20.3.2023

Katujengit

Ruotsi, tuo entisajan sokeripullan tuoksuinen onnellinen sosiaalidemokratia, josta suomalaiset sankoin joukoin ja jopa linja-autolasteittain kävi ostamassa superhalpaa rasvaa vuosikymmeniä sitten, on kokenut muutamien viimeisten vuosikymmenien aikana täydellisen muodonmuutoksen holtittoman maahanmuuton ja monikulttuurisen unelman seurauksena.

Ruotsista on tullut Euroopan oma Yhdysvallat maahanmuuttajataustaisten väkivaltaisten katujengien ansiosta.
Mitä suuret edellä siitä pienemmät perässä sanotaan ja se pitää paikkansa katujengien osalta.
Suomen suurimmissa kaupungissa on jo jonkin aikaa katuja, toreja ja kauppakeskuksia terrorisoineet ja kylvänee pelkoa maahanmuuttajataustaiset katujengit.

Suomessa on nyt pääkaupunkiseudulla herätty ruususen unesta tässä asiassa ja poliisi on perustanut oman yksikön katujengiongelman kitkemiseen ja uusien katujengien syntymisen ennalta ehkäisemiseen yhdessä sosiaaliviranomaisten kanssa.
Miten täällä Kemissä on reagoitu etelän katujengeihin? Onko jo aloitettu ennalta ehkäisevä työ katujengiytymiseen nuorison parissa?
Vai heiluttaako Kemin kaupunki tässä asiassa sitä ikiaikaista rasismikorttia vihapuheen ja kiihottaminen kansanryhmää kohtaan ja sulkee silmänsä jo Suomessa olevalta vakavalta ongelmalta?

Vapaa-aikapäällikkö Marke Rautiala vastaa

Meillä ei ole Kemissä nähtävillä minkäänlaista jengiytymistä nuorten keskuudessa. Jengi on järjestäytynyttä toimintaa, jolla on johtaja. Meillä pyörii erinäisiä nuorisoporukoita, mutta jengejä nämä eivät ole. Tätä mieltä on myös poliisi.

Kemissä tehdään ennaltaehkäisevää nuorisotyötä. Nuorisokahvilatoiminta on käynnistynyt, meillä on kolme nuorisotilaa avoinna nuorille eri puolilla Kemiä, kesällä jalkaudutaan nuorten pariin ympäri kaupunkia ja tehdään liikkuvaa nuorisotyötä.

Lisäksi sekä Kemissä että koko Meri-Lapissa on vahva verkostoyhteistyö eri nuorten kanssa toimijoiden kesken, myös poliisi tässä mukana, jolloin pyritään olemaan koko ajan hereillä siitä, mitä nuorten keskuudessa tapahtuu ja mitkä ovat ajankohtaiset ilmiöt.

Etsivä nuorisotyö on koko ajan “hereillä” ja heillä on nuoria hyppysissä monenlaisista lähtökohdista käsin.

Takaisin listaukseen