28.3.2022

Väestösuojat

Missä on Hepolan omakotiasujille väestösuoja?
Olisi muutenkin hyvä tietää missä Kemissä yleensäkin on väestösuojia?

Hallinto- ja kehitysjohtaja Jukka Vilén vastaa

Pelastuslain mukaan väestönsuoja on rakennettava rakennustyön yhteydessä rakennuttajan kustannuksella rakennukseen, jonka kerrosala on vähintään 1 200 neliötä ja jossa asutaan tai työskennellään pysyvästi. Teollisuusrakentamisessa kerrosalan raja on 1 500 neliötä.  

Kemissä ei ole yleisiä kaikille avoimia väestönsuojia, kaupungista löytyy kuitenkin yli 20 000 paikkaa väestönsuojissa. Helpoiten oman väestönsuojan löytävät kerrostaloissa asuvat. Oman kiinteistökohtaisen väestönsuojan tiedot löytyvät kiinteistön pelastussuunnitelmasta.

Omakotiasujilla ja pienissä taloyhtiöissä asuvien tulee suojausta vaativan tilanteen tullessa mennä sisälle, sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihto sekä avata radio ja kuunnella viranomaisten ohjeita. Käytännössä ja useissa tilanteissa tämä on riittävää.  Ylimääräisiä väestönsuojiasuojia löytyy muun muassa kouluista, liikerakennuksista ja työpaikoilta. Pelastusviranomainen osoittaa uhka-analyysin perusteella kuntalaisille suojautumispaikat väestönsuojista tai vaihtoehtoisesti suorittaa evakuointeja uhkatilanteen mukaan. Pelastuslaitos voi myös tarvittaessa määrätä erilaisia tarpeisiin soveltuvia tiloja käytettäväksi suojatiloina kriisitilanteessa. 

Takaisin listaukseen