12.6.2023

Kemin kaupungin vähävaraisten ruoka-apu

Suomi sai tänä vuonna kolmannen muistutuksen liian alhaisesta perusturvasta. Ruoka-avun tarve on myös Kemissä kasvanut räjähdysmäisesti. Kemi menettää asukkaita työn perässä Etelä-Suomeen joka vuosi. Kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta muuttaa eteläiseen ruuhkasuomeen. Ja Kemissäkään ei kaikille työtä haluaville vain töitä löydy.

Ruoka-apua hakevien joukossa on yhä enemmän myös pienipalkkasia työssäkäyviä ja eläkeläisiä opiskelijoiden ja työttömien jonon jatkoksi. Eikä sovi unohtaa niitä joiden täytyy aika ajoin laskea rahat ja miettiä käydäkö apteekissa vai ruoka-ostoksilla.
Suomen kansan valinta oli vaaleissa patamusta porvarihallitus. Ja viestit tulevalta pääministeriltä ovat olleet sitä mitä sopi odottaa: kylmää kyytiä niille joilla on jo ennestään vähän otettavaa.

Euroopassa riehuvan sodan varjolla ahneet päivittäistavarakaupat ja häikäilemättömät sähköfirmat ovat pistäneet ruuan ja sähkön hinnan ennennäkemättömään nousukiitoon jolle ei ole loppua näköpiirissä.
Kun on rahallisesti jo ennestään tiukkaa ja vielä kiskotaan lisää selkänahan riekaleista niin silloin täytyy turvautua henkensä pitimiksi ruoka-apuun.

Kemin kaupunki on mukana ruoka-avun tarjonnassa yhdessä ainakin Punaisen Ristin, MLL:n, seurakunnan ja Merivan kanssa.
Aikooko Kemin kaupunki jatkossakin olla mukana tässä tärkeässä toiminnassa ja vielä jopa lisätä omia resursseja?
Ruoka-avun tarvehan tulee lisääntymään Suomen hałlituksen tulevien ns kovien leikkausten takia jotka kohdistuu totutusti eniten niihin joilla on vähiten otettavaa.

Kemin kaupunki vastaa

Vuoden 2023 alusta voimaan tullessa hyvinvointialueuudistuksessa sosiaali- ja terveystoimi lähes kokonaisuudessaan siirtyi Lapin hyvinvointialueen vastuulle. Samassa yhteydessä myös perusturvaan liittyvät toiminnot siirtyivät pois kaupungin tehtäväkentästä.

Ruoka-apua kaupungissa jaetaan useiden toimijoiden toimesta. Kaupunki voi jatkossa tehdä yhteistyötä edellä mainittujen toimijoiden kanssa esimerkiksi tilakysymysten osalta, mutta vastuu perusturvasta ja sen toteutumisesta on uudistuksen myötä siirtynyt maakunnalliselle hyvinvointialueelle.

Takaisin listaukseen