23.6.2020

Naapuruston savuhaitta

Tiheään asutulla alueella naapurilla lämmitysmuotona puukattila, jota käryttää illat. Savuhaitta on todellinen, savu on paksua ja harmaata, todella kitkerää ja haju tarttuu pyykkeihin, vaatteisiin, hiuksiin. Haju tulee väkisinkin myös sisätiloihin asuntoon, vaikka ikkunat suljetaankin hyvissä ajoin illalla. Oleskelu omalla pihalla täysi mahdottomuus, kun lämmitys alkaa. Onko mitään keinoa ympäristösuojelun tai -valvonnan taholta puuttua tilanteeseen, kun itse eivät pidä ongelmana?

Ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö vastaa

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) on oppaassa nimeltä “Puun pienpolttoa koskevat terveydelliset ohjeet” antanut ohjeita puun pienpoltosta aiheutuvien terveyshaittojen ehkäisemiseksi. Opas löytyy nimellä internetistä.

Tämän oppaan mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on terveydensuojelulain mukaan eräissä tapauksissa mahdollisuutta puuttua puun pienpolton aiheuttamiin savuhaittoihin varsinkin, kun ne tunkeutuvat kiinteistön sisätiloihin. Ottakaa tarvittaessa yhteyttä kaupungin terveystarkastajaan, joka on terveydensuojeluviranomainen.
Myös naapuruussuhdelaki mahdollistaa asian hoitamista yksityisoikeudellisena asiana oikeusteitse.

Takaisin listaukseen