15.12.2022

Lihava kansakunta

Suomen kansa lihoo ja paisuu kuin pullataikina, yhä useampi suomalainen on entistä lihavampi ja huonokuntoisempi. Näin tilastot ja tutkimukset kertovat.
Ilmastohysteria kiihottaa yhä useampia liikuntakykyisiä ja terveitä hankkimaan tavallisen polkupyörän tilalle sähköllä liikkuvan sähköpyörän, liikuntakykyiset ja terveet nuoret liikkuvat sähköpotkulautojen päällä seisten kun se on niin vaivatonta ja samalla voi tietenkin seurustella niiden iänkaikkisten puhelimien kanssa siellä iki-ihanassa somessa.
Lähes kaikissa kerrostaloissa on hissi joten liikkuminen on vaivatonta eikä terveiden ja liikuntakykyisten kansalaisten tarvitse rasittaa elimistöä kävelemällä portaita pitkin ylös ja alas.
Miten Kemin kaupunki aikoo valistaa ja ohjeistaa asukkaitansa liikunnallisimpiin ja kansanterveydenkin kannalta positiivisiin elämäntapoihin?

Mitä Kemin kaupunki tekee asukkaidensa terveellisten elämäntapojen maksimoimiseen?

Johtava lääkäri Tea Taskila vastaa:

Kansanterveystyön, kansantalouden kuten myös kemiläisten elämänlaadun näkökulmasta erittäin fiksu kysymys ja erittäin aiheellinen huoli.

Terveellisten elämäntapojen ja liikunnan lisäämisellä parannettaisiin asukkaiden elämänlaatua, lisättäisiin terveitä elinvuosia, alennettaisiin kustannuksia kansantaloudellisesti merkittävästi sekä säästettäisiin terveydenhuollon rajallisia resursseja.

Olet aivan oikeassa, tilastotiedon valossa tämän hetkiset toimet ovat riittämättömät ja näihin ennalta ehkäiseviin toimiin tulisi panostaa entistä enemmän. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen hyvinvointialueen vastuulle ensi vuoden alussa on merkittävin ja suurin muutos sote-palveluissa vuoden 1972 jälkeen. Tämä suuri muutos antaa myös mahdollisuuden aivan uudenlaisten toimintojen käynnistämiselle, vaikkakin se tuo tullessaan uuden rajapinnan hyvinvointialueen järjestämien sote-palveluiden ja kaupunkien ja kuntien järjestämien hyvinvointipalveluiden välille. Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto ja aluehallitus ovat tulevaisuudessa merkittävässä roolissa tämän asian eteenpäin viemisessä.

Hyte-koordinaattori Janne Jylkkä vastaa:

Kemin kaupunki pyrkii edistämään terveellisiä elämäntapoja jakamalla tietoa, tarjoamalla liikuntaneuvontaa ja liikuntapaikkoja sekä ohjattua toimintaa kuntalaisilleen yhdessä kolmannen sektorin kumppaneidensa kanssa.

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan väitöskirjatutkimuksen mukaan yksilön henkilökohtainen liikuntamotivaatio vaikuttaa siihen, kuinka paljon liikumme. Liikunnan harrastamisen edellytyksiä voidaan parantaa rakentamalla ja ylläpitämällä kuntalaisille liikuntapaikkoja ja edistää arkiliikkumisen edellytyksiä. Liikuntapaikkojen rakentaminen ei kuitenkaan automaattisesti lisää liikkujien määrää, vaan liikunnasta pitää saada iloa, jotta se muuttuu osaksi arkea.

Tämän liikunnanilon löytämisessä pyrimme aktivoimaan kuntalaisten arkea. Tällä hetkelläkin käynnissä on useita hankkeita, joissa toteutetaan konkreettisesti liikunnan lisäämistä. Kouluissa ja päiväkodeissa panostetaan terveellisen ruokailun ja unen tärkeyteen liikkumisen ohella. Kemin kouluissa toimii toista vuotta Harrastamisen Suomenmallin harrastuskerhoja niille, joilla ei ole vapaa-ajalla yhtään harrastusta. Aikuisväestölle puolestaan liikuntaneuvontaa ja ohjausta tuo Liikkuminen on Makiaa, Kemissä! -hanke.

Kemissä on käytössä Kaiku-kortti, jolla myös he, joilla ei ole taloudellisesti mahdollisuuksia ostaa liikuntapalveluita voivat käyttää uimahallia kuntosaleineen veloituksetta. Samoin toisen asteen oppilailla lukiossa ja Lappialla on käytössään opiskelijakorttia vastaan uimahallin palvelut.

Takaisin listaukseen