22.7.2021

Hietalietteen luonnonsuojelualue

Hiekkalieteen saaressa Vähämaan ja Kuivanuoron vieressä on luonnonsuojelualue. Onko aluetta mitenkään merkitty luontoon/paikallisesti?
Mitä sääntöjä on olemassa kyseiselle alueelle liikkumisen tms. suhteen, kuten esim. puiden tai alueen kasvien/marjojen käyttämiseen ja poimimiseen? Yritin etsiä kaupungin sivuilta tietoa tästä, mutta en löytänyt.
Perheellämme on mökki vastapäätä luonnonsuojelualuetta ja toisinaan näen siellä kulkijoita esim. viimeksi saunavasta tarpeita keräämässä. Onko luvallista? Moniko edes tietää, että alue on luonnonsuojelualue?

Maankäyttösuunnittelija Peter Brusilan vastaus:

Hietalietteen luonnonsuojelualue on suojeltu Luonnonsuojelulain perusteella. Päätöksen on tehnyt Lapin ELY keskus. Kohde on myös osa Perämeren saarten NATURA verkostoa. Aluetta ei ole merkitty maastoon ja rajaukset näkyvät mm. maanmittauslaitoksen ja kaupungin karttapalvelusta. Alueen nykyinen käyttö on sallittua ja aluetta koskee jokamiesoikeudet, eli alueella saa kulkea ja rantautua, sieniä ja marjoja saa poimia, rannalta saa kalastaa ja poimia kuolleita puunoksia. Jokamiesoikeuksiin ei kuulu elävien puiden kaataminen tai oksien katkominen saunavihdoiksi.

Takaisin listaukseen