3.2.2023

Translaki

Suomen eduskunta on hyväksynyt translain joka pitää olennaisena asiana sen, että jokainen Suomessa asuva suomalainen halutessaan omalla ilmoituksella vaihtaa sukupuolta.
Eli pääseekö esimerkiksi Kemin kaupungin uimahallissa ennen miehen ‘kirjoissa’ kulkenut ja mieheltä näyttänyt henkilö naisten pukuhuoneeseen, naisten pesutiloihin ja saunan lauteille ilmoittamalla vaihtaneensa sukupuolensa miehestä naiseksi?

Kaupunginjuristi Essi Salmela vastaa:

Hei! Kiitos kysymyksestä! Kemin kaupunki noudattaa kaikessa toiminnassaan voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Eduskunnan hyväksymän translain tultua voimaan kaupunki noudattaa toiminnassaan myös kyseistä lakia, kuten muitakin voimassa olevia lakeja.

Kemin kaupungin uimahallin pukuhuone-, suihku- ja saunatilat on jaettu miesten ja naisten osastoihin. Uimahallin asiakkaat käyttävät ensisijaisesti oman sukupuolensa mukaisia tiloja. Lisäksi uimahallissa on käytössä tilaussauna, jota voidaan käyttää esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa henkilö toivoo voivansa käyttää muuta tilaa, kuin vain joko miehille tai naisille suunnattua tilaa.

Kemin kaupungin uimahallissa ja muissa kaupungin tiloissa suhtaudutaan vakavasti mahdollisiin häirintä- ja ahdistelutapauksiin henkilön sukupuolesta riippumatta. Esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö käyttäytyy uimahallin pukuhuone-, suihku- tai saunatiloissa epäasiallisesti, tulee tilanteesta kertoa uimahallin henkilökunnalle, jotta siihen voidaan puuttua.

Takaisin listaukseen