyssyllä ampumista. Ase ampuu muovisen kuulan ja on jousiviritteinen.
Muovikuulat ovat biohajoavia, joten niistä ei ole haittaa luonnolle. Kuulat maatuvat
maa-aineen ja veden kosketuksesta. Ongelmana on paikka missä softausta voisi harrastaa
ja se on rajoittunut vain omalle pihalle, koska en ole uskaltanut antaa lupaa mennä muualle,
koska lupahan siihen tarvitaan. Lapsilla on asianmukaiset varusteet ja suojat. Saako esimerkiksi tammisen montulla harrastaa softausta? Maasto siellä ainakin olisi sopiva, eikä ihmisiä ole lähellä?
Vai olisiko teillä ehdottaa jotain sopivaa paikkaa? Olisi hyvä tietää, missä pojat voisivat harrastaa,
etteivät ihmiset säiky suotta, onhan softaus aseet harrastusta tuntemattomalle aidon näköisiä.
Ystävällisesti vastausta odottaen.
NImim. Äippä

Vastaus:
Liikuntapalvelujen hallinnassa olevat suorituspaikat ovat hyvässä käytössä vakiovuoroineen. Tammisen montulla sijaitsee skeittipuisto, pallokenttä ja jousiammuntarata. Näin ollen sekään
alue ei ole luovutettavissa softausharrastukseen. Muilta osin kaupungin alueiden käytöstä vastaa maankäyttö- ja mittaustoimisto.

Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala


16.6.2011 Lisävastaus harrastajalta:
Tämä on tarkoitettu henkilölle joka kyseli airsoftin harrastamismahdollisuuksista Kemissä.
Meri-Lapin alueella on aktiivista airsoft-toimintaa ja alueelta löytyy jopa airsoft-yhdistys
(Lapin Airsoftaajat Ry). Tekstin lopussa linkki yhdistyksen kotisivuille, sieltä kannattaa lukea
infoa koskien Meri-Lapin airsoft-pelejä. Alueen harrastajat ovat saaneet käyttöönsä pelialueita
Elijärven maastosta, meiltä löytyy maanomistajien luvat käyttää heidän maitaan pelaamiseen.
Suosittelen airsoftista kiinnostuneita Meri-Lapin alueen nuoria rekisteröitymään 016 Airsoftin
foorumeille josta he voivat lukea milloin järjestetään seuraavat viikkopelit (yleensä sunnuntaisin,
kesto yleensä noin 4-6 tuntia). Uudet harrastajat ovat erittäin tervetulleita ja viikkopeleissä on
aina mukana kokeeneempaa sakkia jotka kyllä neuvovat kaiken tarvittavan (tärkeimpänä pelin
säännöt!), rohkeasti vain kysymään.
Alueella vaikuttaa myös toinen yhdistys nimeltään Ristituli Ry joka myös vuokraa airsoft-aseita kohtuulliseen hintaan, näin pääsee tutustumaan harrastukseen ilman kallista alkuinvestointia.
Tärkein varuste viikkopeleihin tullessa on kunnolliset suojalasit tai airsoft-käyttöön tarkoitettu
maski (näitäkin Ristituli vuokraa tarvittaessa). Suojalasien tulee kestää kuulan osuma ongelmitta, suosittelenkin aloittelijoille ritilämaskin/lasien hommaamista alan liikkeestä (kuten Milgear tai
Proairsoft). Lisäkysymykset kannattaa esittää joko 016 Airsoftin foorumeille tai vaikkapa suoraan
Lapin Airsoftaajat RY:lle (s-postiosoite: lapinairsoftry(at)gmail.com). Lupaamani linkki Lapin
Airsoftaajat ry:n sivuille: http://koti.mbnet.fi/sonorf/yhdistys.html
Nähdään peleissä!
Nimim. Softaaja


18.5.2011 Kysymys: Koululaisten kesätyöt
Ihmeissäni katsoin koululaisten kesätyöpaikkojen jakamista; miten on mahdollista,
että ulkomaalaiset opiskelijat olivat saaneet myös koululaisten kesätyöpaikkoja,
ja todella runsaasti?? Onko se ihan tavallista?? Eikö kemiläisiä koululaisia ollut
tarpeeksi hakemassa?? Vai millä perusteella näin on toimittu??
Nimim. Kemiläinen

Vastaus:
Ulkomaalaiset ovat kirjoilla Kemissä ja oppilaitoksissa, jolloin he ovat oikeutettuja kesätyöpaikkaan. Kyllä kemiläisiä oli tosi paljon hakijoina. Tänä vuonna oli ennätysmäärä hakijoita.

Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


13.5.2011 Kysymys: Syväkankaan koulu/ekaluokat
Miksi Syväkankaalle ei perusteta tarpeeksi ekaluokkia, kun tilaa on ja koulu kunnostettu?
Kaikkiin kouluihin tulee aivan ylisuuria ekaluokkia. Eivät opettajat pysty sellaista määrää
käsittelemään ja opettamaan järkevästi. Aina siellä on kuitenkin paljon häiriköitä ja kiusaajia,
joiden ongelmiin aika kuluu ja opetus jää vähäiseksi. Koulumotivaatio kyllä tyssääheti alkuunsa,
kun ei suoda rauhallista opiskeluympäristöä ja pidetä luokkia alle kahdenkymmenen ryhmissä.

Saa sitä sitten heikon koulutuksen kaupungin maineen, kun ei siihen panosteta ollenkaan.
Sitten vielä nakellaan lapsia koulusta toiseen ja parhaat kaverit joutuvat erilleen ja siitä on
nähtävillä pahoja seurauksia täällä Kemissä. Ei sitä niin yhtäkkiä jotkut 12-13- vuotiaat tunkeudu
uuteen kaveriporukkaan, eikä kukaan apua tarjoa siihen yksinäisyyteen. Eikä päätöksiä saa muutettua, vaikka vanhemmat yrittävät ja näkevät lapsen hädän. Missä Kemin inhimillisyys?

Vastaus:
Koulutuslautakunta järjestää asiasta informaatiotilaisuuden Ma 23.5.2011 klo 18.30.

Terveisin
Sivistystoimen johtaja
Martti Höynälänmaa


10.5.2011 Kysymys: Vastausta kiitos !
Miksei 15-vuotiaille ole tullut mitään ilmoitusta Kemin kaupungin kesätyöpaikoista.
Eikö aina ole ollut niin että nettiin tule hakuajolla voi hakea Kemin kaupungin töihin esim. kirjastoon.
Kävin sieltä kysymässä ja sanoivat että Kemin kaupungin sivuilla pitäisi olla hakemus jolla haetaan.
Ovatko liian laiskoja laittamaan hakemuksia vai mikä on ?
Nimim. Kysyjä

Vastaus:
Kemin kaupungin opiskelijoiden kesätyöpaikat ovat olleet lehdessä 3.3.2011 (Lounais-Lappi),
oppilaitosten ilmoitustauluilla, sekä Radio Perämeri on kuuluttanut asiasta viikon ajan.
Hakuaika on ollut 3.3.-8.4.2011 välisen aikana. Nämä työpaikat eivät kuulu peruskoulunsa
päättäville tänä keväänä. Opinto-ohjaajan antamalla kaavakkeilla 9 luokkalaiset voivat hakea
yrityksiin ja yksityiselle sektorille.

Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


4.5.2011 Kysymys: Miksei ole vastattu
Kyselin jo pari – kolme viikkoa sitten (kahdestikin) tuolla jätehuolto ja ympäristö kohdassa
tästä Kemissä toimivasta jätehuollosta. Siihen ei ole tullut kohtuuajassa vastausta, joten siellä
kai ei ole ketään vastaajaakaan, joten on pakko kysyä täällä yleisissä asioissa. Eli minkä vuoksi
yksittäinen esim. omakotiasuja ei voi kilpailuttaa omaa jätteenhuoltoansa, vaan se jätehuolto
toimii niin kuin monopoli pohjaisesti? Sillä kysyn, kun esim. Rovaniemellä voi jätehuoltonsa
kilpailuttaa ainakin kolmen eri yrittäjän kesken.
Nimim. Uteleva

Vastaus:
Kemissä jätteenkuljetus ei ole monopolisoitu. Lain mukaan kunta voi kilpailuttaa jätteenkuljetuksen. Kemin kaupunki on kilpailuttanut jätteenkuljetuksen lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Kemissä jätteenkuljetus on tämän johdosta edullisempaa kuin esimerkiksi lähikunnissa, missä keskitettyä kilpailutusta ei ole tehty

Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


4.4.2011 Kysymys: koululaisten kesähoito
Kuka ja mikä instanssi alkaisi järjestämään kesähoitoa pienille koululaisille täällä Kemissä?
kaikilla ei ole sukulaisia tai naapureita kenen hoitoon voisi kouluikäisen jättää kun vanhemmat
ovat kesäaikaan töissä.
Nimim. pienen koululaisen äiti

Vastaus:
Päivähoidossa hoidetaan vain alle kouluikäisiä lapsia. Poikkeustapauksissa kesäisin päivähoitoon otetaan eri tavoin vaikeasti vammaisia tai sairaita 1-2 -luokalla olevia lapsia heidän vanhempiensa työn tai opiskelun vuoksi.

Päivähoidon johtaja
Benita Räsänen


21.2.2011 Kysymys: Lumen siirto
Saako siirtää asuintalon tontilta ajoväylän lumet viereiselle puistoalueeksi merkitylle maa-alalle.
Nimim. Pappa

Vastaus:
Lumet pitää kasata tontille tai ajaa lumenkaatopaikalle. Mutta jos vieressä on esim. kaupungin omistama metsäalue tai hoitamaton puisto, niin näille alueille lumen voi pukata kuitenkin niin, että siitä ei aiheudu haittaa kadunpidolle, naapureille tai yleiselle kuivatukselle eli ojia ei saa lumellakaan täyttää, koska se voi keväällä kostautua.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


14.2.2011 Kysymys: Kesätyö
Sellasta kyselisin, että tarjoaako Kemin kaupunki tänä vuonna nuorille kesätyöpaikkoja( esim. tarhoihin?) ja jos tarjoaa ni milloin näihin voi hakea?
Nimim. Kysyjä

Vastaus:
Kyllä tarjoaa. Kesätyöpaikat tulevat hakuun maaliskuun aikana. Seuraa ilmoittelua Lounais-Lapista sekä koulun ilmoitustaululta.

Toimistosihteeri
Tuulikki Kulmakka


9.2.2011 Kysymys: Kiinteistöt
Olemme alkaneet miettiä omakotitalon ostoa, joten kysymykseni kuuluukin, omistaako Kemin kaupunki vanhoja omakotitaloja? Sivuiltanne en suoraan löytänyt mahdollisia kiinteistöjä, tontteja kylläkin.
Nimim. L.A.

Vastaus:
Kemin kaupungilla ei ole myynnissä omakotitaloja.
Terveisin

Palvelupäällikkö
Hannu Teppola


7.2.2011 Kysymys: Kotihoidon kuntalisä
Miksi Kemissä ei makseta kotihoidon kuntalisää?
Nimim. T.R

Vastaus:
Kemin kaupunginhallitus ja valtuusto ei ole tehnyt päätöstä lasten kotihoidontuen kuntalisän maksamisesta. Aloitteita ja selvityksiä asiasta on tehty, mutta saadut vastaukset eivät ole tukeneet
tällaisen päätöksen tekoa.
Terveisin

Päivähoidon johtaja
Benita Räsänen


10.1.2011 Kysymys: Sauvosaaren kentän auraus
Aurataanko saukin kenttää viikonloppuisin? Lauantaina 8.1. aivan helkkarin paljon lunta niin luistelu jäi haaveeksi
Nimim: ois kiva luistella

Vastaus:
Sauvosaaren kentällä ei ole talvikaudella viikonloppuisin henkilökuntaa, joten luistelukenttiä ei tuolloin aurata. Muut kaupungin luistelukentät ovat viikonloppuisin kunnostettuja.

Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala

Kysymykset vuonna 2010

7.12.2010 Kysymys: Jouluvalot
Minulla ei ole varsinaista kysymystä, mutta kiitokset olisi. Viikonloppuna kävi Keski-Suomesta tuttuja kylässä, itse asiassa myös kirkossa Sillanpään konsertissa. Vieraat ihailivat kaupungille asennettuja valoja. Puut ja puistot olivat kauniita, oli panostettu kaupunkilaisten viihtyvyyteen. Joten panostus kannattaa, se huomataan. Ja onhan se mukavaa, meistä täällä asuvistakin. Joten kiitos sinne, kelle se kuuluu että Kemissä on kaunista myös näin talvisaikaan.
Nimim: Kiitos

Vastaus:
Kiitos positiivisesta palautteesta ! Asennetut valaistukset Keskuspuistokadulla, Valtakadulla, Meripuistossa ja pienimuotoisesti muuallakin liittyvät kaupunkivalaistusprojektiin, joka toteutetaan
v.2010-2012 aikana. Nyt asennetut valaistukset on hyvä alku projektille, joka valmistuessaan elävöittää kaupunkikuvaa ja piristää kaupunkilaisten ja täällä vierailevien iloksi pitkää ja pimeää syys- / talviaikaa.

Shköistysvastaava
Kari Pelo


24.11.2010
Kysymys: Sauvosaaren huoltorakennus
Miksi Sauvosaaren huoltorakennus on suljettuna talviviikonloppuisin (jolloin perheillä olisi aikaa
luistella ja saisi laittaa luistimet lämpimässä jalkaan)? KESÄLLÄ HUOLTORAKENNUS ON AUKI
MYÖS VIIKONLOPPUISIN! EIPÄ OLE TASAPUOLISTA! Voisiko joku jämerä virkamies vastata ja
laittaa asian tasapuolisesti järjestykseen. Sama homma jatkunut vuosikausia.
Nimim: Luistelija

Vastaus:
Sauvosaaren kentän huoltorakennus on säästösyistä suljettuna talvi-viikonloppuisin. Luistelemisen tasapuolisuus toki toteutuu, sillä muuallakaan kaupungissa ei ole luistelukenttiä,
joissa on pukeutumistilat yleisölle käytössä viikonloppuisin. Kesällä Sauvosaaren kentillä on viikonloppuisin runsaasti kilpailu- ym. tilaisuuksia, jotka vaativat myös henkilökunnan läsnäolon.

Liikuntasihteeri
Ilkka Kotala


23.11.2010 Kysymys: Kaupungin omistamien maiden käyttö
Voiko kuka tahansa ottaa omaan käyttöönsä Kemin kaupungin omistamia maita? Jos saa niin
julkistakaa asia, jotta kaikki tietävät siitä! Jos ei niin, kenen tehtäviin kuuluu puuttua luvattomaan
käyttöön?
Nimim: joha

Vastaus:
Ei voi ottaa. Tapauksesta riippuen kaupungin omistaman maan hallinta voidaan luovuttaa kirjallisella vuokrasopimuksella tai maankäyttöluvalla tai joissakin tapauksissa myös suullisella luvalla. Mikäli luvatonta käyttöä havaitaan asiaan puuttuu tekninen palvelukeskus. Mikäli luvaton käyttö katsotaan törkeäksi tai siitä aiheutuu vaaraa ympäristölle tai päästöjä maaperään, asiasta tehdään rikosilmoitus poliisille ja tarvittaessa myös ilmoitus Lapin ELY-keskuksen ympäristövastuualueelle.

Tekninen johtaja
Tapani Onkalo


9.11.2010 Kysymys: Leikkikentälle valot?
Olisiko mahdollista saada valot Nauskassa Sammonkadulla sijaitsevalle lasten leikkikentälle? Pimeällä leikkikentällä lapsilla ei ole turvallista leikkiä. Iltaisin kenttä jää hyödyntämättä, vaikka alueella on paljon lapsiperheitä. Kiitoksia vastauksesta ja turvallisuuden puolesta.
Nimim. Lasten asialla.

Vastaus:
Otetaan Nauskan leikkikentän valaistus suunnitteluun. Toteutus on aikaisintaan ensi kesänä.

Yhdyskuntatekniikan päällikkö
Mika Grönvall


1.11.2010 Kysymys: Palvelut Kemissä ruotsiksi
Hei, teemme koulussa oppimistehtävää ja haluaisimme saada tietää, että onko mahdollista saada Kemissä päihdepalveluja ruotsinkielisenä?
Nimimerkki: Laura

Vastaus:
Päihdepalveluja ei voida antaa tällä hetkellä yksinomaan ruotsiksi. Henkilökunta osaa jonkin verran ruotsia, mutta ei riittävän hyvin tarjotakseen kokonaisvaltaista hoitoa ruotsinkieltä puhuville henkilöille.

Päihdetyönjohtaja
Mari Sipola


21.10.2010 Kysymys: Koiranjäteastian tyhjennys
Miksi laitetaan jäteastia Koivuharjunkadun ja Härkösenkadun kulmaan, jos sitä ei tyhjennetä
yhtään kertaa kesässä? Koiranulkoiluttajat huolehtivat alueella jätökset hyvin astiaan, jos se vain tyhjennetään. Kuka sen tekisi heti?
Nimimerkki: Ihmettelevä

Vastaus:
Nyt kyllä on tapahtunut tyhjentäjillä virhe. Asia korjataan viipymättä, kiitos ilmoituksesta ja pahoittelut.

Ympäristörakennusmestari
Jarmo Arponen


14.10.10 Kysymys: Kaupungin julkisivuasiat/lasitettu parveke
Omistan kapean koko osakkeen levyisen lasitetun parvekkeen. Asuin ennen omakotitalossa
ja harrastin paljon puutarhanhoitoa. Nyt osin liikuntavammaisena jouduin muuttamaan kerrostaloon.
Onko kaupungilla joitakin pykäliä joissa tarkoin sanotaan mitä saa tai ei saa omalla parvekkeellaan kasvattaa. Tämä nykyinen pieni “palstani” on elinehto henkiselle vireystilalle, kun joskus en
pääse ollenkaan ulos asunnostani.
Nimimerkki: Mielenterveyttä pienikin paratiisi

Vastaus:
Hei! Kaupungilla ei ole määräyksiä eikä ohjeita siitä, mitä parvekkeilla saa kasvattaa. Mahdollisista rajoituksista kannattaa kysyä taloyhtiön isännöitsijältä.

Rakennustarkastaja
Martti Pitkänen


8.10.10 Kysymys: Puisto kunto
Mansikkanokankadun varrella matonpesupaikan ja Möllärin möljän välinen puistikko
oli koko kesän hoitamatta. Miksi? Poppelien juurivesat voisi hävittää vieläkin!
Nimimerkki: ÄRHOO

Vastaus:
Tälle tontille aletaan rakentamaan taloja. (Mansikkanokantien tontti).

Kunnossapitomestari
Juha Pelttari


5.10.10 Kysymys: Koivuharjun koulun aita
Esittäisin taas uudestaan kysymyksen Koivuharjun koulua ympäröivästä aidasta joka kaipaa
uusimista, se on lahoamispisteessä ja rumentaa omakotitalo/osaketalon asukkaiden pihat,
milloin asia hoidetaan kuntoon.
Nimimerkki: Jii-Pee

Vastaus:
Hei! Aidan uusiminen pyritään ottamaan v.2011 korjausohjelmaan.

Kunnossapitopäällikkö
Risto Kotiranta


30.9.10 Kysymys: Broaksen talo
Olen kuullut kaikenlaista hoiva-alan yrityksen järjestämistä broaksen taloon.Olisi kiva saada tietää mitä siihen tulee ja milloin. Jos siihen tulee hoiva-alan yritys, niin kehen voisi ottaa yhteyttä. Olisin kiitollinen tiedoista.
Nimimerkki: ansku

Vastaus:
Hei! Kyseisessä kiinteistössä on aloittanut toimintansa yksityinen palveluasumista tarjoava yritys “Villa Havana”, joka kuluu Terapia Elisa Oy:öön. Villa Havanan toiminnasta vastaa Aino-Elina Huhtamäki. Puhelinnumero on 044-2984788.

Vs. Terveydenhuollon johtaja
Tiina Okkonen


24.9.10 Kysymys: Roskat
Onko tosiaan asia sillä lailla, että taloudesta voi heittää roskat eturappusille ja antaa harakoiden
levittää net ympäristöön. On väitetty ettei ketään voi pakottaa ottamaan talousjätteille roska-astiaa.
Jos asia on näin niin kai se on turhaa maksaa roskien kuljetuksesta.
Nimimerkki: Onko asia näin?

Vastaus:
Hei, Terveydensuojelulaki ottaa kantaa jätteiden kokoamiseen. Ne on kerättävä ehjiin jäteastioihin siten, että eläimet eivät pääse niihin eikä keräämisestä aiheudu hajua tai muuta terveyshaittaa. Jätelaki puolestaan velvoittaa kuntalaisia liittymään järjestettyyn jätehuoltoon.
Jätehuoltoon voi liittyä omalla jäteastialla, ns. kimppa-astialla tai aluekeräyspisteen kautta. Jätelain valvonta kuuluu Kemissä ympäristönsuojeluosastolle. Ohessa linkki alueemme jätehuoltomääräyksiin. http://www.peramerenjatehuolto.fi/web/files/jatehuoltomaaraykset_annettu_15.12.pdf

Johtava terveystarkastaja
Tarja Pesonen


2.9.10 Kysymys: Metsästys
Onko Kemiläisellä mahdollisuutta metsästää missään? Ilmeisesti, kun kaupungilla ei ole metsämaata missään, niin pitää liittyä johonkin seuraan tai maksaa metsähallitukselle isot rahat?
Nimimerkki: Sorsa

Vastaus:
Kaupunki on vuokrannut maittensa metsästysoikeuden Kemin Jahti- ja Kalamiehet ry:lle,
jonka jäsenet voivat metsästää näillä vuokramailla. Kemiläisillä on mahdollista metsästää myös Metsähallituksen hallitsemilla alueilla Keminmaan ja Simon kuntien alueilla. Lisätietoja osoitteesta http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Eraasiatjaretkeily/Metsastys/Sivut/Metsastys.aspx

Tekninen johtaja
Tapani Onkalo


26.8.10 Kysymys: Kemi – Simo yhteishanke
Kuntoreitti Hepola – Maksniemi on Simon osalta valmis (3,377km).Onko Kemissä tietoa,
milloin Kemin osuus (1,811km)valmistuu? Raivaustyöt on aloitettu kylläkin jo viime syksynä. Nimimerkki: Joko tulevana talvena päästään hiihtämään

Vastaus:
Kemi – Simo kuntoreitin rakentaminen ei sisälly Kemin kaupungin vuoden 2010 investointiohjelmaan. Kuntoreitin rakentamista esitetään vuoden 2011 Kemin kaupungin investointiohjelmaan.

Liikuntatoimenjohtaja
Eero Saija


9.8.10 Kysymys: Linnan Aitan kamera nettiin?
Huomasin, käydessäni Linnan Aitassa, että lähellä katon rajaa oli liikuteltava (valvonta) kamera, kuten
myös Jalokivigallerian edessä on. Voisiko tuota Linnan Aitan kameran kuvaa hyödyntää myös kaupungin web-kamera sivulla?

Vastaus:
Kameroita on kahdenlaisia:
1. Web-kamerat on “maisemien” katseluun. Sisäsataman webkameran nimellä oleva on tällainen julkinen.
2. Valvontakamerat kohdistetaan niin, että niistä tunnistaa liikkujat. Nämä kuvat tallennetaan mahdollista viranomaiskäyttöä varten. Kemissä on useita valvontakameroita, eikä näitä kuvia voida laittaa nettiin. Lisätietoja mm. oikeusministeriön sivuilta: http://www.om.fi/8156.htm.

Tietohallintojohtaja
Reijo Konu


21.6.10 Kysymys: Haluan tietoja Kemistä…….
Tarkoitus ois muuttaa takaisin Kemiin. Olen asunut Ruotsissa 42 vuotta. Nyt kun pääsin eläkkeelle ois tarkoitus muuttaa sinne kotikaupunkiini . Onko sieltä helppo löytää vuokra-asunto vai pitääkö ostaa oma asunto . Onko Kemissä toimintaa eläkeläisille . Mitä siellä vois harrastaa viriili eläkeläinen.
Kiitos vastauksesta.

Vastaus:
Kemin kaupungissa saa suhteellisen helposti vuokra-asunnon. Kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen asuntojen tarjontaa , koska jokaisella henkilöllä on erilainen vaatimustaso asunnon suhteen. Ruotsista paluumuuttajan kannattaa selvittää, miten muutto vaikuttaa verotukseen. Kemin kaupungissa
on paljon kulttuuritarjontaa. Parhaiten Kemin kaupungin tarjoamiin palveluihin voi tutustua internetissä.

Vs. Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja
Rauha Hannu


17.6.10 Kysymys: Onko mahdollista?
Onko mitenkään mahdollista saada puita vähemmäksi Ritikan leikkikentän ja talomme vieressä olevasta pusikosta. Tiedän että sääskiä on kyllä joka paikassa mutta nämä paikat ovat kyllä tiheän puuston vuoksi aivan yliveto. Kiitos jo etukäteen.
Nimimerkki: Valoisampi kesä

Vastaus:
Kevään ja alkukesän säät ovat olleet suotuisia pistävien hyttysten lisääntymiselle. Hyttysiä ja mäkäräisiä
on ajankohtaan nähden verrattain runsaasti. Hyttysten määrät ja esiintyminen vaihtelevat vuosittain, nyt elämme hyttyskannan huippukautta. Yksittäisten puiden kaataminen tai metsikön harventaminen ei vaikuta hyttyskannan suuruuteen, eikä merkittävästi hyttysten esiintymiseen alueella. Puiden kaataminen ei siis tuo ratkaisua hyttysongelmaan. Leikkikentän alueella on muutamia huonokuntoisia puita, vesakkoa sekä ylitiheää metsikköä. Leikkikentän ympäristö tullaan siistimään syksyllä 2010.

Metsätyönjohtaja
Matti Perkiö


24.5.10 Kysymys: Roskikset
Eikö kaupunki saa roskiksia muualle kuin keskustaan, siellä niitä on joka toisessa tolpassa melkein. Tarvetta olisi myös laitakaupungille esim. Tervaharjulle \”Tamppikse\” läheisyyteen ja uusien pyöräteiden varsille. On tosi törkyset alueet kun heitetään kaikki tyhjenevät pakkaukset luontoon.
Nimimerkki: Sipe

Vastaus:
Liike on poistanut roskakorit, koska kahdesti roskakorit ovat syttyneet palamaan.Toinen ongelma on ilkivalta, vandaalit eivät anna roskakorien olla rauhassa. Voisimme kyllä viedä roskakorit, mutta näillä näkymin meiltä ei löydy tyhjentäjää astioille.

Yhdyskuntatekniikka
Juha Pelttari Vt tiemestari


20.5.10 Kysymys: Kauniit pensaat
Hahtisaarenkadun keskijakajalla on kauniita matalia pensaita, jotka syksyn tullen ovat ihanan värisiä ja kauniisti laskeutuvat tien pentereelle. Pensaat ovat juuri ennen käännyttäessä sairaalakadulle
eli Hahtisaarenkadun päässä \”merellisessä\” päässä. Kyselisinkin mitä lajiketta nämä pensaat ovat ?
Nimimerkki: Kesä

Vastaus:
Pensaat ovat Lamo -eli pikkuherukkaa,Tornion kaupungin puutarhalta ostettuja. Lajiketta en valitettavasti tiedä tarkemmin, mutta kasvi sopii hyvin rinteisiin ja on todella peittävä.
Yhdyskuntatekniikka
Aino Krigsholm


5.5.10 Kysymys: VALAISTUS
Hei! Me Rytikarilaiset olisimme kiinnostuneita tietämään, miksi Veitsiluodon entisessä koulussa
palaa sisällä yötä päivää loisteputkivalot? Tietääksemme ei siinä ole enää mitään toimintaa!
Maksaako Kemin kaupunki sähkölaskua turhaan? Ja muutenkin epäsiisti maisemallisesti. Houkuttelee ikkunanrikkojia ym kulkijoita! Nyt jo rikottu laseja! Ulkopuolella ihme jätöskasoja! Ps:Kannattaakoha \”suojella\”????

Vastaus:
Kiinteistö ei ole enää kaupungin omistuksessa (myyty vuonna 2006).

Tilapalvelu
Kirsi Leinonen


29.4.10 Kysymys: Ilmainen kirpputori paikka?
Moi,
Haluaisin kysyä kun en netti sivulta vastausta löytänyt että onko tänäkin kesänä mahdollista mennä kauppatorille myymään kirppari kamoja ilmaiseksi?
Nimimerkki: Monta kesää kirppuja kaupannut

Vastaus:
Kirpputoritoiminta Kauppatorilla alkaa la 5.6.2010. Asiasta tiedotetaan tarkemmin toukokuussa Lounais-Lapissa ja samalla toimitetaan lehdistötiedote paikallisille tiedotusvälineille sekä laitetaan linkki tiedotteeseen kaupungin kotisivuille. Kirpputoritoiminta loppuu syyskuun alkupuolella.

Tapani Onkalo, tekninen johtaja


29.3.10 Kysymys: Asuminen & Harrastaminen
Hei,
Jos suunnitelmat toteutuvat muutan Kemiin ja aloitan uuden työantajan palveluksessa kevään aikana.
Haluaisin vinkkejä asuinalueista, jotka olisivat lähellä työpaikkaa ja lenkkipolku ja hiihtolatu olisi kävelymatkan päässä. Keskustaan voisi olla 2-3 km samoin kuin työpaikalle. Työpaikka tulisi sijaitsemaan Veitsiluodossa. En tunne Kemiä ja sen takia tarvitsen teidän asiantuntemusta helpottamaan valintaani.
Nimimerkki: Muuttaja

Vastaus:
Kemin kaupungin tonttitorilta http://212.50.144.76/tonttitori_kemi/ voit katsoa tarpeisiisi sopivia alueita. Tarvittaessa annan mielelläni lisätietoja.
Kaarlo Veijola, puh. (016) 259 644
Maankäyttö- ja mittaustoimi


23.3.10
Kysymys: Luistelukenttien aurauksesta
Vastauksesta, 30.12.2009: \”Luistelukentät aurataan urakoitsijan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kerran päivässä, viikonloppuisin klo 10.00 mennessä. Myös tapaninpäivän aamuna luistelukentät olivat aurattu, päivällä satoi edelleen lunta, jota ei aurattu.\”

Liekö tuo sopimus loppunut vai muutenko vaan ollaan loman vietossa, kun yhtäkään kenttää (Sauvosaaren kaukaloa lukuunottamatta) ei oltu aurattu. Oman kolan sai viedä mukana, että sai pelit pystyyn. Nyt kun säätkin suosivat niin vähän kyrpii, että tulee tällä tavalla sitten kapuloita rattaisiin. Kenttien jäädytyskin on vähän näkynyt jääneen.

Eikä ole ensimmäinen vuosi, kun näin käy.
Nimimerkki: Luistelija

Vastaus:
Sopimuskausi urakoitsijan kanssa luistelukenttien hoidosta on päättynyt 14.3., jonka jälkeen hoidetaan omalla kalustolla pelkästään Sauvosaaren jääkiekkokaukaloa ja Hepolan kenttää.

Ilkka Kotala liikuntasihteeri


9.3.10 Kysymys: Aurauksesta
Osmonkatu aurataan siten että \”ensimmäisellä pistolla\” 85% tien leveydellä olevasta lumesta ohjautuu toistuvasti samalle puolelle tietä ja purkautuu samoille porteille ja postilaatikkoryhmien eteen. Tien toiselle puolen vastaavasti vain 15% lumesta. Nyt kun oja-alueet kyseisellä puolella on täyttyneet saavat porttien lumitöistä nauttia puolueellisen ylenpalttisesti ja kohtuuttomasti \”ensimmäisen piston\” puoleiset. Mitenkä asiaan voisi vaikuttaa että esim. aurauksen kiertosuuntaa vuorottamalla lumityöt porteilla ja postilaatikkoryhmillä jakautuisivat tasapuolisemmin?
Nimimerkki: J48

Vastaus:
Jos. ko. alueella voi järkevästi auraussuuntaa vaihtaa, niin näin voidaan välillä menetellä.
Tiemestari tarkastaa tämän.
Mika Grönvall
Yhdyskuntatekniikan päällikkö


26.2.10
Kysymys: Liikennesäännöt maahanmuuttajille/turvapaikanhakijoille
Liikennesäännöt maahanmuuttajille/turvapaikanhakijoille kysymysteksti: Voisiko joku viranomainen opettaa perusliikennesääntöjä Kemiin muuttaneille ulkomaalaisille. Nämä ulkomaalaiset kulkevat 3 – 6 hengen ryhmissä kaduilla ja pyöräteillä koko tien leveydeltä heitä on vaikea ohittaa autolla pyörällä tai kävellen vaan pyörälläkin täytyy koukkia pientareen kautta. Kävelevät myös Takajärvelle tehdyllä hiihtoladulla

Vastaus:
Kysymyksessä ovat oletettavasti Kemin vastaanottokeskuksssa asuvat turvapaikanhakijat. Vastaanottokeskuksessa asuvien ihmisten ohjauksesta vastavat SPR:n työntekijät eivät Kemin kaupungin työntekijät. Joten en tiedä tarjoavatko he opetusta liikennesäännöistä.

Kemin kaupunki ei tällä hetkellä tarjoa erityistä liikenneopastusta maahanmuuttajilleen (oleskeluluvan saaneet henkilöt) Kysymys on kuitenkin tärkeä ja asiasta olen ollut yhteydessä kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmään. Työryhmän tekemän kyselyn vastauksista oli ilmennyt myös sama huoli. Työryhmän edustajan mielestä maahnamuuttajat voisivat olla yksi kohderyhmä liikennevalistuksessa.

Kemissä aloittaa 1.3.2010. Silmu projekti jonka tarkoituksena on antaa alkuvaiheen ohjausta Kemin maahanmuuttajille. Yhtenä teemana projektissa voisi olla liikennevalistus maahanmuuttajille. Annan tämän asian tiedoksi projektityöntekijöille.

Ilkka Passlin
pakolaistyöntekijä
Kemin kaupunki


26.2.10 Kysymys:
Mitä järjestyssääntö sanoo, kun naapuri pudottaa kaiken lumensa katolta meidän pienelle tontille. Keväällä lumi jäätyy ja sulaa vasta juhannuksena. Ruoho ei kasva vain pelkkää sammalta. Onko tämä oikein?
Nimimerkki: Haluan selvyyden

Vastaus:
Hei,
Järjestyslaki on kumonnut järjestyssäännön. Laissa ei lumen pukkaamisesta ole säännöksiä pihojen osalta.
Naapuruussuhdelaissa, pykälä 5, on sanottu: Ellei toisin ole sovittu, on katto, joka viettää toisen maalle niin tehtävä, ettei vesi räystäältä sinne tipu. Tässäkään laissa ei ole lunta eroteltu haittaavaksi aineeksi eikä sitä ole mainittu kohtuutonta rasitusta aiheuttavaksi haitalliseksi aineeksi.
Olisiko mahdollista keskustella ongelmasta naapurin kanssa? Poliisi ja käräjäoikeus lienevät turhan järeitä toimijoita asiassa.
Terveisin Matti Rask, kaupunginlakimies


24.2.10 Kysymys: Kaupunkialueen linja-autojen kausiliput
Mistä saa tietoa Kemin linja-autolippujen hinnoista? Pitäis olla ehdottomasti Kemin Kaupungin sivuilla!! Muualla suomessa tiedot löytyy helposti, mutta täällä ei?
Nimimerkki: Kyytiä tarvis

Vastaus:
Kemi-Tornio alueella on käytössä seutulippu. Tietoja seutulipusta ja sen hinnoista löytyy paikallisten liikennettä harjoittavien yhtiöiden sivuilta ja Matkahuollosta. Kemin kaupungin sivuilta löytyy linkki matkahuollon ja liikennettä harjoittavien yhtiöiden sivuille. Kaupungin omilla sivuilla ei kaikkea informaatiota voi valitettavasti olla tarjolla.

Kemi-Tornio alueella on useita erilaisia lipputuotteita ja niitä myydään matkahuollon toimipisteessä. Lisätietoja www.matkahuolto.fi, puh. 0200 4000

Jukka Vilén, kansliajohtaja


10.2.10 Kysymys: Pyöräteiden auraukset
Olen vuorotyössä käyvä hoitaja. Kuljen pyörällä työmatkat ympäri vuoden. Onko pyöräteiden auraukset tehty vain päivätyöläisille arkisin? Lumisena viikonloppuna joudun varaamaan kaksinkertaisen ajan työmatkaani koska en tiedä voinko ajaa pyörällä vai taluttaen sitä. Ed viikonloppuna työvuoroni alkoi klo 13, pyöräteitä ei oltu aurattu vielä klo 12 mennessä, onneksi varasin tunnin työmatkaani puolentunnin sijaan. Ajattelin vain että maksan niitä veroja kuten muutkin, jopa kolmasosan palkastani. Olemmeko me vuorotyöläiset kakkosluokan kansalaisia ?
Nimimerkki: ihmettelevä

Vastaus:
Pyörätiet aurataan kuten muutkin kulkuväylät lumisuuden mukaan, ei kellonajan. Auraustyöt aloitetaan kun lumikertymä ylittää normin, esim. kevyen liikenteen väylillä arkena 3-4 cm ja viikonloppuisin 5-6 cm. Kun työt aloitetaan, niin se kestää muutaman tunnin kun kaikki aurattavat väylät on kunnossa.

Mika Grönvall, yhdyskuntatekniikan päällikkö


10.2.10 Kysymys: Karsikkoon suunniteltu ydinvoimala
STUK on arviointiraportissa 19.10.2009 lausunut mm. seuraavaa: \”STUKin arvion mukaan ohjeen YVL 1.10 vaatimukset voidaan toteuttaa Simon Karsikkoon esitetyllä sijaintipaikalla edellyttäen, että suojavyöhykkeelle ja varautumisalueelle laaditaan kattavat pelastussuunnitelmat ja sitoudutaan niiden toimeenpanoon tilanteen niin vaatiessa\”.
Kysyisin, onko näitä kattavia pelastussuunnitelmia laadittu, etenkin suunnitellulle suojavyöhykealueeelle, jossa itsekin asun? En ole onnistunut mainittuja pelastussuunnitelmia mistään löytämään, nämä mainitut suunnitelmathan täytyisi olla pikapuoliin tehtynä, jos Eduskunta ennen kesää tekee päätöksen ydinvoimalan sijoittamisesta Simon Karsikkoon.
Nimimerkki: Hepolan asukas

Vastaus:
Pelastusssuunnitelmista voi antaa lisätietoa STUK tai Lapin Pelastuslaitos.
Risto Pöykiö, ympäristöpäällikkö


28.1.10 Kysymys: Kiitos ladun tamppaajalle
Kylläpä oli kiva hiihdellä Hepolan valaistulla ladulla pakkasten mentyä ohi.
Luistelupaanakin oli tasoitettu erittäin ammattitaitoisesti. Toivottavasti sama malli jatkuu koko talven. KIITOS!
Nimimerkki: Kiva hiihdellä Hepolassa

12.1.10 Kysymys: Sauvosaren luistelukentän auraus
Itse kävin Saukin kentällä 26.12.09 klo.11, ja tämän jälkeenkin ja kentällä oli lunta niin paljon, ettei sitä todellakaan oltu aurattu. Eikä myöhemminkään ko. päivänä. Eräs isä kentän aurasi lumikolalla, jonka toi itse kotoa. Että tämä vain tarkennukseksi.
Nimimerkki: Marika

Vastaus:
Sauvosaaren jääkiekkokaukalo ja luistelukenttä eivät kuulu urakoitsijan hoitamiin kenttiin, jotka aurattiin myös tapanina. Kaupungin omana työnä ja loppuvuoden supistetulla budjetilla ei Sauvosaaren kenttää hoidettu Joulupyhinä.
Ilkka Kotala, liikuntasihteeri


11.1.10 Kysymys: Sikainfluenssa rokote kohta 6 kk täyttävälle
Itselläni on rokotepäivä ensi viikon torstaina 14.1, poikani täyttää 11.1. 6 kk, voidaanko hänet rokottaa samalla, vai rokotetaanko vauvat neuvoloissa? Joutuuko vauvat odottamaan jonossa, vai pääsevätkö ohi? Ajattelin vaan, että jos monta tuntia siellä joutuu jonottamaan, niin vauva väsyy ja turhautuu…

Vastaus:
Hei!
Vauva voidaan rokottaa samalla, kun käyt itse 14.1 rokotuksella. Lapset/vauvat otetaan ensisijaisesti, ettei tarvitse odottaa. Paikalla on terveydenhoitaja, joka on rokottanut lapsia. Rokotukset tapahtuvat keskitetysti osoitteessa Sauvosaarenkatu 27, entinen Huvikumpu. Rokotepulloissa on 10 aikuisten annosta ja pyrkimys on ettei rokotetta jouduta laittamaan hukkaan, sen vuoksi neuvoloissa ei voida antaa yksittäisiä annoksia.

Terveisin
Pirjo Leinonen
osastonhoitaja, terveydenhoitopalvelut


11.1.10 Kysymys: Koirapuisto
Hei, Olen jo pitkään kuullut, että Kemin koirapuisto aiotaan siirtää nykyisestä paikastaan. Onko tämä hanke totta ja onko sille jonkinlainen aikataulu? Koirapuiston siirtämistä tai edes sen aitaamista olen odottanut jo vuosia. Kohta alkavat taas ihanat hiihtokelit ja minulle helpoin reitti mennä jäälle hiihtämään olisi Kiikelistä/Ruutinrannalta. Koska hiihtelen kytkettynä olevan koirani kanssa saamme koirapuistoa ohittaessamme lähes joka kerta koirapuistosta jonkun irtokoiran peräämme. Nykyisin siis sukset täytyy ahtaa autoon ja ajaa esim. sisäsatamaan, josta pääsee jäälle. Samoin kävely tenniskenttien takaa vievällä upealla kävelyreitillä on täysin kiellettyä, koska aina joku tottelematon koira tulee puistosta perään. Se pieni oja pitelee puistossa kyllä pienet seurakoirat, mutta isommat koirat eivät ojaa edes huomaa. Näyttää siltä, että koiria ei osata kouluttaa siten, että tulisivat omistajan niitä kutsuessa tai pysyisivät tietyllä alueella, vaan koirien annetaan juosta missä haluavat. Joskus koirapuiston lähistöllä kävellessä minulle on huudettukin, että pitäisi ulkoilla muualla. Ja vaaratilanteiden välttämiseksi näin täytyykin tehdä.

Onhan aidaton koirapuisto typerä keksintö! Mitä sillä portillakaan tekee kun aita jätetään tekemättä, kuulostaa ihan hölmöläisten tekeleeltä.

Itsekin olen \”koiraihmisiä\”, mutta nykyinen koirapuisto on vain ongelma meille, jotka pidämme koirat kiinni, kuljemme (tai kulkisimme, jos voisimme) yleisiä kulkureittejä ja siivoamme koiramme jättämät jätökset.
Nimimerkki: Koiran kanssa lenkkeilijä

Vastaus:
Ruutin alueella on kaavoitus käynnissä. Kaavojen saatua lainvoiman, aloitetaan ko. alueen rakennussuunnittelu, jossa huomioidaan myös koirapuiston alue. Tässä yhteydessä selviää koirapuiston lopullinen sijainti. Kun lopullinen koirapuiston sijainti tiedetään, niin suunnittelussa huomioidaan myös aitaukset ja muut rakenteet.

Ko. alueen yleiskaava on nyt vireillä ja tämän jälkeen käynnistyy asemakaavoitus eli alueen rakentaminen voitanee aloittaa aikaisintaan vuonna 2012.


Mika Grönvall, yhdyskuntatekniikan päällikkö

11.1.10 Kysymys: Siirtolapuutarha / viljelypalsta
Tiedustelisin siirtolapuutarhan perustamisesta Kemiin. Jo n. vuosi sitten sanomalehdessä oli kirjoitus että Kemiin oltaisiin perustamassa siirtolapuutarhaa kaupunkilaisten käyttöön. Olen seurannut tiedotteita, mutta asiasta ei ole kuulunut mitään sen jälkeen. Onko asia tietoisesti unohdettu vai miksi asia ei ole edennyt?
Nimimerkki: Viherpeukalo

Vastaus:
Siirtolapuutarhahanke ei ole edennyt, koska alueelta ei ole löytynyt kiinnostuneita henkilöitä hankkeen vetäjiksi eikä siirtolapuutarhayhdistystä ole perustettu.
Tapani Onkalo, tekninen johtaja