3.6.2022

Autiotalot ja asuinviihtyvyys

Hakalankatu – Purokatu on asuinalueena siisti ja viihtyisä, lukuunottamatta Hakalankatu 67 tonttia. Pitkään tyhjillään ollut talo sai uuden katon viime syksynä. Entiset rimat ja pressujen riekaleet korvattiin uudella pressulla. Piiput ovat jo sortuneet. Pihamaa on siivoton, roinaa täynnä ja kasvusto saa rauhassa rehoittaa.
Lauantaina iltayöstä poliisit olivat tällä talolla. Naapuri oli nähnyt poliisit myös viime syksynä talolla. En ole asunut täällä vielä vuottakaan joten minulla ei ole pitemmältä ajalta kokemusta.
Tiedän, että Kemissä on paljon tyhjiä taloja, en tiedä miten paljon ne yleensä aiheuttavat huolta naapurustossaan. Onko kaupungilla mitään mahdollisuutta puuttua asiaan? Eikö kaava-alueella pitäisi pihan ja rakennuksen olla siistin näköiset? Saati sitten toiminta joka tuo toistuvasti virkavallan paikalle.

Rakennustarkastaja Virpi Mäki-Iso vastaa:

Ympäristön valvontaa suoritetaan yleensä keväällä ja alkukesästä. Tuolloin kierretään rakennusvalvontaan ilmoitettuja ympäristöhavaintoja. Jos todetaan ilmoituksen olleen aiheellinen, lähetetään kirje kiinteistön haltijalle ja pyydetään häntä selvittämään, miten aikoo hoitaa asian kuntoon ja missä ajassa. Jos asia ei korjaannu sovitusti, niin tämän jälkeen asia menee hallintopakkomenettelyihin. Nämä ovat yleensä haastavia, herkkiä ja aikaa vieviä tapauksia, kun kyse on kuitenkin yksityisten ihmisten ja kuolinpesien asioista, joiden resurssit eivät ole riittäneet hoitamaan asioitaan.

Takaisin listaukseen